آیا تشخیص بیماری اوتیسم از طریق دندان امکانپذیر است؟ پاسخ کامل را اینجا بخوانید
آیا دندانهای کودکان اوتیسم و شکل رشد آنها در نوزادی با بقیه فرق دارند؟ محققان در بررسی فرایندهای سوختوساز سلولی کودکان اتیسم، متوجه شدهاند که بعضی عملکردهای متابولیسمی این بچهها تنظیم نیستند. آنها میگویند با بررسی چرخههای سوختوساز، میتوان احتمال ابتلای نوزادان به اتیسم را پس از تولد پیشبینی نمود. در این مقاله رسش، به بررسی یافتههای محققان و امکان تشخیص اوتیسم از طریق دندان میپردازیم.
محققان درباره تشخیص اوتیسم از طریق دندان چه میگویند؟
مطالعهای در مدرسه پزشکی آیکان در مانت ساینای (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) ایالات متحده، حاکی از آن است که با بررسی لایههای دندانی كودكان، میتوان احتمال ابتلا به اوتیسم را پیشبینی کرد.
محققان این مدرسه پزشکی، با تجزیه و تحلیل سوختوساز دو ماده مس و روی در كودكان، و ابداع الگوریتمهایی برای اندازهگیری چرخههای متابولیک، پیشبینی كردهاند كه کدامیک به اختلال طیف اوتیسم مبتلا خواهند شد.
این محققان كودكان مبتلا به اوتیسم را با برادران و خواهرانشان كه رشد معمولی داشتهاند، مقایسه کردهاند. آنها متوجه شدهاند تفاوت زیادی در سطوح روی و مس موجود در دندانهای این دو گروه وجود دارد.
بر اساس یافتههای ایشان، و با وجود امضاهای بیوشیمیایی، پیش از تولد و هنگام تولد، میتوان آزمایشهای جدید برای تشخیص اوتیسم از طریق دندان در همان مراحل ابتدایی پس از تولد ابداع نمود.
در واقع طی هر روز، یک لایه به دندانهای نوزاد اضافه میشود که نشاندهنده وجود نوع مشخصی از مواد شیمیایی در بدن اوست. یعنی با بررسی لایههای دندان، میتوان به میزان مواد شیمیایی در بدن نوزاد پی برد.
در قدم بعدی، با بررسی مواد آلی و شیمیایی مذکور، میتوان تشخیص اوتیسم از طریق دندان را ممکن کرد. بنابر اعلام این گروه تحقیقاتی، این روش تشخیصی تا 90درصد موفقیت بهدنبال دارد.
حالا سؤال اینجاست که با تشخیص زودهنگام، آیا درمان اختلال طیف اوتیسم هم امکانپذیر میشود؟
آیا تشخیص اوتیسم از طریق دندان به درمان آن کمک میکند؟
با وجود تحقیقات مذکور، بعضی از متخصصان، از جمله دکتر اندرو آدسمن (Andrew Adesman)، رئیس بخش رشدی و رفتاری مرکز پزشکی کودکان کوهن در ایالات متحده، عقیده دارند هیچگونه شواهد بالینی دقیقی برای تشخیص زودهنگام اوتیسم و امکان درمان آن وجود ندارد.
دکتر آدسمن میگوید دندانهای شیری در سنین کودکی میافتند، پس چنین آزمایشهایی برای پی بردن به وجود اختلال اتیسم در کودکان، عملا بیفایده است! چون قبل از رسیدن به این سن، سایر علائم اوتیسم در کودک نمایان شدهاند.
آدسمن تأکید میکند که این دیر شدن، بهمعنی بنبست تشخیصی نیست. اما تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شوند تا تشخیص اوتیسم از طریق دندان بتواند به رویکردهای درمانی کمک کند.
پس اگر هم تشخیص اوتیسم از طریق دندان امکانپذیر باشد، فعلا درمان قطعی برای اتیسم وجود ندارد. البته اگر به این اختلال رسیدگی نشود یا تشخیص به تأخیر بیفتد، علائم مرتبط با آن بهمرور بدتر میشوند.
اگر حمایت کافی وجود نداشته باشد، مهارتهای کودک در زمینه یادگیری، بهکارگیری کلام و برقراری تعاملات اجتماعی، آنطور که باید، پرورش پیدا نمیکنند.
راههای تخصصی زیادی برای کنترل علائم اوتیسم وجود دارند که توانایی این کودکان را تقویت کرده، و شدت یا میزان تأثیر علائمشان را کاهش میدهند.
مداخله زودهنگام برای کنترل اتیسم بسیار مؤثر است. این مداخله نهتنها امکان شروعی بهتر را به کودکان اوتیسم میدهند، بلکه احتمال رشد کامل آنها را هم تا حد زیادی افزایش خواهد داد.
جمعبندی
در این مقاله رسش، درباره تشخیص اوتیسم از طریق دندان و یافتههای دانشمندان توضیح دادیم. در حال حاضر، هرقدر هم که تشخیص زودهنگامی انجام شود، بازهم درمان قطعی اوتیسم امکانپذیر نیست، اما میتوان با درمانهای کنترلی، علائم این اختلال را به حداقل رساند.
مرکز مشاوره رسش با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی کشور، آماده است تا همه دانش و تجربه خود در زمینه تشخیص و کنترل علائم اوتیسم را در اختیار شما عزیزان بگذارد. اگر فرزندتان اتیسم دارد، حتما با متخصصان رسش مشورت کنید.
منابع: