کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی کودکاناختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی کودکان

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۱ مهر ۱۴۰۰

کودکان در چند سال اول زندگی خود کارهای زیادی انجام می‌دهند. آن‌ها در عرض چند ماه می‌آموزند که چهار دست‌وپا کرده، راه بروند، صحبت کنند و به برقراری ارتباط با دیگران بپردازند. بیشتر مهارت‌هایی که کودک شما یاد می‌گیرد در محدوده‌های سنی مورد انتظار هستند. برای مثال، اکثر نوزادان بین 6 تا 10 ماهگی شروع به چهار دست‌وپا رفتن می‌کنند و اکثریت قریب به اتفاق در 15 ماهگی به راه رفتن کامل می‌رسند.

نقاط عطف مشابهی برای گفتار وجود دارند. فرزند شما باید اولین کلمه خود را در سن 1 سالگی بگوید و باید حدود 20 کلمه را در 18 ماهگی بداند. اگر فرزند شما عقب‌تر از این اهداف است، وحشت نکنید. ممکن است فرزند شما در توسعه مهارت‌های زبانی خود فقط اندکی کند باشد و کار با گفتاردرمانگر به او کمک کند.

اگر فرزند شما با مشکل رشد روبرو است، به ما در مرکز درمانی کلینیک رسش مراجعه کنید. ما محیطی صمیمی و راحت را برای کودکان شما ارائه می‌دهیم که می‌تواند به آن‌ها در توسعه مهارت‌های اساسی موردنیازشان برای پیشرفت و زندگی پربار کمک کند.

برخی از کودکان در بیان صداها یا کلمات خاص مشکل دارند. این مسئله می‌تواند ناامیدکننده باشد؛ زیرا دیگران ممکن است در درک آنچه کودک می‌خواهد بگوید مشکل داشته باشند.

خبر خوب این است که کودکان می‌توانند برای دریافت کمک به گفتاردرمانگر مراجعه کنند. گفتاردرمانگر، آسیب‌شناس گفتار نیز نامیده می‌شود.

حتما بخوانید: اختلال شنوایی گفتاری

در مورد گفتار و زبان

گفتاردرمانی می‌تواند به کودک شما در توسعه مهارت‌های گفتاری و زبانی کمک کند. اگرچه گفتار و زبان با هم تداخل دارند، اما این دو در جزئیات کمی متفاوت هستند. کودکان ممکن است در صحبت کردن مشکل داشته باشند ولی در زبان مشکل نداشته باشند یا بلعکس. گاهی‌اوقات نیز کودک در هر دو زمینه مشکل دارد.

 

گفتار

گفتار شامل تولید، صدا و تسلط است. هر سه جنبه گفتار باید برای مهارت‌های کلامی مؤثر گرد هم آیند. تولید با نحوه حرکت لب‌ها، زبان و دهان ما برای تولید صداهای خاص سروکار دارد. کودکی که در تولید صدا مشکل دارد، ممکن است در بیان صداهای "ر" یا "ذ" مشکل داشته باشد. صدا استفاده از تنفس و گره‌های صوتی برای ایجاد صداهای مختلف است. کودک شما نیازی به بالا بردن صدا ندارد. او باید بتواند با یک صدای قابل‌فهم و ثابت صحبت کند. تسلط یا روان بودن، ریتم گفتار است. کودکانی که مشکل تسلط بر گفتار دارند، ممکن است دچار لکنت زبان یا پریده‌گویی باشند.

 

زبان

زبان به کلماتی که ما استفاده می‌کنیم و نحوه استفاده از آن‌ها برای به اشتراک گذاشتن افکار و رسیدن به آنچه می‌خواهیم، اشاره می‌کند. زبان شامل گفتار، درک، خواندن و نوشتن است. کودک مبتلا به اختلال زبان ممکن است در یک یا چند مورد از این مهارت‌ها مشکل داشته باشد.

زبان شامل موارد زیر است:

  • معنی کلمات:برخی از کلمات بیش از یک معنی دارند. به‌عنوان مثال «ستاره» می‌تواند جسمی روشن در آسمان یا شخصی مشهور باشد.
  • چگونگی ساخت کلمات جدید: به‌عنوان مثال می‌توانیم بگوییم «دوست»، «دوستانه» یا «غیردوستانه» و منظور متفاوتی داشته باشیم.
  • چگونگی قرار دادن کلمات در کنار هم: به‌عنوان مثال در فارسی می‌گوییم «محمد به مدرسه جدید وارد شد»، به‌جای اینکه بگوییم «محمد وارد مدرسه شد».
  • استفاده از کلمات در زمان‌های مختلف: به‌عنوان مثال ممکن است مؤدب باشیم و بگوییم «ممکن است پای خود را حرکت دهید؟» اما اگر فرد حرکت نکند، ممکن است بگوییم: «پات رو بردار»!

مشکل در درک آنچه دیگران می‌گویند،‌ اختلال زبان دریافتی است. مشکل در بیان افکار، ایده‌ها و احساسات ما اختلال زبان بیانی است.

حتما مطالعه کنید : بهترین سن مناسب برای شروع گفتار درمانی چه زمانی هست

چه زمانی باید به گفتاردرمانگر مراجعه کنیم؟

هر کودکی مهارت‌های گفتاری و زبانی را با سرعت خاص خود توسعه می‌دهد و مراحل مهم پیشرفت نیز گسترده هستند. با این اوصاف، اگر متوجه شدید که برخی از علائم زیر درمورد فرزند شما صدق می‌کنند، ممکن است زمان مراجعه به گفتاردرمانگر فرا رسیده باشد:

  • تعداد کلمات: کودک شما در 18 ماهگی کمتر از 20 کلمه و در سن 2 سالگی کمتر از 50 کلمه به کار می‌برد.
  • تعداد صداها: فرزند شما فقط از چند صدا برای تلفظ همه کلمات استفاده می‌کند. این مشکل به بیان برمی‌گردد.
  • درك كردن: در سن 2 سالگی، اکثر کودکان بیش از 300 کلمه را درک می‌کنند. اگر کودک شما در درک جملات ساده مانند «لباست را بپوش» مشکل داشته باشد، وقت آن رسیده است که به گفتاردرمانگر مراجعه کنید.
  • موقعیت‌های اجتماعی: فرزند شما به ندرت صحبت می‌کند و در استفاده اجتماعی از زبان مشکل دارد.
  • گفتار نامشخص یا نابالغ: کودک 2 ساله شما باید بتواند با بلندی صدای قابل قبولی ارتباط برقرار کرده و کلمات مختلف را با هم ترکیب کند.

اگر نگران هر یک از این مسائل هستید، وقت آن است که برای ارزیابی به پزشک مراجعه کنید.

در کلینیک رسش، درمانگران ما درمان‌های تک نفره ارائه می‌دهند که می‌تواند به فرزند شما در بهبود و تسلط بر مهارت‌های گفتاری و زبانی کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر، امروز یک قرار ملاقات تلفنی رزرو کنید.

حتما مطالعه کنید : آشنایی با اهمیت بالای گفتار درمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانگر چه کمکی می کند؟

گفتاردرمانی به افراد دچار اختلالات مختلف گفتار و زبان در هر سنی کمک می کند. در اینجا برخی از این اختلالات آورده شده است:

 

اختلالاتی که گفتار درمانی درمان میکند

 

اختلالات صدای گفتار

اختلالات صدای گفتار بر توانایی ایجاد صداها برای گفتار تأثیر می‌گذارند. به‌عنوان مثال کودک کلمه «باد» را به‌شکلی می‌گوید که به‌صورت کلمه‌ «یاد» بیان می‌‌‌شود. اختلالات رایج صداهای گفتاری شامل اختلالات بیان و اختلالات واجی هستند. کودکان مبتلا به اختلالات بیان برای تولید دقیق و مداوم صداها هنگام صحبت کردن تلاش می‌کنند. کودکان مبتلا به اختلالات واجی قوانین حاکم بر زبان گفتاری را اشتباه درک می‌کنند. آن‌ها درنتیجه این سردرگمی دچار خطاهای گفتاری می‌شوند. آپراکسی گفتار در دوران کودکی (CAS) نوع دیگری از اختلالات صدای گفتار است. در آپراکسی گفتار، مغز در هماهنگی و تولید حرکات برای گفتار واضح و دقیق مشکل دارد.

 

اختلالات زبانی

اختلالات زبانی می‌توانند بر مهارت‌های ارتباطی بیانی و دریافتی تأثیر بگذارند. زبان بیانی شامل آنچه می‌گوییم است. زبان دریافتی چیزی است که ما می‌فهمیم و پردازش می‌کنیم. اختلالات زبانی می‌توانند به‌طور جدی بر توانایی کودک در تعامل با دیگران و دنیای اطراف تأثیر بگذارند. نارساخوانی، اوتیسم، اختلال زبان خاص و اختلال پردازش شنوایی از اختلالات زبانی هستند.

کودکی که در درک افراد یا در کنار هم قرار دادن کلمات برای بیان افکار مشکل دارد ، ممکن است دارای اختلال زبانی باشد.

 

اختلالات مربوط به روانی گفتار و تسلط

اختلالات مربوط به روانی گفتار بر جریان و سرعت تولید گفتار تأثیر می‌گذارند. اگر کودک صداهای خاصی را تکرار کند و در بیان کامل کلمه مشکل داشته باشد ، ممکن است اختلال روانی یا تسلط داشته باشد. به عنوان مثال ، کودکی که سعی می کند بگوید "داستان" ممکن است در "دا " گیر کند و بگوید "دا دا دا داستان". یا ممکن است صداهای خاصی را دربیاورد بگوید و" دددددداستان". لکنت شایع‌ترین نوع این اختلال در کودکان است. بسیاری از کودکان در رشد گفتار و زبان خود مرحله لکنت زبان را پشت سر می‌گذارند. زمانی که لکنت ادامه یابد یا بدتر شود، گفتاردرمانگر می‌تواند این مشکل را درمان کند.

 

اختلالات تشدید یا صدا

صدا سازی پیچیده است. برخی از کودکان نیاز به حمایت دارند تا یاد بگیرند که از صدای خود به خوبی استفاده کرده و از آسیب به تارهای صوتی خود جلوگیری کنند. برخی دیگر با بیماری‌هایی متولد می‌شوند که بر عملکرد صوتی آن‌ها تأثیر می‌گذارند.

لارنگومالاسی (نرمی حنجره) نقصی مادرزادی در جعبه صدا است که بر نحوه تولید صدا تأثیر می‌گذارد.

کودکانی که عادات صوتی ضعیفی دارند می‌توانند به سیستم صوتی خود آسیب بزنند و دچار مشکلاتی مانند ندول‌های صوتی شوند. فریاد زدن، زور زدن و صحبت کردن با صدای تغییریافته می‌تواند باعث این مشکلات شوند.

اگر افراد در درک کودک مشکل داشته باشند ، ممکن است او دچار اختلال صدا باشد. بچه ها ممکن است یک جمله را با صدای بلند و واضح شروع کنند ، اما در آخر خیلی آرام و زمزمه وار صحبت کنند. گاهی اوقات انگار این بچه ها سرما خورده اند یا از طریق بینی خود صحبت می کنند.

 

علائم اختلالات گفتار و زبان در کودکان

رشد مهارت‌های گفتاری و زبانی در اولین لحظات زندگی کودک شما آغاز می‌شود. مهارت‌های اولیه، پایه و اساس مهارت‌های سطح بالاتر را می‌سازند؛ زیرا کودک شما یک سیستم ارتباطی ایجاد می‌کند. این رشد از دوران نوزادی تا بزرگسالی اتفاق میفتد.

اما والدین چگونه می‌توانند تشخیص دهند که فرزندشان اختلال گفتار یا زبان دارد؟

هر کودکی با سرعتی خاص رشد می‌کند. اما طیف وسیعی از هنجارهای رشدی برای مهارت‌های گفتاری و زبانی وجود دارد. دانستن این‌ها می‌تواند به شما کمک کند بفهمید آیا فرزندتان در مسیر درستی قرار دارد یا از این مهارت‌ها عقب‌ مانده است.

به‌عنوان مثال، یک کودک سه ساله که کلمات را با هم ترکیب نمی‌کند، کمتر از حد انتظار برای رشد گفتار و زبان است. اما، تلاش برای تلفظ صدای «ر» در این سن طبیعی است؛ زیرا کودک دیرتر به این صدا مسلط می‌شود.

علائم و نشانه‌های مشکلات گفتاری و زبانی در کودکان عبارت‌اند از:

  • تأخیر در رشد گفتار
  • مشکلات تلفظی‌ای که فراتر از حد معمول ادامه دارند
  • مشکل در درک و پیروی از دستورالعمل‌ها
  • مشکل در تشخیص و نام‌گذاری حروف
  • مشکل در ایجاد ریتم یا شناسایی ریتم‌های مختلف
  • مشکل در گفتن داستان یا بیان رویدادها
  • عدم تلفظ کلماتی مانند ماما یا ایجاد صدا در نوزادان

درست است که برخی از کودکان معمولاً دیرتر شروع به صحبت می‌کنند. اما یک کودک دو ساله باید دایره واژگانی در حدود 50 کلمه داشته و شروع به ترکیب کلمات در جملات اساسی کرده باشد.

اگر درمورد رشد گفتار و زبان فرزندتان نگران هستید، با کارشناسان کلینیک رسش تماس بگیرید. آن‌ها به ارزیابی مهارت‌های گفتاری و زبانی فرزند شما می‌پردازند و مشکلات او را شناسایی می‌کنند.

چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

بسیاری از کودکان به گفتاردرمانگر مراجعه می کنند. این روشی عالی برای یادگیری واضح تر صحبت کردن است. گاهی اوقات یک کودک دارای یک مشکل است که صحبت کردن را سخت تر می کند. در اینجا برخی از این مشکلات آورده شده است:

 

 مطالعه بیشتر: گفتار درمانی کودکان کم شنوا

 

کودکان از چه سنی می‌توانند به گفتاردرمانی مراجعه کنند؟

سن مشخصی برای مراجعه به گفتاردرمانگر و شرکت در جلسات گفتار و زبان درمانی وجود ندارد. درواقع مهارت‌های ارتباطی کودک شما از لحظه تولد شروع می‌شود. بنابراین می‌توانید در اولین فرصت به گفتاردرمانگر مراجعه کنید و درجهت بهبود مهار‌ت‌های فرزند خود گام بردارید.

اگر کودک شما با مهارت‌های گفتاری، زبانی یا ارتباطی دست‌وپنجه نرم می‌کند، گفتاردرمانی راهی برای رفع این مشکلات است. کار با گفتاردرمانگر می‌تواند به فرزند شما کمک کند تا مهارت‌های کلیدی را برای موفقیت در تحصیل و زندگی توسعه دهد.

اگر متوجه شدید که فرزندتان در مهارت‌های ارتباطی مشکل دارد و نگرانی‌ هستید، بهتر است ابتدا به متخصص اطفال مراجعه کنید. او درصورت نیاز شما را به گفتاردرمانگر ارجاع می‌دهد.

مداخله زودهنگام و کمک گرفتن از آسیب‌شناس گفتار-زبان می‌تواند به کودک شما کمک کند تا هنجارهای رشدی خود را رعایت کند. درمان زودهنگام برای بیماری‌هایی مانند اوتیسم، تأخیر گفتار و زبان، نارساخوانی و بیش‌فعالی مهم است. هر چه زودتر بتوان این مشکلات را تشخیص داد و درمان کرد، نتایج بهتری حاصل می‌شود.

 

در طول گفتاردرمانی چه اتفاقی میفتد؟

گفتاردرمانگر در ابتدا کودک را معاینه می‌کند و تست گفتار انجام می‌دهد. نگران نباشید ، مانند امتحانات مدرسه نیست که بر روی کارنامه او تأثیر بگذارد. این تست برای تشخیص مشکلات گفتاری کودک است.

از کودک خواسته می‌شود که صداها و کلمات خاصی را بگوید. این موارد ممکن است ثبت شود و درمانگر ممکن است در طول تست مواردی را یادداشت کند. این آزمایش به درمانگر کمک می‌کند تا نیازهای کودک را تشخیص دهد و تصمیم بگیرد که کدام روش درمانی برای او بهتر است.

«درمان» مشکلات گفتاری تمرین است. اگر کودک در تولید صدا یا روان بودن مشکل دارد، درمانگر وقت خود را صرف نشان دادن نحوه تولید صداهای صحیح می‌کند. درمانگر صداها را نشان می‌دهد و از کودک می‌خواهد سعی کند آن‌ها را تقلید کند. این بدان معناست که کودک باید به روش حرکت لب‌ها،‌ دهان و زبان توسط درمانگر توجه کند و برای ایجاد صدا به کپی‌برداری از حرکات درمانگر بپردازد.

در این مرحله آینه می‌تواند مفید باشد. درمانگر ممکن است از کودک بخواهد صداهای مختلف را درحالی‌که در آینه نگاه می‌کند،‌ ایجاد کند. برخی از درمانگران از بازی برای سرگرم‌کننده‌تر کردن این تمرین استفاده می‌کنند.

جلسات گفتاردرمانی کودکانی که دچار اختلال زبان هستند،‌ شبیه به آموزش‌های مدرسه است. درمانگر به آموزش دستور زبان می‌پردازد و چگونگی قرارگیری درست کلمات کنار هم برای ایجاد جملات یا درخواست‌های واضح را به کودک می‌آموزد. گاهی‌اوقات کودک در درک این مهارت‌ها مشکل دارد بنابراین گفتاردرمانگر از بازی‌های مختلف برای آموزش راحت‌تر این مهارت‌ها استفاده می‌کند. 

 

مزایای گفتاردرمانی

گفتاردرمانی برای بسیاری از کودکان مبتلا به مشکلات و اختلالات گفتار و زبان مفید است. عدم درمان اختلالات گفتار و زبان تأثیر منفی بر زندگی و تحصیل کودک می‌گذارد.

گفتاردرمانی به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی موردنیاز برای تعامل با جهان را به دست آورند.

مزایای گفتاردرمانی شامل موارد زیر هستند:

  • بهبود وضوح و درک گفتار
  • تقویت مهارت‌های زبانی و واژگانی
  • افزایش اعتمادبه‌نفس و عزت نفس
  • بهبود تعاملات اجتماعی و روابط با همسالان
  • بهبود مهارت‌های خواندن و نوشتن
  • افزایش توانایی در بیان افکار و احساسات درونی

 

درمان چقدر طول می‌کشد؟

برخی از درمان‌ها کوتاه و برخی دیگر طولانی‌تر هستند. مدت زمان درمان با توجه به شرایط کودک متغیر است. درمان برخی کودکان به یک جلسه و برخی دیگر به چند جلسه گفتاردرمانی در هفته نیاز دارد. بنابراین درمان می‌تواند چند هفته، چند ماه یا چند سال طول بکشد.

اگر فرزند شما مشکل گفتاری دارد، بهترین توصیه تمرین، تمرین و تمرین است. زمانی را برای کار بر روی مهارت‌هایی که درمانگر به کودک آموزش داده است، اختصاص دهید. به‌عنوان مثال می‌توانید از کودک بخواهید قبل از خواب جلوی آینه بایستد و به تمرین بپردازد.

درست مانند تمرین ضربات خطا یا حفظ جداول ضرب، سخت کار کردن نیز نتیجه می‌دهد!

 حتما مطالعه کنید : با گفتار درمانی کودکان اوتیسم بیشتر آشنا شوید

تکنیک‌ها و فعالیت‌های مورداستفاده در گفتاردرمانی

گفتاردرمانگران از تکنیک‌ها، رویکردها و بازی‌های مختلف برای درمان کودکان استفاده می‌کنند.

گفتاردرمانگرانی که تولید صدای گفتار را درمان می‌کنند ممکن است از موارد زیر استفاده کنند:

 

تکرار

گفتاردرمانگر صداهای گفتاری خاص را به روشی ساختاریافته تکرار می‌کند تا تسلط کودک شما بر آن‌ها افزایش یابد.

 

بازی‌ها

در طول گفتاردرمانی از بازی‌های مختلف برای تکرار صداها استفاده می‌شود.

 

تمرین

گفتاردرمانگر ممکن است از مدلی از دهان برای نشان دادن مکان و نحوه تولید صداهای خاص به کودکان استفاده کند. او لیستی از‌ کلمات ایجاد می‌کند و از کودک می‌خواهد چندین بار این لیست را بررسی کند. او همچنین ممکن است از فیلم‌ها و مدل‌سازی برای نشان دادن محل صداهای خاصی به کودک استفاده کند.

 

زبان‌درمانی اغلب شامل فعالیت‌هایی مانند موارد زیر است:

 

داستان‌ها

خواندن داستان با صدای بلند یا خلق و گفتن داستان ابزاری قدرتمند در زبان‌درمانی است. داستان‌ها شامل ساختار و آگاهی از نیازهای مخاطب هستند. کتاب‌خوانی به‌صورت مشترک راهی عالی برای ارتقای مهارت‌های سوادآموزی اضطراری است.

 

بازی‌ها

بازی‌هایی که شامل درک و پیروی از دستورالعمل‌ها، کار با هم، خواندن و استفاده از زبان هستند، راه بسیار خوبی برای درگیر نگه داشتن کودکان و انگیزه‌شان در درمان هستند. این بازی‌ها عبارت‌اند از صندلی‌های موزیکال، حروف‌بازی‌ها و بازی‌های کلمه و ... .

 

تمرین

مهارت‌های زبانی برای تسلط باید بررسی و تمرین شوند. تمرین می‌تواند شامل تمرین‌ها، فعالیت‌های خانگی و کار انفرادی با زبان‌درمانگر باشد.

 

نکات گفتاردرمانی برای والدین در خانه

آسیب‌شناس زبان‌گفتار می‌تواند به‌دنبال مشکلات فیزیولوژیکی باشد که ممکن است در ایجاد اختلال گفتار و زبان نقش داشته باشند و تمرینات خاصی را پیشنهاد کند که می‌توانید در خانه برای رفع این دلایل خاص انجام دهید.

 

نکات گفتاردرمانی برای والدین در خانه

 

رویکرد مناسب

  • تمرین. اگر فرزند شما برای گفتن صدایی خاص مانند «ف» مشکل دارد، او را تشویق کنید که این صدا را به تنهایی تولید کند. هنگامی که این کار برایش آسان‌تر شد، می‌توانید قبل از رفتن به سمت کلمات واقعی، آن را در هجاهایی مانند «فی - فی - فی» یا «فا-فا-فا» قرار دهید. تکرار دوست شماست  و فرصتی برای «بازی» است.
  • بر کارهایی که کودک می‌تواند انجام دهد تمرکز کنید. به‌جای آنکه بیش‌ازحد بر کارهایی که نمی‌تواند انجام دهد تأکید کنید،‌ بر کارهایی که می‌تواند انجام تمرکز کنید. درحالی‌که توجه به پیشرفت در گفتار مهم است، به یاد داشته باشید که از پیروزی‌های کوچک دیگر مانند برداشتن اسباب بازی، مؤدب بودن، یا دستشویی رفتن نیز غافل نشوید. اجازه ندهید کودک فقط به این دلیل که مشکل گفتاری دارد، رفتارهای بد از خود بروز دهد.
  • سر و صدای پس‌زمینه و حواس‌پرتی را در جلسات یادگیری و سایر اوقات به حداقل برسانید. مطالعات نشان می‌دهند که مشاهده بیش‌ازحد تلویزیون می‌تواند رشد زبان را به تأخیر بیندازد؛ زیرا باعث می‌شود والدین کمتر با کودکان خود صحبت کنند. کودکان وقتی واقعاً با آن‌ها صحبت می‌شود یاد می‌گیرند که بهتر حرف بزنند.
  • گوش کنید. سؤالات خود را مطرح کنید و در دریافت پاسخ‌ها صبور باشید. قطع کردن حرف کودک با جمله «بگو چی میخوای بگی» باعث ایجاد اضطراب می‌شود که می‌تواند مشکل او را بدتر کند. بگذارید او بدون فشار کارش را انجام دهد. از طرف دیگر تمرکز زیادی نداشته باشید وگرنه کودک ناراحت می‌شود. سعی کنید مکالمه را طبیعی نگه دارید و به منظور بهتر شدن از فشار استفاده نکنید.
  • از نی استفاده کنید. نوشیدن مایعات ازطریق نی یا فوت کردن در آن به فرزند شما کمک می‌کند تا قدرت عضلات دهان را که برای تکلم واضح اهمیت دارد، توسعه دهند. این کار را به یک بازی تبدیل کنید. یک توپ پینگ‌پنگ بردارید و ببینید آیا او می‌تواند آن را با نی تا دروازه‌ای که تنظیم کرده‌اید فوت کند یا با مکیدن هوا ازطریق نی توپ را در انتهای نی نگه دارد.
  • کتاب بخوانید. خواندن کتاب موردعلاقه برای فرزندتان و سپس خواندن آن توسط کودک برای شما می‌تواند تمرین تقویت‌کننده عالی‌ای باشد. حتی اگر کودک آنقدر کوچک است که نمی‌تواند کلمات را بخواند، از او بخواهید توضیح دهد چه در کتاب می‌بیند. به خاطر سپردن آنچه از داستان شنیده است، می‌تواند گفتار و اعتمادبه‌نفس او را تقویت کند.

 

نقش والدین در پیشرفت کودک

فعالیت‌هایی که در خانه انجام می‌دهید و تشویق مثبتی که می‌کنید می‌تواند به کودک شما کمک کند تا گام‌های بلندی را در جهت بیان واضح بردارد، مهارت مهمی که در آینده برای موفقیت به آن نیاز خواهد داشت - خواه این مشکل ناشی از شرایط فیزیولوژیکی باشد یا چیز دیگری.

گذشته از دریافت کمک تخصصی مداوم، یکی از بزرگ‌ترین کارهایی که می‌توانید برای فرزند خود انجام دهید این است که به‌طور منظم با او صحبت کنید. بچه‌ها از والدین خود تقلید می‌کنند و رفتار آن‌ها از شما الگو می‌گیرد. به گفتگو بپردازید و صبور باشید.

فرزند شما می‌خواهد ارتباط برقرار کند و درک شود. با راهنمایی و توجه حرفه‌ای می‌توانید به تحقق این امر کمک کنید.

 

خدمات گفتاردرمانی کلینیک توانبخشی رسش

یکی از مشکلاتی که در کودکی باعث نگرانی والدین می‌شود، اختلالات گفتار و زبان هستند. روند رشد کودکان به‌گونه‌ای است که باید در سنی مشخص مهارت‌های زبانی مختلف را بیاموزد. معمولاً کودکی که دیرتر به این مهارت‌ها دست می‌‌‌یابد، دچار اختلالات گفتار و زبان است و باید تحت درمان قرار گیرد. یکی از روش‌های درمان اختلالات گفتار و زبان، گفتاردرمانی است. گفتاردرمانگران کلینیک توانبخشی رسش در طول جلسات گفتاردرمانی با روش‌های مختلف به آموزش مهارت‌های زبانی و گفتاری می‌پردازند. آن‌ها روش‌های درمانی را به والدین آموزش می‌دهند تا در منزل به تمرین آن‌ها با کودک بپردازند. گفتاردرمانگران دلسوز و باتجربه این مرکز در طول جلسات گفتاردرمانی به کودک شما کمک می‌کنند تا راحت‌تر منظور خود را بیان کرده و با دیگران تعامل برقرار کند. بنابراین اگر فرزند شما از مشکلات گفتار و زبان رنج می‌برد، به کلینیک توانبخشی رسش مراجعه کنید و از خدمات کادر درمانی ما بهره‌مند شوید.  


منبع محتوا : kidshealth
اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید