7 نکته برای کمک به درمان لیسپ
همانطور که کودکان مهارتهای گفتاری و زبانی خود را در سالهای خردسالی افزایش می دهند ، گاهاً نقص هایی نیز در آنها وجود دارد. با این حال ، برخی از اختلالات گفتاری ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه، معمولاً قبل از مهد کودک آشکار شوند.
لیسپ یکی از انواع اختلالات گفتار است که در این مرحله از رشد قابل مشاهده است. این مشکل، ناتوانی در تلفظ حروف بی صدا را ایجاد می کند ، "س" یکی از رایج ترین این حروف است.
لیسپ بسیار رایج است و تخمین زده می شود که 23 درصد افراد در طول زندگی خود در دوره ای تحت تأثیر این مشکل قرار می گیرند.
اگر کودک شما بعد از 5 سالگی لیسپ دارد ، باید از یک آسیب شناس گفتار زبان (SLP) ، که گفتاردرمانگر نیز نامیده می شود ، کمک بگیرید.
تمرینات خاصی که در گفتاردرمانی استفاده می شوند می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را اصلاح کند و همچنین تمرین تکنیک های خانگی بسیار مفید است.
حتما مطالعه کنید : هر آنچه که باید در مورد اختلال زبان بیانی بدانید
انواع لیسپ
لیسپ را می توان به چهار نوع تقسیم کرد:
- جانبی. به دلیل جریان هوا در اطراف زبان ، یک لیسپ با صدای مرطوب تولید می شود.
- دندانی. از فشار زبان به دندانهای جلو ناشی می دهد.
- بین دندانی یا "فرونتال". باعث ایجاد مشکل در ایجاد صدای "س" و "ز" می شود که به دلیل فشار دادن زبان بین فضا موجود در دندانهای جلویی اتفاق می افتد و در کودکان خردسال که دو دندان جلویی خود را از دست داده اند شایع است.
- کامی. این نوع نیز باعث مشکل در ایجاد صدای "س" می شود اما در اثر برخورد زبان با سقف دهان ایجاد می شود.
یک گفتاردرمانگر لیسپ را با تمرینات حرکتی و با هدف کمک به تلفظ صحیح برخی از صداها، درمان می کند.
تکنیک هایی برای اصلاح مشکل لیسپ
1- آگاهی از مشکل لیسپ
برخی از افراد ، به ویژه کودکان خردسال ، اگر از تفاوت تلفظشان آگاهی نداشته باشند ، ممکن است نتوانند به راحتی لیسپ خود را اصلاح کنند.
گفتاردرمانگران می توانند با مدل سازی تلفظ صحیح و اشتباه ، و اینکه از فرزند شما بخواهند روش صحیح گفتار را تشخیص دهد ، آگاهی کودک را افزایش دهند.
به عنوان پدر یا مادر، می توانید از این روش برای کمک به تلفظ صحیح و بدون تمرکز بر روی تلفظ "غلط" کودک که می تواند باعث دلسردی بیشتر او شود ، در خانه استفاده کنید.
2- محل قرار دادن زبان
از آنجا که مشکل لیسپ تا حد زیادی تحت تأثیر محل قرارگیری زبان می باشد ، گفتاردرمانگر به شما کمک می کند بفهمید هنگام گفتن صداهای خاص ، زبان فرزند شما در کجا قرار دارد.
به عنوان مثال ، اگر در لیسپ فرونتال یا دندانی ، زبان شما به جلو دهانتان فشار بیاورد ، گفتار درمانگر به شما کمک می کند در حالی که حروف "س" یا "ز" را تمرین می کنید ، زبان خود را به سمت پایین ببرید.
3- ارزیابی کلمات
گفتاردرمانگر شما را مجبور می کند که کلمات منفرد را تمرین کنید تا بفهمید در زمان گفتن کلمات خاص زبان شما چگونه قرار می گیرد.
به عنوان مثال ، اگر فرزند شما لیسپ فرونتال دارد و با صدای "س" مشکل دارد ، گفتار درمانگر کلماتی را با او تمرین می کند که با آن حرف شروع می شوند. سپس به سراغ کلماتی می رود که "س" در وسط آنها باشد و سپس کلماتی که این حرف در انتهای آنها قرار دارد.
4- تمرین کلمات
هنگامی که گفتار درمانگر نوع لیسپ شما و همچنین صداهایی را که با آنها مشکل دارید شناسایی کرد ، به شما کمک می کند کلمات را با حروف بی صدا در اول ، وسط و آخر تمرین کنید. سپس برای صداهای ترکیبی کار خواهید کرد.
مهم است که این نوع کلمات را در خانه نیز با فرزند خود تمرین کنید. گفتار درمانگر می تواند لیست های کلمات و جملات را برای شروع ارائه دهد.
5- عبارات
وقتی توانستید محل قرارگیری زبان خود را تنظیم کنید و چندین کلمه را بدون لیسپ تمرین کنید ، به سراغ تمرین عبارات می روید.
گفتاردرمانگر شما کلماتی که برای شما دشوار است را استفاده کرده و آنها را در جملات قرار می دهد تا با همان ها تمرین کنید. می توانید با یک جمله در هربار شروع کنید و در نهایت به چندین عبارت پشت سر هم برسید.
6- مکالمه
مکالمه تمام تمرینات قبلی را کنار هم جمع می کند. در این مرحله ، کودک شما باید بتواند با شما یا همسالانش مکالمه کند بدون اینکه لیسپ داشته باشد.
از آنجا که تکنیک های مکالمه باید طبیعی باشند ، می توانید در خانه تمرین کنید و از کودک خود بخواهید برای شما داستان تعریف کند یا دستورالعمل های گام به گام انجام یک کار را به شما بگوید.
7- نوشیدن با استفاده از نی
این تمرین تکمیلی را می توان در خانه و یا در هر زمانی کودک شما فرصت نوشیدن با نی را دارد، انجام داد. نگه داشتن زبان به طرف پایین و دور از کام و دندانهای جلویی ،می تواند به لیسپ کودک کمک کند.
با اینکه نوشیدن با نی به تنهایی نمی تواند لیسپ را درمان کند ، اما می تواند به ایجاد آگاهی از قرارگیری زبان در تمرینات کلمات و عبارات کمک کند.
چگونه با این مشکل کنار بیاییم
یک عارضه جانبی ناخوشایند از لیسپ کاهش عزت نفس به دلیل ناامیدی های فردی یا تمسخر همسالان است. در حالی که تکنیک های گفتاردرمانی می توانند به بالا بردن عزت نفس کمک کنند ، داشتن یک گروه حمایتی قوی بسیار مهم است – این موضوع هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان صدق می کند.
مراجعه به یک متخصص گفتگو درمانی یا بازی درمانی برای کودکان خردسال نیز می تواند به شما کمک کند تا شرایط سخت اجتماعی را پشت سر بگذارید.
در بزرگسالی ، ناراحتی از مشکل لیسپ باعث می شود از گفتن کلمات دشوار اجتناب کنید. همچنین می تواند باعث دوری کردن شما از موقعیت های اجتماعی شود. این می تواند باعث انزوا شود و می تواند عزت نفس شما را ناخواسته بدتر کرده و فرصت های کمتری برای مکالمه ایجاد کند.
چه موقع با یک گفتاردرمانگر صحبت کنیم
لیسپ می تواند در کودکان خردسال و همچنین کسانی که دندانهای جلویی خود را از دست داده اند شایع باشد. با این حال ، اگر لیسپ کودک شما فراتر از سالهای ابتدایی مدرسه است یا در ارتباطات کلی او تاثیر می گذارد ، مهم است که به یک گفتاردرمانگر مراجعه کنید.
هرچه درمان زودتر انجام شود ، سریعتر می توان نقص گفتاری را اصلاح کرد.
اگر کودک شما به مدرسه دولتی می رود و مشکل لیسپ او با دروس او تداخل دارد ، می توانید گفتار درمانی مبتنی بر مدرسه را برای او امتحان کنید.
کودک شما در طول مدرسه تا چند بار در هفته به گفتاردرمانگر مراجعه می کند. این کار به صورت جداگانه یا گروهی انجام می شود تا روی تمریناتی با هدف بهبود لیسپ کار شود.
هرگز برای مراجعه به یک متخصص گفتاردرمانی در بزرگسالی دیر نیست. برخی از گفتار درمانگر ها ادعا می کنند که با انجام یک تمرینات خاص ، ممکن است یک لیسپ در کمتر از دو ماه اصلاح شود. بسته به علت اصلی ، درمان می تواند کمی بیشتر طول بکشد ، بنابراین پشتکار لازمه این کار است.
حتما مطالعه کنید : دیسفازی چیست و چه تفاوتی با آفازی دارد ؟
چگونه یک گفتاردرمانگر پیدا کنیم
گفتاردرمانگر ها را می توانید در مراکز توانبخشی و کلینیک های درمانی پیدا کنید. کلینیک های توانبخشی اطفال روی کودکان تا 18 سال تمرکز دارند. برخی از این مراکز، خدمات گفتار درمانی و همچنین کار درمانی جسمی و ذهنی نیز ارائه می دهند.
سخن آخر
لیسپ یک اختلال گفتاری است که معمولاً در اوایل کودکی ظاهر می شود. در حالی که بهتر است لیسپ را هنگامی که کودک هنوز در اوایل مدرسه است ، معالجه کرد ، برای اصلاح لیسپ هرگز دیر نیست.
با صرف وقت و تلاش ، یک گفتاردرمانگر به شما در درمان لیسپ کمک می کند بنابراین می توانید مهارت های ارتباطی و عزت نفس خود را تقویت کنید.
برای دریافت مشاوره رایگان در مورد درمان لیسپ و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.
منبع محتوا : Healthline