اختلالات یادگیری در کودکان
آیا کودک شما در مدرسه مشکل دارد؟ آیا از خواندن با صدای بلند، نوشتن مقاله یا سر و کله زدن با ریاضیات میترسد؟ در این مطلب نحوه شناخت انواع مختلف اختلالات یادگیری و علائم آنها را توضیح میدهیم.
اختلالات یادگیری چیست؟
ناتوانیهای یادگیری یا اختلالات یادگیری، اصطلاحی مادر برای طیف گستردهای از مشکلات یادگیری است. ناتوانی یادگیری ارتباطی با هوش یا انگیزه ندارد. کودکان دارای اختلال یادگیری تنبل یا خنگ نیستند. در حقیقت، اکثر آنها به اندازه بقیه باهوش هستند. فقط سیمکشی مغز آنها متفاوت است. این تفاوت بر نحوه دریافت و پردازش اطلاعات توسط آنها تأثیر میگذارد.
به زبان ساده، کودکان و بزرگسالان دارای اختلال یادگیری چیزها را متفاوت میبینند، میشنوند و درک میکنند. این مسئله باعث ایجاد مشکل در یادگیری اطلاعات و مهارتهای جدید و استفاده از آنها میشود. متداولترین انواع اختلالات یادگیری شامل مشکلات خواندن، نوشتن، ریاضیات، استدلال، شنوایی و گفتار هستند.
با اینکه هر بچهای هرازگاهی در انجام تکالیف شب مشکل دارد، اگر یک حوزه خاص از یادگیری بهطور مداوم مشکلساز شود، میتواند نشاندهنده نوعی اختلال یادگیری باشد.
کودکان دارای ناتوانی در یادگیری میتوانند به موفقیت دست یابند.
مواجهه با این احتمال که کودک شما نوعی اختلال یادگیری دارد، بسیار دشوار است. هیچ پدر و مادری نمیخواهند رنج فرزند خود را ببینند. ممکن است از خود بپرسید این اختلالات چه تأثیری بر آینده و تحصیل فرزند شما میگذارند. شاید نگران باشید که بهخاطر مشکلات یادگیری به فرزند شما برچسب «کندذهن» بزنند یا او را به کلاسی ضعیفتر بفرستند.
اما نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که اکثر کودکان دارای ناتوانی در یادگیری دقیقاً مانند بقیه باهوش هستند. فقط باید نوع آموزش آنها متناسب با سبکهای یادگیری مخصوص آنها باشد. با اطلاعات بیشتر درمورد کلیات ناتوانیهای یادگیری و بهطور ویژه مشکلات یادگیری فرزند خود، میتوانید به زمینهسازی موفقیت آنها در مدرسه و خارج از مدرسه کمک کنید.
علائم و نشانههای اختلالات و ناتوانیهای یادگیری
اگر فکر میکنید برای درمان اختلالات یادگیری فرزند خود به کمک نیاز دارید، بلافاصله به متخصص مراجعه کنید. هرچه زودتر اقدام کنید، شانس فرزندتان برای دستیابی به پتانسیل کاملش بیشتر میشود.
اختلالات یادگیری از یک کودک به کودک دیگر بسیار متفاوت میباشند. ممکن است یک کودک با خواندن و هجی کلمات مشکل داشته باشد، درحالیکه کودک دیگر عاشق کتاب باشد اما نتواند ریاضی را درک کند. کودک دیگری ممکن است در درک صحبت دیگران یا برقراری ارتباط با صدای بلند مشکل داشته باشد. مشکلات بسیار متفاوت هستند، اما همه آنها اختلالات یادگیری میباشند.
شناسایی ناتوانیهای یادگیری همیشه آسان نیست. بهدلیل تنوع گسترده، هیچ علامت یا نشانهای وجود ندارد که بتوانید آن را اثبات قطعی برای یک مشکل بدانید. بااینحال در سنین مختلف، برخی از علائم هشداردهنده بیشتر شایع هستند. اگر از آنها آگاهی داشته باشید، میتوانید یک اختلال یادگیری را سریعتر تشخیص دهید و خیلی زود گامهایی برای کمک به کودک خود بردارید.
در ادامه به توضیح علائم و نشانههای شایع اختلالات یادگیری در سنین مختلف میپردازیم. به یاد داشته باشید کودکانی که دارای اختلالات یادگیری نیستند نیز ممکن است بعضی از این مشکلات را در زمانهای مختلف تجربه کنند. اگر مشکل مداومی در توانایی فرزندتان برای تسلط بر مهارتهای خاص مشاهده کردید، باید نگران شوید.
حتما بخوانید: سه مورد از شایع ترین اختلالات یادگیری در کودکان
علائم و نشانههای اختلالات یادگیری: سنین پیشدبستانی
علائم و نشانههای اختلالات یادگیری در سنین پیشدبستانی شامل موارد زیر هستند:
- مشکلات تلفظ کلمات
- مشکل در یافتن کلمه مناسب
- مشکل در ریتم و قافیه
- مشکل در یادگیری الفبا، اعداد، رنگها، اشکال، روزهای هفته
- مشکل در پیروی از دستورالعملها یا روالهای روتین یادگیری
- مشکل در کنترل ماژیک، مداد و قیچی یا رنگآمیزی درون خطوط
- مشکل با دکمهها، زیپها و بستن بند کفش
علائم و نشانههای اختلالات یادگیری: سنین 5-9 سالگی
کودک مبتلا به اختلالات یادگیری در سنین 5-9 سالگی ممکن است علائم زیر را از خود بروز دهد:
- مشکل در یادگیری ارتباط بین حروف و صداها
- ناتوانی در ترکیب صداها برای ساخت کلمات
- گیج شدن هنگام خواندن کلمات ساده
- کندی در یادگیری مهارتهای جدید
- اشتباه در املای کلمات بهطور مداوم و خطاهای همیشگی
- مشکل در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی
- مشکل در گفتن زمان و به خاطر سپردن توالیها
علائم و نشانههای اختلالات یادگیری: سنین 10-13سالگی
علائم و نشانههای اختلالات یادگیری در کودکان 10-13ساله شامل موارد زیر هستند:
- مشکل در درک مطلب یا مهارت ریاضی
- مشکل در سؤالات تشریحی و مسئلههای واژگان
- عدم علاقه به خواندن، نوشتن و پرهیز از خواندن با صدای بلند
- دستخط بد
- مهارتهای انضباطی ضعیف (اتاق خواب، مشق شب و میز کار نامنظم و نامرتب هستند)
- مشکل در بحثهای کلاسی و بیان افکار با صدای بلند
- نوشتن یک کلمه در یک متن با املای متفاوت
عوامل تأثیرگذار بر بروز اختلالات یادگیری
مواردی که باعث بروز اختلالات یادگیری میشوند عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی و ژنتیک: اگر یکی از خویشاوندان خونی مانند والدین مبتلا به اختلال یادگیری باشد، احتمال ابتلای کودک نیز به این اختلال افزایش مییابد.
- خطرات دوران بارداری و نوزادی: اختلالات یادگیری با رشد ضعیف جنین در رحم و قرار گرفتن در معرض الکل یا مواد مخدر در دوران بارداری، زایمان زودرس و وزن بسیار کم نوزاد هنگام تولد مرتبط هستند.
- آسیب روانی: آسیب روانی میتواند شامل تجربهای استرسزا یا سوءاستفاده عاطفی در دروان کودکی باشد. این آسیب بر نحوه رشد مغز تأثیر میگذارد و خطر ابتلا به اختلالات یادگیری را افزایش میدهد.
- ضربه جسمی: آسیبهای سر یا بیماریهای سیستم عصبی ممکن است در ایجاد اختلالات یادگیری نقش داشته باشند.
قرار گرفتن در معرض مواد سمی: قرار گرفتن در معرض سطوح بالای سموم، مانند سرب، احتمال ابتلا به اختلالات یادگیری را افزایش میدهد.
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با اتاق حسی و فواید آن در درمان
شناسایی اختلالات یادگیری با کمک نقاط عطف رشد
توجه به نقاط عطف رشد عادی برای کودکان خردسال و پیشدبستانی بسیار مهم است. پیدایش سریع تفاوتهای رشدی ممکن است نشانه اولیه اختلال یادگیری باشد و همیشه اصلاح مشکلاتی که زودتر شناسایی میشوند، آسانتر است.
تأخیر در رشد ممکن است تا زمانی که کودک شما بزرگتر نشود، نشانهای از اختلال یادگیری محسوب نشود، اما اگر آن را در کودکی تشخیص دهید، میتوانید زودتر مداخله کنید. شما فرزند خود را بهتر از دیگران میشناسید، بنابراین اگر فکر میکنید مشکلی دارد، بررسی بیشتر ضرری برای او ندارد. همچنین میتوانید از متخصص، نمودار نقاط عطف مراحل مختلف رشد را دریافت کنید.
مشکلات مربوط به خواندن، نوشتن و ریاضیات
ناتوانیهای یادگیری اغلب بر اساس مجموعه مهارتهای مربوط به مدرسه در یک گروه قرار میگیرند. اگر کودک شما در سنین مدرسه است، انواع رایج اختلالات یادگیری معمولاً بر روی محور خواندن، نوشتن یا ریاضیات میچرخند. در ادامه به توضیح انواع مختلف این اختلالات میپردازیم:
اختلال یادگیری در خواندن (نارساخوانی یا دیسلکسیا (dyslexia))
دو نوع اختلال یادگیری خواندن وجود دارد. مشکلات اساسی خواندن زمانی اتفاق می افتند که درک رابطه بین اصوات ، حروف و کلمات مشکل باشد. مشکلات درک مطلب وقتی رخ می دهد که توانایی درک معنای کلمات ، عبارات و پاراگراف ها وجود نداشته باشد.
علائم اختلال خواندن شامل مشکل در موارد زیر است:
- تشخیص حرف و کلمه
- درک کلمات و ایده ها
- سرعت خواندن و روان خواندن
- مهارت های لغات عمومی
اختلال یادگیری ریاضی (دیسکلکولیا (dyscalculia))
اختلالات یادگیری ریاضی بسته به سایر نقاط قوت و ضعف کودک بسیار متفاوت است. توانایی کودک در ریاضی می تواند توسط اختلال در یادگیری زبان ، اختلال بینایی یا مشکل در توالی ، حافظه یا نظم تحت تأثیر قرار گیرد.
کودکی با اختلال یادگیری ریاضی ممکن است با حفظ و مرتب سازی اعداد ، نشانه های عملگر و "واقعیت های" عددی (مانند 5 + 5 = 10 یا 5 × 5 = 25) مشکل داشته باشد. کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی ممکن است در اصول شمارش (مانند شمارش اعداد زوج یا پنچ تایی) یا در گفتن زمان مشکل داشته باشند.
اختلال یادگیری نوشتن (دیس گرافی (dysgraphia))
اختلال یادگیری نوشتن می تواند فعالیت فیزیکی نوشتن یا فعالیت ذهنی درک و تلفیق اطلاعات را درگیر کند. اختلال اساسی نوشتن به مشکل فیزیکی در نوشتن کلمات و حروف اشاره دارد. ناتوانی در نوشتن مفهومی، در واقع مشکل در ساماندهی افکار بر روی کاغذ است.
علائم اختلال نوشتن حول عمل نوشتن می باشد. این علائم شامل مشکلات در موارد زیر می باشد:
- مرتب بودن و پیوستگی در نوشتن
- نوشتن دقیق حروف و کلمات
- ثبات املا
- نظم و انسجام در نوشتن
انواع دیگر ناتوانی ها و اختلالات یادگیری
خواندن ، نوشتن و ریاضی تنها مهارت های تحت تأثیر اختلالات یادگیری نیستند. انواع دیگر ناتوانی های یادگیری شامل مشکلات مهارت های حرکتی (حرکت و هماهنگی) ، درک زبان گفتار ، تمایز بین اصوات و تفسیر اطلاعات بصری است.
اختلال یادگیری مهارت های حرکتی (دیس پراکسی (dyspraxia))
اختلال حرکتی به مشکلات حرکت و هماهنگی اعم از مهارت های حرکتی ظریف (بریدن ، نوشتن) یا مهارت های حرکتی درشت (دویدن ، پریدن) اشاره دارد. از اختلال حرکتی گاهی اوقات با عنوان فعالیت "خروجی" نیز یاد می شود به این معنی که مربوط به خروجی اطلاعات از مغز است. برای دویدن ، پریدن ، نوشتن یا بریدن چیزی ، مغز باید بتواند با اندام های لازم ارتباط برقرار کند تا عمل به صورت کامل انجام شود.
علائمی که نشان می دهد کودک شما دارای اختلال هماهنگی حرکتی است شامل مشکل در توانایی های جسمی است که به هماهنگی چشم و دست نیاز دارند مانند نگه داشتن مداد یا بستن دکمه پیراهن.
اختلالات یادگیری زبان (آفازی (aphasia) / دیس فازی (dysphasia))
اختلالات یادگیری زبان و ارتباطات شامل توانایی درک یا تولید زبان گفتار است. زبان نیز یک فعالیت خروجی محسوب می شود زیرا برای توضیح کلامی در مورد یک چیز یا برقراری ارتباط با شخص دیگر به ساماندهی افکار در مغز و فراخوانی کلمات مناسب احتیاج دارد.
نشانه های یک اختلال یادگیری زبان شامل مشکل در مهارت های زبان کلامی مانند توانایی بازگویی داستان و روان بودن گفتار و همچنین توانایی درک معنای کلمات ، قسمت هایی از گفتار ، مسیر ها و ... می باشد.
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با تست هوش
اختلالات پردازش شنوایی و بینایی: اهمیت گوش و چشم
چشم ها و گوش ها وسیله اصلی انتقال اطلاعات به مغز هستند ، فرایندی که گاهی اوقات "ورودی" نامیده می شود. اگر چشم یا گوش به درستی کار نکنند ، یادگیری می تواند دچار مشکل شود.
اختلال پردازش شنوایی – افراد متخصص ممکن است از توانایی درست شنیدن با عبارت های "مهارت پردازش شنوایی" یا "زبان دریافتی" نام ببرند. توانایی صحیح شنیدن ، به طور چشمگیری توانایی خواندن ، نوشتن و هجی کردن را تحت تأثیر قرار می دهد. عدم توانایی در تشخیص تفاوتهای ظریف صدا یا شنیدن اصوات با سرعت اشتباه باعث می شود ادای کلمات و درک مفاهیم اساسی خواندن و نوشتن، دچار مشکل شود.
اختلال پردازش بینایی - مشکلات ادراک بینایی شامل تشخیص ندادن تفاوتهای ظریف در اشکال ، برعکس کردن کلمات یا اعداد ، جا انداختن کلمات ، جا انداختن خطوط ، درک نادرست عمق یا فاصله ، یا داشتن مشکل در هماهنگی چشم و دست می باشد. افراد متخصص ممکن است از عملکرد چشم ها با عنوان "پردازش بینایی" یا "پردازش بصری" یاد کنند. ادراک بینایی می تواند مهارتهای حرکتی ظریف و درشت ، درک مطلب و ریاضی را تحت تأثیر قرار دهد.
انواع شایع اختلالات یادگیری
انواع شایع اختلالات یادگیری
انواع شایع اختلالات یادگیری عبارتاند از:
- دیسلکسیا - مشکل در خواندن: مشکلات مربوط به خواندن، نوشتن، املا و صحبت کردن
- دیسکلکولیا - مشکل در ریاضی: مشکلات مربوط به ریاضی، درک زمان، استفاده از پول
- دیسگرافی - مشکل در نوشتن: مشکلات مربوط به دستخط، املا، ساماندهی افکار
- دیس پراکسی (اختلال یکپارچگی حسی) – مشکل در مهارتهای حرکتی ظریف: مشکلات مربوط به هماهنگی چشم و دست، تعادل، مهارتهای دستی
- دیس فازی / آفازی - مشکل در زبان: مشکلات مربوط به درک زبان گفتار، درک ضعیف نوشتار
- اختلال پردازش شنوایی – مشکل در شنیدن تفاوت بین اصوات: مشکلات مربوط به خواندن، درک مطلب، زبان
- اختلال پردازش بینایی - مشکل در تفسیر اطلاعات بصری: مشکلات مربوط به خواندن، ریاضی، نقشهها، نمودارها، نمادها، تصاویر
اختلالات دیگری که یادگیری را دشوار می کند
مشکل در مدرسه همیشه ناشی از اختلالات یادگیری نیست. اضطراب ، افسردگی ، حوادث استرس زا ، ضربه های عاطفی و سایر مشکلات موثر بر تمرکز ، یادگیری را بیشتر به یک چالش تبدیل می کند. علاوه بر این ، اختلال بیش فعالی و اتیسم نیز گاهی همزمان با اختلالات یادگیری اتفاق افتاده یا با آنها اشتباه گرفته می شوند.
بیش فعالی - اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) اگرچه به عنوان یک اختلال یادگیری در نظر گرفته نمی شود ، اما قطعاً می تواند یادگیری را مختل کند. کودکان مبتلا به بیش فعالی معمولاً در آرام نشستن ، تمرکز کردن ، پیروی از دستورالعمل ها ، نظم و ترتیب و تکمیل تکالیف مشکل دارند.
اتیسم - مشکل در تسلط بر مهارت های خاص تحصیلی می تواند ناشی از اختلالات رشدی فراگیر مانند اتیسم و سندرم آسپرگر باشد. کودکان مبتلا به اختلالات طیف اتیسم ممکن است در برقراری ارتباط ، فهم زبان بدن ، یادگیری مهارت های اساسی ، دوست یابی و برقراری ارتباط چشمی با مشکل روبرو شوند.
امیدی برای اختلالات یادگیری: مغز می تواند تغییر کند
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با اختلال یادگیری در بزرگسالان
درک مغز، چگونه به یک اختلال یادگیری کمک می کند؟
از مثال تلفن استفاده می کنیم ، سیم کشی معیوب در مغز خطوط طبیعی ارتباط را مختل کرده و پردازش آسان اطلاعات را دشوار می کند. اگر سرویس در منطقه خاصی از شهر قطع شود ، شرکت مخابرات ممکن است با سیم کشی مجدد اتصالات ، این مشکل را برطرف کند. به همین ترتیب ، در شرایط مناسب یادگیری ، مغز با ایجاد اتصالات عصبی جدید، توانایی شناخت خود را پیدا می کند. این اتصالات جدید مهارت هایی مانند خواندن و نوشتن را امکان پذیر می کند که با اتصالات قدیمی دشوار بود.
علم در درک عملکردهای داخلی مغز گام های بلندی برداشته است .یک کشف مهم که امید جدیدی برای اختلالات و ناتوانی های یادگیری ایجاد می کند ، نروپلاستی نام دارد. نروپلاستی به توانایی طبیعی و مادام العمر مغز در تغییر اشاره دارد. در طول زندگی ، و در پاسخ به تجربه و یادگیری مغز قادر است اتصالات جدیدی ایجاد کرده و سلولهای مغزی جدیدی تولید کند. این دانش منجر به درمانهای جدید و پیشگامانه برای اختلالات یادگیری شده است که از توانایی مغز برای تغییر استفاده می کنند. برنامه های نوآورانه ، مانند برنامه آرواسمیت ، از تمرینات استراتژیک مغز برای شناسایی و تقویت مناطق شناختی ضعیف استفاده می کنند. به عنوان مثال ، برای کودکانی که در تشخیص صداهای مختلف در یک کلمه مشکل دارند ، برنامه های کامپیوتری جدیدی وجود دارد که سرعت صدا را کاهش می دهند تا کودکان بتوانند آنها را درک کنند و با این کار سرعت درک آنها را به تدریج افزایش می یابد.
این یافته ها در مورد نروپلاستی امیدی به همه دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری می دهد و تحقیقات بیشتر ممکن است به جای ارائه راهکارهای مقابله ای برای جبران نقاط ضعف ، به درمان های جدیدی منجر شود که علل واقعی اختلالات یادگیری را هدف قرار دهد.
تست و تشخیص ناتوانی ها و اختلالات یادگیری
همانطور که قبلاً گتیم ، تشخیص یک اختلال یادگیری همیشه آسان نیست. تصور نکنید که می دانید مشکل فرزندتان چیست ، حتی اگر علائم واضح به نظر برسند. مهم است که فرزندتان توسط یک متخصص واجد شرایط تست و معاینه شود. شما باید به غریزه خود اعتماد کنید. اگر فکر می کنید مشکلی وجود دارد ، به حرف دلتان گوش دهید. اگر احساس می کنید معلم یا پزشک او نگرانی شما را نادیده می گیرد ، نظر دوم را جویا شوید. اگر می بینید فرزندتان دچار مشکل است اجازه ندهید کسی به شما بگوید "صبر کنید و ببینید چه می شود" یا "نگران این موضوع نباشید". صرف نظر از اینکه مشکلات فرزند شما به دلیل اختلال در یادگیری است یا خیر ، مداخله لازم است. با بررسی موضوع و اقدام مناسب، نمی توانید اشتباه کنید.
بخاطر داشته باشید که یافتن شخصی که بتواند به شما کمک کند ممکن است به کمی زمان و تلاش نیاز داشته باشد. حتی گاهی اوقات متخصصان نیز اختلالات یادگیری را با بیش فعالی و سایر مشکلات رفتاری اشتباه می کنند. شاید مجبور شوید بیشتر بررسی کنید یا بیش از یک متخصص را امتحان کنید. در ضمن سعی کنید صبور باشید و به یاد داشته باشید که همیشه پاسخ های روشنی نخواهید گرفت. سعی کنید زیاد درگیر تعیین برچسب اختلال کودک خود نشوید. این کار را به متخصصان بسپارید. در عوض به گام هایی که می توانید برای حمایت از کودک خود بردارید و کمک به آنها در کاهش علائم ، تمرکز کنید.
روشهای درمانی
اگر فرزند شما مبتلا به اختلال یادگیری است، میتوانید از روشهای زیر برای درمان او استفاده کنید:
- کلاس تقویتی: معلم فارسی، ریاضی یا سایر متخصصان آموزشدیده میتوانند به فرزند شما روشهایی را برای انجام تکالیف مدرسه، مطالعه و سازماندهی آموزش دهند.
- امکانات کلاس درس: کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری به زمان بیشتری برای تکمیل تکالیف نیاز دارند. برخی از آنها مجاز به استفاده از ابزارهای مختلف مانند ماشینحساب یا برنامههای تبدیل متن به گفتار هستند.
- کاردرمانی: کاردرمانی باعث بهبود مهارتهای نوشتاری کودک میشود. گفتاردرمانگر نیز میتواند به توسعه مهارتهای زبان کمک کند.( برای مطاالعه بیشتر مطلب «کاردرمانی اختلالات یادگیری» را بخوانید)
- دارودرمانی: پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان افسردگی یا اضطراب پیشنهاد کند. داروهای اختلال بیشفعالی نیز به توانایی کودک برای تمرکز در مدرسه کمک میکنند.
- درمانهای مکمل و جایگزین: تحقیقات بیشتری برای تعیین اثربخشی درمانهای جایگزین مانند تغییر رژیم غذایی، استفاده از ویتامینها، تمرینات چشمی و نوروفیدبک نیاز هستند.
یکپارچهسازی، توالی و چکیدهسازی: اصطلاحات فنی برای نحوه کارکرد مغز
متخصص حرفهای اختلالات یادگیری ممکن است به اهمیت «یکپارچهسازی» در یادگیری اشاره کند. یکپارچهسازی به معنای درک اطلاعاتی است که به مغز رسیده و شامل سه مرحله است:
- توالی، به معنای قرار دادن اطلاعات به ترتیب صحیح است.
- چکیدهسازی، که ساخت معنا از اطلاعات است.
- ساماندهی، که به توانایی مغز در استفاده از اطلاعات برای شکل دادن افکار کامل اشاره دارد.
هر سه مرحله مهم هستند و ممکن است فرزند شما در یک زمینه ضعف داشته باشد که باعث مشکل یادگیری او شود. بهعنوان مثال، در ریاضیات، توالی (توانایی مرتبسازی اطلاعات) برای یادگیری شمارش یا انجام ضرب مهم است (درمورد یادگیری الفبا یا ماههای سال نیز همینطور است). به همین ترتیب، چکیدهسازی و ساماندهی، بخشهای مهمی از مهارتها و تواناییهای آموزشی هستند. اگر فعالیت مغزی خاصی بهدرستی اتفاق نیفتد، مانعی برای یادگیری ایجاد میشود.
چگونه میتوانیم به کودک مبتلا به اختلالات یادگیری کمک کنیم؟
وقتی صحبت از ناتوانیهای یادگیری میشود، همیشه نمیدانیم چه کاری باید انجام دهیم و از کجا میتوانیم کمک بگیریم. البته مراجعه به متخصصانی که میتوانند مشکل را دقیقاً تشخیص دهند، مهم است. همچنین شاید بخواهید با مدرسه کودک خود صحبت کنید تا شرایط را برای فرزندتان مهیا کنند و از کمک علمی تخصصی برخوردار شود. اما از نقش خود غافل نشوید. شما فرزند خود را بهتر از هر کسی میشناسید، بنابراین در کسب اطلاعات درمورد روشهای درمانی و خدمات جدید و نظارت بر آموزش فرزند خود پیشگام باشید.
- ویژگیهای مربوط به اختلال یادگیری کودک خود را بشناسید. درباره نوع اختلال یادگیری فرزند خود بخوانید و بیاموزید. دریابید که ناتوانی چگونه بر روند یادگیری او تأثیر میگذارد و چه مهارتهای شناختیای درگیر هستند. اگر بفهمید اختلال یادگیری چه تأثیری روی فرزند شما دارد، ارزیابی تکنیکهای یادگیری آسانتر میشود.
- درباره درمانها، خدمات و نظریههای جدید تحقیق کنید. همراه با آگاهی از نوع ناتوانی فرزندتان، درمورد مؤثرترین گزینههای درمانی اختلالات یادگیری مطالعه کنید. این کار به شما کمک کند که در مدرسه از فرزند خود حمایت کرده و در خانه درمان را دنبال کنید. اگر مدرسه منابع لازم برای درمان مناسب اختلال یادگیری فرزند شما را ندارد، میتوانید آنها را بهتنهایی در خانه یا با کمک یک درمانگر یا مربی دنبال کنید.
- نقاط قوت کودک خود را پرورش دهید. با وجود اینکه کودکان دارای اختلال یادگیری در یک زمینه از یادگیری مشکل دارند، ممکن است در حوزههای دیگر مهارت داشته باشند. به سلایق و علاقههای کودک خود توجه کنید. كمك به كودكان مبتلا به اختلالات يادگيری برای تقویت نقاط قوت و علایقشان احتمالاً به آنها درزمینه مشكلات یادگیری نيز كمك خواهد كرد.
چگونه میتوانیم از مهارتهای اجتماعی و عاطفی کودکان حمایت کنیم؟
اختلالات یادگیری میتوانند برای کودکان بسیار ناامیدکننده باشند. تصور کنید در مهارتی که همه دوستانتان بهراحتی از آن برخوردارند، مشکل دارید و نگران خجالت کشیدن در کلاس و نشان دادن خودتان هستید. اوضاع برای کودکان خیلی باهوش که دارای اختلال یادگیری هستند دو برابر ناامیدکنندهتر است، سناریویی که غیرمعمول نیست.
کودکان دارای اختلال یادگیری ممکن است در ابراز احساسات، آرام کردن خود و فهم نشانههای غیرکلامی دیگران دچار مشکل باشند. این امر میتواند در کلاس و با همسالان آنها ایجاد مشکل کند. خبر خوب این است که شما بهعنوان یک پدر یا مادر، میتوانید تأثیر زیادی بر روی این موارد داشته باشید. مهارتهای اجتماعی و عاطفی، مهمترین شاخص موفقیت برای همه کودکان هستند. بنابراین این مهارتها برای کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
اختلالات یادگیری و چالشهای تحصیلی آنها میتوانند به عزتنفس پایین، انزوا و مشکلات رفتاری منجر شوند، اما همیشه اینطور نیست. با ایجاد یک سیستم پشتیبانی قوی از کودکان دارای اختلالات یادگیری، کمک به آنها در ابزار خود، مواجهه با ناامیدی و کار کردن بر روی مشکلات، میتوانید با این موارد مقابله کنید. با تمرکز بر رشد کودک خود و نه فقط موفقیتهای تحصیلی او، به او کمک میکنید تا عادات احساسی خوبی پیدا کند که زمینه موفقیت او را در طول زندگی فراهم میکنند.
دریافت حمایت در کمک به کودک دارای اختلالات یادگیری
همه کودکان می توانند طاقت فرسا و خسته کننده باشند ، اما این در مورد کودک شما که دارای اختلال یادگیری است بیشتر صدق می کند. ممکن است در تلاش برای کار با کودک خود احساس ناامیدی کنید ، و اگر اطلاعات لازم را نداشته باشید این کار تبدیل به یک نبرد سخت می شود. بعد از اینکه فهمیدید اختلال یادگیری آنها چیست و چگونه بر رفتار آنها تأثیر می گذارد ، می توانید چالش های موجود در مدرسه و خانه را برطرف کنید. اگر می توانید با والدین دیگری که چالش های مشابهی را پشت سر گذاشته اند ارتباط برقرار کنید زیرا آنها می توانند منابع عالی دانش و حمایت عاطفی باشند.
کلام آخر
اختلال یادگیری بیماری شایعی است که متأسفانه بسیاری از افراد و بهویژه والدین، نسبت به آن آگاهی کافی ندارند. اگرچه اختلال یادگیری بهطور کامل قابل درمان نیست، با استفاده از روشهای درمانی مؤثر، میتوان آن را بهخوبی کنترل کرد و مشکلات ناشی از آن را کاهش داد. یکی از خدمات کلینیک توانبخش رسش درمان اختلالات یادگیری کودکان است. متخصصان و کارشناسان این مرکز با ارائه راهکارهای مختلف درمانی به درمان کودک شما میپردازند. بنابراین اگر به سلامت روان خود و فرزندتان اهمیت میدهید، همین امروز برای درمان اقدام کنید. درمانگران ما از ابتدا تا انتهای مسیر سلامتی همراه شما هستند.
سؤالات متداول
ابتلا به کدام نوع اختلال یادگیری شایعتر است؟
نارساخوانی رایجترین نوع اختلال یادگیری است که 80 درصد کودکان مبتلا به اختلال یادگیری این نوع اختلال را از خود نشان میدهند. این افراد در پردازش واجشناسی مشکل دارند.
آیا اختلال یادگیری نوعی بیماری روانی است؟
اختلال یادگیری بیماری روانی نیست اما کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ممکن است بهدلایل مختلف مشکلات روانی نیز از خود نشان دهند.
آیا کودکان مبتلا به اختلال یادگیری باهوش هستند؟
بله، کودکان مبتلا به اختلال یادگیری افرادی باهوش هستند اما بهدلیل اختلال یادگیری نمیتوانند استعداد و هوش خود را بروز دهند.
آیا اختلال یادگیری را میتوان با امآرآی یا سیتی اسکن تشخیص داد؟
خیر، این آزمایشها برای تشخیص اختلال یادگیری مؤثر نیستند اما ممکن است برای تشخیص آسیب مغزی و عصبیای که باعث ایجاد اختلال یادگیری شدهاند، مفید باشند.
برای دریافت مشاوره رایگان برای درمان اختلالات یادگیری و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه درکنار شما و پاسخگوی شما هستیم.