کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی بعد از کاشت حلزوناختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی بعد از کاشت حلزون

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۶ مهر ۱۴۰۲

کم‌شنوایی و ناشنوایی در بروز اختلالات کلامی و گفتاری افراد تأثیر می‌گذارند. گفتار درمانی بعد از کاشت حلزون برای کودکان کم‌شنوا ضروری است؛ زیرا آن‌ها بعد از کاشت حلزون هنوز هم مشکلات گفتاری دارند. اکثر این کودکان دامنه لغات کمی دارند و به‌راحتی نمی‌توانند نیازهای خود را بیان کنند. همچنین در درک صحبت‌های دیگران و تلفظ صحیح کلمات نیز عملکرد ضعیفی دارند. در این مطلب درخصوص گفتاردرمانی پس از عمل کاشت حلزون صحبت می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی اختلال بلع در کودکان

پروتز کاشت حلزونی چیست؟

پروتز کاشت حلزونی ابزاری الکترونیکی است که تا حدی شنوایی را بازیابی می‌کند. این ابزار برای افرادی که به‌دلیل آسیب گوش داخلی دچار کم‌شنوایی شدید شده‌اند و سمعک نیز برای آن‌ها مناسب نبوده است،‌ استفاده می‌شود. پروتز کاشت حلزونی برخلاف سمعک‌ها که فقط صدا را تقویت می‌کنند، بخش‌های آسیب‌دیده گوش را دور می‌زند و سیگنال‌های صوتی را به عصب شنوایی می‌رساند. اجزاء پروتز کاشت حلزونی شامل موارد زیر می‌باشند:

 

پروتز کاشت حلزونی چیست؟

 

  1. پردازنده صدا: پردازنده صدا که در پشت گوش، خارج از گوش یا روی بدن قرار می‌گیرد، صدا را ضبط کرده و آن را به کد دیجیتال تبدیل می‌کند. پردازنده صدا دارای یک باتری است که انرژی کل سیستم را تأمین می‌کند.
  2. پردازشگر صدا: پردازشگر صدا، صدای رمزگذاری‌شده دیجیتالی را ازطریق سیم‌پیچ در قسمت بیرونی سر به ایمپلنت منتقل می‌کند.
  3. ایمپلنت: ایمپلنت صدای رمزگذاری‌‌شده دیجیتالی را به تکانه‌های الکتریکی تبدیل می‌کند و آن‌ها را در امتداد آرایه الکترود قرار داده‌شده در حلزون گوش (گوش داخلی) می‌فرستد.
  4. الکترودهای ایمپلنت: الکترودهای ایمپلنت، عصب شنوایی حلزون گوش را تحریک می‌کنند و سپس سیگنال‌ها را به مغز می‌فرستند و سیگنال‌ها در آنجا به‌عنوان صدا تفسیر می‌شوند.

 

کاشت حلزون چقدر موفقیت‌آمیز است؟

تحقیقات نشان می‌دهند هرچه کاشت حلزون در سن پایین‌تری انجام شود، نتیجه بهتری ازنظر کسب مهارت‌های گفتاری و زبانی نشان می‌دهد.

به‌طور کلی، می‌دانیم که گفتار درمانی زودهنگام به‌طور قابل‌توجهی به کودکانی که دچار کم‌شنوایی شده‌اند کمک می‌کند تا زبان و سایر مهارت‌های مهم کلیدی رشد را بیاموزند.

بااین‌حال توجه به این نکته بسیار مهم است که کاشت حلزون، شنوایی «طبیعی» به فرد نمی‌دهد. در عوض، آن‌ها نمایشی از صداها را ارائه می‌دهند که می‌تواند برای کمک به پردازش گفتار استفاده شود. پروتز حلزون با دور زدن حلزون‌های معیوب عمل می‌کند. این پروتز جایگزین اعصاب ناکارآمد شنوایی نمی‌شود، افت شنوایی هدایتی را اصلاح نمی‌کند و به اختلالات پردازش شنوایی مرکزی کمک نمی‌کند.

 

کاشت حلزون چقدر موفقیت‌آمیز است؟

 

کودکانی که عمل کاشت حلزون انجام می‌دهند،‌ باید تحت گفتار درمانی فشرده قرار بگیرند تا مغز آن‌ها پردازش و درک صداها را بیاموزد. درجه درک گفتار پس از کاشت حلزون در افراد مختلف متفاوت است. نویز محیط خارجی نیز می‌تواند بر پردازش صحبت‌ها تأثیر بگذارد.

 

گفتار درمانی کودکان بعد از کاشت حلزون

پس از عمل کاشت حلزون، کودکان باید به سیگنال تولیدشده توسط ایمپلنت عادت کنند. حتی کودکانی که به‌صورت ناگهانی شنوایی خود را از دست داده‌اند نیز پیام ارائه‌شده توسط ایمپلنت را به شکلی دریافت می‌کنند که با شنوایی واقعی آن‌ها پیش از ناشنوا شدن متفاوت می‌باشد. بنابراین مغز باید با این تحریک جدید سازگار شود و تفسیر آن را بیاموزد.

حضور در جلسات گفتار درمانی برای تسهیل این سازگاری ضروری است. تعداد جلسات گفتار درمانی،‌ فشردگی آن‌ها و سختگیری گفتاردرمارنگر، به علت کم‌شنوا شدن و مدت زمانی که کودک دچار کم‌شنوایی بوده است، بستگی دارد. گفتاردرمانی برای کودکانی که از بدو تولد ناشنوا بوده‌اند یا قبل از یادگیری زبان ناشنوا شده‌اند، بیشتر طول می‌کشد و دشوارتر خواهد بود.

 

گفتاردرمانی کودکان بعد از کاشت حلزون

 

جلسات گفتار درمانی معمولاً در ابتدا به‌طور منظم و مکرر برگزار می‌شوند. بعد از یک سال فاصله جلسات به‌تدریج زیاد می‌شود.

 حتما بخوانید: گفتار درمانی کودکان کم شنوا

نقش گفتاردرمانگر پس از کاشت حلزون

عمل کاشت حلزون باعث نمی‌شود شنوایی بازیابی شود. گفتار درمانی برای کمک به مغز کودک در درک اطلاعات صوتی‌ای که دریافت می‌کند، بسیار مهم است.

گفتاردرمانگرانی که بعد از کاشت حلزون به گفتاردرمانی می‌پردازند، باید جنبه‌های منحصربه‌فرد رشد زبان در بین افراد ناشنوا را درک کنند. برخی ممکن است به کودک توصیه کنند قبل از کاشت حلزون، زبان اشاره را بیاموزد تا به تسهیل رشد زبان بعد از عمل کمک کند. یادگیری زبان اشاره (به‌ویژه وقتی صحبت از ایجاد واژگان جدید می‌شود) باعث می‌شود حرف زدن برای کودک خیلی راحت‌تر شود.

گفتاردرمانی بخش مهمی از توسعه زبان، مهارت‌های اجتماعی و مکالمه، رشد گفتار و ارتباط بیانی و درک است. گفتاردرمانگر به کودک کمک می‌کند مهارت‌های شنیداری و گفتاری خود را توسعه دهد و به نقاط عطف زبان خود برسد. او در طول درمان پیشرفت کودک را به‌صورت مرتب زیر نظر می‌گیرد. 

همچنین گفتاردرمانگر راه‌های مختلفی به والدین آموزش می‌دهد تا به فرزندشان کمک کنند مهارت‌های گوش دادن و ارتباطات را تقویت کند. تمرین گفتار و گوش دادن در خانه در بین جلسات گفتار درمانی برای پیشرفت سریع‌تر کودک بسیار مهم هستند.

 

خدمات کلینیک توانبخشی رسش

کودکان ناشنوا یا کم‌شنوا پس از کاشت حلزون به گفتاردرمانی نیاز دارند تا مهارت‌های گفتاری خود را تقویت کنند. گفتاردرمانگر به کودکان کمک می‌کند تلفظ صحیح کلمات، ساخت جملات و برقراری ارتباط با دیگران را بیاموزند. گفتاردرمانگران کلینیک توانبخشی رسش قبل از شروع جلسات گفتار درمانی، کودک را معاینه می‌کنند و ازطریق آزمون‌های مختلف، مهارت‌های گفتاری و شنیداری او را ارزیابی می‌کنند. سپس جلسات گفتار درمانی متناسب با شرایط،‌ سن و مهارت‌های کودک برگزار می‌شوند. بنابراین در صورتی که کودک شما عمل کاشت حلزون انجام داده است به مرکز ما مراجعه کنید و از کمک‌های گفتاردرمانگران ما بهره‌مند شوید.

 

منابع:

cochlear.com

1specialplace.com

therapyandwellnessconnection.com

oticonmedical.com


اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید