کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی در شکاف کاماختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی در شکاف کام

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۲

شکاف کام یکی از نقایص مادرزادی است که علاوه بر مشکلات دندانی و تغذیه‌ای،‌ باعث عفونت گوش و مشکلات گفتاری نیز می‌شود. اکثر اوقات کودکان مبتلا به شکاف کام به گونه‌ای حرف می‌زنند که کلمات آن‌ها واضح نیستند. بنابراین بهتر است برای رفع این مشکل به گفتاردرمانگر مراجعه کنید. در این مطلب به توضیح روش‌های گفتار درمانی در شکاف کام می‌پردازیم.

 

شکاف کام چیست؟

کام در اصل سقف دهان است. کام سخت به قسمت جلوی سقف دهان گفته می‌شود که زیر آن استخوان وجود دارد. کام نرم پشت کام است که از ماهیچه تشکیل شده است. شکاف کام می‌تواند در یک طرف سقف دهان یا هر دو طرف ایجاد شود.

گاهی‌اوقات شکاف کام آشکار نیست. این حالت، شکاف کام زیرمخاطی می‌باشد. در شکاف کام زیرمخاطی، شکاف در کام وجود دارد، اما بافت صورتی دهان شکاف را می‌پوشاند، بنابراین دیدن آن دشوار است. شکاف‌های زیرمخاطی می‌توانند تا مدت طولانی‌ای تشخیص داده نشوند؛ زیرا تشخیص آن‌ها بسیار سخت‌تر از شکاف‌های معمولی است.

 

تأثیر شکاف کام بر گفتار

شکاف کام می‌تواند به طرق مختلف بر توانایی‌های گفتاری و ارتباطی تأثیر بگذارد. رشد گفتاری کودکان مبتلا به شکاف کام متفاوت می‌باشد و شدت شکاف همیشه توانایی کودک در بیان کلمات را نشان نمی‌دهد. بنابراین، تا زمانی که کودک شروع به صحبت نکند، مشخص نمی‌شود چقدر شکاف کام بر گفتار او تأثیر گذاشته است. تأثیرات شکاف کام بر گفتار عبارت‌اند از:

 

تأثیر شکاف کام بر گفتار

 

  • دیر به حرف آمدن: کودکانی که با شکاف کام متولد می‌شوند، معمولاً دیرتر شروع به صحبت می‌کنند. همچنین آن‌ها در طول صحبت خطاهای گفتاری بیشتری دارند که به این خطاها،‌ خطاهای تولید جبرانی گفته می‌شود.
  • اختلال عملکرد ولوفارنکس: در طول صحبت،‌ برای هدایت هوا ازطریق دهان، کام نرم بلند می‌شود و به سمت پشت گلو حرکت می‌کند. این حرکت، دهانه بین دهان و بینی را می‌بندد و باعث تولید صدا می‌شود. اما در صورتی که دهانه بین دهان و بینی به‌درستی بسته نشود،‌ هوای زیادی در حین صحبت از بینی خارج می‌شود. کودکانی که با شکاف کام متولد می‌شوند،‌ اختلال عملکرد ولوفارنکس نیز دارند.

 

تأثیر شکاف کام بر شنوایی

کودکان مبتلا به شکاف کام ممکن است درمعرض خطر بیشتری برای عفونت گوش میانی باشند. شیپور استاش، کانالی است که گوش میانی را به حلق و پشت بینی متصل می‌کند. کودکان مبتلا به شکاف کام اغلب عملکرد ضعیف شیپور استاش دارند که منجر به عفونت‌های مکرر می‌شود. با گذشت زمان، عفونت بیش‌ازحد باعث از دست دادن شنوایی موقت یا دائمی می‌شود که بر گفتار و زبان کودکان خردسال تأثیر می‌گذارد.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی بعد از کاشت حلزون

اهداف گفتار درمانی برای کودکان مبتلا به شکاف کام چیست؟

در صورتی که آسیب‌شناس گفتار- زبان به‌صورت جداجدا با کودکان تمرین کند، گفتار درمانی نتیجه بهتری دارد. بااین‌حال، گاهی‌اوقات گفتار درمانی به‌صورت گروهی و در گروه‌های کوچک انجام می‌شود. اهداف اصلی گفتار درمانی برای کمک به کودکان مبتلا به شکاف کام شامل موارد زیر می‌باشند:

  • ادای صحیح اصوات و صامت‌ها با استفاده از تکنیک‌های درمان تلفظ
  • اطمینان از فشار مناسب دهان در حین تولید صداها
  • ایجاد الگوهای گفتاری حرکتی جدید و جایگزین کردن آن‌ها با خطاهای صدای گفتار

 

گفتار درمانی چگونه به کودکان مبتلا به شکاف کام کمک می‌کند؟

براساس تحقیقات، حدود نیمی از کودکان مبتلا به شکاف کام به گفتار درمانی نیاز دارند. آسیب‌شناسانی که با کودکان مبتلا به شکاف کام کار می‌کنند، درزمینه تشخیص و درمان مشکلات خاص ناشی از شکاف کام تخصص دارند. کودکانی که با شکاف کام متولد می‌شوند برای کمک به رفع مشکلاتی که در ادامه ذکر شده‌اند به گفتار درمانی نیاز دارند:

 

گفتاردرمانی چگونه به کودکان مبتلا به شکاف کام کمک می‌کند؟

 

اختلال تلفظ: اختلال تلفظ زمانی رخ می‌دهد که کودک در تولید صداهای خاص مشکل دارد. در کودکان مبتلا به شکاف کام این اختلال به دلیل آناتومی دهان ایجاد می‌شود. «گفتار شکاف کام» به خطاهای صوتی گفتاری که در کودکان مبتلا به شکاف کام شایع‌تر هستند، اشاره دارد. این خطاها عبارت‌اند از:

  • توقف گلوتال: این حالت زمانی اتفاق میفتد که در طول فشار تارهای صوتی،‌ حبابی از هوا تشکیل می‌شود. رها شدن این حباب هوا به شکلی است که انگار کودک صامتی را در کلمه حذف کرده است.
  • صداهای فرسایشی بینی: این صداها با هدایت جریان هوا ازطریق حفره بینی (به‌جای حفره دهان) در طول صحبت ایجاد می‌شوند. در این حالت انگار کودک برای ادای صداهایی خاص به‌صورت تودماغی صحبت می‌کند.
  • صداهای فرسایشی گلو: این صداها با فشار دادن پایه زبان به پشت گلو و آزاد کردن جریان هوا در طول صحبت کردن ایجاد می‌شوند.
  • توقف کامی میان‌پشتی: این حالت زمانی اتفاق میفتد که وسط زبان با وسط سقف دهان تماس پیدا می‌کند و تلفظ برخی حروف به‌صورت ترکیبی از دو حرف به نظر می‌رسد.

اختلال تشدید: اختلال تشدید، به میزان غیرعادیِ انرژی صدا در حفره دهان یا بینی (در هنگام صحبت کردن کودک) اشاره دارد که می‌تواند منجر به موارد زیر شود:

  • هایپرنازالیتی (انرژی صوتی بیش‌ازحد بینی): این حالت باعث می‌شود کودک تودماغی صحبت کند. هایپرنازالیتی به‌دلیل عملکرد نامناسب کام اتفاق میفتد که اختلال عملکرد ولوفارنکس نامیده می‌شود. این اختلال باعث می‌شود فهمیدن صحبت‌های کودک دشوار شود. بنابراین این اختلال به درمان نیاز دارد.
  • هیپونازالیتی (انرژی صوتی بسیار کم بینی): این حالت باعث می‌شود کودک طوری حرف بزند که انگار سرما خورده است.
  • تشدید میکس: این حالت ترکیبی از دو حالت قبلی می‌باشد.

گفتاردرمانگر الگوهای گفتاری صحیح بیان صداها را به کودکان مبتلا به شکاف کام آموزش می‌دهد. او همچنین به آن‌ها کمک می‌کند تا با توجه به ساختارهای دهانی و کامی فعلی خود، توانایی‌های خود را درزمینه تشدید تا حد امکان بهبود بخشند. گفتاردرمانگر پس از عمل جراحی یا ارتودنسی،‌ تمریناتی با کودک انجام می‌دهد که به افزایش وضوح گفتار او کمک می کنند.

کودکان مبتلا به شکاف کام نسبت به کودکانی که ناهنجاری‌های ساختاری ندارند، به زمان بیشتری برای گفتار درمانی نیاز دارند. گاهی‌اوقات نیز جلسات گفتار درمانی در مراحل مختلف انجام می‌شوند. به‌عنوان مثال، ممکن است کودک در جلسات گفتار درمانی شرکت کند، سپس مدتی استراحت کند و پس از انجام جراحی‌های اصلاحی دوباره گفتار درمانی را شروع کند. حتی اگر ساختار دهان کودک پس از جراحی بهبود یابد، باز هم به یادگیری الگوهای گفتاری صحیح نیاز دارد؛ زیرا او برای مدت طولانی به یک طرفه صحبت کردن عادت کرده است و برای یادگیری الگوهای صحیح گفتار به کمک احتیاج دارد. گفتار درمانگر تا زمانی که کودک نیاز به درمان داشته باشد با او تمرین می‌کند.

 حتما بخوانید: تمرین گفتار درمانی در خانه

خدمات کلینیک توانبخشی رسش

شکاف کام یکی از مشکلات مادرزادی است که علاوه بر تأثیر نامطلوب بر چهره کودک، مشکلاتی در صحبت کردن او ایجاد می‌کند. کودک مبتلا به شکاف کام نمی‌تواند کلمات را به‌درستی بیان کند و در برخی موارد به‌صورت تودماغی و نامفهوم صحبت می‌کند. بنابراین استفاده از گفتار درمانی برای رفع این مشکلات ضروری می‌باشد. کلینیک توانبخشی رسش با برگزاری جلسات گفتار درمانی به کودکان مبتلا به شکاف کام کمک می‌کند تا مهارت‌های گفتاری خود را بهبود ببخشند. بنابراین در صورتی که کودک شما شکاف کام دارد و نمی‌تواند به‌راحتی حرف بزند، به ما مراجعه کرده و از خدمات مرکز ما استفاده کنید.

 

منابع

expressable.com

kidshealth.org

childrensmn.org

 

اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید