کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسیداختلالات گفتار و زبان

اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسید

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۸ دی ۱۳۹۹

اختلال زبان چیست؟

افراد مبتلا به اختلال زبان در بیان خود و درک آنچه دیگران می گویند مشکل دارند. این ربطی به مشکلات شنوایی ندارد. اختلال زبان ، که پیش تر به عنوان اختلال زبان دریافتی-بیانی شناخته می شده، در کودکان خردسال شایع است.
طبق اعلام مرکز پزشکی دانشگاه میسیسیپی ، این اختلال در 10 تا 15 درصد از افراد زیر 3 سال رخ می دهد. در سن 4 سالگی ، توانایی زبان به طور کلی پایدار است و می تواند با دقت بیشتری سنجیده شود تا وجود یا عدم وجود این مشکل تشخیص داده شود.

علائم مربوط به بیان

اغلب اختلال زبان ابتدا در کودکی مشاهده می شود. فرزند شما ممکن است از "اوم" و "آ" خیلی استفاده کند زیرا نمی تواند کلمه ای مناسب را به خاطر بیاورد.
علائم دیگر عبارتند از:

  • واژگان کم در مقایسه با سایر کودکان در همان سن
  • توانایی محدود در تشکیل جملات
  • اختلال در استفاده از کلمات و اتصال جملات برای توضیح یا توصیف چیزی
  • کاهش توانایی مکالمه
  • استفاده نکردن از کلمات
  • گفتن کلمات به ترتیب اشتباه
  • تکرار یک سؤال هنگام فکر کردن به یک جواب
  • استفاده از زمان های اشتباه (به عنوان مثال استفاده از زمان گذشته به جای زمان حال)

برخی از این علائم بخشی از رشد طبیعی زبان است. با این وجود ، اگر چند مورد از این مشکلات همیشگی باشند و بهبود نیابند ، ممکن است فرزند شما دچار اختلال زبان باشد.

حتما مطالعه کنید : تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

علائم مربوط به درک دیگران

یکی از جنبه های مهم این اختلال ، مشکل در درک کردن دیگران در هنگام صحبت کردن است. می تواند به این معنا باشد که پیروی از صحبت ها و دستورالعمل ها در مدرسه و خانه برای آنها دشوار است.
به گفته پزشک خانواده امریکا ، اگر فرزند شما 18 ماهه باشد و دستورات یک مرحله ای را دنبال نکند ، ممکن است مشکلی داشته باشد. نمونه ای از دستور یک مرحله ای : "اسباب بازی ات را بردار".
اگر در 30 ماهگی ، فرزند شما به سوالات به صورت شفاهی یا با تکان دادن و چرخاندن سر جواب نمی دهد ، ممکن است نشانه اختلال زبان باشد.

اختلال زبان

درک اختلال زبان

اغلب اوقات ، علت این اختلال ناشناخته است. ژنتیک و تغذیه ممکن است در آن نقش داشته باشند ، اما این موارد هنوز اثبات نشده است.

توسعه زبان طبیعی شامل توانایی شنیدن ، دیدن ، درک و نگهداری اطلاعات است. این روند ممکن است در برخی از کودکان به تأخیر بیفتد ، اما در نهایت به سطح همسالان خود می رسند.

تأخیر در توسعه زبان ممکن است مربوط به موارد زیر باشد:

  • مشکلات شنوایی
  • آسیب مغزی
  • آسیب به سیستم عصبی مرکزی (CNS)

گاهی اوقات ، تأخیر زبان ممکن است با مشکلات رشدی دیگر همراه باشد ، مانند:

  • کم شنوایی
  • اوتیسم
  • اختلال یادگیری

اختلال زبان لزوماً با کمبود هوش ارتباط ندارد. اگر توسعه زبان به طور طبیعی اتفاق نیفتد متخصصان سعی می کنند تا علت را تشخیص دهند .

کودکان آماده یادگیری زبان به دنیا می آیند ، اما باید زبان یا زبانهایی را بیاموزند که خانواده و محیط از آنها استفاده می کنند. یادگیری یک زبان زمان می برد و کودکان در طی مراحل پیشرفت زبان و گفتار به لحاظ سرعت متفاوت هستند. به طور معمول کودکان در حال رشد ممکن است هنگام یادگیری، در برخی اصوات ، کلمات و جملات مشکل داشته باشند. گرچه، اکثر کودکان می توانند در حدود 5 سالگی به راحتی از زبان استفاده نمایند.

کمک به کودکان در یادگیری زبان

والدین و مراقبان مهم ترین معلمان در سالهای اولیه کودک هستند. کودکان زبان را با گوش دادن به صحبت های دیگران و تمرین کردن یاد می گیرند. حتی نوزادان، متوجه تکرار و پاسخ دیگران به حرف ها و صداهای آنها می شوند. مهارت های زبانی و مغزی کودکان در صورت شنیدن کلمات مختلفی ، قویتر می شوند. والدین می توانند به روش های مختلف در یادگیری به کودک خود کمک کنند ، از جمله موارد زیر:

  • پاسخ به اولین صداها ، غرغه ها و حرکاتی که کودک ایجاد می کند.
  • تکرار آنچه کودک می گوید و اضافه کردن کلماتی به آن.
  • صحبت درباره چیزهایی که کودک می بیند.
  • سوال کردن و گوش دادن به پاسخ ها.
  • نگاه کردن به کتاب یا مطالعه آن.
  • قصه گفتن.
  • شعر خواندن و هم خوانی ریتم ها.

این کارها را می توانید هم در هنگام بازی و هم در طول برنامه های روزمره انجام دهید.

والدین همچنین می توانند بر روی موارد زیر نظارت کنند:

  • کودک چگونه می شنود و صحبت می کند و آن را با نقاط عطف معمول مهارت های ارتباطی مقایسه کنند.
  • کودک چگونه به صداها واکنش نشان می دهد در صورت نگرانی، شنوایی او را معاینه کنند.

آیا می دانستید؟

بعضی از زبان ها بیشتر تصویری هستند تا گفتاری. زبان اشاره امریکایی از اشاره های تصویری مانند حالات بدن ، حالات صورت و حرکات بدن برای برقراری ارتباط استفاده می کند.

حتما مطالعه کنید : اختلال زبان دریافتی ، تشخیص ، علت ، علائم و درمان

در صورت وجود نگرانی چه باید کرد

برخی از کودکان در درک صحبت ها و گفتار دچار مشکل بوده و به کمک نیاز دارند. آنها ممکن است همزمان با سایر کودکان به نقاط عطف زبان تسلط پیدا نکنند ، و این ممکن است نشانه تأخیر یا اختلال زبان یا گفتار باشد.

رشد زبان قسمتهای مختلفی دارد و کودکان ممکن است در یک یا چند مورد زیر مشکل داشته باشند:

  • درک آنچه دیگران می گویند (زبان دریافتی). این مشکل می تواند به دلیل موارد زیر باشد:
    • عدم شنیدن کلمات (کم شنوایی).
    • نفهمیدن معنی کلمات.
  • ارتباط و بیان افکار با استفاده از زبان (زبان بیانی). این مشکل می تواند به دلیل موازد زیر باشد:
    • ندانستن کلمات جهت استفاده کردن آنها.
    • ندانستن چگونگی کنار هم گذاشتن کلمات.
    • دانستن کلمات برای استفاده اما عدم توانایی در بیان آنها.

اختلالات زبان و گفتار می توانند با هم یا به تنهایی وجود داشته باشند. نمونه هایی از مشکلات در رشد زبان و گفتار شامل موارد زیر است:

  • اختلالات گفتاری
    • مشکل در ایجاد صدای صحیح کلمات یا اصوات خاص.
    • مشکل در روان گفتن کلمات یا جملات ، مانند لکنت زبان.
  • تأخیر زبان - توانایی درک کردن و صحبت کردن کندتر از حد معمول رشد می کند
  • اختلالات زبان
    • آفازی (دشواری در درک یا صحبت کردن بخشهایی از زبان به دلیل آسیب مغزی یا نحوه کار مغز).
    • اختلال پردازش شنوایی (مشکل در درک معنای صداهایی که گوش به مغز می فرستد)

اختلالات زبان یا گفتار می تواند همراه با سایر اختلالات یادگیری باشد که بر خواندن و نوشتن تأثیر می گذارند. کودکان مبتلا به اختلالات زبان ممکن است از اینکه نمی توانند دیگران را درک یا خود را ابراز کنند ناامید شوند و ممکن است هیجانی رفتار کنند ، درمانده شوند یا منفعل باشند. اختلالات زبان یا گفتار همچنین می تواند همراه با اختلالات عاطفی یا رفتاری ، مانند اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD) یا اضطراب باشد. کودکان دارای اختلالات رشدی از جمله اختلال طیف اوتیسم نیز ممکن است در گفتار و زبان مشکل داشته باشند. ترکیبی این چالش ها می تواند موفقیت را برای کودک، خصوصا در مدرسه سخت کند. تشخیص صحیح اختلال کودک بسیار مهم است تا هر کودک بتواند کمک مناسب خود را دریافت کند.

تشخیص مشکلات زبان یا گفتار

اگر کودک در رشد زبان یا گفتار مشکل دارد ، با یک مرکز خدمات درمانی در مورد ارزیابی او صحبت کنید. اولین قدم مهم این است که بفهمید آیا کودک دچار کم شنوایی است. تشخیص کاهش شنوایی ممکن است دشوار باشد به ویژه اگر کودک فقط در یک گوش دچار کم شنوایی بوده یا دچار کم شنوایی جزئی باشد ، به این معنی که برخی از صداها را می شنود اما برخی دیگر را نمی شنود.

گفتار درمانی کودک

یک متخصص رشد زبان مانند یک آسیب شناس گفتار – زبان، ارزیابی دقیقی برای تعیین نوع مشکل زبان یا گفتار کودک انجام می دهد.

به طور کلی ، یادگیری بیش از یک زبان، باعث اختلالات زبان نمی شود ، اما این کودکان ممکن است دقیقاً همان مراحل رشد کسانی که فقط یک زبان را یاد می گیرند را دنبال نکنند. توسعه توانایی درک و صحبت به دو زبان به میزان تمرین کودک در استفاده از هر دو زبان و نوع تمرین او بستگی دارد. اگر کودکی که بیش از یک زبان را می آموزد در رشد زبان مشکل دارد ، ممکن است نیاز به ارزیابی دقیق توسط متخصصی باشد که رشد مهارت ها در بیش از یک زبان را بداند.

حتما مطالعه کنید : اختلال زبان بیانی ، تشخیص ، علت ، علائم و درمان

درمان اختلالات و تأخیرهای زبان یا گفتار

کودکانی که مشکلات زبان دارند اغلب به کمک اضافی و آموزش ویژه نیاز دارند. آسیب شناسان گفتار زبان می توانند مستقیماً با کودکان و والدین ، مراقبان و معلمان آنها کار کنند.

داشتن تاخیر یا اختلال در گفتار یا زبان برای کودکان تا 3 سال ، نیاز کودک به مداخله زودهنگام و برای کودکان 3 ساله و بالاتر نیاز به خدمات آموزش ویژه را مشخص می کند. مدارس می توانند تست های خود را برای اختلالات زبان یا گفتار انجام دهند تا ببینند آیا کودک به مداخله نیاز دارد یا خیر. در صورت وجود نگرانی های دیگر در مورد شنیدن ، رفتار یا احساسات کودک ، نیاز به بررسی توسط یک متخصص درمانی می باشد. والدین ، متخصصین درمانی و مدارس می توانند برای راهنمایی و درمان با یکدیگر همکاری کنند.

شناسایی و تسکین علائم

این اختلال اغلب با تلاش جمعی والدین ، ​​معلمان ، آسیب شناسان گفتار زبان و سایر متخصصین درمانی انجام می شود.

معاینه پزشکی

اولین اقدام مراجعه به پزشک برای معاینه کامل جسمی است. این امر به رد یا تشخیص سایر بیماری ها مانند مشکلات شنوایی یا سایر اختلالات حسی کمک می کند.

زبان درمانی

درمان معمول اختلال زبان، گفتار درمانی و زبان درمانی است. درمان به سن فرزند شما و علت و شدت بیماری بستگی دارد. به عنوان مثال ، فرزند شما ممکن است در جلسات درمانی تک نفره با یک متخصص گفتار درمانی صحبت کرده یا در جلسات گروهی شرکت کند. گفتار درمانگر مشکل کودک شما را تشخیص داده و با توجه به آن درمان را شروع خواهد کرد.
مداخله اولیه اغلب نقش مهمی را در کسب نتایج موفقیت آمیز ایفا می کند.

حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

مراقبت در منزل

کار کردن با فرزندتان در خانه می تواند کمک کننده باشد. در اینجا به چند نکته شده است:
هنگام سؤال کردن از فرزندتان واضح، آهسته و مختصر صحبت کنید.
با حوصله صبر کنید تا فرزند شما پاسخ بدهد.
برای کاهش اضطراب فضا را آرام نگه دارید.
پس از یک دستور و یا توضیح چیزی از فرزند خود بخواهید که خواسته های شما را ، به زبان خود بیان کنند.

تماس مکرر با معلمان نیز مهم است. ممکن است فرزند شما در کلاس کم حرف باشد ویا مایل به شرکت در فعالیت های کلاسی که باعث تشویق به صحبت کردن و اشتراک گذاشتن می شوند نباشد. از معلم او در مورد فعالیت های کلاس اش سوال کنید تا بتوانید کودکتان را برای بحث های آینده آماده کنید.

روان درمانی

داشتن مشکل در درک و برقراری ارتباط با دیگران می تواند ناامید کننده باشد و باعث ایجاد واکنش هایی شود. برای رفع مشکلات عاطفی یا رفتاری ممکن است به مشاوره نیاز باشد.

پیامدهای اختلال زبان

ارتباطات مؤثر بخش مهمی از ایجاد روابط در محل کار ، مدرسه و محیطهای اجتماعی است. یک اختلال زبان حل نشده ممکن است در بزرگسالی عواقب طولانی مدت از جمله افسردگی یا مشکلات رفتاری ایجاد کند.

پیشگیری از اختلال زبان

جلوگیری از یک اختلال زبان دشوار است ، به خصوص به دلیل اینکه علت دقیق این اختلال تا حد زیادی ناشناخته است. با این حال ، می توان با همکاری نزدیک با یک آسیب شناس زبان گفتار ، تأثیر این اختلال را کاهش داد. مراجعه به یک مشاور همچنین می تواند در مقابله با چالش های سلامت روحی و روانی که ممکن است این اختلال ایجاد کند ، کمک کننده باشد. 

چیزی که هر پدر و مادری باید بداند

کودکان دارای اختلالات یادگیری خاص ، از جمله اختلالات زبان یا گفتار ، تحت قانون افراد دارای ناتوانی در آموزش( (IDEAو قانون ضد تبعیض قرار داشته و واجد شرایط خدمات ویژه در مدرسه هستند.

نقش ارائه دهندگان مراقبت های درمانی

ارائه دهندگان خدمات درمانی می توانند سهم مهمی در همکاری با مدارس برای کمک به کودک مبتلا به اختلال و تأخیر گفتار یا زبان و یا سایر ناتوانی ها برای دریافت خدمات ویژه مورد نیاز داشته باشند.

 برای دریافت مشاوره اختلالات زبان در کودکان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .


منبع محتوا : cdc
اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. FatemeFateme
    0

    پسرم ۵سالو ۴ روزشه،امسال قراره بره پیش دبستانی،ولی موقع صحبت کردن یسری حروف مثه ( ق، ر ) رو نمیتونه خوب تلفظ کنه،تازگی احساس میکنم نسبت به هم سن و سالاش یکم بچه گونه تر صحبت میکنه و این منو نگران کرده،ممنون میشم راهنمایی کنید????????

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      سلام.مشکلات رشد زبانی و مشکلات تلفظی در صورت عدم درمان قبل از مدرسه می تواند باعث مشکلات یادگیری و اختلالات آموزشی در کودک بشود. با توجه به مشکلی که بیان می کنید کودک شما نیاز به بررسی و ارزیابی دارد. شما می توانید برای هماهنگی با کلینیک با شماره تماس ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲ و یا در شرق تهران با شماره تماس ۰۲۱۷۷۴۸۷۷۶۲ هماهنگ کنید

سوال خود را از ما بپرسید