کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
مراحل آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟اختلالات حرکتی

مراحل آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۶ تیر ۱۴۰۰

بیماری پارکینسون یک اختلال نورودژنراتیو پیشرونده است که باعث کاهش سطح دوپامین می شود. وقتی بیشتر افراد به علائم بیماری پارکینسون فکر می کنند ، لرزش ، سفتی عضلات ، حرکت آهسته و از دست دادن تعادل را متصور می شوند. این علائم در مراحل اولیه بیماری پارکینسون وجود دارد.

بیماری پارکینسون بر روی هر فرد به طور متفاوتی تأثیر می گذارد. برخی از افراد در اوایل زندگی با بیماری پارکینسون تشخیص داده می شوند و سالها در مراحل اولیه باقی می مانند. برخی دیگر از این مراحل گذر کرده و یا به سرعت به مرحله نهایی بیماری پارکینسون می رسند.

مرحله آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟

صرف نظر از مدت زمانی که برای رسیدن به این مرحله طول می کشد ، هنگامی که بیماران به مرحله چهار بیماری پارکینسون می رسند ، علائم آنها ناتوان کننده می شود. بیماران مبتلا به مرحله چهار پارکینسون ، برادی کینزی و سختی بدن قابل مشاهده دارند. در بیشتر موارد ، بیماران در مرحله چهار برای راه رفتن ، ایستادن و حرکت به کمک نیاز دارند.

هنگامی که بیماران به مرحله پنجم - مرحله نهایی بیماری پارکینسون - می رسند در پشت ، گردن و باسن خود دچار مشکلات شدید وضعیتی می شوند. آنها به ویلچر احتیاج دارند و ممکن است بستری شوند.

در مراحل آخر بیماری پارکینسون ، بیماران همچنین اغلب علائم غیر حرکتی را تجربه می کنند. این موارد می تواند شامل بی اختیاری ، بی خوابی و زوال عقل باشد. برخی از داروهایی که برای درمان بیماری پارکینسون استفاده می شوند می توانند توهم ایجاد کنند. اگر بیمار به زوال عقل نیز مبتلا باشد ، این مورد بیشتر مشاهده می شود.

 

مرحله آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟

 

به طور خاص مراحل پایانی پارکینسون از نظر پزشکی بر اساس مقیاس Hoehn و Yahr به مراحل چهار و مرحله پنج طبقه بندی می شوند:

مرحله چهار بیماری پارکینسون - در مرحله چهارم ، پارکینسون به یک بیماری به شدت ناتوان کننده تبدیل شده است. بیماران مبتلا به مرحله چهار پارکینسون ممکن است بتوانند بدون کمک راه بروند و بایستند ، اما به طور محسوسی ناتوان هستند. بسیاری از آنها برای کمک از واکر استفاده می کنند. در این مرحله ، بیمار قادر به زندگی مستقل نیست و در برخی از فعالیتهای زندگی روزمره نیاز به کمک دارد. ضرورت کمک در زندگی روزمره، این مرحله را متمایز می کند. اگر بیمار هنوز بتواند به تنهایی زندگی کند ، به عنوان مرحله سه دسته بندی می شود.
مرحله پنج بیماری پارکینسون - مرحله پنجم پیشرفته ترین مرحله است و با عدم توانایی برخاستن از صندلی یا بلند شدن از رختخواب بدون کمک مشخص می شود. ممکن است فرد هنگام ایستادن یا چرخش احتمال افتادن داشته باشند و هنگام راه رفتن خشکش بزند یا تلو تلو بخورد. در این مرحله کمک شبانه روزی برای کاهش خطر افتادن و کمک به بیمار در تمام کارهای روزمره لازم است. در مرحله پنجم ، بیمار ممکن است دچار توهم یا هذیان شود

حتما مطالعه کنید: آشنایی کامل با فلج مغزی و روش های درمان آن

 

گزینه‌های درمانی برای مدیریت علائم در مرحله آخر بیماری پارکینسون

درمان‌های بیماری پارکینسون با پیشرفت بیماری تغییر می‌کنند.

اکثر افراد مبتلا به پارکینسون برای افزایش سطح دوپامین از داروهایی مانند کاربی‌دوپا/ لوودوپا (Sinemet، Rytary) استفاده می‌کنند. پزشک ممکن است این داروها را به‌صورت مکرر تجویز کند.

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی برای افراد مبتلا به پارکینسون در مراحل پایانی بیماری، تزریق ژل لوودوپا در روده است. این تزریق باعث می‌شود به‌صورت مداوم این دارو را دریافت کنید.

سایر داروها برای پارکینسون پیشرفته عبارت‌اند از:

  • آگونیست‌های دوپامین
  • مهارکننده‌های MAO-B
  • مهارکننده‌های COMT
  • آمانتادین (Gocovri)
  • آنتی کولینرژیک‌ها

افراد مبتلا به پارکینسون پیشرفته ممکن است از یک درمان جراحی به نام تحریک عمقی مغز (DBS) نیز بهره‌مند شوند.

در DBS، جراح دستگاه کوچکی را در مغز بیمار می‌کارد. این دستگاه مانند ضربان‌ساز، تحریک الکتریکی را به مناطقی از مغز که تحت تأثیر پارکینسون قرار گرفته‌اند، ارائه می‌کند و این جراحی باعث می‌شود علائم حرکتی بهبود یابند.

به یاد داشته باشید هیچ درمان قطعی‌ای برای این مرحله آخر این بیماری وجود ندارد و درمان‌های ذکرشده فقط به بهبود علائم و کاهش سرعت پیشرفت بیماری کمک می‌کنند.

 

مرحله پایانی پارکینسون و افزایش خطر مرگ

بیماری پارکینسون به خودی خود یک بیماری کشنده نیست. بااین‌حال، علائم بیماری شرایطی را ایجاد می‌کنند که در نهایت منجر به مرگ فرد می‌شوند. این شرایط عبارت‌اند از:

  • پنومونی آسپیراسیون. پنومونی آسپیراسیون 70 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از بیماری پارکینسون را تشکیل می‌دهد. هنگامی که فردی در بلع مشکل دارد، خطر استنشاق مایع یا غذا به دستگاه تنفسی تحتانی می‌تواند منجر به پنومونی آسپیراسیون شود.
  • افتادن. مشکلات تعادلی می‌توانند باعث زمین خوردن و آسیب دیدن فرد مبتلا به پارکینسون شوند. هنگامی که به سر بیمار ضربه وارد می‌شود و سرش آسیب می‌بیند یا حتی استخوان می‌شکند، خطر مرگ افزایش می‌یابد.
  • زخم‌های فشاری. وقتی فردی برای مدتی طولانی در وضعیتی ثابت باقی می‌ماند، فشار روی بافت‌ها می‌تواند منجر به زخم‌های فشاری شود که می‌تواند منجر به عفونت گسترده‌تر و حتی سپسیس شود.
  • عفونت. هنگامی که فردی به بیماری پارکینسون پیشرفته مبتلا باشد، عفونت‌های رایج مانند عفونت‌های مجاری ادراری (UTIs) می‌توانند بسیار جدی‌تر شوند.

 

مراقبت دائم برای مراحل آخر بیماری پارکینسون

با توجه به ماهیت پیشرونده بیماری پارکینسون ، تشخیص اینکه چه زمانی فردی نیازمند مراقبت دائم است ، می تواند برای خانواده ها چالش بر انگیز باشد. اگر برای یکی از عزیزانتان تشخیص این موضوع داده شده که شش ماه یا کمتر زنده می ماند یا اینکه در توانایی حرکت ، صحبت یا مشارکت در فعالیت های زندگی روزمره بدون کمک پرستار کاهش یافته است ، باید با یک متخصص درمانی در مورد اقدامات بعدی صحبت کنید.

 

مراقبت دائم برای مراحل آخر بیماری پارکینسون

 

برخی از مواردی که نیاز به مراقبت دائم را برای بیماری پارکینسون تعیین می کنند عبارتند از:

  • مشکل تنفس از جمله تنگی نفس در حالت استراحت یا نیاز به اکسیژن اضافی در حالت استراحت
  • روند سیر سریع به سمت صندلی چرخدار یا تخت بستری
  • گفتار نامفهوم
  • ناتوانی در انجام فعالیتهای زندگی روزمره (ADL) بدون کمک
  • ناتوانی در خوردن و آشامیدن به میزان کافی
  • عوارضی از جمله ذات الریه ، سپسیس ، پیلونفریت ، زخم های دکوبیتوس
  • بیماریهای همزمان دیگر

مراقب فرد مبتلا به بیماری پارکینسون (پارکینسون) در مراحل آخر این بیماری مسئولیت و چالش های قابل توجهی دارد. به عنوان یک بیماری مزمن و پیشرونده ، با گذشت زمان از ابتلای فرد، علائم پارکینسون بدتر می شود ، اما هر بیمار تجربه منحصر به فردی از بیماری دارد. افراد مختلف علائم خاص خود را تجربه می کنند و شدت این علائم نیز در آنها متفاوت است. همه افراد همه علائم پارکینسون را تجربه نمی کنند و نقش مراقب نیز بر اساس نیازهای عزیزانشان متفاوت خواهد بود.

در مراحل آخر پارکینسون ، بیماران چالش های حرکتی قابل توجهی دارند. مراقبان احتمالاً باید کمک های عملی بیشتری برای کمک به آنها در رفت و آمد در خانه انجام دهند. مهم است که مراقبان روشهای ایمن و موثر برای کمک به آنها بدون آسیب رساندن به خود را بیاموزند. فیزیوتراپیست ها می توانند یک منبع عالی برای ارزیابی وضعیت فرد و آموزش روشهای موثر کمک رسانی باشند.

حتما مطالعه کنید: درمان فلج مغزی

خشک شدن ، یک ناتوانی ناگهانی اما موقتی در حرکت ، می تواند در مرحله آخر پارکینسون اتفاق بیفتد. خشک شدن اغلب هنگام شروع حرکت یا حرکت در اطراف موانع اتفاق می افتد و خشک شدن های مکرر منجر به سقوط می شوند. مراقبان می توانند با کمک یک نشانه تصویری مانند اشاره گر لیزری ، یا استفاده از موسیقی یا ریتم ، به فرد مبتلا به پارکینسون کمک کننده حس یخ زدکی اش از بین رفته و به راه رفتن ادامه دهد.

بیماری پیشرفته پارکینسون می تواند فعالیت های روزمره ، مانند لباس پوشیدن را بسیار دشوارتر کند. مراقبان می توانند با اطمینان از اختصاص زمان کافی برای حرکت آهسته ، انتخاب زمانی که داروها اثر خود را گذاشته اند و قرار دادن تمامی چیزهای مورد نیاز در نزدیکی فرد لباس پوشیدن را برای او آسان تر کنند. به فرد مبتلا به پارکینسون اجازه دهید تا آنجا که می تواند کارهایش را خودش انجام دهد، این می تواند احساس مشارکت در فرایند را به او القا کند.

 

داروها بخش مهمی در مدیریت پارکینسون هستند

 

داروها بخش مهمی در مدیریت پارکینسون هستند و مصرف به موقع قرص ها برای به حداقل رساندن علائم حیاتی است. برای سهولت کار ، مراقبان اغلب از دیسپنسرهای قرص استفاده کرده و یا آلارم یا یادآور را بر روی تلفن خود تنظیم می کنند تا برنامه دوز صحیح را دنبال کنند. زمان صرف غذا نیز می تواند یک زمان چالش برانگیز باشد. پارکینسون پیشرفته ممکن است در بلع مشکل ایجاد کند. حرکت مورد نیاز برای رساندن غذا و نوشیدنی به دهان نیز مختل می شود. دستگاه های کمکی وجود دارند که می تواند مفید باشند ، مانند ظروف دسته دار. غذاهایی که بلعیدن آنها راحت تر است شامل غذاهای نرم مانند تخم مرغ ، میوه ها و ماهی پخته یا کبابی می باشند. عصاره های گوشت و سس ها نیز می توانند به راحت کردن بلعیدن غذا کمک کنند.

بسیاری از علائم پارکینسون می تواند ت فکر فرد را تغییر دهند ، از جمله افسردگی ، اضطراب ، فراموشی ، گیجی و رفتارهای اجباری. برخی از افراد مبتلا به پارکینسون در مراحل آخر، دچار زوال عقل می شوند. تغییر در تفکر یا حافظه هم برای بیمار و هم برای مراقب می تواند ناامید کننده و ترسناک باشد. هرگونه تغییر یا بدتر شدن علائم باید سریعاً به پزشک گزارش شود.

 

استرس مراقب

فشار فزاینده بر روی مراقبان در مراحل پایانی پارکینسون اغلب می تواند به سلامتی و آسایش مراقب آسیب برساند. بسیار مهم است که مراقب درخواست کمک کرده و کمک های دیگران را نیز بپذیرد ، اوقات استراحتی فارغ از مراقبت داشته و از نظر اجتماعی با افراد در ارتباط باشد.

 

جمع‌بندی

مرحله پایانی بیماری پارکینسون مجموعه‌ای منحصربه‌فرد از چالش‌ها را شامل می‌شود که شامل علائم حرکتی، غیرحرکتی، سلامت روان و شناختی می‌باشد. درک آنچه باید انتظار داشت و نحوه ارائه مراقبت دلسوزانه برای بیماران و مراقبان آن‌ها در این مرحله ضروری است.

در حالی که هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد، مدیریت علائم و برنامه‌ریزی مراقبت از بیمار می‌توانند کیفیت زندگی را در مراحل نهایی افزایش دهند. بنابراین در صورتی که یکی از عزیزانتان از این بیماری رنج می‌برد به کلینیک توانبخشی رسش مراجعه کنید و از خدمات کادر درمانی ما بهره‌مند شوید.

برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص درمان بیماری پارکینسون و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. ما در کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .

 


منبع محتوا : crossroadshospice

سوالات متداول

امید به زندگی برای افراد مبتلا به پارکینسون چقدر است؟

پارکینسون می‌تواند امید به زندگی را کاهش دهد، اما عوامل زیادی در آن دخیل هستند. تحقیقات نشان می‌دهند که به‌طور متوسط ​​افراد 65 ساله مبتلا به پارکینسون تقریباً 7 سال کمتر از همسالان خود زندگی می‌کنند.

شایع‌ترین علت مرگ در افراد مبتلا به پارکینسون چیست؟

پنومونی آسپیراسیون یکی از شایع‌ترین علل مرگ و میر در افراد مبتلا به پارکینسون است. سایر علل شایع عبارت‌اند از عوارض ناشی از زمین خوردن، بیماری‌های گردش خون و عفونت.

مرحله آخر پارکینسون چقدر طول می‌کشد؟

نمی توان دقیقاً گفت که مرحله پایانی پارکینسون چقدر طول می‌کشد؛ زیرا از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. ممکن است از چند ماه تا چند سال متغیر باشد.

آیا پارکینسون به‌طور ناگهانی بدتر می‌شود؟

پارکینسون معمولاً به تدریج پیشرفت می‌کند، اما ممکن است یک بیماری ناگهانی مانند عفونت دستگاه ادراری یا سکته را تجربه کنید که باعث بدتر شدن بیماری می‌شوند.

اشتراک

مطالب مشابه

ریز نوشتن و سایر نشانه های اولیه پارکینسون

ریز نوشتن و سایر نشانه های اولیه پارکینسون

علائم اولیه بیماری پارکینسون ممکن است شناسایی نشوند به خصوص اگر گاهاً اتفاق بیفتند. اگر علائم تکرار شونده ای را مشاهده می کنید حتما به پزشک مراجعه کنید.

درمان های خانگی برای سندرم پای بی قرار

درمان های خانگی برای سندرم پای بی قرار

علائم سندرم پای بی قرار برای هر فردی می تواند در طول و شدت مشکل متفاوت باشد. برخی از افراد علائم خفیف را به طور متناوب تجربه می کنند ، در حالی که برخی دیگر در هر بار علائم شدیدتری دارند. مهم نیست که میزان درد شما چقدر است ، برخی از درمان های خانگی وجود دارند که می توانند برای مدیریت وضعیتتان به شما کمک کنند.

5 مرحله بیماری پارکینسون

5 مرحله بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون (پارکینسونیسم) با وجود برخی علائم قابل تشخیص است. این علائم شامل لرزش یا تکان های غیرقابل کنترل ، عدم هماهنگی و مشکلات گفتاری است. با این حال ، علائم متفاوت هستند و ممکن است با پیشرفت بیماری بدتر شوند.

تفاوت دیس پراکسی با سایر تأخیرهای رشد در کودکان

تفاوت دیس پراکسی با سایر تأخیرهای رشد در کودکان

دیس پراکسی یا دیسپراکسیا یک اختلال حرکتی مبتنی بر مغز است که بر مهارت های حرکتی ظریف و درشت ، برنامه ریزی حرکتی و هماهنگی تأثیر می گذارد. این مشکل به هوش مربوط نمی شود ، اما گاهی اوقات می تواند بر مهارت های شناختی تأثیر بگذارد.

ورزشهای مناسب پارکینسون

ورزشهای مناسب پارکینسون

چگونه ورزش می تواند نقش مهمی در کنار آمدن با بیماری پارکینسون داشته باشد. کلینیک رسش در این مقاله به شما می گوید که چگونه با خیال راحت تمرین کنید.

بیماری پارکینسون و بیماری روانی: افسردگی ، پارانویا و موارد دیگر

بیماری پارکینسون و بیماری روانی: افسردگی ، پارانویا و موارد دیگر

افسردگی و سایر اختلالات بهداشت روان می توانند از بیماری پارکینسون ایجاد شوند. بیشتر بدانید.

مشکلات خوردن در بیماری پارکینسون: علل و درمان ها

مشکلات خوردن در بیماری پارکینسون: علل و درمان ها

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون در بلع مشکل دارند زیرا کنترل دهان و عضلات گلو را از دست می دهند. از کلینیک رسش بیشتر بیاموزید.

لرزشهای پارکینسون: انواع ، علائم و درمان

لرزشهای پارکینسون: انواع ، علائم و درمان

اگر به بیماری پارکینسون مبتلا هستید ، باید متوجه شده باشید که دست ها ، پاها یا فک شما می لرزد.ما در اینجا 5 نوع از لرزش های پارکینسون رو مورد بررسی قراردادیم که می توانید آنها را با دارو یا جارجی کنترل کنید. پس با ما در این مقاله همراه باشید.

آیا سندروم پای بی قرار با رژیم مناسب قابل درمان است؟

آیا سندروم پای بی قرار با رژیم مناسب قابل درمان است؟

رژیم غذایی و سلامت کاملا با هم مرتبط هستند. یک رژیم غذایی مناسب می تواند در کنار مراقبت های پزشکی موثر می تواند نتایج بسیار خوبی به همراه داشته باشد.پس با ما در این مقاله همراه باشید.

مراحل آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟

مراحل آخر بیماری پارکینسون چگونه است؟

هنگامی که بیماران به مراحل آخر بیماری می رسند ، علائم آنها ناتوان کننده می شود. علائم پارکینسون پیشرفته عبارتند از مشکلات حرکتی و غیر حرکتی و ...

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. نسریننسرین
    3

    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر پدر من هم دچار پارکینسون هست یکی از دستانش بشدت لرزش داره ایا ژل ریزرو مفید هست براشون تهیه کنم یا فقط جنبه تبلیغی داره؟ پیشاپیش از پاسخگویتون سپاسمندم.

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      2

      سلام از این دست مکمل ها در بازار زیاد می باشد اما نمی توان تایید یا نقض کرد.با پزشک خودتان مشورت کنید.

  2. شرارهشراره
    1

    با سلام مادرم بیماری پارکینسون داره و نمیتونه راه بره مدتی هست که حواسش اصلا سر جاش نیست و چند روزیه که غذا هم به زور میخوره میشه بفرمایید که آیا در مرحله ی پنجم هستش یانه؟ و اینکه چیکار کنم که غذا بخوره چون هرچی بهش میدم دستمو پس میزنه و اصلا دهان باز نمیکنه ممنون میشم راهنمایی کنید ????????

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      2

      سلام به دلیل مشکلات بلع که در مراحل پیشرفته ی بیماری رخ می دهد و درد ها و سرفه های ناشی از اختلال بلع معمولا بیمار از خوردن امتناع دارد. بهتر است از گفتاردرمانگر جهت بلع درمانی کمک بگیرید

  3. سعید حسن نژادسعید حسن نژاد
    2

    سلام پدر من شیش روزه که از دنیا رفته،یازده سال با پارکینگسون مبارزه کرد،حتما حتما حتما زیر نظر پزشک متخصص قرارش بدین و هرماه ببرینش پیش پزشک خودش و خیلی مراقبش باشید،پدرم با اینکه دنیا دوست بود تونست یازده سال با بیماریش مبارزه کنه،از من به شما نصیحت خیلی بهش رسیدگی کنید حتی اگر خواهر برادراتون زیاده ولی به اونا تکیه نکنید و خودتون ازش مراقبت کنید چون روزی میرسه که از دنیا میره و تنها حسرت برای شما باقی میمونه پس نصیحت منو جدی بگیرید و خودتون به تنهایی ازش مراقبت کنید

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      5

      ضمن همدردی با شما دوست عزیز متاسفانه پارکینسون یک بیمار دژنراتیو است و به مرور باعث پیشرفت بیماری و در نهایت فوت بیمار می شود

  4. لیلا فتحیلیلا فتحی
    0

    پدرم حدودا 12سال دچار پارکینسون هست الان ده روزهست یهو خونریزی مقعدی خیلی شدید کرد بعلت توده در روده بستری بودن در بیمارستان سه تا کیسه خون زدن الان چون این مدت تکون نخوردن فقط می‌خوابه و اینکه دیگه اصلا نه راه می‌ره نه دستشویی می‌ره کلا از پا افتاده پوشک میبندن..میخواستم ببینم از پارکینسونه این تکون نخوردن و راه نرفتنش

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      5

      سلام با توجه به شرایط حاد بیمار شما حتما باید از پزشک پدرتان پاسخ این سوال را جویا باشید اما می تواند علتش پارکینسون باشد

  5. تارا تارا
    0

    سلام خسته نباشید پدرم در مرحله پنجم بیماری پارکینسون قرار داره یعنی بدون کمک نمیتونه بلند شه و راه بره و تازگی هذیان هم میگه بیمار دراین مرحله چقدر زنده میمونه و آیا میشه کار خاصی برای بهبود انجام داد؟

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      5

      سلام. پارکینسون یک بیماری پیشرونده ست و به مرور بیماری پیشرفت میکنه. اقداماتی که میشه انجام داد دارو درمانی و توانبخشی اما بهرحال بیماری در فاز پیشرفته به مرور بیمار را از پای در می آورد.

  6. Daniel TaghizadehDaniel Taghizadeh
    4

    سلام پدرم مدتی هست که دچار پارکینسون هست ولی چند مدت خیلی تشدید شده حتی احساس خطر در خانه برای مادرم هست ممنون میشم کمکم کنید

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      6

      سلام خدا قوت پارکینسون یک بیماری پیشرونده می باشد که به مرور بیماری پیشرفت می کند با دارو درمانی و توانبخشی می توانید تا حدودی جلوی پیشرفت این بیماری را بگیرید و کنترل کنید

سوال خود را از ما بپرسید