آیا واکسنها باعث اوتیسم میشوند؟
اوتیسم یا درخودماندگی نوعی بیماری و اختلال رفتاری است که بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارتهای ارتباطی تأثیر میگذارد. یکی از نگرانیهای والدین این است که واکسیناسیون باعث ایجاد اوتیسم شود. بنابراین در بسیاری از موارد، از واکسیناسیون فرزند خود اجتناب میکنند. در این مطلب به بررسی رابطه بین واکسیناسیون و اوتیسم میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
اوتیسم
اوتیسم بیماریای است که بر مغز تأثیر میگذارد و برقراری ارتباط و تعامل با افراد دیگر را دشوارتر میکند. علل اوتیسم مشخص نیستند اما تصور میشود که ژنتیک، تفاوت در آناتومی مغز و مواد سمی موجود در محیط در ایجاد این بیماری در کودکان نقش دارند.
سیستم ایمنی کودک و واکسیناسیون
سیستم ایمنی کودک بهراحتی میتواند واکسنهای توصیهشده برای نوزادان و کودکان نوپا را کنترل کند. برخی از افراد نگران این موضوع هستند که واکسیناسیون کودک در اوایل زندگی، سیستم ایمنی او را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به ایجاد اوتیسم شود. اما این مسئله با آنچه ما در مورد ظرفیت قابلتوجه سیستم ایمنی میدانیم مطابقت ندارد. از لحظه تولد نوزاد، سیستم ایمنی شروع به مقابله با میکروارگانیسمهایی به شکل باکتری، ویروس و قارچ میکند. این میکروبها مانند واکسنها، حاوی آنتیژنهای خارجی (پروتئینهایی که سیستم ایمنی را تحریک میکنند) هستند. هنگامی که متوجه میشوید یک باکتری دارای تنوع و تعداد آنتیژن بیشتری نسبت به همه واکسنهای توصیهشده دوران کودکی است، میبینید که سیستم ایمنی بدن کودک، که هر روز با قرار گرفتن در معرض باکتریهای بیشماری به مقابله میپردازد، بهراحتی میتواند در برابر قرار گرفتن در معرض آنتیژنهای موجود در واکسنها مقاومت کند.
رابطه بین اوتیسم و واکسن امامآر (MMR)
تعدادی از مطالعات به مقایسه گروهی از کودکانی که واکسن امامآر را دریافت کرده بودند و کودکانی که این واکسن را دریافت نکرده بودند، پرداختند. این مطالعات نشان دادند احتمال ابتلا به اوتیسم در هیچ یک از این گروهها نسبت به دیگری بیشتر نبود. مطالعات دیگر گروهی از کودکان اوتیسمی و غیراوتیسمی را مقایسه کردند. این مطالعات نشان دادند اکثر کودکان اوتیسمی واکسن امامآر را دریافت نکرده بودند. بنابراین بر اساس نتایج به دست آمده هیچ رابطهای بین واکسیناسیون واکسن امامآر و ایجاد اوتیسم وجود ندارد.
رابطه بین اوتیسم و واکسن تیومرسال (Thiomersal)
تیومرسال ترکیبی حاوی جیوه است که از دهه 1930 بهعنوان نگهدارنده واکسن در ویالهایی که حاوی چندین دوز واکسن هستند (به نام ویالهای چند دوز) استفاده میشود. قبل از تزریق واکسن، پزشک سوزن سرنگی را که برای تزریق واکسن استفاده میشود ازطریق درب ویال چند دوز وارد میکند و یک دوز از واکسن را بیرون میکشد. هنگامی که سوزن، درپوش را سوراخ میکند (حتی اگر از تکنیک خوبی استفاده شود) ممکن است آلایندههایی از بیرون ویال وارد شوند. تیومرسال از تکثیر باکتریها یا سایر میکروارگانیسمهایی که ممکن است وارد ویال واکسن شوند، جلوگیری میکند.
مطالعات مختلف برای تعیین رابطه بین واکسنهای حاوی تیومرسال و اوتیسم، از دو رویکرد متفاوت استفاده کردهاند:
- گروههای مختلفی از کودکان که واکسنهای دوران کودکی حاوی مقادیر مختلفی از تیومرسال را دریافت کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان میدهند مقادیر مختلف تیومرسال باعث ایجاد اوتیسم با سرعتی مشابه میشوند.
- مطالعات دیگر رویکرد متفاوتی را اتخاذ کردند و کودکان اوتیسمی و غیراوتیسمی را با هم مقایسه کردند تا ببینند کودکان اوتیسمی واکسنهای حاوی تیومرسال بیشتری دریافت کردهاند یا خیر. نتایج این مطالعات، تفاوت معنیداری در تعداد واکسنهای حاوی تیومرسال که دو گروه دریافت کرده بودند، نشان ندادند.
حتما بخوانید: اتیسم و رژیم غذایی
خدمات کلینیک توانبخشی رسش
کلینیک توانبخشی رسش با کادری از متخصصان و پزشکان حرفهای در زمینههای علمی و بالینی فعالیت میکند و به کمک کودکان و بزرگسالانِ نیازمند خدمات توانبخشی میشتابد. یکی از خدمات این کلینیک کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم است. بنابراین در صورتی که فرزند شما مبتلا به اوتیسم است و میخواهید درخصوص مزایا و معایب واکسنهای تزریقی با پزشک مشورت کنید، به مرکز ما مراجعه کنید و از خدمات ما بهرهمند شوید.
منابع