کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
اختلال زبان بیانیاختلالات گفتار و زبان

اختلال زبان بیانی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۷ دی ۱۳۹۹

مرور کلی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی نوعی اختلال زبان است که در آن ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند. در هنگام سوال پرسیدن از فرد مبتلا به اختلال زبان بیانی ، ممکن است آنها نتوانند کلمات مناسبی برای پاسخ به شما پیدا کنند.

اختلال زبان بیانی معمولاً به بیان محدود می شود و بر توانایی کودک شما در خواندن ، گوش دادن یا تولید صدا تأثیر نمی گذارد ، مگر اینکه کودک شما دچار سایر ناتوانی های یادگیری نیز باشد.

حتما بخوانید: کودکان مبتلا به اختلال زبانی

دلایل اختلال زبان بیانی

علت اختلال زبان بیانی به درستی شناخته نشده است. اما معمولاً به سطح هوش کودک شما ارتباط یندارد. معمولا ، هیچ دلیل خاصی برای این مشکل وجود ندارد هر چند ممکن است ژنتیکی باشد یا در خانواده شما وجود داشته باشد. در موارد بسیار نادری ، این مشکل ممکن است ناشی از آسیب مغزی یا سوء تغذیه باشد. سایر مشکلات مانند اوتیسم و اختلال شنوایی نیز با برخی از اختلالات زبان همراه هستند. این مشکلات می تواند علائم کودک شما را بدتر کند. اگر سیستم عصبی مرکزی کودک شما آسیب دیده باشد ، احتمال دارد که به یک اختلال زبانی به نام آفازی مبتلا باشد.

علائم اختلال زبان بیانی

این اختلال ممکن است به تنهایی یا با یا با سایر مشکلات زبانی ظاهر شود. علائم معمولاً به مشکلاتی در واژگان و حافظه لغات غلط ، محدود می شود. به عنوان مثال ، فرزند شما ممکن است قادر به یادآوری کلماتی که تازه یاد گرفته است نباشد. واژگان کودک شما ممکن است در مقایسه با سایر کودکان در همان گروه سنی کمتر از حد متوسط باشد. کودک شما ممکن است نتواند یک جمله طولانی بگوید، کلمات را حذف کند یا آنها را به ترتیب اشتباه استفاده کند. همچنین ممکن است زمان ها را اشتباه بگیرد. به عنوان مثال ممکن است به جای "من پریدم" بگوید "من می پرم".

کودکان مبتلا به اختلال زبان بیانی معمولاً از اصوات پرکننده ای مانند "آه" و "اوم" استفاده می کنند زیرا آنها نمی توانند خود را به بهترین شکل ابراز کنند. همچنین آنها معمولاً عبارات و سوال ها را تکرار می کنند. کودک شما ممکن است در حالی که به چگونگی پاسخ دادن فکر می کند بخشی از سوال شما را تکرار کند.

اختلال زبان دریافتی - بیانی

اگر کودک شما علائم فوق را از خود نشان می دهد و همچنین در فهم صحبت های شما نیز مشکل دارد ، ممکن است دچار اختلال زبان دریافتی - بیانی باشد (RELD) . در این صورت ، ممکن است در درک اطلاعات ، ساماندهی افکار و پیروی از دستورالعمل ها نیز مشکل داشته باشد.

نقاط عطف رشد چه هستند

برخی از مهارت های زبانی دچار تاخیر بوده اما با گذشت زمان پیشرفت می کنند. با این حال ، در مورد اختلال زبان بیانی ، کودک ممکن است برخی مهارت های زبانی را کسب کند اما در برخی دیگر مشکل داشته باشد. دانستن نقاط عطف زبان معمول در کودکان می تواند در تصمیم گیری جهت مراجعه یا عدم مراجعه به پزشک فرزندتان به شما کمک کند.

پزشک کودکتان ممکن است به شما توصیه کند که کودک را نزد یک گفتاردرمانگر ، یک روانشناس یا یک متخصص رشد کودک ببرید. همچنین برای تعیین اینکه آیا افراد دیگری در خانواده شما دارای اختلال زبان یا گفتار است ، در مورد سابقه پزشکی آنها پرسش خواهند کرد.

چه زمانی باید در مورد رشد زبان کودک خود به پزشک مراجعه کنید

  • در 15 ماهگی، فرزند شما هیچ کلمه ای نمی گوید.
    در 2 سالگی واژگان کودک شما به کمتر از 25 کلمه محدود می شوند.
    در 3 سالگی فرزند شما هنوز با جملات دو کلمه ای صحبت می کند.
    در 4 سالگی کودک شما اغلب سوالات شما را تکرار می کند یا با جملات کامل صحبت نمی کند.

معمولا مراجعه به یک متخصص آسیب شناس گفتار و زبان توصیه می شود. آنها در درمان و معاینه افرادی که در زبان بیانی مشکل دارند ، تخصص دارند. در هنگام مراجعه به متخصص ، یک تست استاندارد اختلال زبان بیانی از کودک شما انجام می دهد. علاوه بر این ممکن است به آزمایش شنوایی نیاز باشد تا احتمال ایجاد مشکل زبان به دلیل کم شنوایی رد شود. همچنین ممکن است از نظر سایر ناتوانی های یادگیری نیز بررسی شوند.

حتما مطالعه کنید : آنچه باید در مورد آفازی آنومیک بدانید

درمان اختلال زبان بیانی

گزینه های درمانی برای اختلال زبان بیانی شامل زبان درمانی و مشاوره است.

گفتار درمانگر و کودک

زبان درمانی

کودکان برای توسعه مهارت های زبانی باید بتوانند موارد زیر را انجام دهند:

  • دریافت اطلاعات
  • درک اطلاعات
  • حفظ اطلاعات

گفتاردرمانی بر تست و تقویت این مهارت ها و کمک به کودک در افزایش واژگان او تمرکز می کند. یک گفتاردرمانگر می تواند از تکرار کلمات ، تصاویر ، مطالب خواندنی مناسب و ابزارهای دیگر برای پرورش مهارت های ارتباطی کودک شما استفاده کند.

مشاوره

کودکانی که در بیان خود مشکل دارند ممکن است احساس ناامیدی و انزوای اجتماعی کنند. کودک شما ممکن است دعوا کند زیرا در هنگام بحث نمی تواند کلمات مناسبی پیدا کند. مشاوره می تواند به فرزند شما بیاموزد که اگر از مشکلات ارتباطی خود ناامید شود چگونه باید با این موضوع کنار بیاید.

بهبودی از اختلال زبان بیانی

آینده کودکان مبتلا به اختلال زبان بیانی، زمانی بهتر است که این اختلال با بیماری دیگری مانند اختلال شنوایی ، آسیب مغزی یا اختلال یادگیری همراه نباشد. کودکان مبتلا به اختلال زبان بیانی از طریق زبان درمانی ، معمولاً می توانند یاد بگیرند که چگونه خود را کاملاً ابراز کنند. مشاوره همچنین می تواند به فرزند شما کمک کند تا از نظر اجتماعی تنظیم شود و از عزت نفس پایین او جلوگیری کند. دریافت درمان زودهنگام برای به حداقل رساندن چالش های روانشناختی که کودک شما ممکن است در نتیجه این اختلال تجربه کند بسیار مهم است.

سوال :

فرزند اول من در برقراری ارتباط با ما مشکل داشت و در مقایسه با بقیه در سن بالاتری ، صحبت کردن را شروع کرد. من نگرانم که چنین اتفاقی در مورد فرزند دوم من که در حال حاضر 15 ماهه است نیز رخ دهد. آیا کاری می توانم انجام دهم که از مشکلات زبانی مشابه برادر بزرگتر او جلوگیری کنم؟

پاسخ:

کاملاً قابل درک است که شما نگران رشد کلامی دخترتان باشید. بدون اطلاع از تشخیص فرزند اول شما ، نمی توانم پیش بینی کنم که احتمال تاخیر مشابه برای دخترتان چقدر است. در بیشتر شرایط اختلال زبان بیانی ، علت آن کامل مشخص نیست ، اگرچه تصور می شود ژنتیک در این امر نقش دارد. اگر احساس می کنید که او نیز از نقاط عطف کلامی یا اجتماعی عقب در صورتی که در15 ماهگی مانده است ، به شدت توصیه می کنم این نگرانی ها را در معاینه 15 ماهگی (یا 18 ماهگی) به پزشک متخصص اطفال او اطلاع دهید تا او بتواند معاینه کاملی را در این خصوص انجام دهد.

 برای دریافت مشاوره اختلال زبان بیانی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .


منبع محتوا : Healthline
اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید