گفتار درمانی بعد از کاشت حلزون
کمشنوایی و ناشنوایی در بروز اختلالات کلامی و گفتاری افراد تأثیر میگذارند. گفتار درمانی بعد از کاشت حلزون برای کودکان کمشنوا ضروری است؛ زیرا آنها بعد از کاشت حلزون هنوز هم مشکلات گفتاری دارند. اکثر این کودکان دامنه لغات کمی دارند و بهراحتی نمیتوانند نیازهای خود را بیان کنند. همچنین در درک صحبتهای دیگران و تلفظ صحیح کلمات نیز عملکرد ضعیفی دارند. در این مطلب درخصوص گفتاردرمانی پس از عمل کاشت حلزون صحبت میکنیم. پس با ما همراه باشید.
حتما بخوانید: گفتار درمانی اختلال بلع در کودکان
پروتز کاشت حلزونی چیست؟
پروتز کاشت حلزونی ابزاری الکترونیکی است که تا حدی شنوایی را بازیابی میکند. این ابزار برای افرادی که بهدلیل آسیب گوش داخلی دچار کمشنوایی شدید شدهاند و سمعک نیز برای آنها مناسب نبوده است، استفاده میشود. پروتز کاشت حلزونی برخلاف سمعکها که فقط صدا را تقویت میکنند، بخشهای آسیبدیده گوش را دور میزند و سیگنالهای صوتی را به عصب شنوایی میرساند. اجزاء پروتز کاشت حلزونی شامل موارد زیر میباشند:
- پردازنده صدا: پردازنده صدا که در پشت گوش، خارج از گوش یا روی بدن قرار میگیرد، صدا را ضبط کرده و آن را به کد دیجیتال تبدیل میکند. پردازنده صدا دارای یک باتری است که انرژی کل سیستم را تأمین میکند.
- پردازشگر صدا: پردازشگر صدا، صدای رمزگذاریشده دیجیتالی را ازطریق سیمپیچ در قسمت بیرونی سر به ایمپلنت منتقل میکند.
- ایمپلنت: ایمپلنت صدای رمزگذاریشده دیجیتالی را به تکانههای الکتریکی تبدیل میکند و آنها را در امتداد آرایه الکترود قرار دادهشده در حلزون گوش (گوش داخلی) میفرستد.
- الکترودهای ایمپلنت: الکترودهای ایمپلنت، عصب شنوایی حلزون گوش را تحریک میکنند و سپس سیگنالها را به مغز میفرستند و سیگنالها در آنجا بهعنوان صدا تفسیر میشوند.
کاشت حلزون چقدر موفقیتآمیز است؟
تحقیقات نشان میدهند هرچه کاشت حلزون در سن پایینتری انجام شود، نتیجه بهتری ازنظر کسب مهارتهای گفتاری و زبانی نشان میدهد.
بهطور کلی، میدانیم که گفتار درمانی زودهنگام بهطور قابلتوجهی به کودکانی که دچار کمشنوایی شدهاند کمک میکند تا زبان و سایر مهارتهای مهم کلیدی رشد را بیاموزند.
بااینحال توجه به این نکته بسیار مهم است که کاشت حلزون، شنوایی «طبیعی» به فرد نمیدهد. در عوض، آنها نمایشی از صداها را ارائه میدهند که میتواند برای کمک به پردازش گفتار استفاده شود. پروتز حلزون با دور زدن حلزونهای معیوب عمل میکند. این پروتز جایگزین اعصاب ناکارآمد شنوایی نمیشود، افت شنوایی هدایتی را اصلاح نمیکند و به اختلالات پردازش شنوایی مرکزی کمک نمیکند.
کودکانی که عمل کاشت حلزون انجام میدهند، باید تحت گفتار درمانی فشرده قرار بگیرند تا مغز آنها پردازش و درک صداها را بیاموزد. درجه درک گفتار پس از کاشت حلزون در افراد مختلف متفاوت است. نویز محیط خارجی نیز میتواند بر پردازش صحبتها تأثیر بگذارد.
گفتار درمانی کودکان بعد از کاشت حلزون
پس از عمل کاشت حلزون، کودکان باید به سیگنال تولیدشده توسط ایمپلنت عادت کنند. حتی کودکانی که بهصورت ناگهانی شنوایی خود را از دست دادهاند نیز پیام ارائهشده توسط ایمپلنت را به شکلی دریافت میکنند که با شنوایی واقعی آنها پیش از ناشنوا شدن متفاوت میباشد. بنابراین مغز باید با این تحریک جدید سازگار شود و تفسیر آن را بیاموزد.
حضور در جلسات گفتار درمانی برای تسهیل این سازگاری ضروری است. تعداد جلسات گفتار درمانی، فشردگی آنها و سختگیری گفتاردرمارنگر، به علت کمشنوا شدن و مدت زمانی که کودک دچار کمشنوایی بوده است، بستگی دارد. گفتاردرمانی برای کودکانی که از بدو تولد ناشنوا بودهاند یا قبل از یادگیری زبان ناشنوا شدهاند، بیشتر طول میکشد و دشوارتر خواهد بود.
جلسات گفتار درمانی معمولاً در ابتدا بهطور منظم و مکرر برگزار میشوند. بعد از یک سال فاصله جلسات بهتدریج زیاد میشود.
حتما بخوانید: گفتار درمانی کودکان کم شنوا
نقش گفتاردرمانگر پس از کاشت حلزون
عمل کاشت حلزون باعث نمیشود شنوایی بازیابی شود. گفتار درمانی برای کمک به مغز کودک در درک اطلاعات صوتیای که دریافت میکند، بسیار مهم است.
گفتاردرمانگرانی که بعد از کاشت حلزون به گفتاردرمانی میپردازند، باید جنبههای منحصربهفرد رشد زبان در بین افراد ناشنوا را درک کنند. برخی ممکن است به کودک توصیه کنند قبل از کاشت حلزون، زبان اشاره را بیاموزد تا به تسهیل رشد زبان بعد از عمل کمک کند. یادگیری زبان اشاره (بهویژه وقتی صحبت از ایجاد واژگان جدید میشود) باعث میشود حرف زدن برای کودک خیلی راحتتر شود.
گفتاردرمانی بخش مهمی از توسعه زبان، مهارتهای اجتماعی و مکالمه، رشد گفتار و ارتباط بیانی و درک است. گفتاردرمانگر به کودک کمک میکند مهارتهای شنیداری و گفتاری خود را توسعه دهد و به نقاط عطف زبان خود برسد. او در طول درمان پیشرفت کودک را بهصورت مرتب زیر نظر میگیرد.
همچنین گفتاردرمانگر راههای مختلفی به والدین آموزش میدهد تا به فرزندشان کمک کنند مهارتهای گوش دادن و ارتباطات را تقویت کند. تمرین گفتار و گوش دادن در خانه در بین جلسات گفتار درمانی برای پیشرفت سریعتر کودک بسیار مهم هستند.
خدمات کلینیک توانبخشی رسش
کودکان ناشنوا یا کمشنوا پس از کاشت حلزون به گفتاردرمانی نیاز دارند تا مهارتهای گفتاری خود را تقویت کنند. گفتاردرمانگر به کودکان کمک میکند تلفظ صحیح کلمات، ساخت جملات و برقراری ارتباط با دیگران را بیاموزند. گفتاردرمانگران کلینیک توانبخشی رسش قبل از شروع جلسات گفتار درمانی، کودک را معاینه میکنند و ازطریق آزمونهای مختلف، مهارتهای گفتاری و شنیداری او را ارزیابی میکنند. سپس جلسات گفتار درمانی متناسب با شرایط، سن و مهارتهای کودک برگزار میشوند. بنابراین در صورتی که کودک شما عمل کاشت حلزون انجام داده است به مرکز ما مراجعه کنید و از کمکهای گفتاردرمانگران ما بهرهمند شوید.
منابع:
therapyandwellnessconnection.com