کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان - تمرین در منزلاختلالات گفتار و زبان

تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان - تمرین در منزل

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۶ بهمن ۱۴۰۲

گفتار ابزار ارتباطی فوق‌العاده قدرتمندی بوده و ناتوانی در واضح صحبت کردن عمیقاً ناامیدکننده است. گفتاردرمانی بزرگسالان به بزرگسالانی که با زبان مشکل دارند کمک می‌کند تا زندگی بهتری داشته باشند. گاهی‌اوقات مشکلات زبان به‌خاطر چالش‌های دوران کودکی ایجاد شده‌اند و گاهی نتیجه بیماری جدیدی هستند. در هر دو صورت آسیب‌شناس گفتار-زبان می‌تواند به بیمار کمک کند و زندگی او را تغییر دهد. در برخی موارد بزرگسالان برای کاهش لهجه و افزایش اعتمادبه‌نفس برای صحبت کردن در جمع به گفتاردرمانگر مراجعه می‌کنند. گفتاردرمانگر با کمک استراتژی‌های مختلف به بهبود موقعیت اجتماعی،‌ تحصیلی و شغلی شما کمک می‌کند. در ادامه به بررسی تمرین‌های گفتار درمانی مورداستفاده برای بزرگسالان می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی چیست؟

مداخله زبانی

مداخله زبانی رویکردی عملی است که در آن به بیماران آموزش داده می‌شود که کلمات را به درستی تلفظ کرده و سپس این تلفظ را تمرین کنند. ایده اصلی مداخله زبانی این است که تلفظ صحیح را ماهیت دوم قرار دهیم و به فرد کمک کنیم یاد بگیرد چگونه یک جمله منسجم را کنار هم بگذارد.

این روش درمانی به‌عنوان تکنیکی رایج برای ناتوانی‌های زبانی و تأخیر گفتار استفاده می‌شود. ایفای نقش و فعالیت‌های مشابه اغلب برای عملی کردن این تکنیک استفاده می‌شوند.

 

درمان شیوه گفتار (بیان)

این روش درمانی رایج در مواقعی که مشکلات گفتاری یا زبانی ناشی از بیماری یا آسیب باشند، استفاده می‌شود. در اینجا، از بیماران خواسته می‌شود که بخش‌های خاصی از گفتار را بیان کرده و تولید صداهای خاص را به درستی تمرین کنند.

این تکنیک اغلب در عرض چند هفته بیمار را به نتیجه مطلوب می‌رساند. بنابراین می‌تواند نقطه خوبی برای شروع باشد. تمرین‌های مورداستفاده در این روش درمانی عبارت‌اند از:

 

تمرین‌های درمانی شیوه گفتار

 

  • تمرین آینه: جلوی آینه بایستید و صداهایی را که با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنید بگویید. روی انجام حرکات صحیح دهان و زبان تمرکز کنید.
  • پیچاندن زبان: چرخاندن زبان روشی سرگرم‌کننده و چالش‌برانگیز برای تمرین فن بیان است.
  • توصیف تصاویر در کتاب: به تصاویر کتاب‌ها و مجلات نگاه کنید و آنچه را که می‌بینید توصیف کنید. آهسته صحبت کردن با صدای بلند در حین تمرکز بر صدا(های) گفتار می‌تواند به شما در تمرین فن بیان کمک کند.

 

درمان حرکتی‌دهانی

‌درمان حرکتی‌دهانی بیشتر بر روی قسمت‌های فیزیکی بدن که گفتار را تولید می‌کنند، تمرکز دارد. ماهیچه‌های اطراف دهان در این درمان قسمت‌های مرکزی هستند.

این درمان از تمرینات خاصی استفاده می‌کند و عضلات و قسمت‌هایی از بدن که گفتار را کنترل می‌کنند، تقویت می‌کند. با قوی‌تر کردن آن‌ها، صحبت کردن و بیان صحیح برای بیمار آسان‌تر می‌شوند. همچنین زمانی که ماهیچه‌های لازم قوی‌تر باشند، پیشرفت در سایر اشکال درمانی آسان‌تر می‌شود.

این درمان برای کسانی که آسیب یا ضربه به اعضای بدن مربوط به گفتار متحمل شده‌اند، عالی است. از این نوع درمان می‌توان برای درمان مشکلات خوردن و بلع نیز که گاهی‌اوقات با مشکلات گفتاری همراه هستند، استفاده کرد.

 

تمرینات دهانی

تمرینات دهانی زیادی وجود دارند که قدرت و عملکرد حرکتی صورت و دهان را افزایش می‌دهند. درمانگر شما می‌تواند بر اساس مشکلات خاص شما بهترین‌ها را برای شما تعیین کند و به شما یاد می‌دهد که چگونه آن‌ها را به درستی انجام دهید.

این تمرینات را می‌توان در منزل نیز انجام داد. تمرین و تکرار این حرکات باعث پیشرفت سریع‌تر و بهتر بیمار می‌شوند.

این تمرین‌ها همچنین می‌توانند اعتمادبه‌نفس شما را بهبود بخشند؛ زیرا برای تلفظ و بیان صحیح کلمات احساس آمادگی بیشتری می‌کنید.

 

تمرینات تنفسی

تمرینات تنفسی یکی دیگر از مواردی هستند که اغلب می‌توانید در منزل انجام دهید و خودتان روی آن کار کنید. تمرینات تنفسی همراه با گفتار درمانی برای کسانی که با صدا، هماهنگی صدا، بیان و تنفس برای ایجاد گفتار مشکل دارند، مناسب هستند.

تمرینات تنفسی به شما کمک می‌کنند تا کنترل نفس خود را یاد بگیرید و همچنین ممکن است برخی صداها را راحت‌تر تلفظ کنید. تمرینات تنفسی به شما کمک می‌کنند تا به‌طور کلی ارتباط مؤثرتری داشته باشید و به‌ویژه برای درمان کسانی که لکنت دارند مفید هستند.

برخی از تمرینات تنفسی برای کسانی که اضطراب صحبت کردن دارند نیز مفید هستند. این روش درمانی می‌تواند به بیماران کمک کند یاد بگیرند که چگونه سرعت خود را کاهش دهند و درصورت لزوم مکث کنند. این کار نه تنها می‌تواند اضطراب آن‌ها را کاهش دهد و مدیریت کند، بلکه ارتباط آن‌ها را واضح‌تر می‌کند.

 

تمرینات تنفسی برای بزرگسالان

 

تمرینات زبان

زبان نقش بسیار زیادی در تلفظ و بیان صحیح دارد. تمرینات زبان نه تنها می‌توانند به تقویت عضله کمک کنند، بلکه به بیمار می‌آموزند که کنترل بیشتری بر آن داشته باشد. با یادگیری کنترل بهتر زبان و صداهای آن، برقراری ارتباط مؤثر و گفتار مطمئن آسان‌تر می‌شوند.

 

تمرینات اجتماعی

اختلالات و مشکلات گفتاری تأثیر زیادی بر تعامل اجتماعی فرد دارند. این مسئله برای موقعیت‌های معمولی و اجتماعی با دوستان و محیط‌های حرفه‌ای مانند محل کار صدق می‌کند. مشکلات گفتاری ممکن است انجام کار یا تحصیل را دشوارتر کند و در برخی موارد مصاحبه برای شغلی که دوست دارید داشته باشید را سخت‌تر می‌کند!

ازآنجایی‌که تعامل اجتماعی عاملی بزرگ است، برخی از گفتاردرمانگران از آن به‌عنوان یک تکنیک در درمان خود استفاده می‌کنند. به‌عنوان مثال، آن‌ها ممکن است از تمرینات حافظه و حل مسئله برای کمک به بهبود ارتباط کلی استفاده کنند.

روش رایج دیگر، تمرین مکالمه است. با شبیه‌سازی مکالمات، بیمار می‌تواند یاد بگیرد که چگونه در زمان واقعی و با شرایط واقعی صحبت کرده، واکنش نشان دهد و مکالمه کند.

البته، تنظیم یک جلسه گفتار درمانی خصوصی، هرگونه فشار یا اضطراب درمورد گفتگوهای واقعی را از بین می‌برد. این کار همچنین می‌تواند به مشکلات اضطراب یا اعتمادبه‌نفسی که ممکن است درمورد برگزاری یک مکالمه داشته باشید کمک کند.

 

تمرینات گفتار درمانی در منزل

تمرینات گفتاردرمانی راهی عالی برای بهبود گفتار و افزایش اعتمادبه‌نفس شما هستند. تمریناتی را که در ادامه ذکر شده‌اند، در برنامه روزانه خود بگنجانید و در کمترین زمان نتیجه مطلوب را مشاهده کنید:‌

 

با خودتان صحبت کنید

ممکن است احمقانه به نظر برسد که با خودتان حرف بزنید، اما صحبت کردن با خود راهی عالی برای تمرین گفتار است. بنابراین با صدای بلند با خودتان مکالمه داشته باشید و بر بیان صحیح هر کلمه تمرکز کنید. دقت داشته باشید با سرعتی آهسته و با دقت صحبت کنید و بر گفتن کامل هر کلمه تمرکز کنید. همچنین بین کلمات و عبارات مکث کرده تا به شما کمک کند سرعت گفتار و روانی گفتار خود را کنترل کنید.

 

کلمات و صداها را تکرار کنید

راه ساده دیگر تمرین گفتار، تکرار کلمات و صداها است. این روش به تقویت حافظه ماهیچه‌ای برای تلفظ صحیح کلمات و اصوات کمک می‌کند.

 

آواز بخوانید

اگر مشکل شما با صدای یکنواخت یا آرام است، آواز خواندن راهی عالی برای بهبود صدای شماست. آهنگ‌هایی را انتخاب کنید که در محدوده مناسب صدای شما قرار دارند. زمزمه کردن نیز راهی عالی برای گرم کردن تارهای صوتی و بهبود کیفیت صدای شما است.

 

با صدای بلند کتاب بخوانید

روشی عالی دیگری برای تمرین گفتار،‌ خواندن کتاب،‌ روزنامه،‌ سخنرانی و ... با صدای بلند است. تمرین خواندن می‌تواند به گفتار درمانی برای بزرگسالان کمک کند. می‌توانید مطالب خواندنی‌ای را که به‌طور خاص برای درمان طراحی شده‌اند، تهیه کنید یا با تقسیم کردن داستان‌ها به بخش‌های کوتاه، مطالب خود را بسازید. به‌عنوان مثال، برخی از بیماران سکته مغزی با کار کردن با جملات کوتاهی که در پس‌زمینه فضای سفید بزرگی چاپ شده‌اند، مهارت‌های خواندن و گفتار خود را دوباره به دست می‌آورند. واژگان کمتر به بیماران اجازه می‌دهند تا بر صداها و الگوهای اصلی گفتار تمرکز کنند. سایر مطالب خواندنی طراحی‌شده گفتاردرمانی بزرگسالان می‌توانند شامل قطعه‌های خبری یا دستورالعمل‌هایی باشند که در قالبی مشابه و واضح ارائه شده‌اند.

 

به کتاب‌های صوتی گوش دهید

اگر هنگام خواندن با صدای بلند تمرکز کردن برایتان دشوار است، سعی کنید به‌جای آن به کتاب‌های صوتی گوش دهید. به این ترتیب، شما همچنان می‌توانید همزمان با سرگرمی، روی گفتار خود کار کنید.

 

از فرهنگ لغت تصویری استفاده کنید

تصاویر نیز به بزرگسالان در انجام گفتار درمانی کمک می‌کنند. دیکشنری‌های تصویری از تصاویر برای ارائه تعریفی از یک کلمه استفاده می‌کنند. اگر توانایی خواندن بیمار مختل شده باشد، این روش می‌تواند راهی ایده‌آل برای تمرین صداهای گفتاری با استفاده از نشانه‌های بصری باشد.

 

صدای خود را ضبط کنید

یکی از بهترین راه‌ها برای اینکه بفهمید تمرین‌های گفتار درمانی خود را تا چه حد خوب انجام می‌دهید، ضبط کردن صدای خودتان است. به این ترتیب، می‌توانید به صدای خود گوش کنید و هر گونه پیشرفت یا زمینه‌هایی را که نیاز به کار بیشتری دارند، بشنوید.

 

با دیگران حرف بزنید

روش عالی دیگری برای تمرین گفتار، حرف زدن با دیگران است. هرچه بیشتر صحبت کردن را تمرین کنید، گفتار شما بهتر خواهد شد.

 

از پازل‌ها و بازی‌های کلمه‌ای استفاده کنید

گفتاردرمانی برای بزرگسالان نباید خسته‌کننده باشد. پازل‌ها و بازی‌های کلمه‌ای که به‌طور خاص برای تمرین گفتار بزرگسالان طراحی شده‌اند نه تنها کاربردی، بلکه سرگرم‌کننده هستند. پازل کلمات ساده به ما کمک می‌کند تا کلمات را تجسم کنیم، بنابراین حافظه و بازیابی کلمات را در تمرین گفتار درمانی بهبود می‌بخشد. تکرار در بازی‌های حافظه و پازل به بیماران کمک می‌کند تا کلمات را در طولانی‌مدت حفظ کنند.

 

به گروه‌های اجتماعی مختلف بپیوندید

اگر از گفتگو با دیگران خجالت می‌کشید، سعی کنید به گروه‌های اجتماعی بپیوندید تا بتوانید به تمرین گفتار بپردازید.

 

به گفتاردرمانگر مراجعه کنید

اگر روش‌های بالا مشکل گفتار شما را حل نکردند، ممکن است وقت آن رسیده باشد که به گفتاردرمانگر مراجعه کنید. او می‌تواند به شما کمک کند تا در زمینه‌های خاص موردنیاز تمرین کنید و برنامه‌ای فردی برای بهبود شما ارائه می‌دهد.

 

از تکنولوژی استفاده کنید

اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند در انجام تمرینات گفتار درمانی به شما کمک کنند.

برخی از وب‌سایت‌ها و برنامه‌های تلفن همراه، کلیپ‌هایی تهیه کرده‌اند و به تقسیم کلمات و عبارات پرداخته‌اند. بیمار تشویق می‌شود تا کلمه‌ای را که در کلیپ دیده می‌شود با تقلید از صدای آن تماشا و تکرار کند. تکرار چنین ویدئوهایی کلید حافظه بلندمدت کلمات است.

 

صبور باشید

توجه داشته باشید در هنگام تمرین گفتاردرمانی صبر شما از اهمیت زیادی برخوردار است. به یاد داشته باشید که رسیدن به نتایج مطلوب به زمان نیاز دارد و هر فردی با سرعتی خاص پیشرفت می‌کند. با صبر و پشتکار، در نهایت به نتیجه دلخواه خود دست پیدا می‌کنید.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی اختلال بلع در بزرگسالان

خدمات کلینیک توانبخشی رسش برای ارائه تمرینات گفتار درمانی به بزرگسالان

گفتار یکی از ابزارهای مفید برای برقراری ارتباط، بیان احساسات،‌ رفع نیازها و ... است. در برخی موارد فرد به‌دلیل مشکلات و بیماری‌های دوران کودکی دچار اختلال گفتار می‌شود. گاهی‌اوقات نیز اختلالات گفتار و زبان به‌خاطر بیماری‌ها و حوادث دوران بزرگسالی اتفاق میفتند. در هر دو حالت فرد دچار کاهش اعتمادبه‌نفس، ناتوانی در ایجاد ارتباط با دیگران،‌ پیشرفت تحصیلی و شغلی و ... می‌شود. در این صورت مراجعه به گفتاردرمانگر و انجام تمرینات گفتار درمانی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. یکی از خدمات کلینیک توانبخشی رسش رسیدگی به بیماران مبتلا به اختلالات گفتار و زبان است. گفتاردرمانگران این مرکز با کمک روش‌های درمانی مختلف به بهبود شرایط بیمار کمک می‌کنند. بنابراین اگر خودتان یا یکی از عزیزان‌تان مبتلا به اختلالات گفتار هستید، به ما مراجعه کنید و از خدمات کادر درمانی مجرب ما بهره‌مند شوید.

 منابع

betterspeech.com

speechtherapycare.com

therapyspot.ca

speech-therapy.com.au

connectedspeechpathology.com

 


اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید