آفازی بروکا چیست؟
آفازی (یا از دست دادن تکلم) چیست ؟
آفازی از دست دادن توانایی درک گفتار یا برقراری ارتباط با استفاده از زبان است. این مشکل هنگامی رخ می دهد که مناطقی از مغز که مسئول زبان هستند آسیب ببینند. آفازی چندین نوع مختلف دارد. هر نوع آن به دسته های روان یا ناروان طبقه بندی می شود. آفازی بروکا از نوع ناروان است.
آفازی بروکا در نتیجه آسیب به بخشی از مغز به نام ناحیه بروکا است که در لوب فرونتال ، معمولاً در سمت چپ قرار دارد. این یکی از قسمتهای مغز است که مسئول گفتار و حرکت است. این عنوان از روی نام پیر پل بروکا ، یک پزشک فرانسوی که این قسمت را در سال 1861 کشف کرد ، انتخاب شده است. از آفازی بروکا به عنوان آفازی بیانی نیز یاد می شود.
علائم
اگر دچار آفازی بروکا باشید ، ممکن است بتوانید آنچه را که گفته شد درک کنید ، اما قادر به صحبت روان نیستید زیرا مغز شما در برقراری ارتباط موثر با عضلات مورد نیاز برای شکل دادن کلمات، مشکل دارد. این حالت ممکن است ناامیدی زیادی ایجاد کند ، زیرا شما می دانید چه می خواهید بگویید ، اما نمی توانید کلمات را آنطور که می خواهید بیرون بیاورید.
علائم آفازی بروکا عبارتند از:
- ضعیف بودن یا فقدان قواعد زبان
- مشکل در ایجاد جملات کامل
- حذف کلمات خاص ، مانند "یک" ، "و" و "است . فرد مبتلا به آفازی بروکا ممکن است به جای عبارت "من لیوان می خواهم" چیزی مانند " لیوان، من " بگوید.
- استفاده صحیح از افعال برای او دشوارتر از نام ها است
- مشکل در بیان اصوات و کلمات
- مشکل در تکرار حرف های دیگران
- مشکل در نوشتن جملات
- مشکل خواندن
- مشکلات درک کامل
- دشواری در پیروی از دستورالعمل ها
- نا امیدی
دلایل
هر چیزی که منجر به مرگ سلولهای مغزی شود ممکن است منجر به آفازی شود. وقتی جریان خون یا جریان اکسیژن به قسمت خاصی از مغز متوقف شده یا کاهش می یابد ، سلول های مغزی می میرند.
علل آفازی عبارتند از:
- سکته
- تومور مغزی
- آسیب به مغز ، مانند ضربه شدید به سر یا زخم گلوله
- عفونت در مغز
- مشکلات عصبی پیشرونده مانند بیماری آلزایمر
تشخیص
اگر سکته مغزی یا شکل دیگری از آسیب مغزی رخ دهد ، پزشک علائم آفازی را بررسی می کند. اگر در شما یا کسی که دارای یک بیماری عصبی پیشرونده است علانم مشکل در صحبت کردن یا درک زبان دیده شود ، باید بلافاصله ارزیابی پزشکی انجام شود.
پزشک برای تعیین توانایی درک و برقراری ارتباطتان با شما صحبت خواهد کرد. اگر مشکلات گفتار یا درک مطلب آشکار یا مشکوک باشد ، آزمایشات اضافی انجام می شود.
تشخیص آفازی بروکا نیاز به MRI یا CT اسکن دارد. این آزمایشات به تعیین ناحیه دقیق آسیب دیده در مغز و همچنین تعیین میزان آسیب دیدگی کمک می کنند.
مقاله پیشنهادی : همه چیز در مورد گفتار درمانی
درمان
آفازی بروکا ممکن است حتی بدون درمان بهبود یابد. کار با یک آسیب شناس گفتار ، چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین ، می تواند پیشرفت را بسیار تقویت کند. هرچه تمرین صحبت فرد در یک محیط امن بیشتر شود، احتمال ادامه تلاش او برای پیشرفت بیشتر می شود.
اگر به شخصی که این بیماری را دارد اهمیت می دهید ، به یاد داشته باشید که او همانند گذشته باهوش است.بدانید که آنها ممکن است از وضعیت فعلی خود احساس ناامیدی کنند. سعی کنید صبر داشته باشید و آنها را در زندگی خانواده یا حلقه دوستان خود بگنجانید. آنها را با وارد کردن فعال در مکالمات و نگاه مستقیم به آنها ، به جای صحبت کردن در اطراف آنها ، در جریان نگه دارید. نکات دیگر برای برقراری ارتباط عبارتند از:
- جملات خود را ساده و کوتاه نگه دارید ، اما با آنها مانند کودکان صحبت نکنید.
- به یاد داشته باشید که علایق آنها تغییر نکرده است ، فقط توانایی صحبت کردن در مورد آنها تغییر کره است.
- تعداد زیادی سوالات بله و خیر ، یا سوالاتی که نیاز به پاسخهای بسیار ساده دارند از آنها بپرسید.
- از حرکات بدن یا اشاره برای رساندن مفهوم خود استفاده کنید.
- تعاملات ساده انجام دهید مانند آرام نشستن در طبیعت و جایی که بدون صحبت کردن زیاد بتوانید از حضور یکدیگر لذت ببرید.
اگر مبتلا به آفازی بروکا هستید ، می توانید با برقراری ارتباط کلامی با افراد مورد اعتمادتان ، به سرعت بخشیدن به پیشرفت خود کمک کنید. تکنیک های دیگری نیز وجود دارد که می توانید استفاده کنید:
- سعی کنید سطح سر و صدای اتاقی که در آن هستید را کنترل کنید تا حواس پرتی های غیر ضروری از بین برود.
- در ابتدا ممکن است احمقانه به نظر برسد ، اما از آینه استفاده کنید ، و سعی کنید چند عبارت را تمرین کنید ، مانند: "حال شما چطور است؟" و "شما برای تعطیلات چکار می کنید؟" قبل از قرار گرفتن در موقعیت. این کار می تواند به ارتقا سطح اعتماد به نفس شما کمک کند.
- به تلاش خود ادامه دهید! به یاد داشته باشید که پیشرفت می تواند چندین سال ادامه یابد.
- با سرعت خودت حرکت کنید؛ فقط مطمئن باشید که ادامه میدهید
مفاله پیشنهادی : درمان اختلالات یادگیری
انواع دیگر آفازی
انواع دیگر آفازی شامل آفازی ورنیکه ، آفازی گلوبال ، آفازی رسانشی و آفازی آنومیک است. انواع آفازی بر ارتباط و گفتار تأثیر می گذارند.
آفازی ورنیکه
آفازی ورنیکه بر ناحیه ای از مغز که به ناحیه ورنیکه معروف است و در سمت چپ قسمت میانی قرار دارد تأثیر می گذارد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در درک زبان مشکل دارند و ممکن است در پردازش کلمات گفتاری بیشتر از کسانی که مبتلا به آفازی بروکا هستند مشکل داشته باشند . افراد مبتلا به آفازی ورنیکه نیز نوع متفاوتی از الگوی گفتاری را نشان می دهند. ورنیکه نوعی آفازی روان است. علائم آن عبارتند از:
- بیان کردن جملاتی که دارای ردیف مناسب هستند اما واژه های مناسب ندارند
- کلمات درهم و برهم در یک توالی به ظاهر دلخواه
- قرار دادن کلمات ساخته شده و بی معنی در جملات
- ناآگاهی از اینکه ممکن است چیزی غیر قابل درک برای دیگران بیان کنید
آفازی گلوبال
آفازی گلوبال در اثر آسیب گسترده به قسمتهای زیادی از مغز که مسئول زبان است اتفاق می افتد. این نوع آفازی می تواند باعث با مشکل شدید در ارتباطات شود. آفازی گلوبال هم توانایی صحبت کردن و هم توانایی درک گفتار را تحت تأثیر قرار می دهد.
آفازی رسانشی
آفازی رسانایی منجر به مشکل در تکرار می شود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند می توانند روان صحبت کنند و زبان را درک کنند اما در تکرار کلمات یا جملاتی که با آنها صحبت شده است مشکل دارند.
آفازی آنومیک
آفازی آنومیک منجر به مشکل در نام بردن اشیا می شود. فردی با این مشکل شی را می شناسد و می داند برای چه چیزی استفاده می شود ، اما در یافتن کلمه یا نام صحیح برای آن مشکل دارد.
پیشگیری آفازی بروکا
هیچ روشی برای جلوگیری از آفازی بروکا یا هر نوع آفازی دیگر وجود ندارد. یکی از راه های تلاش برای جلوگیری از آن کاهش خطر سکته مغزی است که ممکن است به تغییر سبک زندگی ، مانند ترک سیگار ، کاهش مصرف الکل و کاهش وزن نیاز داشته باشد. داروهایی که فشار خون و کلسترول را کاهش می دهند نیز می توانند کمک کننده باشند. در مورد خطر سکته مغزی و تغییراتی که می توانید برای کاهش آن ایجاد کنید با پزشک خود صحبت کنید.
همچنین محافظت از سر هنگام ورزش و سایر فعالیت ها ، مانند موتورسواری نیز مهم است. استفاده از کلاه ایمنی می تواند به جلوگیری از انواع آسیب های مغزی منجر به آفازی کمک کند.
برای دریافت مشاوره رایگان گفتار درمانی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.