کلینیک جامع توانبخشی رسش
آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)
آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی) ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
آشنایی کامل با آفازی آنومیک (اختلال تکلم)اختلالات گفتار و زبان

آشنایی کامل با آفازی آنومیک (اختلال تکلم)

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۹ دی ۱۳۹۹

آفازی آنومیک نوعی اختلال زبان است که منجر به مشکل در نام بردن اشیا هنگام مکالمه و نوشتن می شود. آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی ، آسیب تروما یا تومورها می تواند منجر به آفازی آنومیک شود.

آفازی آنومیک با چندین نام دیگر مانند آنومی ، آفازی فراموشی و دیسفازی آنومیک همراه است.

افراد مبتلا به این اختلال زبانی اغلب احساس می کنند کلمات در نوک زبان آنها هستند. با این حال آنها باز هم می توانند به صورت روان و از لحاظ گرامری صحیح صحبت کنند. آنها ممکن است با اسم و فعل های خاصی مشکل داشته باشند.

در این مقاله ، ما قصد داریم علل آفازی آنومیک ، عوامل خطر و گزینه های بالقوه درمان را ارائه دهیم.

دلایل آفازی آنومیک

آفازی آنومیک نسبت به سایر انواع آفازی خفیف تر است. معمولاً در اثر آسیب به نیمکره چپ مغز شما ایجاد می شود. در موارد نادر ، ممکن است در نتیجه آسیب به نیمکره راست ایجاد شود.

برای بیشتر افراد راست دست، سمت چپ مغز کنترل زبان و گفتار را انجام می دهد و در اکثر افراد چپ دست نیز اغلب سمت راست مغز گفتار را کنترل می کند. بیشتر انواع آفازی شامل علائم آنومی هستند.

انواع دیگر آفازی مانند آفازی بروکا یا آفازی ورنیکه ، در اثر آسیب به قسمتهای خاصی از مغز که گفتار را کنترل می کنند ، ایجاد می شود.

با این حال ، آفازی آنومیک به عنوان یک بیماری غیر کانونی مغز شناخته می شود ، به این معنی که همیشه در اثر آسیب آشکار به یک منطقه خاص از مغز ایجاد نمی شود.

در اینجا برخی از دلایل احتمالی آفازی آنومیک آورده شده است.

سکته

سکته مغزی شایع ترین علت بروز آفازی آنومیک است. وقتی رگ خونی در مغز شما مسدود شود ، باعث می شود بافت مغز شما اکسیژن دریافت نکند. این می تواند باعث آسیب دائمی مغز در نزدیکی محل سکته شود.

آسیب مغزی

آسیب مغزی تروماتیک ممکن است منجر به آسیب دائمی و آفازی آنومیک شود ، خصوصاً اگر آسیب در نیمکره چپ باشد. برخی از دلایل شایع آسیب ترومای مغزی ، برخورد با وسیله نقلیه ، سقوط ، صدمات ورزشی و دعوا است.

تومور مغزی

تومورهای مغزی می توانند انواع مختلفی از علائم ، از جمله آفازی آنومیک را ایجاد کنند. با رشد تومور و ایجاد فشار بر مغز ، شدت علائم ممکن است بدتر شود.

بیماری نرودژنراتیو

بیماری های نرودژنراتیو مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل معمولاً در مراحل اولیه علائم آنومی را ایجاد می کنند. تصور می شود این بیماری ها مشکلاتی در دسترسی به فرهنگ واژگان آموخته شده شما ایجاد کنند.

عوامل خطر برای آفازی

سکته مغزی یکی از دلایل عمده بروز آفازی است. عواملی که خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش می دهند همچنین می توانند خطر ابتلا به آفازی را افزایش دهند. این عوامل شامل موارد زیر است.

  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا
  • دیابت
  • بیماری قلبی
  • سیگار کشیدن
  • سابقه خانوادگی سکته مغزی
  • رابطه جنسی (مردان خطر بالاتری دارند)
  • داشتن اضافه وزن
  • سوء مصرف الکل

آیا استرس می تواند باعث آفازی آنومیک شود؟

استرس مستقیماً باعث آفازی آنومیک نمی شود. با این حال ، زندگی با استرس مزمن ممکن است خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد که می تواند منجر به آفازی آنومیک شود. با این حال ، اگر دچار آفازی آنومیک هستید ، علائم شما ممکن است در زمان استرس بیشتر دیده شوند.

آیا آفازی آنومیک نشانه اوتیسم است؟

افراد دارای اوتیسم اغلب در برقراری ارتباط با افراد دیگر مشکل دارند. آنها ممکن است علائمی شبیه علائم آفازی آنومیک داشته باشند ، اما در حال حاضر ، تحقیقات آفازی آنومیک و اوتیسم را مرتبط نمی دانند.

آفازی آنومیک در مقابل بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر می تواند نوعی آفازی به نام آفازی پیشرونده اولیه ایجاد کند. این نوع آفازی باعث تجزیه بافت در قسمت هایی از مغز می شود که مربوط به گفتار است و در نهایت می تواند منجر به علائم آفازی آنومیک شود.

دختر دچار آفازی آنومیک

علائم و انواع آفازی آنومیک

افراد مبتلا به آفازی آنومیک غالباً هنگام صحبت کردن یا نوشتن، فعل ها ، اسم ها و ضمایر را فراموش می کنند. آنها ممکن است اغلب از کلمات غیر اختصاصی مانند "آن" یا "چیز" استفاده کنند و ممکن است قادر به توصیف عملکرد یک شی باشند اما قادر به یادآوری نام آن نباشند.

 

آنومی انتخاب کلمه

افرادی که دارای آنومی انتخاب کلمه هستند می توانند اشیا را تشخیص دهند اما معمولاً حتی با سعی کردن هم نمی توانند نام آنها را به خاطر بیاورند. به عنوان مثال ، اگر کسی که دارای آنومی انتخاب کلمه است ، یک مداد ببیند ، می داند که می تواند از آن برای نوشتن استفاده کند اما نمی داند چه نامیده می شود.

آنومی تولید کلمه

افرادی که به این شکل از آفازی غیرطبیعی مبتلا هستند ، نمی توانند اسم یک شی را بگویند. با این حال ، ممکن است احساس کنند نام آن در نوک زبان آنهاست و ممکن است کلمه صحیح را با راهنمایی به خاطر آورند.

آنومی معنایی

افراد مبتلا به آنومی معنایی حتی با گفتن نام صحیح شی به آنها ، نمی توانند آن شی را تشخیص دهند. به عنوان مثال ، اگر به کسی که دارای آنومیک معنایی است کلمه "پیچ گوشتی" نشان داده شود ، نمی تواند یک پیچ گوشتی را از لیست ابزارها انتخاب کند.

آنومی قطع ارتباط

آنومی قطع ارتباط به سه زیر شاخه تقسیم می شود: آنومی خاص دسته بندی ، آنومی خاص شرط ، و آنومی کالوزال.

آنومی دسته بندی خاص

آنومی دسته بندی خاص ، عدم توانایی در شناسایی یک دسته از اجسام ، مانند حیوانات یا اعضای بدن است. معمولاً افرادی که دارای آنومی دسته بندی خاص هستند ، در شناسایی رنگ مشکل دارند.

آنومی حالت خاص

افرادی که دارای آنومی حالت خاص هستند ، در شناسایی اشیا با یک حس خاص مانند بینایی یا لامسه مشکل دارند.

آنومی کالوزال

افراد مبتلا به آنومی کاوزال در انتقال اطلاعات بین نیم کره های مغز خود مشکل دارند.

نیمکره چپ مغز شما وظیفه اصلی کنترل تولید و درک زبان را بر عهده دارد. همچنین مسئول احساسات در سمت راست بدن شما نیز می باشد ، در حالی که نیمکره راست مغز شما مسئول احساس در سمت چپ بدن شما است.

فردی مبتلا به آنومی کلوزال که یک چکش در دست راست خود دارد ، در شناسایی آن مشکلی نخواهد داشت ، زیرا اطلاعات حسی از سمت چپ مغز می آید.اما اگر آن را در دست چپ خود نگه دارد ، ممکن است در شناسایی آن با مشکل روبرو شود زیرا اطلاعات حسی برای پردازش زبان باید از نیمکره راست به نیمکره چپ منتقل شوند.

آزمایش آفازی آنومیک

آزمایش آفازی آنومیک

اگر پزشک شما شک کند که شما دچار آفازی آنومیک هستید ، به احتمال زیاد یک سری از تست های کلامی و تصویربرداری مغزی را برای شما درخواست می دهد. این آزمایشات به از بین بردن سایر اختلالات مغزی مانند آنارتریا یا انواع دیگر آفازی که ممکن است علائم مشابه داشته باشند ، کمک می کند. پزشک شما همچنین ممکن است یک تست شنوایی را برای تشخیص یا رد تاثیر مشکلات شنوایی توصیه کند.

تست های تصویربرداری مانند MRI به دنبال آسیب های مغزی می گردند. آفازی آنومیک در اثر آسیب به یک قسمت ثابت از نیمکره چپ ایجاد نمی شود ، بنابراین تشخیص آن تنها از روی تصویر مغز به سختی انجام می شود.

هدف تست های کلامی فهمیدن این است که آیا مشکل در درک زبان است یا تولید آن. بسیاری از انواع آفازی باعث آنومی می شوند ، اما تشخیص آفازی آنومیک تنها در صورتی داده می شود که علائم سایر آفازی ها وجود نداشته باشد.

درمان و مدیریت آفازی آنومیک

گزینه های درمان آفازی آنومیک مانند گزینه های درمانی انواع دیگر آفازی است. برخی از گزینه های رایج درمانی عبارتند از:

گفتاردرمانی

گفتاردرمانی یک گزینه درمانی متداول برای افراد مبتلا به آفازی آنومیک است و می تواند منجر به بهبود شود. گفتاردرمانی به شما کمک می کند تا درجه ای از توانایی های گفتاری خود را بازیابید و راه های جایگزینی برای برقراری ارتباط پیدا کنید.

اقدام درمانی بصری

اقدام درمانی بصری از روشهای غیرکلامی برای کمک به افراد در یادگیری حرکات اشاره برای نشان دادن نبود یک شی استفاده می کند. این روش ممکن است به عنوان یک گزینه درمانی برای افراد مبتلا به آفازی کلی مورد استفاده قرار گیرد ، که شامل علائم آفازی آنومیک نیز هست.

فعالیت های درمانی آفازی آنومیک

درمان آنومی ممکن است شامل فعالیت هایی باشد که برای کمک به شما در یافتن یک کلمه گمشده طراحی شده است.

تمرینات خودگردان با استفاده از قرص های هوشمند ممکن است به افراد مبتلا به آفازی آنومیک در بهبود یادآوری کلامی کمک کند. برای تأیید اثربخشی این درمان ، تحقیقات بیشتری باید انجام شود ، اما تحقیقات اولیه امیدوار کننده به نظر می رسد.

بهبودی آفازی آنومیک

آفازی آنومیک یکی از خفیف ترین اشکال آفازی است. زمان های بهبودی خاص به میزان آسیب مغزی و علت آفازی بستگی دارد. اگر آسیب مغزی دائمی باشد ، فرد مبتلا به آفازی آنومیک ممکن است هرگز عملکرد کامل زبان خود را بازنیابد.

طبق گفته انجمن ملی آفازی ، اگر علائم آفازی بیش از 2 تا 3 ماه پس از سکته ادامه داشته باشد ، شاید بهبودی کامل ممکن نباشد. اگرچه ، برخی از افراد می توانند سالها پس از حادثه اولیه شاهد پیشرفت هایی باشند.

افراد مبتلا به آفازی آنومیک ممکن است در صورت داشتن علائم خفیف یا شغلی که خیلی به ارتباط کلامی نیاز نداشته باشد، می توانند به کار خود بازگردند.

خلاصه

آفازی آنومیک باعث ایجاد مشکل در نام بردن اشیا هنگام مکالمه و نوشتن می شود. با این حال ، این یکی از خفیف ترین اشکال آفازی است و روش های درمانی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند.

اگر فکر می کنید شما یا کسی که می شناسید به آفازی آنومیک مبتلا هستید ، مهم است که تشخیص صحیح داده شود تا اختلالات مشابه رد شود. همچنین یک پزشک می تواند بهترین گزینه های درمانی را به شما پیشنهاد دهد.

برای دریافت مشاوره رایگان آفازی آنومیک و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.


منبع محتوا : Healthline
اشتراک

مطالب مشابه

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

اختلالات شنوایی و گفتاری

اختلالات شنوایی و گفتاری

اختلالات شنوایی و گفتاری می تواند بر همه ، هم کودکان و هم بزرگسالان تأثیر بگذارند. دلایل زیادی برای این اختلالات وجود دارد ، چه از نظر جسمی ، رشدی و چه از نظر بیماری ، و روش های بسیاری نیز برای درمان آنها وجود دارد.

همه چیز در مورد اکولالیا یا گفتار تکراری

همه چیز در مورد اکولالیا یا گفتار تکراری

افراد مبتلا به اکولالیا (echolalia) یا گفتار تکرار شونده ، سر و صدا و عباراتی را که می شنوند تکرار می کنند. آنها ممکن است قادر به برقراری ارتباط موثر نباشند زیرا برای بیان افکار خود تلاش می کنند.

دیسفازی چیست و چه تفاوتی با آفازی دارد ؟

دیسفازی چیست و چه تفاوتی با آفازی دارد ؟

دیسفازی نوعی بیماری است که بر توانایی شما در تولید و درک زبان گفتار تأثیر می گذارد. دیسفازی همچنین می تواند باعث اختلال در خواندن ، نوشتن و حرکات اشاره بدن شود.

گفتاردرمانی

گفتاردرمانی

گفتاردرمانی ارزیابی و درمان مشکلات ارتباطی و اختلالات گفتاری است. این کار توسط آسیب شناسان گفتار زبان (SLP) انجام می شود که اغلب از آنها به عنوان گفتاردرمانگر یاد می شود.

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید