کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
دیسلکسیا (اختلال خواندن) در کودکان چیست؟اختلالات یادگیری

دیسلکسیا (اختلال خواندن) در کودکان چیست؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۹ دی ۱۳۹۹

نارساخوانی یا دیسلکسیا نوعی اختلال یادگیری است که بر نحوه پردازش زبان نوشتار و گاهی گفتار افراد تأثیر می گذارد. نارساخوانی در کودکان معمولاً باعث می شود کودکان در یادگیری خواندن و نوشتن صحیح مشکل داشته باشند.

محققان تخمین می زنند که نارساخوانی تا حدود 15 تا 20 درصد از جمعیت را تا حدی تحت تأثیر قرار می دهد.

دیسلکسیا هرگز نمی تواند میزان موفقیت یک فرد را تعیین کند. تحقیقات در ایالات متحده و انگلستان نشان داده اند که درصد زیادی از کارآفرینان علائم نارساخوانی را گزارش داده اند.

در حقیقت ، داستان های افراد موفق مبتلا به نارساخوانی در بسیاری از زمینه ها یافت می شود. یک مثال مگی آدرین-پوکوک ، PHD ، MBE ، دانشمند فضا ، مهندس مکانیک ، نویسنده و مجری برنامه رادیویی "آسمان در شب" شبکهBBC است.

اگرچه دکتر آدرین-پوكوك در اوایل دوران تحصیل خود با این مشکل دست و پنجه نرم می كرد ، اما به کسب مدارك متعدد ادامه داد. وی امروز علاوه بر میزبانی یک برنامه رادیویی معروف BBC ، دو کتاب نیز منتشر کرده است که نجوم را برای افرادی که دانشمند حوزه نجوم نیستند توضیح می دهد.

برای بسیاری از دانش آموزان ، نارساخوانی حتی ممکن است عملکرد تحصیلی آنها را محدود نیز نکند.

پیشنهاد می کنم حتما مطالعه کنید : شایع ترین اختلالات یادگیری در کودکان

علائم نارساخوانی چیست؟

نارساخوانی در کودکان می تواند به حالت های مختلفی بروز کند. اگر نگران هستید که کودکی دچار نارساخوانی است یا نه به دنبال این علائم باشید:

چگونه می توان گفت یک کودک مبتلا به دیسلکسیا است

  • کودکان پیش دبستانی هنگام گفتن کلمات ممکن است صداها را معکوس کنند. همچنین ممکن است در قافیه ها یا در نامگذاری و تشخیص حروف مشکل داشته باشند.
  • کودکان در سنین مدرسه ممکن است آهسته تر از سایر دانش آموزان در همان کلاس بخوانند. از آنجا که خواندن سخت است ، ممکن است از انجام کارهایی که شامل خواندن است ، خودداری کنند.
  • آنها ممکن است آنچه را می خوانند درک نکنند و ممکن است در پاسخگویی به سوالات مربوط به متن مشکل داشته باشند.
  • آنها ممکن است در قرار دان چیزها به ترتیب صحیح مشکل داشته باشند.
  • آنها ممکن است در تلفظ و یا یادگیری کلمات جدید مشکل داشته باشند.
  • در دوران بلوغ ، نوجوانان و جوانان ممکن است همچنان از انجام فعالیت های خواندنی اجتناب کنند.
  • آنها ممکن است در املا یا یادگیری زبان های خارجی مشکل داشته باشند.
  • ممکن است در پردازش یا جمع بندی مطالب خوانده شده کند باشند.

نارساخوانی در کودکان مختلف ممکن است متفاوت به نظر برسد ، بنابراین مهم است که ارتباطتان با معلمان کودک را حفظ کنید زیرا مطالعه ، بیشتر روز را در مدرسه دربرمی گیرد.

حتما بخوانید: علائم دیسلکسیا بر اساس سن

چه عواملی باعث دیسلکسیا می شود؟

اگرچه محققان هنوز علت ایجاد نارساخوانی را کشف نکرده اند ، اما به نظر می رسد تفاوت های عصبی در افراد مبتلا به نارساخوانی وجود دارد.

مطالعات دریافتند که جسم پینه ای ( ﮐﻮﺭﭘﻮﺱ ﮐﺎﻟﻮﺯﻭﻡ) ، ناحیه ای از مغز که دو نیمکره را به هم پیوند می دهد ، ممکن است در افراد مبتلا به نارساخوانی متفاوت باشد. قسمتهایی از نیمکره چپ نیز ممکن است در افرادی که نارساخوانی دارند متفاوت باشد. گرچه مشخص نیست که آیا این تفاوت ها باعث نارساخوانی می شود.

محققان چندین ژن مرتبط با این اختلافات مغزی را شناسایی کرده اند. این امر آنها را بر این داشته است كه احتمالاً مبنای ژنتیكی برای نارساخوانی وجود دارد.

همانند سایر اختلالات یادگیری همچنین به نظر می رسد دیسلکسیا در خانواده ها به ارث می رسد. پژوهشی نشان می دهد که کودکان مبتلا به نارساخوانی اغلب والدینی با نارساخوانی دارند. و این صفات بیولوژیکی ممکن است منجر به اختلافات محیطی شود.

به عنوان مثال ، می توان تصور کرد که برخی از والدین که نارساخوانی دارند ، ممکن است کمتر با فرزندان خود تمرین خواندن داشته باشند.

پیشنهاد می کنم حتما مطالعه کنید : همه چیز در مورد دیسگرافیا یا اختلال نوشتن

نارساخوانی چگونه تشخیص داده می شود؟

برای اینکه کودک شما تشخیص قطعی دیسلکسیا داشته باشد ، معاینه کامل لازم است. قسمت اصلی بررسی، ارزیابی آموزشی خواهد بود. این ارزیابی همچنین ممکن است شامل تست چشم ، گوش و تست های عصبی باشد. علاوه بر این ، ممکن است سوالاتی در مورد سابقه خانوادگی فرزندتان و سطح سواد در خانه شما باشد.

قانون آموزش افراد دارای معلولیت (IDEA) دسترسی کودکان معلول به مداخلات آموزشی را تضمین می کند. از آنجا که برنامه ریزی و به دست آوردن ارزیابی کامل برای دیسلکسیا گاهی ممکن است چندین هفته یا بیشتر طول بکشد ، والدین و معلمان ممکن است تصمیم بگیرند که قبل از مشخص شدن نتایج آزمون ، دستورالعمل های خواندن اضافی را شروع کنند.

اگر فرزند شما به سرعت به دستورالعمل های اضافی پاسخ دهد ، می تواند به این معنی باشد که دیسلکسیا تشخیص درستی نیست.

در حالی که بیشتر ارزیابی ها در مدرسه انجام می شوند ، ممکن است بخواهید کودک خود را نزد پزشک ببرید تا در صورت عدم صحیح خواندن با توجه به سنشان ، یا وجود علائم دیگر دیسلکسیا ، در مورد بررسی کامل او بحث کنید، به خصوص اگر سابقه خانوادگی اختلالات خواندن دارید.

درمان نارساخوانی چیست؟

یک بررسی در سال 2014 در مورد تحقیقات اخیر در مورد دیسلکسیا نشان داده است که آموزش آوایی می تواند به طور قابل توجهی توانایی خواندن را در دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی بهبود بخشد.

آموزش آوایی ترکیبی از استراتژی های روان خواندن و آموزش واج هاست که شامل مطالعه حروف و اصواتی است که با آنها سر و کار داریم.

محققان خاطرنشان كردند كه مداخلات آواشناختي هنگامي موثر است كه توسط متخصصاني كه در درمان اختلالات یادگیری و در زمينه مشكلات خواندن آموزش ديده اند ، انجام شود. هرچه دانش آموز مدت زمان بیشتری این مداخلات آموزشی را دریافت کند ، نتایج عموما بهتری خواهند داشت.

والدین چه کاری می توانند انجام دهند

شما مهمترین متحد و حامی فرزند خود هستید و کارهای زیادی می توانید انجام دهید تا توانایی خواندن و وضعیت تحصیلی کودک را بهبود ببخشید. پیشنهاد می شود:

  • زود مداخله کنید. به محض اینکه شما یا یک معلم مدرسه ابتدایی علائم را مشاهده کردید ، فرزند خود را ارزیابی کنید. یک آزمایش قابل اعتماد تست دیسلکسیای شای ویتز است که توسط پیرسون تولید شده است.
  • با کودک خود صحبت کنید. این کار می تواند بسیار مفید باشد که بداند یک نام برای آنچه اتفاق می افتد وجود دارد. مثبت بمانید ، در مورد راه حل ها بحث کنید و گفتگوی مداوم را تشویق کنید. این کاز می تواند کمک کند به خود و فرزند خود یادآوری کنید که نارساخوانی هیچ ارتباطی با هوش ندارد.
  • بلند بخوانید. حتی خواندن بارها و بارهای یک کتاب تکراری می تواند به کودکان در ارتباط حروف با اصوات کمک کند.
  • خود را آرام کنید. از آنجا که هیچ درمانی برای نارساخوانی وجود ندارد ، شما و فرزندتان ممکن است مدتی با این اختلال دست و پنجه نرم کنید. نقاط عطف و موفقیت های کوچک را جشن بگیرید و سرگرمی ها و علایقی را برای خود ایجاد کنید که به خواندن ارتباطی ندارند ، بنابراین کودک شما می تواند موفقیت را در جای دیگری تجربه کند.

آینده بچه های مبتلا به دیسلکسیا چگونه است ؟

اگر علائم نارساخوانی را در کودک خود مشاهده می کنید ، مهم است که آنها را در اسرع وقت ارزیابی کنید. گرچه نارساخوانی یک وضعیت مادام العمر است ، اما مداخلات آموزشی اولیه می تواند آنچه را که کودکان در مدرسه انجام می دهند بسیار بهبود بخشد. مداخله زودهنگام همچنین می تواند از بروز اضطراب ، افسردگی و مشکلات عزت نفس جلوگیری کند.

سخن پایانی

دیسلکسیا یک اختلال خواندن مبتنی بر مغز است. اگرچه علت آن به طور کامل مشخص نیست ، اما به نظر می رسد یک دلیل ژنتیکی برای آن وجود دارد. کودکان مبتلا به نارساخوانی در یادگیری خواندن، کند عمل می کنند. آنها ممکن است صداها را معکوس کنند ، در ارتباط صحیح صداها با حروف مشکل داشته باشند ، مرتباً غلط تلفظ و املایی داشته یا در درک آنچه می خوانند ، مشکل داشته باشند.

اگر فکر می کنید فرزند شما ممکن است نارساخوانی داشته باشد ، همان ابتدا درخواست ارزیابی کامل کنید. دستورالعمل های هدفمند آواشناختی که توسط یک متخصص آموزش دیده ارائه می شود ، می تواند در میزان ، سرعت و سهولت سازگاری کودک شما تفاوت ایجاد کند. مداخله زودهنگام همچنین می تواند از بروز اضطراب و ناامیدی در کودک شما جلوگیری کند.

برای دریافت مشاوره رایگان برای درمان انواع مشکلات اختلال خواندن و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .


اشتراک

مطالب مشابه

اختلال یادگیری ریاضی چیست و چگونگی کمک به کودک دچار دیسکلکولیا

اختلال یادگیری ریاضی چیست و چگونگی کمک به کودک دچار دیسکلکولیا

اگر کودک با اعداد مشکل داشته باشد یا نمرات آزمون ریاضی او پایین بوده اما در سایر دروس خوب عمل کنند ، می توانند دچار یک اختلال یادگیری به نام دیسکلکولیا ریاضی باشند.

دیسگرافیا یا اختلال نوشتن چیست؟

دیسگرافیا یا اختلال نوشتن چیست؟

دیسگرافیا (Dysgraphia) یا همان نوشتار پریشی یک اختلال یادگیری است که با مشکلاتی در نوشتن مشخص می شود. یک اختلال عصبی است که می تواند کودکان یا بزرگسالان را درگیر کند.

دیسلکسیا (اختلال خواندن) در کودکان چیست؟

دیسلکسیا (اختلال خواندن) در کودکان چیست؟

نارساخوانی یا دیسلکسیا نوعی اختلال یادگیری است که بر نحوه پردازش زبان نوشتار و گاهی گفتار افراد تأثیر می گذارد. نارساخوانی در کودکان معمولاً باعث می شود کودکان در یادگیری خواندن و نوشتن صحیح مشکل داشته باشند.

علائم دیسلکسیا بر اساس سن

علائم دیسلکسیا بر اساس سن

برای دانستن اینکه علائم دیسلکسیا یا نارساخوانی چگونه با سن تغییر می کنند و اینکه در چه زمانی به دنبال چه علائمی باشیم شما را به خواندن این مطلب دعوت می کنیم.

سه مورد شایع ترین اختلالات یادگیری در کودکان

سه مورد شایع ترین اختلالات یادگیری در کودکان

جسیکا میزاک ، دکترای روانشناسی کودک و مدیر مرکز کمک و شفا ، توضیح می دهد که سه اختلال یادگیری شایع وجود دارد که به طور معمول تشخیص داده می شوند، برای دانستن آنها به خواندن مقاله ادامه دهید.

درمان اختلالات یادگیری

درمان اختلالات یادگیری

درمان اختلالات یادگیری می تواند اثرات آن را کاهش دهد. افراد دارای ناتوانی در یادگیری می توانند راه هایی برای مقابله با ناتوانی های خود ایجاد کنند. کمک گرفتن زود هنگام احتمال موفقیت آنها در مدرسه و بعداً در زندگی را افزایش می دهد.

دیس گرافی چیست؟

دیس گرافی چیست؟

دیسگرافیا (Dysgraphia) یا همان نوشتار پریشی یک اختلال یادگیری است که با مشکلاتی در نوشتن مشخص می شود. یک اختلال عصبی است که می تواند کودکان یا بزرگسالان را درگیر کند. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.

راه های پیشگیری از اختلالات یادگیری

راه های پیشگیری از اختلالات یادگیری

تلاش برای پیشگیری از اختلالات یادگیری، توانایی کودک شما را برای یادگیری افزایش می دهد. فرزندان والدینی که فعالانه‌تر هستند، یادگیری بهتری دارند. با پیشگیری و مداخله مناسب، تقریباً همه کودکان در کلاس های ابتدایی می توانند خوب خواندن را بیاموزند.

علائم و تشخیص ناتوانی یادگیری در بزرگسالان

علائم و تشخیص ناتوانی یادگیری در بزرگسالان

اگر اختلال یادگیری تشخیص داده نشود، فرد می تواند سال ها با مشکل مواجه شود زیرا حمایت مناسبی دریافت نکرده است. در مورد علائم ناتوانی یادگیری در بزرگسالان و نحوه تشخیص آن بیاموزید.

کار درمانی اختلالات یادگیری و میزان اثربخشی این درمان

کار درمانی اختلالات یادگیری و میزان اثربخشی این درمان

کار‌ درمانی در اختلال یادگیری به شکل های مختلف از بیمار حمایت میکند. کاردرمانگر در ابتدا به بررسی مهارت‌های مختلف بیمار ازجمله مهارت‌های حرکتی،‌ بینایی،‌ شنوایی و ... می‌پردازد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید