کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی حرف ل - آموزش تلفظ صحیح و تمرینات کاربردیاختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی حرف ل - آموزش تلفظ صحیح و تمرینات کاربردی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۷ تیر ۱۴۰۳

مشکل در تلفظ حرف «ل» یکی از بارزترین خطاهای صوتی در گفتار کودک است. خطاهای مکرر «ل» باعث می‌شوند درک گفتار کودک و برقراری ارتباط با دیگران سخت‌تر شود. اینکه کودکان در روزهای ابتدایی صحبت کردن با تلفظ برخی از حروف مشکل داشته باشند امری کاملاً طبیعی است. اما والدین باید هوشیار باشند و در طول زمان بر رشد گفتار فرزند خود نظارت داشته باشند تا در صورت لزوم از خدمات گفتاردرمانی جهت کمک به فرزند خود بهره مند شوند.

در این مطلب قصد داریم مشکلات گفتاری حرف «ل» را بررسی کنیم.

 

چه زمانی کودک شما باید بتواند حرف «ل» را تلفظ کند؟

کودک باید بتواند بین سنین 3 تا 6 سالگی حرف «ل» را به درستی تلفظ کند. اما اگر تا سنین 4 یا 5 سالگی بهبودی‌ای در تلفظ او مشاهده نکردید، بهتر است به گفتاردرمانگر مراجعه کرده و اصلاح تولیدات گفتاری او را زودتر شروع کنید.

یکی دیگر از عواملی که باید در هنگام مراجعه به گفتاردرمانگر در نظر بگیرید، درک کلی گفتار کودک است. اگر خطاهای گفتاری کودک در تلفظ حرف «ل» درک صحبت‌های او را دشوار می‌کند، گفتاردرمانی توصیه می‌شود.

این فقط به این دلیل نیست که گفتاردرمانی می‌تواند به شدت به عزت نفس کودک شما کمک کند، بلکه برای اهداف ایمنی نیز هست. ما می‌خواهیم کودکان بتوانند به وضوح با همه (نه فقط خانواده، دوستان و کسانی که با نحوه گفتارشان آشنا هستند) ارتباط برقرار کنند. اگر کودک در شرایط اضطراری قادر به برقراری ارتباط واضح نباشد، یا اطلاعات مهم را به افراد ناآشنا منتقل کند، کاهش درک گفتار می‌تواند او را درمعرض خطر قرار دهد.

 

نکاتی برای بهبود تلفظ حرف «ل»

قرارگیری صحیح زبان

هنگامی که شروع به آموزش تلفظ حرف «ل» به کودک می‌کنید، مدتی را جلوی آینه بگذرانید. به کودک خود کمک کنید تا با قسمت‌هایی از دهان که هنگام تلفظ این حرف استفاده می‌شوند، آشنا شود. این قسمت‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • زبان/ نوک زبان
  • برجستگی آلوئولار (قسمت ناهموار پشت دندان‌های بالا)
  • لب
  • فک

قسمت های درگیر در گفتار حرف ل

در حالی که در آینه در کنار کودک خود ایستاده‌اید به این قسمت‌های مختلف دهان اشاره کنید. سپس، ببینید آیا فرزندتان می‌تواند این بخش‌های مختلف را وقتی به خودش خیره می‌شود شناسایی کند.

هنگامی که کودک شما قادر به انجام این کار باشد، زمان آن رسیده است که به تقلید از قرارگیری صحیح زبان بپردازید. هنگامی که روی قرارگیری زبان کار می‌کنید، به کودک نشان دهید نوک زبان کجا باید قرار گیرد (درست پشت دندان‌های بالایی روی برجستگی آلوئولار). از کودک بخواهید زبان خود را به این حالت حرکت دهد. ببینید آیا او می‌تواند زبان خود را در آنجا نگه دارد و این قرارگیری زبان را در آینه بررسی کنید.

اگر کودک شما در این مورد مشکل دارد، سعی کنید خوراکی‌ای خوشمزه را که دوست دارد درست در جایی که زبانش نیاز دارد قرار گیرد، بگذارید. این خوراکی می‌تواند چیزی شبیه شکلات ذوب‌شده، کره بادام‌زمینی یا پودر آب‌نبات باشد. به فرزندتان بگویید که این خوراکی را از پشت دندان‌هایش «لیس» بزند. هنگامی که این کار را انجام داد، برایش توضیح بدهید این نقطه دقیقاً همان قسمتی است که زبان باید در آن قرار گیرد تا به تولید صدای حرف «ل» کمک کند.

 

آموزش جریان هوا از دو طرف زبان

از کودک بخواهید در حالی که نوک زبانش را در محل برجستگی آلوئولار قرار داده است، نفس بکشد تا عبور جریان هوا را از کناره‌های زبانش حس کند. روش دیگر برای آموزش جریان هوا، استفاده از نی است. یک نی را جلوی دهان کودک (نه بین لب‌ها) قرار دهید و از او بخواهید هوا را در آن بدمد. در مرحله بعد از دو عدد نی در دو طرف دهان استفاده کنید. این روش به یادگیری روش عبور جریان هوا از کناره‌های زبان کمک می‌کند.

 

درک لرزش صدا در حین تلفظ حرف «ل»

به کودک بگویید دستش را روی گلویش بگذارد و شروع به تلفظ حروف با صدای بلند و آرام کند. او می‌تواند لرزش حنجره را در حین تلفظ صداهای بلند متوجه شود.

نکاتی برای بهبود تلفظ حرف ل

تمرین تلفظ حرف «ل»

هنگامی که کودک قرارگیری زبان در محل صحیح را فرا گرفت، نوبت به تلفظ واقعی حرف «ل» می‌رسد. در ابتدا از تلفظ حرف به تنهایی و جدا از حروف دیگر شروع کنید. گفتاردرمانگر (طبق مراحل زیر) آموزش تلفظ حرف «ل» را از سطح حرف شروع می‌کند و در نهایت در جملات و مکالمات آن را به کار می‌گیرد:

  • سطح حرف
  • سطح هجا
  • سطح کلمه
  • سطح عبارت
  • سطح جمله
  • سطح مکالمه

 

نکاتی برای تلفظ حرف «ل»

اکنون که فرزند شما به تنهایی بر تلفظ حرف «ل» مسلط شده است، وقت آن رسیده است که به سراغ هجاها یا کلمات بروید. یکی از کارهایی که می‌توانید انجام دهید این است که از فرزندتان بخواهید از کلماتی که با حرف «ل» شروع می‌شوند مانند کلمه لامپ، استفاده کند. این کار به کودک کمک می‌کند تا به‌جای عجله کردن در تلفظ کلمه و نداشتن زمان کافی برای فکر کردن درمورد محل قرارگیری صحیح زبان، بیشتر روی صدای حرف «ل» تمرکز کند.

حتماً به استفاده از آینه ادامه دهید! یک آینه بازخورد بصری را برای کمک به کودک شما فراهم می‌کند تا ببیند زبانش در موقعیت صحیح قرار دارد یا خیر. او همچنین می‌تواند هر گونه حرکت نادرست لب، مانند لب‌های گردشده را برای تلفظ حروف دیگر به‌جای حرف «ل» ببیند.

به یاد داشته باشید صدای حرف «ل» یک صدای سیال است و هیچ پایان ذاتی‌ای ندارد. یعنی می‌توانید برخلاف صدای حرف «ت» یا «ک» به‌طور بالقوه آن را تا همیشه ادامه دهید. بنابراین سعی کنید این نکته را با نشانه‌های بصری به کودک خود نشان دهید. به‌عنوان مثال قبل از ایجاد این صدا، انگشت اشاره دست راست خود را روی شانه چپ قرار دهید و همان‌طور که صدای حرف «ل» را تلفظ می‌کنید، انگشت خود را به آرامی از طول بازو تا مچ پایین بیاورید. وقتی دستتان به مچ دستتان می‌رسد، از گفتن صدا خودداری کنید. هنگام تمرین صدا، کودک خود را تشویق کنید که همین کار را انجام دهد.

آواز خواندن با تلفظ حرف «ل» نیز فعالیتی فوق‌العاده برای تمرین فن بیان با کودک است. با جایگزین کردن کلمات واقعی با «لا، لا، لا، لو، لو، لو» شروع به خواندن آوازهای مختلف کنید و از کودک بخواهید با شما همراه شود. این کار را در ماشین، هنگام تهیه شام ​​یا پیاده‌روی انجام دهید تا تبدیل به فعالیتی سرگرم‌کننده و جذاب شود. ممکن است کودک در ابتدا همراه با شما آواز نخواند اما کم‌کم ریتم آهنگ او را نیز جذب بازی می‌کند.

 

اهمیت تمرین‌های مرتب و منظم

مانند بسیاری از اهداف گفتاری و زبانی، پیشرفت قابل توجه همیشه یک شبه اتفاق نمیفتد. این مسئله برای تمرین تلفظ حرف «ل» نیز صدق می‌کند. اصلاح تلفظ حروف معمولاً زمان می‌برد اما ارزش تلاش کردن را دارد!

به یاد داشته باشید در طول تمرین خیلی سریع پیش نروید و اجازه بدهید کودک هر مرحله را به‌طور کامل بیاموزد و تمرین کند سپس به مرحله بعدی قدم بگذارید. با پیروی از این نکات و تمرین مداوم، فرزند شما در مسیر ارتباط شفاف‌تر و مطمئن‌تر قدم خواهد برداشت!

 

منابع

expressable.com

mommyspeechtherapy.com

chicagospeechtherapy.com

 


اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید