آفازی ورنیکه چیست؟
آفازی ورنیکه یک اختلال زبانی است که درک کلمات و ارتباط را برای شما دشوار می کند.
این اختلال به دلیل آسیب به قسمتی از مغز شما ایجاد می شود که زبان را کنترل می کند. این حالت منجر به از دست دادن توانایی زبان می شود و می تواند بسیار ناامید کننده باشد.
تفاوت آفازی ورنیکه و آفازی بروکا
انواع مختلفی از آفازی وجود دارد که باعث مشکلات مختلفی در زبان می شود. این اختلال به 2 دسته کلی تقسیم می شود: آفازی دریافتی و آفازی بیانی.
آفازی ورنیکه. آفازی ورنیکه نام دیگر آفازی دریافتی است. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که ناحیه ای از مغز شما تحت عنوان ناحیه ورنیکه که زبان را کنترل می کند آسیب ببیند. به این حالت آفازی حسی یا آفازی روان نیز گفته می شود.
افرادی که دچار آفازی ورنیک هستند نمی توانند کلمات را درک کنند. آنها با ریتم و گرامر معمول زبان صحبت می کنند اما کلماتشان معنی ندارند و آنها خود نمی دانند آنچه می گویند بیهوده است.
آفازی ورنیکه همچنین می تواند مشکلاتی در خواندن و نوشتن شما ایجاد کند. ممکن است بتوانید کلمات را ببینید یا بشنوید اما آنها را درک نکنید.
آفازی بروکا. آفازی بروکا اصطلاحی برای آفازی بیانی است. افراد مبتلا به آفازی بروکا در گفتن کلمات مشکل دارند اما می توانند زبان را درک کنند. آنها می توانند ایده داشته باشند و بدانند چه می خواهند بگویند. اما با این حال آنها نمی توانند جمله بسازند.
آفازی ورنیکه باعث می شود شما در یک "دنیای کلمات بی ربط" درهم و برهم صحبت کنید که دیگران نمی توانند آنها را درک کنند. آفازی بروکا زبان شما را محدود می کند. ممکن است فقط بتوانید کلمات منفرد یا جملات بسیار کوتاه را بیان کنید. اما دیگران معمولاً می توانند منظور شما را درک کنند.
علائم آفازی ورنیکه
علائم آفازی ورنیکه عبارتند از:
- گفتن کلمات زیادی که منطقی نیستند
- قادر نبودن به درک معنی کلمات
- قادر به صحبت در جملات طولانی هستند که معنایی ندارند
- استفاده از کلمات اشتباه یا کلمات بی معنی
- قادر به درک کلمات نوشتاری نیستند
- مشکل در نوشتن
- نا امیدی
اگر به دلیل خطاهای پارافراستیک دچار آفازی ورنیکه هستید ، دیگران ممکن است در درک شما مشکل داشته باشند. این خطاها زمانی رخ می دهند که یک کلمه یا صدا را با کلمه یا صدای دیگری جایگزین کنید.
ممکن است به جای "عینک" بگویید "تلسکوپ" یا به جای "باد" بگویید "یاد". حتی ممکن است یک کلمه جدید بسازید. بقیه جمله می تواند صحیح باشد یا ممکن است مخلوطی از کلمات درهم باشد.
افراد مبتلا به آفازی ورنیکه معمولاً متوجه نمی شوند که منطقی نیستند. این می تواند منجر به سرخوردگی شود زیرا آنها دائماً اشتباه درک می شوند.
علل آفازی ورنیکه
آفازی ورنیکه در اثر آسیب به مغز ایجاد می شود. این آسیب معمولاً در سمت چپ است. این آفازی ناشی از از دست دادن جریان خون به مغز یا سایر آسیب های ناشی از موارد زیر است:
- سکته
- انسفالیت یا التهاب مغزی
- آسیب سر
- عفونت مغزی
آسیب پیشرونده در مغز شما منجر به بدتر شدن آفازی در برخی موارد می شود. این موارد می تواند شامل رشد تومور مغزی یا زوال عقل باشد. آفازی شما نیز ممکن است با پیشرفت بیماری شما بدتر شود.
درمان آفازی ورنیکه
هیچ درمان استانداردی برای آفازی ورنیکه وجود ندارد. پزشک شما ممکن است درمان یا درمان های متفاوتی را توصیه کند.
درمان علل دیگر. اگر بیماری دیگری مانند عفونت دارید ، درمان آن ممکن است کمک کننده باشد. درمان بستگی به مشکل شما دارد. به عنوان مثال ، ممکن است پزشک برای ضایعاتی در برخی از مناطق مغز شما که باعث ایجاد علائم آفازی می شوند، استروئیدها را توصیه کند.
گفتاردرمانی. درمان اصلی آفازی است. هدف از گفتاردرمانی این است که به شما کمک کند از توانایی زبانی که هنوز دارید بهتر استفاده کنید ، مهارت های زبانی خود را ارتقا دهید و نحوه برقراری ارتباط را به روش های مختلف بیاموزید.
گفتاردرمانی گروهی همچنین می تواند برای تمرین مهارت ها با دیگران مفید باشد و احساس انزوا را در فرد کاهش دهد.
دستگاه های گفتاری. فناوری که از تصاویر یا گفتار استفاده می کند می تواند به شما در برقراری ارتباط کمک کند. این تجهیزات مهارت های زبانی شما را بهبود نمی بخشند ، اما راهی دیگر برای بیان شما هستند.
دستگاه های گفتاری همچنین می توانند به مراقبین کمک کنند با شما ارتباط برقرار کرده و نیازهای شما را بهتر درک کنند.
آینده آفازی ورنیکه
برخی از افرادی که دچار آفازی ورنیکه می شوند بدون درمان کاملاً بهبود می یابند. کودکان زیر 8 سال اغلب حتی پس از آسیب شدید ، توانایی زبان را بازیابی می کنند.
اکثر افراد به گفتاردرمانی نیاز دارند. بهبودی معمولاً ظرف 3 ماه اتفاق می افتد. اما بهبود وضعیت آفازی ممکن است تا یک سال طول بکشد. بسیاری از افراد توانایی کامل زبان را بازیابی نمی کنند. این می تواند باعث ناامیدی آنها و مراقبین آنها شود.
مراقبین ، دوستان و خانواده باید خود را وفق دهند و راههای جدیدی برای برقراری ارتباط بیاموزند. یک متخصص گفتاردرمانی می تواند به خانواده شما در یادگیری روش های جدید کمک کند. این روش ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از جملات کوتاه تر و ساده تر
- سوال بله یا خیر
- استفاده از مکالمه و زبان طبیعی برای بزرگسالان
- عدم تصحیح گفتار
- استفاده از اشاره ، تصاویر ، نقاشی یا تجهیزات
- استفاده از افراد مبتلا به آفازی در مکالمات
- به افراد مبتلا به آفازی زمان زیادی را برای بیان خود اختصاص دهید
اگر آفازی دارید ، می توانید به تنهایی جملات ساده را در فضایی آرام تمرین کنید. سعی کنید با گفتار درمانگر خود و سپس با دوستان و خانواده تمرین کنید تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید. ارتباط و تمرین گفتار به شما کمک می کند تا با دیگران ارتباط برقرار کنید.
منبع محتوا : وب مد