آیا ارتباطی بین سونوگرافی بارداری و اتیسم وجود دارد؟
ارتباط بین اتیسم و تعداد یا مدت زمان آزمایشات سونوگرافی
یک مطالعه جدید هیچ ارتباطی بین اوتیسم و تعداد یا مدت زمان آزمایشات سونوگرافی پیدا نکرده است. اما بررسی تاثیر عمق تست های سونوگرافی نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
آیا هنگامی که زنان باردار تحت معاینات سونوگرافی قرار می گیرند، احتمال ابتلای کودکان آنها به اوتیسم افزایش می یابد؟
تحقیقات جدید گزارش شده در Pediatrics JAMA نتایج رضایت بخشی را در این خصوص ارائه می دهند.
پس از بررسی سوابق سونوگرافی جنین از 420 بیمار در مرکز پزشکی بوستون (BMC) ، نویسندگان این مقاله هیچ ارتباطی بین تعداد یا مدت زمان معاینات سونوگرافی و امکان ایجاد اختلال طیف اوتیسم (ASD) پیدا نکردند.
دکتر ان. پل روزمن ، متخصص مغز و اعصاب کودکان در BMC و اولین نویسنده این مقاله گفت: "این بررسی مشخص کرد که سونوگرافی از نظر این جنبه ها به نظر ایمن است."
"به طور طبیعی نگرانی هایی در مورد مدت زمان سونوگرافی وجود دارد ، اینکه چند بار در طول بارداری ممکن است کودک با سونوگرافی مورد معاینه قرار گیرد ، و معاینه در کدام سه ماه انجام می شود ولی به نظر نمی رسد که هیچ یک از این عوامل در ارتباط با اتیسم نقش داشته باشد ، "روزمن گفت.
تیم تحقیقاتی رزمن سوابق 107 کودک مبتلا به ASD را با 104 کودک مبتلا به سایر تأخیرهای رشد و 209 کودک که دارای رشد معمول طبقه بندی شده بودند ، مقایسه کرد.
محققان از نظر آماری اختلاف معناداری در میانگین تعداد معاینات سونوگرافی جنین که در مادران هر گروه انجام شد ، پیدا نکردند.
آنها همچنین اختلاف معنا داری در میانگین مدت تخمینی قرار گرفتن در معرض امواج اولتراسوند در هر سه گروه مشاهده نکردند.
با این حال ، تیم تحقیق دریافتند که متوسط عمق نفوذ سونوگرافی در مادران کودکان مبتلا به ASD در مقایسه با مادران کودکان با رشد معمول بیشتر است.
روزمن این یافته را "جالب" توصیف کرد.
اما وی هشدار داد که برای فهم اینکه آیا این ارتباط در مطالعات بزرگتر تکرار می شود یا نه و اهمیت بالینی آن چقدر است ، تحقیقات بیشتری لازم است.
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با علائم اتیسم در کودکان
مدت زمان قرارگیری در معرض اولتراسوند در تحقیق محدودیت هایی داشت
تیم تحقیقاتی رزمن به سوابق سونوگرافی جنین برای بررسی گذشته نگر پارامترهای مختلف قرارگیری در معرض سونوگرافی ، اکتفا کردند.
به عنوان مثال ، آنها برای برآورد میزان زمانی که بیماران در معرض امواج اولتراسوند قرار گرفتند از نشانگر زمان در اسکرین شات های نتایج اولتراسوند بیماران استفاده کردند.
هنگام محاسبه مدت زمان هر اسکن اولتراسوند آنها از نشانگر زمان در اولین اسکرین شات به عنوان زمان شروع و از نشانگر زمان در آخرین اسکرین شات به عنوان زمان پایان استفاده کردند.
در نتیجه ، آنها تابش اولتراسوندی را که ممکن است قبل از اولین عکس یا پس از آخرین عکس انجام شده باشد ، ثبت نکردند.
این یکی از محدودیت های مطالعه مطرح شده توسط دکتر ژاک آبراموویچ ، عضو کمیته اثرات زیستی و ایمنی جامعه بین المللی اولتراسوند در زنان و زایمان (ISUOG) است.
آبراموویچ گفت: "اگر اولین تصویر در ساعت 10:00 و آخرین تصویر در ساعت 10:30 باشد ، آیا این بدان معنی است که سونوگرافی این بیمار 30 دقیقه طول کشیده است؟ نه اینطور نیست. "
وی افزود: "ازمان این سونوگرافی می تواند 20 دقیقه باشد یا حتی ممکن است 2 ساعت باشد ، زیرا شاید او یک ساعت قبل از گرفتن اولین تصویر اسکن شده باشد."
همانطور که در زمینه تاثیز زایمان سزارین بر روی اتیسم کودک تحقیقاتی انجام شده است ، تحقیقات در مورد عمق نفوذ سونوگرافی و اوتیسم هم نیاز به مطالعه ی بیشتر دارد.
آبراموویچ همچنین برخی نگرانی های روش شناسی در مورد نحوه ارزیابی و تفسیر میانگین عمق نفوذ اولتراسوند توسط نویسندگان مفاله مطرح کرد.
در بخش مباحث مقاله ، نویسندگان می گویند که نفوذ عمیق تر اولتراسوند ممکن است به مغز جنین آسیب برساند و خطر ابتلا به ASD را افزایش دهد.
در حمایت از این نظریه ، آنها به مطالعات مربوط به حیوانات در گذشته رجوع می کنند که در آنها مشخص شده قرار گرفتن در معرض سونوگرافی قبل از تولد بر رشد مغز جوندگان و رفتار آنها تأثیر منفی می گذارد.
با این حال ، آبراموویچ استدلال کرد که عمق نفوذ اولتراسوند معیار قابل اعتمادی برای تشخیص میزان عمق نفوذ اولتراسوند در بافت های جنین نیست.
وی گفت: "در کنار [اسکرین شات اولتراسوند] ، عمق نفوذ، نشان دهنده میزان عمق نفوذ موج اولتراسوند در بدن مادر است."
یکی از عواملی که روی این پارامتر تأثیر می گذارد بزرگی شکم مادر است.
روزمن و همکارانش نسبت مادرانی را در هر گروه که از نظر بالینی چاق بودند گزارش کردند ، اما آنها شاخص توده بدنی مادران را گزارش نکردند.
آبراموویچ گفت ، این تفسیر یافته های آنها را دشوارتر می کند ، به ویژه از آنجا که اختلاف در متوسط عمق نفوذ بین گروه ها کمتر از 1 سانتی متر در هر سه ماه بود.
آبراموویچ گفت."علاوه بر این ، ما از روی تصویر نمی فهمیم که چه بخشی از جنین نقطه کانونی بوده است. ران چپ بوده؟ پای راست؟ شکم؟ یا مغز ؟ "
"اگر مغز بوده ، ممکن است بگویید ،" آها ، مشکل همین است! "اما این را نمی دانیم. هیچ راهی برای دانستن آن وجود ندارد "
رزمن از محققان می خواهد که یک مطالعه آینده نگر در مورد ارتباط قرارگیری در معرض اولتراسوند و اختلال طیف اتیسم در میان تعداد بیشتری از شرکت کنندگان از مراکز درمانی متعدد انجام دهند.
این می تواند زوایای بیشتری را از نتایجی که تیم او در مورد رابطه بین عمق نفوذ سونوگرافی و اختلال طیف اتیسم یافتند ، روشن کند.
حتما مطالعه کنید : علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟
آنچه زنان باردار باید در مورد سونوگرافی بدانند
کارشناسان معتقدند که عوامل متعددی به طور بالقوه می توانند در ایجاد اختلال طیف اتیسم نقش داشته باشند ، گروهی از شرایط که شیوع آن در دهه های اخیر افزایش یافته است.
"م. دانیل فالین" ، دکتر و مدیر مرکز اوتیسم و ناتوانی های رشدی وندی کلاگ ، می گوید: "شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد اختلال طیف اتیسم اغلب در اثر از ترکیبی از استعداد ژنتیکی و عوامل محیطی ناشی می شود."
وی گفت: "من امیدوارم که بتوانیم عوامل خطر قابل اصلاح را شناسایی کنیم تا بتوانیم در آینده دستورالعمل های قابل اجرا برای مادران ، والدین ، زنان و متخصصان اطفال ارائه کنیم."
در این بین ، فالین بیماران باردار را ترغیب می کند تا از یک متخصص زنان و زایمان که بتواند مراقبت و مشاوره قبل از تولد را ارائه دهد ، کمک بگبرند.
به عنوان بخشی معمول از این مراقبت ، کالج متخصصین زنان و زایمان آمریکا بیماران را تشویق می کند تا حداقل یک معاینه استاندارد سونوگرافی را در دوران بارداری انجام دهند.
آبراموویچ توضیح داد: "دستیابی به تاریخ دقیق بارداری ، دانستن تعداد جنین ها ، بررسی رشد طبیعی جنین و جستجوی ناهنجاری در جنین بسیار مفید است."
وی خاطرنشان كرد كه معاینات سونوگرافی فقط باید در مواردی تجویز پزشكی ، توسط یك متخصص آموزش دیده و بر مبنای اصل ALARA (as low as reasonably achievable) به معنی "در کمترین حالت ممکن" انجام شود.
بر اساس این فرایند ، متخصص انجام اسکن باید از کمترین انرژی اولتراسوند مورد نیاز و کمترین زمان لازم برای به دست آوردن تصاویر تشخیصی استفاده کند.
آبراموویچ گفت: "اگر سونوگرافی توسط یک فرد حرفه ای که به اصل ALARA احترام می گذارد و برای اندیکاسیون پزشکی انجام شود ،ریسک آن، در صورت وجود، تا جایی که ما می دانیم بسیار کم است."
وی گفت: "به وضوح کفه ترازو به نفع مزایا است زیرا در طرف دیگر ، هیچ چیز اثبات شده ای وجود ندارد."
برای دریافت مشاوره رایگان برای درمان اتیسم و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.