بهترین فعالیت و بازی برای کودکان اتیسم چیست؟ + ۱۰ بازی جذاب و مؤثر
کودکان اوتیسم، شبیه بقیه بچهها بازی نمیکنند. آنها تفاوتهایی دارند که شاید برای پدرومادرها نگرانکننده باشند. اما این تفاوتها هرچه که هستند، کودک به بازی و سرگرمی نیاز دارد. چه بهتر که این بازیها، تأثیر مثبتی بر یادگیری و توسعه مهارتهای آنها هم داشته باشند. در این مقاله رسش، ده بازی برای کودکان اتیسم معرفی میکنیم که غوغا میکنند!
بهترین بازی برای کودکان اوتیسم چیست؟
وقتی پای یافتن بهترین فعالیت و بازی برای کودکان اوتیسم به میان میآید، برخلاف آنچه شاید به نظر برسد، گزینههای زیادی داریم.
باید سراغ فعالیتهایی برویم که در عین جذاب بودن، فواید جسمی و روحی هم برای کودکان داشته باشند. از قطعههای لگو یا همان خانهسازی گرفته تا بازیهای رومیزی، فعالیتهای سرگرمکننده و بازیهای آموزنده زیادی هستند که به یادگیری، رشد و تفریح کودکان اوتیسم کمک میکنند.
این فعالیتها و بازیها میتوانند روی بهبود توانایی ارتباطی، رشد مهارتهای اجتماعی و ایجاد هماهنگی حرکتی کودکان، تأثیر قابلتوجهی بگذارند.
بهترین بازی برای کودکان اتیسم آنهایی هستند که در کاهش اضطراب و استرس، ایجاد حس موفقیت و افزایش اعتمادبهنفس آنها هم نقش دارند.
بازی میتواند فرصتی برای پیوند بیشتر با اعضای خانواده و اطرافیان فراهم کند. کودکان اتیسم با شرکت در فعالیتها و بازیهای مؤثر، میتوانند در عین رشد مهارتها و ایجاد علایق جدید، نقاط قوت خودشان را هم پرورش بدهند.
در ادامه این مقاله بلاگ رسش، ده بازی جذاب و مؤثر برای کودکان اوتیسم را به شما معرفی میکنیم. اما دوست داریم از تجربههای شما هم یاد بگیریم.
پس اگر تجربهای در زمینه بهترین فعالیت و بازی برای کودکان اتیسم دارید، لطفا زیر همین مقاله، با ما و سایر پدرومادرهایی که بهدنبال راهحلی برای این مسئله هستند× در میان بگذارید.
حتما بخوانید: بازی درمانی چیست؟
10 بازی جذاب و مؤثر برای کودکان اوتیسم
پیدا کردن فعالیت و بازی مناسب برای کودکان اتیسم همیشه برای پدرومادرها چالشبرانگیز است. اما گزینههای زیادی وجود دارند که میتوانند با نیازهای فردی هر کودکی هماهنگ شوند.
از بازیهای رومیزی گرفته تا فعالیتهای بدنی، هنری، و صنایع دستی، هر کودکی فرصتهای خودش را دارد. اینها ده مورد بهترین بازی برای کودکان اتیسم هستند که به رشد مهارتهای شناختی، فیزیکی و اجتماعی آنها کمک میکنند.
1. لگو بازی برای کودکان اتیسم
کودکان مبتلا به اوتیسم بهطور معمول چند چیز معدود را بهشدت دوست دارند. بازیدرمانگران (Play Therapists) سالهاست با تکیه بر این علاقههای شدید، به کودکان کمک میکنند تا مهارتهایی مانند برقراری ارتباط، همکاری و تفکر نمادین را بیاموزند.
اکنون گروهی از محققان دریافتهاند که قطعههای لگو، ابزار بسیار مفیدی برای کنترل اوتیسم هستند؛ تا جایی که نام آن را لگودرمانی (Lego Therapy) گذاشتهاند!
لگودرمانی راهی عالی برای کمک به کودکان مبتلا به اتیسم برای ایجاد علاقهای است که میتوانند با همسالان خود به اشتراک بگذارند.
بازی با قطعات لگو به کودکان کمک میکند مهارتهای حل مسئله و تفکر اجتماعی داشته باشند. کودکان اتیسم میتوانند با راهنمایی درمانگر یا در گروهها با لگو بازی کنند، و راهی به سوی آینده بسازند!
حتما مطالعه کنید: آینده کودکان اوتیسم
2. پازل بازی برای کودکان اتیسم
پازلها هم برای کودکان اوتیسم عالی هستند، چون مهارتهای شناختی، حل مسئله، مهارتهای حرکتی ظریف، آگاهی فضایی و تفکر منطقی را به آنها آموزش میدهند.
از پازل میتوان برای تحریک تخیل کودکان استفاده کرد. این بازیهای سرگرمکننده، به بهبود تمرکز و پرورش مهارتهای سازمانی هم کمک میکنند.
پازلهای جیگسا (Jigsaw Puzzle) یا جورچین، و مکعب روبیک (Rubiks Cube) میتوانند حس لامسه رضایتبخشی به کودکان اوتیسم بدهند.
پازلها به بهبود تمرکز کودکان اتیسم هم کمک میکنند، چون بچهها برای حلشان باید روی یک فعالیت متمرکز شده، و مهارتهای حرکتی ظریف خود را هنگام انجام پازل، تقویت کنند.
جالب است بدانید بسیاری از این کودکان، رنگهای روشن و شاد تصاویر پازل را خیلی دوست دارند. در ضمن اگر میخواهید برای کودکی که اوتیسم دارد، پازل تهیه کنید، سراغ آنهایی بروید که حلشان خیلی ساده یا خیلی سخت نیست. توصیه میکنیم با پازلهای 24 قطعهای بزرگ شروع کنید.
3. بازی تطبیقی برای کودکان اوتیسم
بازیهای تطبیقی (Matching Games) فعالیت فوقالعادهای برای کودکان اتیسم و صدالبته همه کودکان در سنین پایین هستند. به آنها کمک میکنند مهارتهای شناختی و حسی خودشان را توسعه بدهند.
بازیهای تطبیقی همان تصاویر، اشیا یا کلمههایی هستند که باید در کنار هم قرار بگیرند، و مطابقت داشته باشند. چنین بازیهایی به کودکان کمک میکند رنگها، شکلها، مفاهیم و الگوها را بهتر درک کنند.
علاوه بر اینها، بازیهای تطبیقی، مهارتهای حل مسئله و حرکتی ظریف را به کودکان مبتلا به اوتیسم یاد داده، و فرصتی فراهم میکنند تا با بازی در جمع، مهارتهای اجتماعی و ارتباطی خودشان را هم تقویت کنند.
بازیهای تطبیقی را بسته به سن و سطح توانایی کودک، و طیف اتیسم او، میتوانید از سطح ساده تا پیچیده انتخاب کنید.
4. حافظه بازی برای کودکان اتیسم
بازیهای حافظه (Memory Games) راهی عالی برای کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای به خاطر سپردن بهتر مسائل مختلف هستند. ضمن آنکه حسابی سرگرمکننده هستند.
بازیهای حافظه شامل بازیهای تطبیقی هم هستند، چون کودک باید تصاویر، اشیا یا کلمهها را به خاطر سپرده و با دیگری تطبیق بدهد.
فعالیتهایی مانند خواندن فهرستی از موارد، یادآوری جزئیات داستانها، و تکرار الگوها هم جزوی از روند بازیهای حافظه هستند. هدف اصلی این بازیها کمک به سریع فکر کردن و به خاطر سپردن اطلاعات برای مدت طولانی است.
بازیهای حافظه هم متناسب با سطح تواناییها و نیازهای کودک، از ساده تا پیچیده قابلانتخاب هستند. برای انتخاب بهترین بازی برای کودکان اتیسم میتوانید با کارشناسان کلینیک جامع توانبخشی رسش مشورت کنید.
5. بازی رومیزی برای کودکان اوتیسم
بازیهای تختهای (Board Games) یا همان بازیهای رومیزی هم فعالیتی عالی برای کودکان اوتیسم هستند، چون به آنها کمک میکنند:
- روی کارشان تمرکز داشته باشند؛
- طبق نوبتشان بازی کنند؛
- با سایر بازیکنها تعامل داشته باشند؛
- از دستورالعملها و قوانین بازی پیروی کنند.
بازیهای رومیزی پرطرفداری مثل شطرنج یا سایر بازیهای رومیزی کلاسیک و استاندارد، مهارت حل مسئله را به کودکان اتیسم یاد میدهند.
جالب است بدانید بازیهای رومیزی جدیدتری هم هستند که اصلا برای کودکان مبتلا به اوتیسم طراحی و عرضه شدهاند. این بازیها به تقویت مهارتهای ارتباطی، استراتژی و تعامل اجتماعی کمک میکنند.
بعضی از این بازیها طوری طراحی شدهاند که ماهیت آموزشی داشته باشند، و بعضی دیگر بیشتر روی قسمت سرگرمی تمرکز دارند. برای یافتن بازیهای رومیزی مناسب کودکان اتیسم، کافی است جستوجوی مختصری در گوگل انجام بدهید.
6. کارت بازی برای کودکان اتیسم
بازیهای کارتی در یادگیری و تمرین مهارتهای اجتماعی، استراتژی و حل مسئله به کودکان مبتلا به اتیسم کمک میکنند.
این بازیها به توجه، تمرکز و رعایت قوانین و نوبت بازی نیاز دارند. پس میتوانند همه این مهارتها را در محیطی جذاب و سرگرمکننده به کودک آموزش بدهند.
انجام بازیهای کارتی با دوستان و اعضای خانواده به کودکان اوتیسم کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند.
7. بازیهای نقشآفرینی برای کودکان اوتیسم
بازیهای نقشآفرینی یا همان خالهبازی هم تأثیر بسیار خوبی برای این کودکان دارند. این بازیها به بچهها کمک میکنند احساساتشان را ابراز نمایند، و مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنند.
خالهبازی یا مامانبازی کودکانه تمرین مهارتهای اجتماعی در محیطی امن را برای کودکان مبتلا به اتیسم امکانپذیر میکنند.
این بازیها را میتوان با استفاده از وسایل ساده و اسباببازیها در محیط خانه انجام داد، یا در کلاسهای ویژه، زیر نظر درمانگر اجرا کرد.
حتما مطالعه کنید: تاثیر تلوزین بر کودکان اوتیسم چیست؟
8. موسیقیدرمانی برای کودکان اوتیسم
نواختن آلات موسیقی مهارت جذابی برای همه است، ضمن آنکه در بهبود هماهنگی، تمرکز و کسب مهارتهای اجتماعی، به کودکان اوتیسم کمک میکند.
موسیقی خلاقیت را پرورش میدهد، و فرصتی برای بیان احساسات کودک به روشی غیرکلامی فراهم میکند؛ فرصتی که برای بسیاری از کودکان اتیسم فوقالعاده مؤثر است.
آلات موسیقی را میتوان به روشهای مختلفی برای کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده کرد. آنها می توانند نواختن موسیقی در گروه و کنار دیگران را هم بیاموزند، که راهی عالی برای توسعه تعاملات اجتماعی در طیف اتیسم است.
9. فعالیت هنری برای کودکان اوتیسم
پرورش خلاقیت بخش مهمی از رشد فکری و مهارتی کودکان مبتلا به اوتیسم است. فعالیتهای هنری، راه بسیار مؤثری برای تشویق کودک به کاوش و تخیل هستند.
کودک اتیسم را تشویق کنید تا با کاغذ، چسب، مداد رنگی و وسایل اینچنینی، چیزهای منحصربهفردی خلق کند. این فرصت را به او بدهید که تعامل مواد و ابزار مختلف باهم را ببیند.
پروژههای ساده و جذابی مانند ساخت کلاژ (Collage) یا کارتهای تبریک تولد و عید، به کودک کمک میکنند تا احساسات خودش را به شیوه خلاقانهای بیان کند. این فعالیتها برای کودکان اتیسم آرامبخش هم هستند.
10. فعالیت ورزشی و بازی برای کودکان اتیسم
فعالیتهای ورزشی برای کودکان اوتیسم هم مانند همه انسانهای دیگر مفید هستند. ورزش کردن نهفقط به بهبود آمادگی جسمانی کمک میکند، بلکه برای رشد مهارتهای اجتماعی و تقویت مهارتهای حرکتی هم عالی است.
فعالیتهای ورزشی فردی مانند دویدن، اسکی و دوچرخهسواری، به افراد مبتلا به اوتیسم این امکان را میدهد تا بدون اجبار به تعاملات اجتماعی که شاید برایشان استرسزا باشند، تفریح کنند.
ضمن آنکه ورزشهای گروهی مانند فوتبال و بسکتبال هم میتوانند اعتمادبهنفس را در این کودکان افزایش داده، و تعامل با سایر همسالان را به آنها یاد بدهند.
نکته قابلتوجه اینکه کودک اتیسم را نباید مجبور به چنین فعالیتهایی کنید. برای ترغیب او به شرکت در ورزشهای گروهی، حتما با کارشناسهای مجرب کلینیک توانبخشی رسش مشورت نمایید.
منابع: