کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
بهترین متخصص گفتاردرمانی کودکان چه ویژگی هایی دارد؟اختلالات گفتار و زبان

بهترین متخصص گفتاردرمانی کودکان چه ویژگی هایی دارد؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۲ اسفند ۱۴۰۲

بررسی،‌ تشخیص و درمان ناهنجاری‌های مربوط به گفتار و زبان در کودکان بر عهده آسیب‌شناس گفتار-زبان (متخصص گفتاردرمانی) کودکان است. او با استفاده از روش‌های مختلف در طول جلسات گفتاردرمانی به درمان فرزند شما می‌پردازد. در این مطلب به بررسی وظایف گفتاردرمانگر و تکنیک‌های درمانی مورداستفاده در طول گفتاردرمانی می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 

متخصص گفتاردرمانی کودکان کیست؟

آسیب‌شناس گفتار اطفال با کودکان کار می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی آن‌ها را چه کلامی و چه غیرکلامی بهبود بخشد. متخصصان بالینی در آسیب‌شناسی گفتار کودکان برای پیشگیری، ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات مرتبط با ارتباط مؤثر بر کودکان کار می‌کنند.

بنابراین، آسیب‌شناسی گفتار کودکان چیست؟ آسیب‌شناسی گفتار کودکان رشته‌ای تخصصی است که شامل مطالعه و درمان اختلالات ارتباطی، اختلالات صدا و اختلالات بلع در کودکان می‌شود. برخی از بیماران برای مشکلات ارتباط اجتماعی، اختلالات سواد، یا اختلالات شناختی به کمک نیاز دارند.

گفتاردرمانگر کودکان به بیماران جوان کمک می‌کند تا بر این اختلالات غلبه کرده و آن‌ها را مدیریت کنند و به افزایش کیفیت زندگی این کودکان کمک می‌کند. گفتاردرمانگر کودکان همچنین نقش مهمی در تشخیص و درمان اختلالات طیف اوتیسم ایفا خواهد کرد.

رشته گفتاردرمانی کودکان چگونه است؟ دنبال کردن حرفه گفتاردرمانی کودکان برای کسی که می‌خواهد تأثیرات مثبت و ماندگاری بر زندگی کودکان بگذارد و درعین‌حال از حرفه‌ای پرارزش، انعطاف‌پذیر، با رشد بالا و پردرآمد برخوردار باشد، عالی است. آسیب‌شناسان زبان-گفتار کودکان اغلب در مدارس، بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها یا مطب‌های خصوصی کار کرده و به انواع اختلالات زبانی و گفتاری که ممکن است ناشی از مواردی مانند بیماری‌های رشد عصبی، تأخیر در رشد، اختلالات عضلانی یا آسیب مغزی باشند، رسیدگی می‌کنند.

 

وظایف متخصص گفتاردرمانی کودکان چیست؟

واضح است که هدف متخصصان گفتاردرمانی کودکان بهبود توانایی‌های ارتباطی در کودکان است، اما آسیب‌شناسان گفتار کودکان دقیقاً چه می‌کنند؟ آن‌ها در ابتدا غربالگری و ارزیابی اولیه را انجام داده، سپس اختلال را تشخیص می‌دهند و بر اساس تشخیص بیماری، مدیریت، مداخله و درمان اختلال را آغاز می‌کنند.

بنابراین، سه وظیفه اصلی که آن‌ها روزانه انجام می‌دهند عبارت‌اند از:

 

وظایف متخصص گفتاردرمانی کودکان

 

غربالگری و ارزیابی اولیه

گفتاردرمانگر کودکان در حین معاینه بیماری جدید، غربالگری اولیه را برای اختلالات ارتباطی و بلع انجام می‌دهد و اطلاعات مربوط به مشکل بیمار را جمع‌آوری کرده تا ببیند کودک با چه نوع مشکلی دست‌وپنجه نرم می‌کند. متخصص پس از غربالگری اولیه، اختلال را ارزیابی می‌کند و تشخیص می‌دهد.

 

تشخیص

گفتاردرمانگر پس از ارزیابی مشکل، آزمایش‌های تشخیصی را برای تشخیص دقیق اختلال کودک انجام می‌دهد. برخی از بیماری‌های رایجی که گفتاردرمانگر تشخیص می‌دهد عبارت‌اند از:

  • آپراکسی گفتار، که در آن فرد می‌داند چه می‌خواهد بگوید اما نمی‌تواند آن را به‌صورت کامل بیان کند.
  • دیزآرتری، اختلالی گفتاری‌حرکتی است که باعث بیانی نامفهوم می‌شود.
  • دیسفونی اسپاسمودیک که شامل اسپاسم تارهای صوتی است.

گفتاردرمانگران اطفال اغلب با کودکانی کار می‌کنند که لال بوده، با تأخیر گفتار مواجه هستند یا با مشکلات ارتباطی مرتبط با اوتیسم دست‌وپنجه نرم می‌کنند. قبل از اینکه متخصص گفتاردرمانی کودکان بتواند درمان خود را شروع کند، باید ناهنجاری را تشخیص دهد.

 

درمان

گفتاردرمانگر کودکان همراه با ارائه مشاوره به کودک و خانواده درمورد نحوه مدیریت و پیشگیری از اختلال تشخیص داده‌شده، خدماتی برای درمان اختلالات ارائه می‌دهد که شامل درمان‌هایی درزمینه شناخت، درک و بیان می‌باشد.

 حتما بخوانید: گفتاردرمانی کودک

متخصص گفتاردرمانی کودکان چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

کار با متخصص گفتاردرمانی می‌تواند برای بسیاری از کودکان مختلف بسیار مفید باشد. طیف گسترده‌ای از بیماری‌های مختلف، اختلالات، ناهنجاری‌ها یا مشکلات کلی وجود دارند که می‌توانند تحت تأثیر مثبت استفاده از جلسات گفتاردرمانی قرار گیرند. متخصص گفتاردرمانی، کودکان با سنین مختلف را که درگیر مشکلات زیر هستند، ارزیابی و درمان می‌کند:

  • تأخیر در رشد اولیه زبان (کودکانی که دیر صحبت می‌کنند)
  • تأخیر در یادگیری زبان
  • لکنت زبان یا نوک زبانی حرف زدن
  • تأخیر در رشد
  • مشکل در درک مطلب
  • ناتوانی در برقراری ارتباطات اجتماعی و مکالمه‌ای و بازی با همسالان
  • مشکلات توجه
  • اختلال طیف اوتیسم
  • گفتار یا بیان نامشخص
  • دیسپراکسی (اختلال حرکتی مبتنی بر مغز است که بر مهارت‌های حرکتی ظریف و درشت، برنامه‌ریزی حرکتی و هماهنگی تأثیر می‌گذارد)
  • ناتوانی‌های ذهنی که نیازمند راه‌های جایگزین برای برقراری ارتباط هستند

چندین بیماری دیگر نیز وجود دارند که درزمینه ارتباطات نیستند اما متخصص گفتاردرمانی کودکان می‌تواند به درمان آن‌ها کمک کند. متخصص گفتاردرمانی می‌تواند به کودک کمک کند تا در زمینه‌های رشدی کلیدی که ممکن است چالش‌هایی ایجاد کنند، کار کند، مانند:

  • مشکل در تغذیه
  • مشکلات ناشی از شکاف کام
  • مشکلات بلع
  • سابقه عفونت گوش
  • مشکل در خواندن

 

انواع تکنیک‌های درمانی مورداستفاده در گفتاردرمانی چیست؟

متخصص گفتاردرمانی با کمک روش‌های مختلف به درمان کودک شما می‌پردازد. او با توجه به سن، نوع و شدت اختلال از استراتژی‌های مختلفی استفاده می‌کند که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم:

 

انواع تکنیک‌های درمانی مورداستفاده در گفتاردرمانی

 

زبان‌درمانی

زبان‌درمانی به‌طور خلاصه به فرد کمک می‌کند تا ارتباط کلامی را برقرار کند. برای برقراری ارتباط شفاهی، فرد ابتدا باید بفهمد که طرف مقابل چه می‌گوید (کلامی). آسیب‌شناسان زبان-گفتار با بهبود مهارت‌های شنیداری، مهارت‌های دستور زبان، مهارت‌های واژگانی، مهارت‌های زبان اجتماعی و مهارت‌های خواندن، روی توانایی فرد برای درک و بیان زبان کار می‌کنند. آن‌ها ازطریق فعالیت‌ها و تکنیک‌های مختلف که سفارشی و شخصی‌سازی شده‌اند، به این امر دست می‌یابند.

 

درمان تلفظ

تلفظ به معنی بیان صداهای مختلف است. متخصصان گفتاردرمانی برای کمک به افرادی که در هنگام تلفظ صداهای مختلف دچار خطا می‌شوند، از این روش‌ درمانی استفاده می‌کنند. آن‌ها این کار را با نشان دادن قرارگیری صحیح تلفظ هر حرف انجام می‌دهند. گفتاردرمانگران از تکنیک‌ها و رویکردهای متعددی مانند مکان‌یابی آوایی، رویکرد جفت‌های کمینه، رویکرد واژگان هسته‌ای، رویکرد چرخه‌ها، درمان با ویژگی‌های متمایز و غیره به همراه تکنیک‌های نشانه‌گیری بسته به فرد برای وادار کردن او به تلفظ صحیح کلمه استفاده می‌کنند.

 

درمان دهانی‌حرکتی

افرادی که دارای ضعف یا سفتی عضلانی دهان هستند از درمان دهانی‌حرکتی سود می‌برند. گفتاردرمانگران از تمرینات دهانی که ممکن است شامل ماساژ صورت، دمیدن، مکیدن، جویدن و گاز گرفتن باشند، برای تقویت ماهیچه‌های عضلانی دهان استفاده می‌کنند. این تمرینات نه تنها تولید گفتار بهتر را بهبود می‌بخشند، بلکه به افزایش آگاهی و کارایی فرد در هنگام خوردن، آشامیدن و بلع نیز کمک می‌کنند.

 

درمان روانی گفتار

درمان رفتاری گفتار به افرادی کمک می‌کند که سرعت، تداوم یا جریان گفتارشان تحت تأثیر قرار می‌گیرد. مشکلات روانی گفتار می‌تواند بر ارتباطات فرد تأثیر منفی گذاشته و بر کیفیت کلی زندگی تأثیر بگذارد. گفتاردرمانگران با استفاده از تکنیک‌های مختلف مانند تکنیک طولانی کردن، تکنیک جریان هوای اصلاح‌شده و غیره به بهبود روانی گفتار کمک می‌کنند.

 

درمان شنوایی-کلامی

این نوع درمان به کودکان مبتلا به اختلال شنوایی کمک می‌کند. درمان شنوایی-کلامی از سلسله مراتب خاصی پیروی می‌کند تا به کودکان کم‌شنوا کمک کند صداها و گفتار را درک کنند. با آگاهی صدا شروع می‌شود و به‌دنبال آن تمایز صدا، شناسایی صدا و درک صدا قرار می‌گیرد. توصیه می‌شود به محض نصب سمعک، درمان شنوایی-کلامی را شروع کنید.

 

صوت درمانی

صوت درمانی برای افرادی که دچار تغییر در زیر و بم، کیفیت یا بلندی صدا هستند توصیه می‌شود. آسیب‌شناسان زبان-گفتار برنامه‌های بهداشت صوتی و تمرینات صوتی را برای بهبود صدا و رفتار صوتی ارائه می‌دهند. تکنیک‌های مختلفی که در صوت درمانی مورداستفاده قرار می‌گیرند عبارت‌اند از: صوت درمانی رزونانسی، تمرینات عملکرد صوتی، دستکاری دیجیتال، تمرینات دستگاه صوتی نیمه‌بسته و ... . این روش‌های درمانی بسته به نوع و شدت اختلال صدا استفاده می‌شوند.

 

متخصص گفتاردرمانی چه فعالیت‌هایی را به والدین توصیه می‌کند؟

متخصص گفتاردرمانی فعالیت‌هایی مختلفی را در طول گفتاردرمانی انجام می‌دهد که به بهبود شرایط کودک کمک می‌کنند. اما انجام این فعالیت‌ها و تمرین‌ها در منزل باعث تسریع روند بهبودی فرزند شما می‌شود. درواقع آموزش در خانه برای کودکان مبتلا به اختلالات گفتار و زبان بسیار مهم است. والدین می‌توانند از فعالیت‌های مختلف در خانه برای بهبود مهارت‌های گفتاری، زبانی و ارتباطی کودک استفاده کنند. فعالیت‌ها باید طبق دستورالعمل و تجویز آسیب‌شناس گفتار-‌زبان انجام شوند. تمرین گفتاردرمانی در خانه باعث افزایش تعامل والدین و کودک می‌شود. بنابراین، هرگز در جستجوی کمک یک آسیب‌شناس گفتار-زبان برای انتخاب فعالیت‌هایی که به بهترین وجه برای نیازهای کودک شما مناسب است، تردید نکنید. در زیر چند فعالیت که می‌توان در خانه انجام داد آورده شده‌اند:

 

توصیه های متخصص گفتار به والدین

 

با فرزند خود تعامل داشته باشید

تعامل اولین گام برای توسعه مهارت‌های ارتباطی است. والدین باید تا حد امکان با فرزندان خود تعامل داشته باشند حتی اگر کودک برای درک آن بسیار کوچک باشد. این یک واقعیت شناخته شده است که ما آنچه را می‌شنویم به زبان می‌آوریم. زمانی که اطرافیان کودک بیشترین تعامل را با او داشته باشند، همواره مهارت‌های زبانی و توانایی ارتباطی کودک را بهبود می‌بخشند.

 

با کودکان بازی کنید

بازی به کودک کمک می‌کند تا بهتر یاد بگیرد. بازی‌های وانمودی یکی از بهترین فعالیت‌ها برای کمک به کودک شما برای بهبود مهارت‌های زبانی است. در حین بازی، مطمئن شوید که با کودک خود صحبت می‌کنید و به او اجازه می‌دهید صحبت کند و به پیشنهادات شما پاسخ دهد. این کار تعامل را تضمین می‌کند. شما می‌توانید در حین بازی دستورالعمل‌هایی برای بهبود درک آن‌ها از دستورات کلامی ارائه دهید. شما می‌توانید با درخواست از آن‌ها برای نام بردن چیزها و موارد درگیر در نمایش، واژگان دریافتی و بیانی را توسعه دهید.

 

از بازی‌های تقلیدی بهره ببرید

به کودک کمک کنید تا ازطریق بازی‌های مختلف از اعمال شما ازجمله حرکات دست، حالات صورت و صداها تقلید کند و برای پاسخ صحیح به آن‌ها پاداش دهید. کودکان قبل از شروع به صحبت تقلید می‌کنند. تقلید پله ارتباط کلامی است. کودکان با تقلید از اعمال و صداها و به‌دنبال آن کلمات و جملات ارتباط خود را یاد می‌گیرند و بهبود می‌بخشند.

 

از بازی‌های حافظه استفاده کنید

بازی‌های حافظه به کشش مغز کودک شما کمک می‌کنند. بازی‌هایی مانند بازی‌های رومیزی، تطبیق شی به شی/تصویر به شی و غیره حافظه بصری و توجه پایدار آن‌ها را توسعه می‌دهند. بازی‌های حافظه به بهبود مهارت‌های شناختی همراه با مهارت‌های زبانی کمک می‌کنند.

 

تمرینات دهانی‌حرکتی انجام دهید

این تمرینات به افرادی که دارای عضلات ضعیف یا سفت عضلانی دهان هستند کمک می‌کنند. تلفظ حروف مختلف به تمرین‌های متفاوتی نیاز دارد. یکی از این تمرین‌ها، بلند کردن زبان است که به بهبود قدرت و انعطاف زبان برای وضوح بهتر گفتار کمک می‌کند.

 

خدمات متخصص گفتاردرمانی کلینیک توانبخشی رسش

یکی از خدمات کلینیک توانبخشی رسش تشکیل جلسات گفتاردرمانی کودکان است. متخصص گفتاردرمانی در طول این جلسات با بهره‌گیری از روش‌های درمانی مختلف به درمان کودک شما می‌پردازد. او در ابتدا ناهنجاری فرزند شما را تشخیص می‌دهد و پس از تعیین نوع اختلال، برنامه‌ای درمانی متناسب با شدت اختلال، سن کودک، توانایی‌های او و ... ارائه می‌دهد. گفتاردرمانگر در طول جلسات به‌صورت مرتب بر روی نقاط ضعف فرزند شما تمرکز می‌کند و تمرین‌ها و فعالیت‌هایی برای تسریع روند بهبودی او ارائه می‌دهد. او همچنین تمرینات مؤثرتر را به والدین آموزش می‌دهد و از آن‌ها می‌خواهد در فواصل بین جلسات گفتاردرمانی با فرزند خود تمرین کنند. تأثیر تکرار فعالیت‌ها در منزل باعث می‌شود پیشرفت فرزند شما بسیار سریع‌تر انجام شود. بنابراین اگر فرزند شما از اختلالات گفتاری رنج می‌برد به مرکز ما مراجعه کنید و از راهنمایی‌های متخصصان گفتاردرمانی ما بهره‌مند شوید.

 منابع

speechpathologygraduateprograms.org

chatterbox.com.au

pathways.org

prayatna.co.in


اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید