کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم چیست؟ بررسی رابطه تماشای تلویزیون با اتیسماتیسم

تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم چیست؟ بررسی رابطه تماشای تلویزیون با اتیسم

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۱ بهمن ۱۴۰۱

آیا تماشای تلویزیون، کار با کامپیوتر، بازی‌های ویدئویی و چنین فعالیت‌هایی که برای انجامشان باید به صفحه‌های الکترونیکی خیره شد، رابطه‌ای با ابتلا به اتیسم دارند؟ آیا کودکانی که در سن یک‌سالگی، روزی چند ساعت به تلویزیون و موبایل خیره می‌شوند، ممکن است در سه‌سالگی، مبتلا به اختلال طیف اتیسم تشخیص داده شوند؟ در این مقاله رسش، به این سؤالات درباره تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم پاسخ می‌دهیم.

 

چه رابطه‌ای بین تماشای تلویزیون و ابتلا به اتیسم وجود دارد؟

رابطه‌ای بین تماشای تلویزیون و ابتلا به اتیسم

کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)، ویرایش پنجم، درباره اختلال طیف اتیسم (ASD) می‌نویسد:

اوتیسم اختلالی است که به‌طور معمول در اوایل دوره کودکی خود را نشان می‌دهد و به‌صورت «رشد غیرطبیعی یا اختلال در تعاملات اجتماعی و مجموعه بسیار محدودی از فعالیت‌ها و علایق مشخص می‌شود».

تشخیص اوتیسم طی چند دهه گذشته به‌طور چشم‌گیری افزایش یافته است. حدود سی سال پیش، از هر 2500 کودک، یک نفر مبتلا به اتیسم تشخیص داده می‌شد، اما امروزه این عدد به یک نفر در هر 150 کودک افزایش یافته است!

در نتیجه این افزایش تشخیص، اختلال طیف اوتیسم به موضوع و دغدغه مهمی برای پدرومادرها، محققان حوزه‌های پزشکی و همین‌طور سیاست‌گذاران این حیطه تبدیل شده است.

علی‌رغم افزایش توجه عمومی به اوتیسم، علل ابتلا به این اختلال هنوز هم به‌طور قطعی شناخته نشده‌اند. البته باور عمومی بر این است که ژنتیک نقش مهمی در ایجاد اتیسم ایفا می‌کند.

در کنار مسئله ژنتیک، بسیاری از جامعه پزشکی بر این باورند که شیوع فزاینده اوتیسم، به‌خاطر عامل محرک محیطی هم هست که با گذشت زمان شایع‌تر می‌شود. اما درباره این محرک، اتفاق نظر چندانی وجود ندارد.

با رشد عجیب‌غریب اینترنت، پلت‌فرم‌های پخش ویدئو، و برنامه‌های تلویزیونی که کودکان خردسال را هدف قرار داده‌اند، قرار گرفتن در معرض این رسانه‌ها، ممکن است یکی از محرک‌های احتمالی باشد.

 

محققان درباره تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم چه می‌گویند؟

تماشای تلویزیون و ابتلا به اتیسم

مطالعه‌ای حاکی از آن است که در یک روز معمولی، از هر پنج کودک 6ماهه تا 6ساله، چهار نفر به‌طور متوسط دو ساعت از تلویزیون، کامپیوتر، موبایل، تبلت و بازی‌های ویدیویی استفاده می‌کنند که صفحه‌های نمایش الکترونیکی دارند.

شاید به‌سختی بتوان آمار مشابهی، برای مقایسه بهتر، از سال‌های دور یافت، اما به نظر می‌رسد کودکان خردسال امروزی زمان خیلی بیشتری را نسبت به گذشته در مقابل صفحه‌های نمایش می‌گذرانند.

مطالعه‌ای این فرضیه را بررسی می‌کند که «بخش کوچکی از جمعیت، به‌خاطر بیولوژیکشان در معرض ابتلا به اوتیسم هستند، یا اینکه مقدار زیاد یا نوع خاصی از تماشای تلویزیون در دوران کودکی، به‌عنوان محرک این وضعیت عمل می‌کنند».

البته هرقدر هم تماشای بیشتر تلویزیون با نرخ بالاتر اختلال طیف اوتیسم در داده‌ها همراه باشد، باز هم تأکیدی بر تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم ندارد، و ثابت نمی‌کند که تلویزیون محرک اصلی ابتلا به اوتیسم است.

مسلما عامل سومی، مانند رژیم غذایی کودک یا مورد دیگری هم باید وجود داشته باشد که با اوتیسم و همین‌طور تماشای تلویزیون مرتبط بوده و محرک واقعی ابتلا به این اختلال باشد.

شاید کودکانی که در معرض ابتلا به اوتیسم هستند، تمایل زیادی به تماشای تلویزیون داشته باشند، طوری که جهت علیت، از سمت اوتیسم به‌سوی تماشای تلویزیون بچرخد.

در مطالعه دیگری با عنوان «آیا مدت زمان تماشای تلویزیون در کودکان یک‌ساله با اختلال طیف اوتیسم در سه‌سالگی ارتباطی دارد؟» اطلاعات بیش از 84هزار مادر و کودک تحلیل شد.

بر اساس یافته‌های این مطالعه، شیوع ابتلا به اختلال طیف اوتیسم در سن 3سالگی، تعداد 392 مورد از هر 100هزار مورد (یعنی 0٫4درصد) است. این میزان ابتلا در پسران، 3برابر بیشتر از دختران است.

این مطالعه درباره تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم می‌گوید:

  • کودکانی که کمتر از یک ساعت تلویزیون تماشا کرده‌اند، نرخ ابتلای 1٫38درصدی داشته‌اند؛
  • آن‌هایی که بین یک تا دو ساعت تماشا کرده‌اند، نرخ ابتلای 2٫16درصدی داشته‌اند؛
  • آن‌هایی که دو تا چهار ساعت تماشا کرده‌اند، نرخ 3٫48درصدی داشته‌اند؛
  • و آن‌هایی که بیش از چهار ساعت تماشا کرده‌اند، 3٫02درصد را به ثبت رسانده‌اند.

اما نکته قابل‌توجه اینکه این مطالعه هیچ ارتباط مؤثری بین اختلال طیف اوتیسم و زمان تماشای تلویزیون در کودکان دختر پیدا نکرد!

 

جمع‌بندی

علت اصلی ابتلا به اوتیسم هنوز هم به‌طور قطعی شناخته نشده است. البته عقیده محققان بر این است که ژنتیک نقش مهمی در این میان دارد. از طرف دیگر، کودکان خردسال زمان خیلی زیادی را در مقابل صفحه‌های نمایش می‌گذرانند. حالا این سؤال پیش می‌آید که تأثیر تلویزیون بر کودکان اوتیسم و ابتلا به این اختلال چیست؟

در این مقاله رسش، سعی کردیم با تکیه بر مطالعات و تحقیقات منتشرشده، پاسخ راضی‌کننده‌ای به این پرسش بدهیم. اما دوست داریم نظر شما را هم بدانیم: به نظر شما، تماشای تلویزیون تأثیری روی ابتلا به اتیسم دارد؟ لطفا نظر خودتان را زیر همین مقاله، با ما و سایر خوانندگان رسش در میان بگذارید.

 

منابع:

nber.org

nber.org

jamanetwork.com


اشتراک

مطالب مشابه

تست و تشخیص اتیسم

تست و تشخیص اتیسم

پزشکان معمولاً در ابتدای کودکی ASD را تشخیص می دهند. اما ، از آنجا که علائم و شدت این اختلال بسیار متفاوت است و هنوز علت این اختلال کاملا کشف نشده است ، تشخیص اختلال طیف اتیسم اغلب می تواند دشوار باشد.

 5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

ورزش نه تنها به كودكان مبتلا به اتیسم كمك می كند كه فعالیت بهتری در محیط داشته باشند ، بلكه به كاهش وزن نیز كمك می كنند و منجر به سلامتی كلی می شوند

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

تشخیص اتیسم برای فرزند شما می تواند یک اتفاق تغییر دهنده زندگی برای شما و کل خانواده باشد ، اما شما در این امر تنها نیستید. در اینجا نکاتی از مشاور آموزشی آدام سوفرین در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید وجود دارد .

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

در حال حاضر ، افراد مبتلا به اتیسم در اثر تغییراتی که شیوع کرونا ( COVID-19) ایجاد کرده است ، دچا ر چالش های فراوانی در زندگی روزمره شده اند.

اتیسم غیر کلامی

اتیسم غیر کلامی

برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در حقیقت ، حدود 40 درصد کودکان مبتلا به ASD غیرکلامی هستند.برای آگاهی از این مشکل و چگونگی بهبود ارتباط ، به خواندن این متن ادامه دهید.

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اوتیسم با عملکرد بالا یک تشخیص پزشکی رسمی نیست. این اصطلاح اغلب برای اشاره به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود که بدون کمک زیادی می خوانند ، می نویسند ، صحبت می کنند و مهارت های زندگی را مدیریت می کنند.

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

میخواهیم بررسی می کنیم علائم رایج اتیسم در نوجوانان چیست ، اینکه اگر شما یا کودک نوجوان خود مبتلا به اتیسم هستید ، چه کاری می توانید انجام دهید و اگر نگران هستید که اوتیسم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد یا مختل کند ، چه کاری می توانید انجام دهید.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

عوارض اتیسم

عوارض اتیسم

اختلال طیف اتیسم (ASD) می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی شما را به درجات مختلف مختل کند. این عوارض بستگی به این دارد که اتیسم شما در چه قسمتی از طیف شدت قرار گرفته است.

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

محققان استرالیایی دریافته اند كه كودكان مبتلا به اتیسم برخلاف بازی با اسباب بازی ها هنگام بازی با حیوانات بیشتر اجتماعی می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید