کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
آینده کودکان اوتیسم چگونه است؟ راهنمای کاربردی رسش برای پدرومادر کودکان اتیسماتیسم

آینده کودکان اوتیسم چگونه است؟ راهنمای کاربردی رسش برای پدرومادر کودکان اتیسم

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۳ آذر ۱۴۰۱

بعد از تشخیص اختلال اوتیسم، پرسش بسیار رایج میان پدرومادرها این است که آیا کودکان اوتیسم خوب میشوند یا آینده کودکان اوتیسم چگونه است؟ آیا آن‌ها می‌توانند زندگی مستقلی داشته باشند؟ آیا می‌توانند به دانشگاه بروند؟ می‌توانند شغلی داشته باشند؟ می‌توانند ازدواج کنند؟ در این مقاله بلاگ رسش، راهنمای درجه‌یکی را در اختیار شما می‌گذاریم که با استفاده از آن، می‌توانید زندگی کودکان اوتیسم در آینده را بهتر شکل بدهید.

 

آینده کودکان اوتیسم چگونه است؟

آینده کودکان اوتیسم

آینده بچه‌ها، در هر وضعیتی که باشند، نگرانی همه پدرومادرهاست. این نگرانی برای پدرومادر بچه‌هایی که دچار اختلال طیف اوتیسم (Autism Spectrum Disorder) هستند، بیشتر است. آن‌ها می‌خواهند بدانند آیا کودکان اوتیسم خوب میشوند یا آیا می‌شود در آینده زندگی معمولی داشته باشند!

چند عامل داریم که با بررسی آن‌ها، می‌توانیم سرنخی از آینده کودکان اوتیسم به دست بیاوریم. البته همه این‌ها پیش‌بینی هستند، و هیچ تضمینی برای آینده وجود ندارد.

یکی از این عوامل که به پیش‌بینی زندگی کودکان اوتیسم در آینده کمک می‌کند، توانایی آن‌ها برای به‌کارگیری مهارت‌های لازم در زندگی مستقل است.

کودکانی که در طیف اوتیسم قرار دارند، بهتر و واضح‌تر از سایر کودکان باید این مهارت‌ها را آموزش ببینند و یاد بگیرند. این نکته بسیار مهم است و متأسفانه گاهی اوقات نادیده گرفته می‌شود.

کودکان اوتیسمی که سطح عملکرد بالاتری نسبت به سایر مبتلایان اتیسم دارند، خیلی در معرض این مسئله قرار می‌گیرند. چون پدرومادر یا متخصصان، روی مهارت‌های تحصیلی یا سایر مهارت‌های این بچه‌ها تمرکز می‌کنند، و مهارت‌های زندگی مستقل را نادیده می‌گیرند.

حالا سؤال اینجاست که چگونه می‌توانیم مهارت‌های زندگی را به کودکان اتیسم یاد بدهیم، و به شکل‌گیری هر چه بهتر آینده‌شان کمک کنیم؟

 حتما بخوانید: علائم اتیسم در کودکان

چگونه آینده کودکان اوتیسم را بسازیم؟

تحقیقات نشان می‌دهند که نقص در مهارت‌های عملکردی انطباقی، اغلب بدون توجه به سطح عملکرد شناختی وجود دارند. یعنی سطح عملکرد شناختی کودک اوتیسم هر قدر هم که بالا باشد، باز هم به آموزش و یادگیری مهارت عملکردی انطباقی نیاز دارد.

با توجه به اهمیت یادگیری مهارت‌های زندگی روزمره، باید روش‌های اثبات‌شده‌ای برای افزایش استقلال در زندگی کودکان اوتیسم داشته باشیم. اگر می‌خواهید این روش‌ها را یاد بگیرید، و بدانید آیا کودکان اوتیسم خوب میشوند یا نه، این مقاله رسش را تا پایان مطالعه کنید.

 

1. برای آینده کودکان اوتیسم برنامه‌ریزی کنید

برنامه‌ریزی برای آینده کودکان اوتیسم مانند هر جنبه دیگر از زندگی، اولین قدم است. فهرستی از مهارت‌های لازم برای زندگی مستقل تهیه کنید که احساس می‌کنید برای کودک اوتیسم موردنظر دشوارتر از سایر کودکان هستند.

نباید این فهرست خود شما را تحت‌تأثیر منفی قرار بدهد! یعنی از نوشتن و مرور آن، دچار سرخوردگی نشوید. این فهرست قرار است مانند راهنما برایتان عمل کند. توصیه می‌شود هر بار، فقط روی یک یا دو مهارت تمرکز کنید.

 

2. از آموزش‌های بصری استفاده کنید

آموزش‌های بصری کودکان اوتیسم

یکی از بزرگ‌ترین موانع در کسب مهارت‌ها، درک زبان است. اگر کودکی آن چیزهایی را که به او گفته می‌شود درک نکند، نمی‌تواند آن‌طور که باید، از آموزش پدرومادر یا مربی بهره‌مند شود.

بنابراین در چنین مواقعی باید ارتباط کلامی را با استفاده از قابلیت‌های بصری تکمیل کنیم. یعنی چه؟ برای مثال، وقتی می‌خواهید به کودک اوتیسم، مسواک زدن را آموزش بدهید، می‌توانید این مهارت را به چند مرحله مختلف تقسیم کنید. برای نمونه:

  • برداشتن مسواک،
  • خیس کردن مسواک،
  • گذاشتن خمیردندان،
  • مسواک زدن دندان‌های بالایی،
  • مسواک زدن دندان‌های پایینی،
  • بیرون ریختن کف از دهان،
  • شست‌وشوی دهان،
  • شست‌وشوی مسواک
  • و در نهایت گذاشتن مسواک در جامسواکی.

همین‌طور که این مهارت را برای کودک اوتیسم توضیح می‌دهید، آن را اجرا هم بکنید. در پایان هر مرحله، به آن اشاره کنید تا کودک بهتر متوجه بشود.

چنین فرایندی، درک بهتری از مراحل به کودک اتیسم می‌دهد. او کم‌کم از همین آموزش‌های بصری مرحله‌به‌مرحله، برای انجام مستقل این کار استفاده می‌کند.

 

3. رفتارهای کودک اوتیسم را کم‌کم شکل بدهید

نکته خیلی مهم اینکه از کودک اتیسم انتظار نداشته باشید هر مهارت جدیدی را بلافاصله یاد بگیرد،‌ یا همراه شما شروع به اجرایش کند. تغییر رفتار پایدار و توسعه مهارت‌ها، مسلما یک شبه اتفاق نمی‌افتد!

رفتارهای کودک را کم‌کم شکل بدهید. اهداف را باید بالاتر از جای فعلی او تعیین کنید. بعد هم با تحقیق، و ممارست، آن‌ها را محقق کنید.

وقتی کودک بیش از 80درصد مسیر رسیدن به هدف را طی کرد، می‌توان اهداف را به‌تدریج بالاتر برد. اما اگر اهداف را از همان قدم اول، خیلی دست بالا تعیین کنیم، به احتمال زیاد دچار ناامیدی می‌شویم.

اگر هم هدف را خیلی خیلی دست پایین بگیریم، بدون هیچ تلاشی به آن می‌رسیم، و در نهایت شاهد پیشرفتی نخواهیم بود!

 

4. به سایر کاستی‌های مهارتی و حساسیت‌های حسی هم توجه کنید

در آموزش مهارت‌های زندگی کودکان اوتیسم اغلب با کاستی‌های مهارتی یا حساسیت‌های حسی به‌عنوان مانعی در برابر توانایی کودک برای یادگیری و استفاده از آن مهارت روبه‌رو می‌شویم.

در چنین واقعی، باید درمان‌های لازم دیگر را هم در نظر بگیرید. برای مثال، بعضی کودکان اوتیسم به‌خاطر نقص حرکتی که روی توانایی آن‌ها در بستن زیپ یا دکمه اختلال ایجاد می‌کند، توانایی لباس پوشیدن را ندارند.

کودک اوتیسم دیگری به دلیل حساسیت‌های حسی در وجودش، از دوش گرفتن یا مسواک زدن خودداری می‌کند. این کودکان با استفاده از خدمات کاردرمانی (Occupational Therapy) می‌توانند پیشرفت قابل‌توجهی را تجربه کنند.

 

5. از تقویت مثبت استفاده کنید

آموزش‌های کودکان اوتیسم

تقویت مثبت (Positive Reinforcement) نتیجه یا پاداشی است که باعث تکرار رفتار موردنظر می‌شود. در واقع این روشی انگیزشی است که باید آن را یافته و در برنامه خود برای شکل‌دهی به آینده کودکان اوتیسم جای بدهیم.

تقویت می‌تواند شکل‌های مختلفی داشته باشد؛ از تعریف و تمجید کلامی گرفته، تا دادن امتیازهایی که کودک دوستشان دارد.

پس به‌جای نگرانی درباره اینکه آیا کودکان اوتیسم خوب میشوند یا نه، این شیوه را پیش بگیرید، و هر بار کودک اوتیسم رفتاری را طبق انتظار شما انجام می‌دهد، با تقویت مثبت، او را تشویق کنید، تا آن را تکرار کند.

نکته مهم اینکه تقویت مثبت زمانی بیشترین تأثیر را دارد، که در زمان درست انجام شده، و در ضمن به‌طور مداوم مورد استفاده قرار بگیرد.

 مطالعه بیشتر: بازی درمانی برای کودکان اوتیسم

6. مهارت‌ها را تعمیم بدهید

همه این مهارت‌هایی که گفتیم، باید در محیط‌های مختلف تمرین شوند تا مهارت‌های زندگی کودکان اوتیسم تعمیم یابند و آن‌ها بتواند همیشه و در هر شرایطی از آن‌ها استفاده کنند.

بهتر است ابتدا در محیط راحتی تمرین کنید. وقتی کودک آن مهارت را آموخت، تمرین را به محیط‌های جدید و کمتر آشنا ببرید تا توانایی کودک کم‌کم افزایش پیدا کند.

 

جمع‌بندی

در این مقاله بلاگ رسش، درباره آینده کودکان اوتیسم گفتیم. اما مهم‌تر از آن، شش قدم بسیار مهم را با شما در میان گذاشتیم که بتوانید زندگی کودکان اوتیسم در آینده را سروشکل بدهید.

سطح عملکرد شناختی کودک اوتیسم هر قدر هم که بالا باشد، باز هم به آموزش و یادگیری مهارت عملکردی انطباقی نیاز دارد. پس حتی اگر کودک موردنظر اوتیسم خفیف دارد، باز هم آموزش مهارت‌های زندگی را نادیده نگیرید.

مرکز مشاوره رسش با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی کشور، مثل همیشه آماده است تا همه دانش و تجربه خود در زمینه اوتیسم و سایر حوزه‌های مشاوره‌ای و درمانی را در اختیار شما عزیزان بگذارد. اگر فرزندتان اتیسم دارد، حتما با متخصصان رسش مشورت کنید.

 

منابع:

silverliningsclinic.com


اشتراک

مطالب مشابه

تست و تشخیص اتیسم در کودکان

تست و تشخیص اتیسم در کودکان

یکی از راه های تشخیص اوتیسم ، معاینه کامل جسمی و عصبی است. ارزیابی همچنین ممکن است با ابزارهای غربالگری نیز همراه باشد. هیچ تست واحدی نمی تواند اوتیسم را تشخیص دهد. در عوض ، ترکیبی از ابزارهای زیادی برای تشخیص اوتیسم لازم است.

 5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

ورزش نه تنها به كودكان مبتلا به اتیسم كمك می كند كه فعالیت بهتری در محیط داشته باشند ، بلكه به كاهش وزن نیز كمك می كنند و منجر به سلامتی كلی می شوند

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

تشخیص اتیسم برای فرزند شما می تواند یک اتفاق تغییر دهنده زندگی برای شما و کل خانواده باشد ، اما شما در این امر تنها نیستید. در اینجا نکاتی از مشاور آموزشی آدام سوفرین در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید وجود دارد .

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

در حال حاضر ، افراد مبتلا به اتیسم در اثر تغییراتی که شیوع کرونا ( COVID-19) ایجاد کرده است ، دچا ر چالش های فراوانی در زندگی روزمره شده اند.

اتیسم غیر کلامی

اتیسم غیر کلامی

برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در حقیقت ، حدود 40 درصد کودکان مبتلا به ASD غیرکلامی هستند.برای آگاهی از این مشکل و چگونگی بهبود ارتباط ، به خواندن این متن ادامه دهید.

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اوتیسم با عملکرد بالا یک تشخیص پزشکی رسمی نیست. این اصطلاح اغلب برای اشاره به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود که بدون کمک زیادی می خوانند ، می نویسند ، صحبت می کنند و مهارت های زندگی را مدیریت می کنند.

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

میخواهیم بررسی می کنیم علائم رایج اتیسم در نوجوانان چیست ، اینکه اگر شما یا کودک نوجوان خود مبتلا به اتیسم هستید ، چه کاری می توانید انجام دهید و اگر نگران هستید که اوتیسم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد یا مختل کند ، چه کاری می توانید انجام دهید.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

عوارض اتیسم

عوارض اتیسم

اختلال طیف اتیسم (ASD) می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی شما را به درجات مختلف مختل کند. این عوارض بستگی به این دارد که اتیسم شما در چه قسمتی از طیف شدت قرار گرفته است.

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

محققان استرالیایی دریافته اند كه كودكان مبتلا به اتیسم برخلاف بازی با اسباب بازی ها هنگام بازی با حیوانات بیشتر اجتماعی می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید