کلینیک جامع توانبخشی رسش
آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)
آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی) ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
بهترین تمرینات گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزیاختلالات گفتار و زبان

بهترین تمرینات گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۰ فروردین ۱۴۰۰

بهترین تکنیک ها و روش های گفتار درمانی برای بازگرداندن صدا در منزل

تمرینات گفتاردرمانی می تواند به شما در بهبود توانایی برقراری ارتباط و تولید زبان کمک کند. به خصوص پس از یک آسیب عصبی مانند سکته مغزی می توانند مفید واقع شوند.

به شما برخی از تمرین های گفتاردرمانی را خواهیم گفت که می توانید در خانه امتحان کنید. سپس ، نکاتی را به شما ارائه خواهیم داد تا به شما کمک کنیم شروع کنید حتی اگر اصلاً نمی توانید صحبت کنید.

فواید تمرینات گفتاردرمانی

تمرینات گفتاردرمانی برای بهبود اختلالات زبان مانند آفازی بسیار مناسب هستند. این اختلالات هنگامی رخ می دهد که مرکز زبان در مغز پس از آسیبی مانند سکته آسیب ببیند.

مرکز زبان در نیمکره چپ مغز قرار دارد. بنابراین ، آفازی اغلب پس از سکته مغزی نیمکره چپ یا آسیب مغزی رخ می دهد.

تمرینات گفتاردرمانی با برانگیختن نوروپلاستیسیتی به بهبود مهارت های زبانی کمک می کند. نوروپلاستیسیتی توانایی مغز در سیم کشی مجدد خود است. از طریق نوروپلاستیسیتی ، نواحی سالم مغز می توانند عملکرد زبان را به عهده بگیرند.

تمرینات گفتاردرمانی مناطق جدیدی از مغز را تشویق می کند تا عملکرد گفتار و ارتباطات را به عهده بگیرند.

نوروپلاستیسیتی با تحریک تکراری فعال می شود ، بنابراین گفتار درمانی مداوم برای بهترین نتیجه لازم است.

حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با آفازی آنومیک (اختلال تکلم)

تمرینات گفتاردرمانی که باید در خانه امتحان کنید

در حالت ایده آل ، شما باید برای بهبود مهارت های زبانی خود با یک آسیب شناس گفتار زبان کار کنید. سپس ، می توانید از تمرینات گفتاری درمانی زیر برای تمرین در خانه در این بین استفاده کنید.

در اینجا چند تمرین گفتاردرمانی وجود دارد که می توانید در خانه امتحان کنید:

1. بیرون آوردن و داخل بردن زبان

زبان خود را بیرون ببرید و آن را به مدت 2 ثانیه نگه دارید ، سپس آن را دوباره عقب ببرید. 2 ثانیه نگه دارید و تکرار کنید. این کمک می کند تا زبان شما برای حرکت با الگوهای هماهنگ آموزش یابد ، که به شما در تولید گفتار بهتر کمک می کند.

2. حرکت زبان از طرفی به طرف دیگر

برای این تمرین گفتاردرمانی ، دهان خود را باز کرده و زبان خود را حرکت دهید تا گوشه سمت راست دهان خود را لمس کنید. 2 ثانیه نگه دارید ، سپس گوشه سمت چپ دهان خود را لمس کنید. 2 ثانیه در این حالت بمانید و این کار را تکرار کنید.

3. بالا و پایین بردن زبان

دهان خود را باز کنید و زبان خود را بیرون بیاورید. سپس ، زبان خود را به سمت بالا و بینی خود ببرید. 2 ثانیه در این حالت بمانید ، سپس زبان خود را به سمت چانه پایین ببرید. 2 ثانیه در این حالت بمانید و این کار را تکرار کنید.

بهتر است همه این تمرینات گفتاردرمانی را جلوی آینه انجام دهید تا بتوانید بازخورد دیداری بگیرید.

4. بگویید سیب!

این یک تمرین ساده گفتاردرمانی است که مهارت های حرکتی دهان را بهبود می بخشد. لبخند زدن جلوی آینه را تمرین کنید. لبخند بزنید ، سپس آرام باشید. تا جایی که می توانید این کار را تکرار کنید.

آینه به این دلیل مهم است که بازخوردی را فراهم می کند که سوخت مغز شماست!

5. صورت شکل بوسه را تمرین کنید

وقتی تمرین لبخندها را به پایان رساندید ، سعی کنید با جمع کردن لب هایتان حالت بوسه را ایجاد کنید. لب های خود را جمع کنید ، سپس شل کنید. هرچقدر می توانید این کار را تکرار کنید. برای کنترل بهتر سرعت حرکت را کاهش دهید.

6. تکرار جفت شدن حروف صامت و مصوت

اکنون که تمرینات گفتاردرمانی ساده را به پایان رساندیم ، اجازه دهید به فعالیتهای پیچیده تری بپردازیم.

یک صامت را که در گفتن آن مشکل دارید انتخاب کنید و سپس آن را با هر پنج صدا (آ اِ اُ اَ ای) جفت کنید. به عنوان مثال ، اگر با صدای "ر" مشکلی دارید ، پس بارها و بارها گفتن "را ، رِ ، رُ ، رَ ، ری" را تمرین کنید.

اگر میخواهید بیشتر تمرین کنید ، آن را با تمام حروف بی صدا امتحان کنید.

7. تولید جمله

به عنوان مثال ، بیماران مبتلا به آپراکسی گفتاری ، از نظر شناختی تولید زبان هیچ مشکلی ندارند. گرچه ، توانایی آنها در حرکت دادن لب ها و زبانشان مختل شده است.

بنابراین ، بلند خواندن فرصتی برای تمرین صحبت فراهم می کند. این حالت می تواند برای بیماران مبتلا به آفازی متوسط تا شدید ناامید کننده باشد ، پس باید صبور باشید.

با تمرین یک یا دو جمله برای مدت زمان کوتاه ، مثل یک یا دو دقیقه ، کم کم شروع کنید. سپس ، دوره های تمرین خود را افزایش دهید.

حتما مطالعه کنید : بهترین سن مناسب برای شروع گفتار درمانی چه زمانی هست

 

8. پردازش واجی

واج شناسی به الگوی اصوات گفتاری اشاره دارد. تمرینات گفتاردرمانی که به واج شناسی کمک می کنند ، می توانند به بیماران در بهبود توانایی تولید گفتار کمک کنند.

برای این تمرین حدس می زنید که در یک کلمه چند هجا وجود دارد. از یک نفر مراقب بخواهید که با شما بنشیند و کلمات مختلفی را بگوید. هر بار که آنها کلمه ای را گفتند ، حدس بزنید که هجاهای آن کلمه چه تعداد است.

مراقب شما برای ارائه بازخورد باید همیشه به شما بگوید که در درست می گویید یا غلط. بازخورد بخشی از مواردی است که این ورزش را درمانی می کند.

9. بازی با کلمات

بازی با کلمات تمرینات گفتاردرمانی عالی را برای بزرگسالان ایجاد می کند. اگرچه گفتاری تولید نمی کنید ، اما این بازی ها مهارت پردازش زبان شما را به چالش می کشند.

برای اینکه روی پردازش و درک تصویری خود کار کنید ، بازی های رایانه ای را امتحان کنید.

برای تمرین حل مسئله و پردازش تصویری ، بازی های کلمه ای مانند جستجوی کلمات یا جدول کلمات متقاطع را امتحان کنید.

بیشتر بازی های را مغزی وقتی به طور منظم تمرین کنید به بهبود گفتار کمک می کنند.

10. برنامه های تمرین گفتار درمانی

اگرچه تمرینات فرصتی مکانی عالی برای شروع هستند ، اما متناسب با وضعیت منحصر به فرد شما نیستند.

برای دستیابی به نتایج بهتر ، ایده خوبی است که سعی کنید از برنامه های گفتاردرمانی و شناخت درمانی استفاده کنید. این برنامه ها مشکل شما را ارزیابی می کنند و تمریناتی را برای پاسخگویی به نیازهای شما تعیین می کنند.

از همه بهتر ، برنامه های گفتار درمانی شامل صدها تمرین است تا بتوانید بدون نیاز به درمانگر ، از کیفیت درمانی برخوردار شوید. در حقیقت ، این برنامه توسط آسیب شناسان گفتار زبان طراحی شده است تا درمان بهتری را برای بیمارانشان در خانه فراهم کند.

در حالی که همیشه بهتر است با یک درمانگر کار کنید ، بسیاری از درمانگران بیماران را تشویق می کنند که از برنامه های گفتار درمانی در خانه در بین جلسات استفاده کنند.

حتما مطالعه کنید : همه چیز در مورد اکولالیا یا گفتار تکراری

اگر اصلاً نمی توانید صحبت کنید چه کاری باید انجام دهید

بیمارانی که نمی توانند بعد از سکته مغزی صحبت کنند ، به مرکز زبان مغزشان آسیب جدی وارد شده است. بازیابی به زمان و تلاش بیشتری نیاز دارد ، اما اغلب ممکن است.

بیمارانی که ساکت (موت) هستند قادر به انجام اکثر تمرینات گفتاردرمانی نخواهند بود ، اما می توانند یک قدم به عقب بروند و نوع دیگری از گفتاردرمانی را آزمایش کنند: آواز درمانی.

با کمال تعجب ، حتی اگر کسی نتواند صحبت کند ، معمولاً می تواند کلمات خود را بخواند. این به این دلیل است که گفتار یک عملکرد نیمکره چپ مغز است اما آواز عملکرد نیمکره راست مغز است.

یک روش منحصر به فرد به نام آواز درمانی به بیماران کمک می کند تا از این فرصت برای بهبودی استفاده کنند.

بسیاری از افرادی که پس از آسیب مغزی یا سکته مغزی در یادگیری دوباره صحبت مشکل داشتند ، اغلب در آواز درمانی موفقیت زیادی کسب می کنند.

آیا باید با یک آسیب شناس گفتار زبان کار کنید ؟

اگر با مهارت های گفتاری و شناختی مشکل دارید ، پس باید با یک آسیب شناس گفتار و زبان (SLP) همکاری کنید.

آسیب شناس گفتار و زبان برای کمک به شما در بازیابی گفتار پس از آسیب عصبی، آموزش دیده است و آنها در تمام زمینه های بازیابی گفتار که قبلا ذکر کردیم کار می کنند.

بیشتر افراد تا زمانی که بیمه پوشش دهد با گفتار درمانگر کار می کنند و وقتی بیمه آنها قطع می شود به سمت برنامه های گفتاری می روند.

برای کدام حوزه ها نیاز به کمک دارید ؟

در اینجا برخی از حوزه های مربوط به گفتار وجود دارد که گفتار درمانگر شما ارزیابی می کند:

  • صحبت كردن
  • گوش دادن
  • خواندن
  • نوشتن
  • درک مطلب
  • توجه
  • حافظه
  • پردازش بصری
  • حل مسئله

تمرینات گفتاردرمانی در این مقاله بیشتر بر توانایی تکلم شما متمرکز است.

با مهارتهای حرکتی دهانی که تنها فقط بخشی کوچکی از گفتار کلی شما استمی توانید با یک متخصص کار کرده و از برنامه های گفتاردرمانی استفاده کنید.

گفتار درمانگر شما حوزه های مشكل شما را ارزيابي كرده و براي برآوردن نيازهاي شما يك برنامه توانبخشي طراحي مي كند.

انجام بهترین تمرینات گفتاردرمانی

به طور کلی ، بهترین تمرینات گفتاردرمانی همان تمریناتی است که به طور مکرر و مداوم انجام می دهید. به این ترتیب مغز بهبود می یابد.

با این حال ، از آنجا که مهارت های مختلف در گفتار وارد می شوند ، مهم است که با کار با گفتار درمانگر یا استفاده از برنامه های گفتاردرمانی ، تمام نیازهای پایه را پوشش دهید.

و اگر در شروع کار مشکل دارید چرا که به هیچ وجه نمی توانید صحبت کنید ، پس آواز درمانی می تواند گزینه ای عالی برای شما باشد.

برای دریافت مشاوره رایگان گفتاردرمانی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.


منبع محتوا : Flintrehab
اشتراک

مطالب مشابه

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسید

اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسید

برخی از کودکان در درک صحبت ها و گفتار دچار مشکل هستند آنها ممکن است همزمان با سایر کودکان به نقاط عطف زبان تسلط پیدا نکنند ، و این ممکن است نشانه تأخیر یا اختلالات زبان یا گفتار باشد.

اختلالات شنوایی و گفتاری

اختلالات شنوایی و گفتاری

اختلالات شنوایی و گفتاری می تواند بر همه ، هم کودکان و هم بزرگسالان تأثیر بگذارند. دلایل زیادی برای این اختلالات وجود دارد ، چه از نظر جسمی ، رشدی و چه از نظر بیماری ، و روش های بسیاری نیز برای درمان آنها وجود دارد.

دیسفازی چیست و چه تفاوتی با آفازی دارد ؟

دیسفازی چیست و چه تفاوتی با آفازی دارد ؟

دیسفازی نوعی بیماری است که بر توانایی شما در تولید و درک زبان گفتار تأثیر می گذارد. دیسفازی همچنین می تواند باعث اختلال در خواندن ، نوشتن و حرکات اشاره بدن شود.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. شهاب حسینیشهاب حسینی
    0

    سلام مادرم یک هفته پیش بر اثر ضربه خونریزی مغزی داشتند که در اثر ان تکلم خودرا از دست دادن و بلع ایشون هم مشکل داره وفقط سوپ و آب میتونن بخورن اون هم به مقدار کم می خواستم ببینم باید صبر کنیم تا سلولهای آسیب دیده خودش بازسازی بشه یا باید ایشون رو به مشاوره های گفتار درمانی ببریم ؟

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      سلام بهتر است فورا گفتار درمانی و بلع درمانی توسط گفتار درمانگر را آغاز کنید. چرا که درمان در ابتدای بیماری بسیار موثرتر خواهد بود.بنابراین فرصت را از دست ندهید.

  2. آقاجانیآقاجانی
    0

    سلام وقتتون به خیر،مادر من ۴ماهه پیش سکته مغزی کردن وقدرت تکلمشون و از دست دادن بعد از یک ماه رو به بهبود رفتن و میتونستن منظورشون برسونن ولی الان نزدیک به دوهفته هستش که نمیتونن راحت حرف بزنن،میخواستم راهنماییم کنید که چطور میتونم کمکشون کنم و نیازی هست که گفتار درمانی انجام بشه

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      سلام. بله یکی از مواردی که نیاز به موارد اورژانسی گفتاردرمانی داره بیماران پس از سکته مغزی بخصوص در ۶ ماه اول بعد سکته که زمان ریکاوری خودبه خودی است می باشد. بهتره زمان را از دست ندهید و هرچه سریع گفتاردرمانی را شروع کنید.

  3. ایرج  پورناجیایرج پورناجی
    0

    ازمدت 3 ماه پیش سکته مغزی مشکل فقط شنوایی دارم برای موارد دیگر مشکلی ندارم 10 جلسه گفتاردرمانی رفتم ولی میخواهم رفع مشکل حل شود چطور میتونم

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      ممکن است مشکل شنوایی شما به دلیل اسیب به اعصاب شنیداری باشد و گفتاردرمانی کمک چندانی نمیتواند در این مورد کند، اما برای حل مشکلات دیگری که در اثر سکته به وجود امده بسیار کمک کننده خواهد بود

سوال خود را از ما بپرسید