آیا اوتیسم خطرناک است؟ نکتههای مهمی درباره اتیسم که باید بدانید
اوتیسم اختلال پیچیدهای است که هر فردی را بهطور متفاوتی تحتتأثیر قرار میدهد. علیرغم فراوانی در تشخیص این وضعیت در سرتاسر دنیا، هنوز هم تصور درستی دربارهاش وجود ندارد. خیلیها آن را بهخوبی نمیشناسند و چهبسا از ابتلای به آن میترسند! اما حقیقت چیست؟ آیا اوتیسم خطرناک است؟ در این مقاله رسش، نکتههای مهمی درباره اتیسم را با شما در میان میگذاریم.
آیا اوتیسم خطرناک است؟
اختلال طیف اوتیسم (ASD)، اختلال عصبی پیچیدهای است که روی چگونگی تعامل، ارتباط و رفتارهای روزمره فرد مبتلا تأثیر میگذارد. اما آیا اوتیسم خطرناک است؟
اتیسم وضعیت مادامالعمری است که در حال حاضر هیچ درمانی ندارد. اما تشخیص بهموقع و کنترل علائم آن، به افراد مبتلا کمک میکند تا زندگی کاملی داشته باشند.
علائم اوتیسم در هر فردی متفوت است، اما اغلب شامل مشکلات اجتماعی، رفتارهای تکراری، چالشهای ارتباطی و مشکل در پذیرش تغییر است.
بعضی از افراد مبتلا به اتیسم، سطوح پایینی از ویتامینها و مواد معدنی هم دارند. البته این کمبود ویتامینها و مواد معدنی، باعث ایجاد اوتیسم نمیشود.
تحقیقات حاکی از آن هستند که حدود یکسوم افراد اوتیستیک، مشکلات جدی سلامت روان، مانند افسردگی و اضطراب هم دارند، که بهنوبه خود، به رفتارهای تکانشی یا نوسانات خلقی منجر میشوند.
از طرف دیگر، مطالعهای روی کودکان و نوجوانان مبتلا به اتیسم در ایالات متحده نشان داده که این بچهها، بیشتر از همسالانشان قربانی آزار و خشونت میشوند.
برای مقابله با این خطرات مرتبط با اوتیسم، اعضای خانواده میتوانند با کمک پزشکان و متخصصان کنترل علائم اتیسم، استراتژیهایی برای کمک به مدیریت رفتارهای تکانشی فرد مبتلا ایجاد کنند.
حتما مطالعه کنید: آیا کودکان اوتیستیک بیشتر به پدر علاقع دارند یا مادر؟
خطر اختلال روانی همزمان با اوتیسم چقدر است؟
بر اساس مطالعات منتشرشده، افراد مبتلا به اتیسم بیشتر از سایرین، با مشکلات روانی دستوپنجه نرم میکنند. بر اساس آمار، از هر ده نفر مبتلا به اوتیسم، هفت نفر بیماری روانی همزمانی هم دارند.
بنابراین اینکه کودک مبتلا به اوتیسم، به بیماری یا اختلال دیگری، مانند اضطراب، اختلال کمبود توجه بیشفعالی (ADHD) یا حتی افسردگی مبتلا باشد، غیرمعمول نیست.
افسردگی و اضطراب، از رایجترین مشکلات سلامت روان هستند که ممکن است روی افراد مبتلا به اوتیسم هم تأثیر بگذارند. تحقیقات نشان داده که افراد اوتیستیک بیشتر از سایرین دچار افسردگی میشوند.
آمارهای موجود میگویند بیش از نیمی از مبتلایان به اتیسم، افسردگی دارند. مطالعهای روی 600 فرد مبتلا به این اختلال، حاکی از آن است که 40درصد از بزرگسالان اوتیستیک و 8درصد از کودکان اوتیستیک، افسردگی دارند.
در جدیترین حالت این همزمانی اختلالها، افسردگی ممکن است به فکر درباره مرگ یا خودکشی هم منجر شود. در چنین مواردی، حتما سراغ کمک حرفهای را بگیرید.
پس در پاسخ به اینکه آیا اوتیسم خطرناک است؟ میتوان گفت این وضعیت بهخودیِ خود خطری ندارد، اما ممکن است به بیماریهایی منجر شود که خطرناک هستند.
پس آگاهی از خطرات مرتبط با اتیسم و ظرفیت آن برای ابتلا به مشکلات سلامت روان، برای تشخیص بهموقع و درمانهای کنترلی بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: تشخیص بیماری اوتیسم از طریق دندان امکانپذیر است؟ پاسخ کامل را اینجا بخوانید
رفتارهای تکانشی و نوسانات خلقی در اوتیسم چه هستند؟
افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، در معرض بروز رفتارهای تکانشی و نوسانات خلقی هستند. این رفتارها شامل عصبانیت، خصومت، طغیانهای ناگهانی خشونتآمیز، همراه با آسیب به خود هستند.
آلکسی تایمیا (Alexithymia) یا نارسایی هیجانی هم در طیف اوتیسم مشاهده میشود. بهطور کلی، بهخاطر دشواری در ارزیابی و بیان احساسات، رفتارها شاخص بهتری نسبت به اضطراب در افراد اوتیستیک هستند.
نکته قابلتوجه اینکه هیچ ارتباطی بین اختلال عملکرد اجرایی در افراد مبتلا به اوتیسم و هوش آنها وجود ندارد. چهبسا مبتلایان به اتیسمی که ضریب هوشی بالایی دارند، مشکلات کنترل تکانه بدتری هم داشته باشند!
بنابراین اوتیستیکها به خدمات درمانی و حمایتی مناسبی برای کمک به مدیریت رفتارهای تکانشی و نوسانات خلقی خود نیاز دارند.
خوشبختانه استراتژیهای مؤثری برای مدیریت رفتارهای تکانشی وجود دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید با متخصصان کلینیک رسش مشورت کنید.
مطالعه جدیدی حاکی از آن است که افراد مبتلا به اوتیسم، 3برابر بیشتر از سایرین در معرض آسیبهای قابلپیشگیری هستند که ممکن است به مرگ منجر شوند.
برای نمونه، تشدید اضطراب و اختلال در مهارتهای ارتباطی و اجتماعی میتواند منجر به پناه بردن کودکان اوتیستیک به پهنههای آبی غیرایمن شود که آنها را بیشتر مستعد غرق شدن میکند.
رفتارهای تکانشی هم ممکن است چالش بزرگی بر سر راه افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم باشد. البته استراتژیهایی برای کمک به مدیریت آنها وجود دارند.
یکی از این استراتژیهای مؤثر، یادگیری رفتارهای غیرکلامی است، که میتوانند برای درک نیازها و احساسات دیگران مفید واقع شوند.
آیا اوتیسم خطرناک است؟ خیر، اما در صورت لزوم و برای کنترل اختلال بیتوجهی و سایر مشکلات رفتاری جدی، ممکن است پزشک متخصص داروهایی هم تجویز نماید.
پس با تشخیص بهموقع، و ارائه حمایت مناسب، افراد طیف اتیسم یاد میگیرند که رفتارهای تکانشی خود را تا حد زیادی مدیریت کرده، و حضور اجتماعی مناسبی داشته باشند.
حتما مطالعه کنید: آیا اوتیسم یک ناتوانی است؟
چالشهای ارتباطی و تعاملی در اتیسم چه هستند؟
افراد اوتیستیک مشکلات زیادی برای برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی دارند. این مشکلات، شامل نداشتن توانایی درک حالات چهره، حرکات و زبان بدن هستند.
چنین چالشهایی به اضطراب اجتماعی یا حتی انزوا منجر خواهند شد، چون تجربیات منفی در تعاملات اجتماعی، به اعتماد به نفس فرد اوتیستیک آسیب میزنند.
تحقیقات نشان دادهاند که افراد طیف اوتیسم بهخاطر مشکلاتی که در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران دارند، بیشتر در معرض افسردگی یا سایر مشکلات سلامت روان هستند.
درباره ارتباط بین اوتیسم و رفتارهای پرخاشگرانه یا خشونتآمیز تحقیقات کمی انجام شده، اما همین مطالعات اندک میگویند افراد مبتلا به اوتیسم، نسبت به همسالانشان، احتمال بیشتری برای انجام رفتارهای پرخاشگرانه ندارند.
اما کودکان طیف اتیسم، بهخاطر بعضی رفتارهای مرتبط با وضعیتشان، مانند رفتارهای تکراری شدید یا چالشهای ارتباطی و تعاملی، خطر آسیبدیدگی یا پرخاشگری بیشتری دارند.
بنابراین در نظر گرفتن عوامل فردی هنگام ارزیابی خطر پرخاشگری و همینطور نیازهای منحصربهفرد هر مبتلا به اوتیسمی هنگام تهیه برنامههای درمانی، بسیار مهم است.
با مداخله بهموقع و خدمات حمایتی مناسب، افراد مبتلا به اوتیسم یاد میگیرند که احساسات و تکانههای خود را بهتر مدیریت کرده، و کیفیت زندگیشان را بهبود ببخشند.
جمعبندی
در این مقاله رسش درباره آیا اوتیسم خطرناک است؟ توضیح دادیم که این اختلال، چالشهای خاصی برای افراد مبتلا ایجاد میکند، اما «خطرناک» نیست. افراد اوتیستیک، با حمایت مناسب و حرفهای، میتوانند زندگی عادی و پرباری داشته باشند.
مرکز مشاوره رسش با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی، و همکاری اساتید برجسته دانشگاه و متخصصان مجرب حوزه مشاوره و روانشناسی، سالهاست در زمینه تشخیص و درمانهای کنترلی علائم اوتیسم فعالیت تخصصی میکند. کارشناسان این مرکز آماده هستند تا دانش و تجربه خودشان را در اختیار شما عزیزان قرار بدهند.
منابع: