کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گروه درمانیاختلالات رفتاری

گروه درمانی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۹

گروه درمانی نوعی درمان روانشناسی است که با گروهی از افراد در کنار هم انجام می شود و نه به صورت تک به تک. درمان در محیط های گروهی می تواند فواید زیادی داشته باشد زیرا یک شبکه پشتیبانی را ایجاد می کند و فرصتی را برای ملاقات با افرادی که نگرانی های مشابه دارند فراهم می کند. همراه با درمانگر و سایر اعضای گروه شما تشویق می شوید که تجربیات خود را به اشتراک بگذارید و روی درک بهتر از خود کار کنید.

گروه درمانی چیست ؟

این روش به عنوان راهی برای درمان خستگی رزمی در طول جنگ جهانی دوم ، استفاده می شده است.  در اوایل قرن بیستم در آمریکا نیز برای اولین بار از گروه درمانی استفاده شد. پس از جنگ جهانی دوم ، چندین روان درمانگر این مفهوم را بیشتر توسعه دادند.

امروزه ، گروه درمانی به طور معمول شامل تعداد كمی از افراد (به طور عادی بین 7 تا 12 نفر) و یك درمانگر است. در اولین جلسه درمانی ، اعضای گروه ممکن است با معرفی خود و به اشتراک گذاشتن دلیل حضور در گروه شروع کنند. پس از این ، ممکن است درمانگر اعضای گروه را به گفتگو در مورد تجربیات و پیشرفت های خود ترغیب کند. روش برگزاری یک جلسه گروه درمانی، به سبک کاری درمانگری که جلسه را اجرا می کند و نیز ماهیت مشکل مورد بررسی بستگی دارد.

جلسات محرمانه است ، همانطور که در جلسه درمان انفرادی اینگونه است. همچنین ، اگر با حضور در گروه درمانی موافقت کنید ، به احتمال زیاد از شما خواسته می شود در تعداد معینی از جلسات شرکت کنید.

از اعضای گروه خواسته می شود که به طور منظم در برنامه ها شرکت کنند و تعداد مشخصی از ماه ها را تعهد کنند. حد بالایی برای مدت زمان ماندن در گروه وجود ندارد و این بستگی زیادی به شرایط فرد دارد.

برخی از جلسات ممکن است فقط شامل بحث و گفتگو باشد ، در حالی که بعضی دیگر ممکن است شامل فعالیت های گروه درمانی باشند. چنین فعالیتهایی می تواند شامل تمرین های توسعه مهارت ، حل مسئله یا اعتماد سازی باشد. اگر نمی خواهید، مجبور نیستید صحبت کنید یا در فعالیت ها شرکت کنید. برای برخی از افراد چند هفته نشستن و گوش دادن لازم است تا آماده شوند در مورد تجربه خود صحبت کنند ، بنابراین شما برای انجام کاری که نمی خواهید انجام دهید تحت فشار نیستید.

بحث گروهی

تجزیه و تحلیل گروهی روش خاصی از روان درمانی گروهی است که در دهه 1940 آغاز شده است . بحث های گروهی با ترکیب بینش های روانکاوی و درک عملکرد فردی ، به بهبود روابط فرد با جامعه ، خانواده و اجتماع کمک می کنند.

بین بحث گروهی ، روان درمانی گروهی و گروه های درمانی تفاوت هایی وجود دارد. اصطلاحات مختلف ممکن است گیج کننده باشند ، بنابراین همیشه توصیه می کنیم قبل از تصمیم گیری در مورد انتخاب مسیر گروه درمانی ، با درمانگر خود در مورد روش وی صحبت کنید.

اهداف گروه درمانی

اهداف گروه درمانی

از برخی جنبه ها ، گروه درمانی و درمان فردی مانند یکدیگر هستند و اهداف آنها معمولاً مشابه هستند. با این حال ، با گروه درمانی ، درمانگر ممکن است از پویایی گروه استفاده کند تا به طریقی دیگر به این اهداف دست یابد.

اگر به طور کلی صحبت کنیم ، اهداف گروه درمانی عبارتند از:

1. کمک به افراد در تشخیص رفتار ناسازگار

قرار گرفتن در یک گروه و در یک محیط درمانی می تواند به افراد کمک کند رفتارها و تفاوتهای خود را بهتر تشخیص دهند. از آنجا که جای مقایسه وجود دارد ، ممکن است بفمهید شاید آنطور که باید سازگار نیستید. هدف از گروه درمانی این است که به مردم کمک کند خود و رفتارهایشان را به وضوح ببینند.

2. کمک به مشکلات عاطفی از طریق بازخورد

بحث درباره مشکلات عاطفی با درمانگر و سایر اعضای جلسه گروه درمانی ، بازخورد گسترده ای برای شما فراهم می کند. این بازخورد می تواند مشاوره ای از طرف درمانگر یا حتی نکات عملی ارائه شده توسط دیگران در گروه باشد که خودشان مشکل مشابهی را تجربه کرده اند. هدف این است که به شما کمک شود روش های مقابله ای مخصوص خود را بیاموزید تا در صورت بروز مشکلات بتوانید از پس کارها برآیید.

3. ارائه یک محیط حمایتی

گروه درمانی نه تنها فرصتی برای دریافت بازخورد و مشاوره است ، بلکه فرصتی برای دستیابی به کمک دیگران و حمایت از آنهاست. صحبت با افرادی که مسائلی مشابه با شما را پشت سر می گذارند به شما کمک می کند احساس انزوای کمتری داشته باشید و از این رو بیشتر احساس حمایت شدن میکنید.

مطلب پیشنهادی : همه چیز در مورد اختلالات یادگیری، علائم ، انواع، تشخیص و درمان


پیوندی که افراد در گروه ایجاد می کنند ، به بخشی مهم از فرآیند درمانی تبدیل می شود. هنگامی که به یک گروه پیوستید ، به این گروه تعلق دارید ، حتی پس از ترک اعضا از آنها به عنوان بخشی از تجربه و تاریخچه گروه یاد می شود. بسیاری از افراد حتی ایده بودن به عنوان بخشی از یک جریان را تجربه بهتری در مقایسه با حمایت شدن می دانند.

گروه درمانی بزرگسالان

گروه درمانی به چه کمک می کند ؟

در حالی که گروه درمانی از نظر فنی می تواند در انواع رویکردها و نگرانی های مختلف استفاده شود ، حوزه های خاصی وجود دارند که به طور خاصی از پویایی گروهی بهره مند می شوند. در زیر مثال هایی بیان می گردد:

اعتیاد

داشتن یک شبکه پشتیبانی قوی در هنگام غلبه بر اعتیاد امری کلیدی است. برای برخی از افراد ، این نوع شبکه در خانه در دسترس نیست و ممکن است از حمایت افراد دیگر که دچاراعتیاد هستند بیشتر بهره مند شوند. شنیدن چگونگی کنار آمدن دیگران با این مشکل ، یادگیری مهارت های بین فردی و کشف اینکه چگونه رفتارهای شما می تواند روی افراد دیگر تأثیر بگذارد ، همه می توانند به شما در مسیر غلبه بر اعتیاد کمک کنند.

اضطراب

برای افرادی که از اضطراب رنج می برند ، بیرون رفتن و تعامل با کسانی که آنها درک می کنند می تواند مفید باشد. دانستن اینکه شما در احساسات خود تنها نیستید و شنیدن اینکه دیگران چگونه اضطراب خود را کنترل می کنند می تواند بسیار ارزشمند باشد. همچنین ممکن است مهارت های اجتماعی بهتری را در خود ایجاد کنید  که در صورت داشتن اضطراب اجتماعی می تواند به شما کمک کند.


افسردگی

کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند ممکن است احساس آسیب پذیری و گوشه گیری کنند. بیرون رفتن از خانه و صحبت با دیگران همیشه مفید است و در یک جلسه گروه درمانی ، حتی مفیدتر نیز می باشد. برقراری ارتباط با دیگرانی که مشکلات مشابهی را پشت سر گذاشته اند و بحث در مورد مکانیزم های مقابله با آنها می تواند به شما کمک کند تا به خود کمک کنید. همچنین ممکن است حس کنید دادن توصیه های شخصی به دیگران به تقویت احساس عزت نفس شما کمک می کند.

اختلالات تغذیه

برای برخی افراد ، شبکه ایجاد شده توسط گروه درمانی می تواند به بهبودی اختلالات غذا خوردن کمک کند. با این حال ، برای عده ای نیز می تواند نتیجه مثبتی نداشته باشد. اگر متوجه شدید که در حال مقایسه خود با دیگر اعضای گروه هستید (به عنوان مثال وزن / سایز آنها) ، بهتر است به دنبال یک درمان فردی باشید.

گروه درمانی اعتیاد

اختلال وسواس فکری عملی

تنها بودن با افکار خود در زمان اضطراب می تواند علائم اختلال وسواس فکری عملی را در شما ایجاد کند. صحبت با دیگرانی که احساسات و رفتارهای شما را درک می کنند می تواند به شما در درک بهتر شرایط کمک کند. با کمک هم می توانید از یکدیگر حمایت کنید و به دنبال راه های مقابله باشید.

مشکلات رابطه

اگر ایجاد و حفظ روابط برای شما دشوار است ، شرکت در گروه درمانی می تواند به شما کمک کند. حضور مداوم در کنار افراد دیگر می تواند به شما در ایجاد مهارت های بین فردی و اجتماعی کمک کند که می توانید آن را در خارج از جلسات خود تمرین کنید.

اسکیزوفرنی

بسته به شدت بیماری ، درمان گروهی برای مبتلایان به اسکیزوفرنی می تواند مفید باشد. ارتباط با کسانی که علائم مشابه شما را تجربه می کنند می تواند مفید باشد و یادگیری بیشتر در مورد این اختلال می تواند به شما در درک بهتر افکار خود کمک کند. اگر متوجه شدید که در طول جلسات گروه درمانی احساس ناامنی یا پارانویا می کنید ، احساسات خود را با درمانگر خود در میان بگذارید.

خود آزاری

ملاقات با دیگر افرادی که با خودآزاری دست و پنجه نرم می کنند می تواند به شما کمک کند کمتر احساس تنهایی کنید. شنیدن چگونگی کنار آمدن آنها با مشکلاتشان از جمله نکاتی عملی که شاید فکرشان را هم نکرده باشید نیز می تواند بسیار مفید باشد.

گروه درمانی

کلینیک جامع ‌توانبخشی رسش در سال 1395 در غرب تهران(خیابان آزادی)، توسط دکتر داریوش نیکبخت متخصص و اسیب شماس گفتار و زبان و آناتومیست در جهت ارائه ی خدمت به کودکان و بزرگسالان نیازمند خدمات توانبخشی تاسیس گردیده است. برای مشاوره رایگان می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌.
حتما مطالعه کنید : اتاق حسی چیست و چطور در درمان کمک می کند .

فعالیت های گروه درمانی

برخی از درمانگران دوست دارند فعالیت های گروه درمانی را در جلسات خود بگنجانند. اهداف و انواع این فعالیت ها به ماهیت مشکلات موجود بستگی دارد و اغلب متناسب با نیازهای اعضا طراحی می شود.

فعاالیت های زیر در گروه درمانی محبوب هستند:

یخ شکن ها

یخ شکن ها فعالیت هایی است که به اعضای گروه کمک می کنند تا یکدیگر را بشناسند و احساس راحتی بیشتری داشته باشند. در بعضی موارد به سادگی دور زدن ، معرفی خود و توضیح دلیل حضور شما در گروه درمانی است. برخی از درمانگران بازی ها و فعالیت هایی را برای کمک به شما در احساس آرامش و معرفی روش های جایگزینی برای فکر کردن معرفی می کنند.

فعالیت مثال: بازی "دسته بندی" شما و سایر اعضای گروه را ملزم می کند تا خود را در گروه های کوچک با توجه به موارد خاصی مانند رنگ های مورد علاقه ، سرگرمی ها ، ماه تولد و غیره دسته بندی کنید.

فعالیت های اعتماد سازی

این نوع فعالیت ها برای کمک به شما در توسعه احترام ، همدلی و درک متقابل طراحی شده اند. اگر ایجاد روابط سخت باشد و یا در اعتماد به دیگران مشکل داشته باشید ، این مورد به ویژه مفید خواهد بود.

فعالیت مثال : در بازی "میدان مین" اشیا در زمین پراکنده شده اند و باید هم تیمی خود را که با چشم بسته است در اطراف اشیا هدایت کنید. سپس جابجا می شوید و هم تیمیتان شما را راهنمایی می کند و سعی می کنید روی اشیا پا نگذارید.

تمرینات روانشناختی برای بینش و خودآگاهی

تمریناتی از این دست به گونه ای طراحی شده اند كه به شما كمك كنند تا به روش های مختلف بیندیشید و بفهمید كه چرا شما و دیگران به شیوه خاصی فکر می كنید یا رفتار می كنید.

فعالیت مثال: "تصویر آینه" شما را مجبور می کند که به صورت دو نفره کار کنید و یکی از شما باید حرکات دیگری را تقلید کند.

گروه درمانی افسردگی

گروه های حمایتی و گروه های خودیاری

گروه درمانی توسط یک درمانگر حرفه ای که رفتار و پیشرفت اعضا را کنترل می کند ، اداره می شود. در مقابل ، گروه های حمایتی و گروه های خودیاری ممکن است درمانگر نداشته نباشند. به طور معمول گروه های حمایتی متشکل از افرادی هستند که مسئله یا نگرانی مشابهی را تجربه می کنند و برای تأمین حمایت عاطفی یکدیگر را ملاقات می کنند. فعالیتهای گروه درمانی ممکن است در این امر دخیل نباشند و تمرکز معمولاً بر روی بحث و ایجاد همدلی است.

گروه های خودیاری معمولاً شامل تبادل اطلاعات و مشاوره در مورد نگرانی مورد نظر هستند. شما ممکن است در مورد منابع خارجی بحث کنید یا ممکن است به سادگی در مورد تجربیات خود صحبت کنید. گروه های پشتیبانی و گروه های خودیاری می توانند به ویژه برای مسائلی از قبیل سوگواری یا ابتلا به بیماری کشنده مفید باشند. اما اگر فکر می کنید به نوعی از درمان نیاز دارید که بتواند به شما کمک کند افکار یا رفتارهای خود را تغییر دهید ، ممکن است به جای آن به گروه درمانی نیاز داشته باشید.

در صورت داشتن مشکلات عاطفی ، دریافت حمایت از دیگران می تواند بسیار ارزشمند باشد و یافتن روشی که برای شما مفید باشد بسیار مهم است. صحبت با یک متخصص مانند پزشک یا مشاور می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که کدامیک از برنامه های گروه درمانی یا گروه های حمایتی / خودیاری را باید انتخاب کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان برای گروه درمانی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما و پاسخگوی شما هستیم.


منبع محتوا : counselling-directory
اشتراک

مطالب مشابه

گروه درمانی

گروه درمانی

گروه درمانی نوعی درمان روانشناسی است که با گروهی از افراد در کنار هم انجام می شود و نه به صورت تک به تک. درمان در محیط های گروهی می تواند فواید زیادی داشته باشد زیرا یک شبکه پشتیبانی را ایجاد می کند و فرصتی را برای ملاقات با افرادی که نگرانی های مشابه دارند فراهم می کند.

رفتار درمانی و انتخاب درمانگر مناسب

رفتار درمانی و انتخاب درمانگر مناسب

رفتار درمانی یک اصطلاح کلی برای انواع درمان هایی است که اختلالات سلامت روان را درمان می کند. این شکل از درمان به دنبال شناسایی و کمک به تغییر رفتارهای با پتانسیل خود مخربی یا ناسالم است. در این مقاله با رفتار درمانی و انواع رفتار درمانی و چونگی درمان آن آشنا می شوید.

رفتار درمانی دیالکتیک (DBT) چگونه کار می کند

رفتار درمانی دیالکتیک (DBT) چگونه کار می کند

رفتار درمانی دیالکتیکی نوعی از درمان شناختی-رفتاری است که ترکیبی از راهکارهایی مانند ذهن آگاهی ، پذیرش و تنظیم هیجان است.

اختلالات نافذ رشد- انواع اختلال و درمان آن

اختلالات نافذ رشد- انواع اختلال و درمان آن

اختلالات نافذ رشد گروهی از اختلالات هستند که با نفوذ در رشد کودک، سیر طبیعی رشد او را تغییر می‌دهند و باعث ناهنجاری‌های اجتماعی و رفتاری می‌شوند.

بهترین تکنیک های رفتار درمانی

بهترین تکنیک های رفتار درمانی

در این مطلب دوازده تکنیک برتر رفتار درمانی را برای شما توضیح می دهیم. این تکنیک‌ها متناسب با بیماری، شدت، ویژگی‌های شخصی و ... انتخاب می‌شوند. یکی از خدمات کلینیک توانبخشی رسش کمک به بیماران مختلف برای درمان اختلالات سلامت روان است.

متخصص رفتار درمانی - رفتاردرمانگر خوب کیست؟

متخصص رفتار درمانی - رفتاردرمانگر خوب کیست؟

رفتار درمانگر متخصصی است که به افراد کمک می‌کند بر رفتارهای ناخواسته یا ناسالم غلبه کنند. به‌عنوان مثال متخصص رفتار درمانی رفتارهای پرخاشگرانه کودکان را که باعث تهدید خود یا دیگران می‌شوند، درمان می‌کند.

 رفتار درمانی اضطراب چیست و چگونه انجام می‌شود؟

رفتار درمانی اضطراب چیست و چگونه انجام می‌شود؟

رفتار درمانی یکی از روش‌های درمان برای اضطراب است و هدف تمام مداخلات رفتاردرمانی اضطراب، کمک به شما برای شناسایی منبع اضطراب، درک محرک‌ها و یافتن راه‌هایی جدید برای تغییر واکنش خود نسبت به آن‌ها است.

12 فعالیت و بازی‌ برای کاهش استرس کودکان مضطرب

12 فعالیت و بازی‌ برای کاهش استرس کودکان مضطرب

برای کمک به کودکان مضطرب و درمان و مدیریت اضطراب آن‌ها باید بازی‌ها و فعالیت‌هایی طراحی کنیم که هم جذاب و سرگرم‌کننده باشند و هم به کاهش استرس آن‌ها کمک کنند.

اختلال سلوک(CD) در کودکان چیست؟

اختلال سلوک(CD) در کودکان چیست؟

کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک ممکن است در خانه، مدرسه و دیگر محیط‌ها رفتارهای نامناسبی نشان دهند. آن‌ها ممکن است به‌طور فیزیکی نسبت به دیگران پرخاشگر باشند، یا با وجود سن پایین به مصرف مواد مخدر یا الکل روی آورند.

اختلال نافرمانی مقابله ای چیست و چطور درمان می شود؟

اختلال نافرمانی مقابله ای چیست و چطور درمان می شود؟

اختلال نافرمانی مقابله‌ ای یا ODD اختلالی روانی در دوران کودکی است که شامل رفتارهای مخرب و ناسازگار است و ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. درمان این اختلال معمولاً شامل مشاوره و دارودرمانی می‌شود.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. جوادیفرجوادیفر
    0

    سلام وقتتون بخیر کلینیک شما دوره های اموزشی گروه درمانی رو داره؟

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      بله هم برای کودکان و هم بزرگسالان

سوال در مورد گروه درمانی از دکتر دارید؟