کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی اختلال بلع یا دیسفاژی در بزرگسالاناختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی اختلال بلع یا دیسفاژی در بزرگسالان

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۲

اختلال بلع به هرگونه مشکل در خوردن مواد غذایی و نوشیدن مایعات گفته می‌شود که عدم درمان آن خطر ابتلا به آسپیراسیون و پنومونی (عفونت سیستم تنفسی) را افزایش می‌دهد. برای درمان این بیماری مراجعه به گفتار درمانگر ضروری است. گفتاردرمانگر به کمک ارائه برنامه غذایی، تمرینات ورزشی و اصلاح روش‌های بلع از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری می‌کند. در این مطلب به توضیح وظایف گفتاردرمانگر در طول درمان اختلال بلع در بزرگسالان می‌پردازیم.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی اختلال بلع در کودکان

اختلال بلع در بزرگسالان (دیسفاژی) چیست؟

دیسفاژی، اختلال بلع است که حفره دهان، حلق، مری یا محل اتصال معده به مری را درگیر می‌کند. عوارض دیسفاژی شامل سوءتغذیه و کم‌آبی، ذات‌الریه آسپیراسیون، به خطر افتادن سلامت عمومی، بیماری مزمن ریوی، خفگی و حتی مرگ می‌باشند. بزرگسالان مبتلا به دیسفاژی احتمال دارد بی‌اشتهایی و گوشه‌گیری را تجربه کنند. اختلالات بلع ممکن است در یکی از مراحل فرآیند بلع اتفاق بیفتند:

 

اختلال بلع در بزرگسالان (دیسفاژی) چیست؟ 

 

  • فاز بلع دهانی: در این مرحله غذا داخل دهان قرار داده شده و پس از جویده شدن، وارد گلو می‌شود.
  • فاز بلع حلقی: در این مرحله رفلکس بلع شروع می‌شود و غذا در گلو به‌صورت فشرده درمی‌آید. راه هوایی نیز برای جلوگیری از ورود غذا یا مایعات به آن (آسپیراسیون) یا برای جلوگیری از خفگی بسته می‌شود.
  • فاز بلع در مری: در این مرحله، قسمت بالا و پایین مری (لوله‌ای از گلو که به معده متصل می‌شود) شل شده و غذا ازطریق مری با فشار وارد معده می‌شود.

 

چه کسی دیسفاژی را درمان می‌کند؟

آسیب‌شناسان گفتار زبان که به‌عنوان گفتاردرمانگر نیز شناخته می‌شوند، نقشی اساسی در ارزیابی، درمان و مدیریت اختلالات بلع دارند. آن‌ها همراه با سایر پزشکان مانند جراحان سر و گردن (ENTs)، متخصصان گوارش و حتی فیزیوتراپ‌ها، پوزیشن مناسب غذا خوردن را مشخص می‌کنند و شرایط را به‌گونه‌ای فراهم می‌کنند تا بیمار بتواند در آن پوزیشن قرار بگیرد.

گفتاردرمانگران برای تشخیص علائم دیسفاژی مری و معده آموزش دیده‌اند و می‌توانند بیمار را به متخصص مناسب ارجاع دهند.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی چیست؟

 

گفتاردرمانگر در طول ارزیابی دیسفاژی چه اقداماتی انجام می‌دهد؟

اگر مشکل بلع دارید، با پزشک خود صحبت کنید. او شما را برای بررسی‌های بیشتر به آسیب‌شناس گفتار-زبان ارجاع می‌دهد. گفتار درمانگر (آسیب‌شناس) تست‌هایی برای تشخیص بهتر و تهیه برنامه درمانی شخصی انجام می‌دهد. ارزیابی‌های او شامل موارد زیر می‌باشند:

 

گفتاردرمانگر در طول ارزیابی دیسفاژی چه اقداماتی انجام می‌دهد؟

 

  • غربالگری: نتیجه مثبت غربالگری نیاز به آزمایش‌های بیشتر را تأیید می‌کند.
  • بررسی سابقه پزشکی بیمار: سابقه پزشکی برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد نگرانی‌ها، بیماری‌ها و سایر عوامل مؤثر بررسی می‌شود.
  • معاینه مکانیسم دهان و اعصاب جمجمه: این معاینات برای ارزیابی ساختارها و عضلات درگیر در بلع، توانایی بیمار برای سرفه و صاف کردن گلو و کنترل سر و گردن و غیره انجام می‌شوند.
  • ارزیابی بالینی بلع: در حین ارزیابی کنترل دهانی،‌ غذاها و مایعات با غلظت‌های متفاوت امتحان می‌شوند و علائم آسپیراسیون مورد بررسی قرار می‌گیرند.
  • تست‌های تشخیصی با تصویربرداری: این تست‌ها به گفتاردرمانگران اجازه می‌دهند تا آناتومی و فیزیولوژی ساختارهای مورداستفاده برای بلع را ارزیابی کنند. سپس وجود دیسفاژی، شدت آن، علل احتمالی و سایر عوامل بالینی مورد بررسی قرار می‌گیرند. تست‌های تصویربرداری تشخیصی عبارت‌اند از:
    • ارزیابی بلع با ویدئو فلوروسکوپی (VFSS): در مطالعات بلع ویدئویی از باریم و اشعه ایکس متحرک استفاده می‌شود. این ارزیابی در مرکز رادیولوژی انجام می‌شود.
    • ارزیابی آندوسکوپی قابل‌انعطاف بلع (FEES): این روش از آندوسکوپ بینی استفاده می‌کند و به‌صورت سرپایی انجام می‌شود.

 

گفتار درمانی دیسفاژی

درمان اختلال بلع برای هر فرد بر اساس علل، علائم و نوع دیسفاژی متفاوت است. گفتاردرمانگران برنامه‌ای درمانی ارائه می‌کنند که بهبود ایمنی بلع منجر می‌شود، از تغذیه و هیدراتاسیون بیمار حمایت می‌کند و کیفیت زندگی او را ارتقاء می‌دهد. گفتاردرمانگران روش‌هایی برای کمک به بیمار پیشنهاد می‌دهند. این روش‌ها می‌توانند شامل تغییر رژیم غذایی یا نگه داشتن سر و گردن به روشی خاص باشند. در موارد دیگر، گفتار درمانی شامل آموزش تمرینات عضلانی برای قورت دادن مؤثر است. بیشتر این تمرین‌ها به تقویت زبان کمک می‌کنند. بلع درواقع فرآیندی پیچیده است که شامل هماهنگی بین چندین گروه عضلانی است که برای فشار دادن غذا به داخل گلو و معده استفاده می‌شود. تمرینات گفتاردرمانی به افزایش کنترل روی این عضلات کمک می‌کنند. در ادامه نمونه‌ای از تمریناتی که گفتار درمانگر پیشنهاد می‌دهد ذکر شده است:‌

  • یک نی بردارید و کاغذی را ریز کنید. نی را در دهان خود قرار دهید و با مکیدن آن سعی کنید، تکه‌های کاغذ را بردارید و داخل فنجان بریزید. این تمرین را تا زمانی ادامه دهید که بتوانید تعداد معینی از تکه‌های کاغذ را با موفقیت در فنجان قرار دهید.
  • تمرین دیگر شامل بلع خشک است (به این معنی که فقط بزاق خود را می‌بلعید). هنگام قورت دادن، سعی کنید تمام ماهیچه‌هایی را که در بلعیدن استفاده می‌شوند تا حد امکان منقبض کنید. درنهایت تکرار این عمل باعث تقویت این عضلات می‌شود.

 

بلع‌درمانی

آسیب‌شناس زبان گفتار (SLP) از ترکیبی از تکنیک‌های جبرانی و استراتژی‌های درمانی مستقیم برای بهبود ایمنی مصرف مواد غذایی با کاهش خطر آسپیراسیون و حفظ کیفیت زندگی استفاده می‌کند. در ادامه تکنیک‌های جبرانی و استراتژی‌های درمانی مستقیم ذکر شده‌اند:

 

بلع‌درمانی

 

تکنیک‌های جبرانی

تکنیک‌های جبرانی برای افزایش کنترل بلع برای محافظت از راه هوایی و کاهش خطر آسپیراسیون استفاده می‌شوند. این تکنیک‌ها شامل موارد زیر می‌باشند:

  • استراتژی‌های پوزیشن مناسب: این استراتژی‌ها باعث می‌شوند حرکت غذا یا مایعات از دهان به گلو و مری به‌طور ایمن انجام شود.
  • مانورهای بلع: مانورهای بلع، زمان یا قدرت حرکات بلع را تغییر می‌دهند تا غذا یا مایعات موجود در دهان و گلو به‌طور ایمن به مری منتقل شوند.
  • اصلاح قوام غذا و مایعات: اصلاح قوام غذا و مایعات برای کنترل بهتر مصرف مواد غذایی است. اصلاح قوام شامل تغییر غلظت مایعات و نرم کردن، خرد کردن یا پوره کردن غذاهای جامد می‌باشد.

 

درمان مستقیم

درمان مستقیم شامل تمریناتی برای بهبود دامنه حرکتی، هماهنگی و تقویت عضلات فک، لب، گونه، زبان، کام نرم و تارهای صوتی برای بهبود عملکرد بلع می‌باشد.

 

خدمات کلینیک توانبخشی رسش

یکی از وظایف گفتاردرمانگران کلینیک توانبخشی رسش، درمان اختلال بلع در بزرگسالان است. آن‌ها پس از معاینه بیمار، مهارت‌های گفتاری، زبانی، شناختی- ارتباطی و تغذیه‌ای را مورد بررسی قرار می‌دهند. سپس بر اساس نتایج به دست آمده برنامه‌ای درمانی متناسب با شرایط بیمار تدوین می‌کنند. بنابراین اگر مشکل اختلال بلع دارید به مرکز ما مراجعه کرده و در جلسات گفتار درمانی ما شرکت کنید. متخصصان مجرب این مجموعه با ارزیابی و تدوین برنامه درمانی دقیق، دستیابی به بهترین نتیجه را برای شما تضمین می‌کنند.

 

منابع:

www.asha.org

umms.org

.expressable.com

behealthandrehab.com


اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید