
اختلال طیف اوتیسم چیست؟

اوتیسم که اختلال طیف اوتیسم (ASD) نیز نامیده می شود ، یک بیماری پیچیده است که شامل مشکلات ارتباطی و رفتاری است. این بیماری می تواند طیف گسترده ای از علائم و مهارت ها را درگیر کند. اختلال طیف اوتیسم می تواند یک مشکل جزئی یا یک ناتوانی باشد که نیاز به مراقبت تمام وقت در یک مرکز خاص دارد.
افراد مبتلا به اوتیسم در برقراری ارتباط با مشکل مواجه هستند. آنها در درک اینکه دیگران چه فکر می کنند و چه احساسی دارند مشکل دارند. این مورد بیان و ابراز احساسات خود را برای آنان دشوار می کند چه از طریق کلمات یا حرکات بدن و چه از طریق استفاده از حالت های چهره و لمس کردن.
افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است در یادگیری مشکل داشته باشند. مهارت های آنها ممکن است نابرابر رشد کنند. به عنوان مثال ، آنها می توانند در برقراری ارتباط مشکل داشته اما به طور غیرمعمولی در هنر ، موسیقی ، ریاضی یا حافظه مهارت داشته باشند. به همین دلیل ، آنها ممکن است به ویژه در آزمون های تجزیه و تحلیل یا حل مسئله خوب عمل کنند.
در حال حاضر کودکان مبتلا به اوتیسم، بیش از هر زمان دیگری تشخیص داده می شوند. اما بالا رفتن این نرخ می توانند به دلیل تغییر در نحوه تشخیص باشند ، نه به این دلیل که کودکان بیشتری دارای اختلال هستند.
حتما مطالعه کنید : آیا اوتیسم یک ناتوانی است ؟
علائم و نشانه های اوتیسم
علائم اوتیسم معمولاً قبل از 3 سالگی کودک ظاهر می شوند. برخی افراد از بدو تولد علائمی را نشان می دهند.
علائم رایج اوتیسم عبارتند از:
- عدم ارتباط چشمی
- طیف محدودی از علایق یا علاقه شدید به موضوعاتی خاص
- انجام کاری بارها و بارها ، مانند تکرار کلمات یا عبارات ، تکان خوردن به جلو و عقب ، یا چرخاندن چیزی
- حساسیت زیاد به صداها ، لمس ، بو یا تصاویری که برای دیگران عادی به نظر می رسند
- نگاه نکردن یا گوش ندادن به دیگران
- نگاه نکردن به چیزهایی که شخص دیگری به آنها اشاره می کند
- عم تمایل به در آغوش گرفته شدن یا نوازش شدن
- مشکلات در درک یا استفاده از گفتار ، حرکات بدن ، حالت های چهره ، یا تن صدا
- صحبت با صدای آواز ، یکنواخت یا رباتیک
- مشکل در سازگاری با تغییرات روزمره
برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم می توانند تشنج نیز داشته باشند که ممکن است تا دوره نوجوانی شروع نشود.
اختلالات طیف اوتیسم
زمانی تصور می شد که انواع اوتیسم هر کدام بیماری های جداگانه ای هستند. اکنون ، آنها در محدوده اختلالات طیف اوتیسم قرار می گیرند. این انواع عبارتند از:
- سندرم آسپرگر (Aspergers syndrome). این کودکان مشکلی با زبان ندارند. در واقع ، آنها معمولا در آزمون های هوشی، امتیازی در دامنه متوسط یا بالاتر از میانگین می گیرند. اما دارای مشکلات اجتماعی و دامنه محدودی از علایق هستند.
- اختلال اوتیسم (Autistic disorder). همان چیزی است که اکثر مردم با شنیدن کلمه "اوتیسم" به ذهنشان می آید و به مشکلات در تعاملات اجتماعی ، ارتباطات و بازی در کودکان زیر 3 سال اشاره دارد.
- اختلال از هم گسیختگی کودکی (Childhood disintegrative disorder). این کودکان حداقل برای 2 سال رشد معمول دارند و سپس برخی یا بیشتر مهارتهای ارتباطی و اجتماعی خود را از دست می دهند.
- اختلال فراگیر رشد (Pervasive developmental disorder) با نام های دیگر اوتیسم آتیپیک یا PDD. اگر کودک شما برخی رفتارهای اوتیسمی مانند تأخیر در مهارت های اجتماعی و ارتباطی را داشته باشد ، اما در گروه دیگری قرار نگیرد ، ممکن است پزشک برای او از این اصطلاح استفاده کند.
حتما مطالعه کنید: آشنایی کامل با علائم اوتیسم در نوزادان
علل و دلایل اوتیسم
اینکه چرا اوتیسم اتفاق می افتد دقیقاً مشخص نیست. می تواند ناشی از مشکلاتی در قسمت هایی از مغز شما باشد که ورودی حسی را تفسیر کرده و زبان را پردازش می کنند.
اوتیسم در پسران چهار برابر بیشتر از دختران است و می تواند در افراد از هر نژاد ، قومیت ، و یا پیش زمینه اجتماعی رخ دهد. درآمد خانواده ، سبک زندگی یا سطح تحصیلات بر روی ریسک ابتلای کودک به اوتیسم تأثیری نمی گذارد.
اوتیسم در خانواده ها منتقل می شود ، بنابراین ترکیبات خاصی از ژن ها ممکن است خطر ابتلای کودک را افزایش دهد.
کودکی با والدین مسن تر، بیشتر در معرض خطر ابتلای اوتیسم است.
زنان بارداری که در معرض برخی داروها یا مواد شیمیایی مانند الکل یا داروهای ضد تشنج قرار گرفته اند ، احتمال بیشتری در بدنیا آوردن بچه مبتلا به اوتیسم دارند. سایر عوامل خطر شامل بیماری های متابولیک مادر مانند دیابت و چاقی است. تحقیقات همچنین اوتیسم را با فنیل کتونوریای درمان نشده (که PKU نیز نامیده می شود و یک اختلال متابولیکی ناشی از فقدان یک آنزیم است) و سرخجه (سرخک آلمانی) مرتبط می دانند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسیناسیون باعث اوتیسم می شود.
غربالگری و تشخیص اوتیسم
تشخیص قطعی اوتیسم دشوار است. پزشک بر روی رفتار و رشد کودک تمرکز خواهد کرد.
برای کودکان ، تشخیص معمولاً به دو مرحله نیاز دارد.
- غربالگری رشد به پزشک شما می گوید که آیا کودک شما در مهارت های اساسی مانند یادگیری ، گفتار ، رفتار و حرکت رو به پیشرفت است یا خیر. متخصصان پیشنهاد می کنند که کودکان در معاینات منظم خود در 9 ماهگی ، 18 ماهگی و 24 یا 30 ماهگی از نظر این تاخیرهای رشدی نیز مورد بررسی قرار گیرند. کودکان به طور معمول در معاینات 18 ماهگی و 24 ماهگی به طور خاص از نظر اوتیسم بررسی می شوند.
- اگر کودک شما در این غربالگری ها مشکلاتی را نشان دهد ، به ارزیابی کامل تری نیاز دارد. این ارزیابی ممکن است شامل آزمایش های شنوایی و بینایی یا آزمایشات ژنتیک باشد. پزشک شما ممکن است بخواهد از متخصص اختلالات اوتیسم ، مانند یک متخصص رشد اطفال یا یک روانشناس کودک کمک بگیرد. برخی از روانشناسان نیز می توانند تستی به نام برنامه مشاهده ای تشخیصی اوتیسم (ADIS) را انجام دهند.
اگر در کودکی تشخیص اوتیسم داده نشده اید اما متوجه علائم یا نشانه هایی در خود شده اید ، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان اوتیسم
هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد. اما درمان به موقع می تواند تفاوت زیادی در رشد کودک مبتلا به اوتیسم ایجاد کند. اگر فکر می کنید فرزند شما علائم اوتیسم را نشان می دهد ، در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید.
آنچه برای یک شخص مفید است ممکن است برای شخص دیگری مفید نباشد. پزشک شما باید درمان شما یا فرزند شما را اختصاصی کند. دو نوع درمان اصلی عبارتند از:
- رفتار درمانی و ارتباط درمانی برای کمک به ساختاریافتگی و نظم. تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA) یکی از این روش ها است. این روش رفتار مثبت را تشویق می کند و رفتار منفی را نهی می کند. کاردرمانی می تواند به مهارتهای زندگی مانند لباس پوشیدن ، غذا خوردن و ارتباط با افراد کمک کند. درمان ﻳﻜﭙﺎرﭼﮕﻲ ﺣﺴﻲ می تواند به فردی کمک کند که در لمس شدن یا با تصاویر و صداها مشکل دارد. گفتاردرمانی مهارت های ارتباطی را بهبود می بخشد.
- داروهایی برای کمک به علائم ASD ، مانند مشکلات توجه ، بیش فعالی یا اضطراب.
قبل از امتحان هر چیز دیگری مانند رژیم غذایی خاص و ... با پزشک خود مشورت کنید.
برای دریافت مشاوره رایگان برای درمان اتیسم و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.