کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی برای صدای نازک: روش‌های موثر درمانیاختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی برای صدای نازک: روش‌های موثر درمانی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

صدای نازک، اصطلاحی است که برای توصیف ضعف جسمانی یا کمبود انرژی در هنگام تولید صدا استفاده می‌شود. صدای نازک می‌تواند ناشی از بیماری‌های مختلف باشد.

گفتاردرمانگران می‌توانند کیفیت صدا و نحوه استفاده از آن را ارزیابی کنند تا علت مشکل را دریابند، و همچنین نحوه تأثیر آن بر توانایی‌های گفتاری و ارتباطی شما را مشخص کنند. سپس با شما همکاری خواهند کرد تا برنامه‌ای درمانی برای بهبود صدایتان طراحی کنند. گفتاردرمانی برای افرادی که دارای صدای نازک هستند، مفید است و می‌تواند کیفیت صدای آن‌ها را بهبود بخشد و به مدیریت بهداشت صوتی کمک کند.

صدای نازک چیست؟

صدای نازک، اختلالی در کیفیت صدا است و زمانی رخ می‌دهد که ضعف جسمانی یا کمبود انرژی در هنگام تولید صدا وجود داشته باشد. افراد دارای صدای نازک معمولاً صدای کمی دارند و ممکن است تغییر در زیر و بم صدا داشته باشند. صدای نازک ممکن است به شکل نفس‌ نفس زدن به نظر برسد.

صدای نازک معمولاً به‌دلیل تغییر در عملکرد تارهای صوتی ما ایجاد می‌شود. تارهای صوتی ما برای اینکه بتوانیم به‌طور مؤثر صدا تولید کنیم، باید بتوانند به‌طور کامل و دوره‌ای بسته شوند.

چه چیزی باعث نازکی صدا می‌شود؟

صدای نازک می‌تواند ناشی از روند طبیعی پیری باشد اما می‌تواند در هر زمانی به‌دلیل بهداشت صوتی ضعیف نیز رخ دهد. کاربران حرفه‌ای صدا نیز ممکن است به‌دلیل استفاده بیش‌ازحد از صدا، مشکل نازک شدن صدا را تجربه کنند. صدای نازک معمولاً علامت اختلال دیگری مانند موارد زیر است:

  • سرطان گلو
  • تنش تارهای صوتی
  • فشار تارهای صوتی
  • ندول‌های تارهای صوتی
  • دیسفونی
  • بیماری پارکینسون

بیماریهایی که باعث نازکی صدا می شوند

در موارد دیگر، صدای نازک ممکن است ناشی از بهداشت صوتی ضعیف باشد. بهداشت صوتی به عادات خوبی مانند استراحت دادن به صدایتان اشاره دارد که برای مراقبت از تارهای صوتی خود انجام می‌دهید. بنابراین، استفاده بیش‌ازحد و طولانی‌مدت از صدا نیز می‌تواند به ضعف صدا کمک کند. افرادی که در مشاغل خاصی کار می‌کنند که نیاز به فریاد زدن، داد زدن یا استفاده از صدایشان با صدای بلند دارند، بیشتر مستعد عادات بهداشت صوتی ضعیف هستند.

این مشاغل شامل موارد زیر هستند:

  • کارگران ساختمانی
  • پرسنل زمینی فرودگاه
  • معدنچیان
  • نجاران
  • خوانندگان در ژانرهای موسیقی شدید
  • مهندسان بهداشت
  • آتش‌نشانان

عامل دیگری که به ضعف صدا منجر می‌شود، سیگار کشیدن است. مواد شیمیایی موجود در سیگار می‌توانند به تارهای صوتی آسیب برسانند و باعث التهاب آن‌ها شوند. درنتیجه بر قدرت و کیفیت صدا تأثیر می‌گذارند.

ارزیابی‌های گفتار و زبان‌درمانی برای صدای نازک

ارزیابی اختلالات صدا شامل شرح حال دقیق خواهد بود. این ارزیابی شامل سؤالاتی درمورد سابقه پزشکی، نحوه استفاده از صدا در محیط‌های مختلف و سابقه خانوادگی بیمار است. این اطلاعات به کشف علت اصلی صدای نازک توسط گفتاردرمانگر کمک می‌کنند.

صدای نازک را می‌توان به‌عنوان یکی از ویژگی‌های دیسفونی در نظر گرفت. دیسفونی هرگونه تغییر در کیفیت صدا است که منجر به از دست دادن جزئی صدا می‌شود. گفتاردرمانگران با کمک فعالیت‌های مختلف متناسب با سن و علایق بیمار، به تعیین کیفیت صدا و نحوه استفاده از آن می‌پردازند.

آن‌ها از مقیاس GRBAS برای ارزیابی شدت دیسفونی بیمار استفاده خواهد کرد. این مقیاس شامل رتبه‌بندی موارد زیر است:

  • درجه: شنونده شدت کلی اختلال صدا را تعیین می‌کند.
  • زبری: بی‌نظمی در ارتعاشات تارهای صوتی نشان‌دهنده زبری صدا است.
  • نفس آلودگی: آشفتگی قابل شنیدن به‌صورت صدای هیس یا صدای تنفس که از تارهای صوتی خارج می‌شود، است.
  • ضعف صدا: این پارامتر، ضعف صدا یا از دست دادن قدرت در صدای فرد است (صدای نازک با این مقیاس ارزیابی خواهد شد).
  • فشار: تنش صوتی همراه با زیر و بم صدا به‌عنوان فشار ارزیابی می‌شود.

هر یک از این جنبه‌های صدا به‌عنوان ویژگی‌های فردی ارزیابی خواهند شد. سپس نیازهای بیمار و اینکه کدام جنبه صدا ممکن است نیاز به درمان داشته باشد، مشخص می‌شوند.

انواع تکنیک‌های گفتاردرمانی صدای نازک

گفتاردرمانی می‌تواند کیفیت صدای بیماری را که صدای نازک دارد، بهبود بخشد.

استفاده از تمرین‌های عملکرد صوتی برای درمان نازکی صدا

تمرین‌های عملکرد صوتی به تقویت تارهای صوتی و همچنین بهبود جریان هوا، ارتعاش تارهای صوتی و تولید صدا کمک می‌کنند.

تمرین‌های عملکرد صوتی دارای چهار مرحله هستند: گرم کردن، کشش، انقباض و تمرین‌های قدرتی.

گفتاردرمانگر تمرین‌هایی را به بیمار آموزش می‌دهد که به آموزش صدای او و تشویق تولید صحیح صدا کمک می‌کنند. این تمرین‌ها باید صبح و عصر در دو ست جداگانه انجام شوند.

استفاده از درمان صدای لی سیلورمن برای درمان نازکی صدا

درمان صدای لی سیلورمن (LSVT) تکنیکی درمانی است که توسط گفتار و زبان‌درمانگران کاملاً آموزش‌دیده استفاده می‌شود و هدف آن افزایش حجم و کیفیت صدای بیمار است. این برنامه برای افراد مبتلا به بیماری پارکینسون طراحی شده است؛ زیرا این بیماری معمولاً منجر به تغییراتی در کیفیت صدا، ازجمله نازک شدن آن می‌شود.

این درمان بر بلندی صدا تمرکز دارد. گفتاردرمانگر به بیمار دستور می‌دهد تا با تمام قدرت صوتی، صداهای بلند تولید کند. در حین انجام این کار، گفتاردرمانگر بلندی صدای بیمار را کنترل می‌کند. این روش درمانی می‌تواند به بهبود حمایت تنفسی، فعالیت عضلات حنجره و تلفظ کمک کند.

استفاده از پوشش شنوایی برای درمان نازکی صدا

پوشش شنوایی می‌تواند به آواسازی صحیح کمک کند. آواسازی به فرایندی اشاره دارد که در آن تارهای صوتی، صداهای خاصی را در زبان تولید می‌کنند.

گفتاردرمانگر به بیمار دستور می‌دهد تا درحالی‌که همزمان از هدفون‌های حذف‌کننده نویز استفاده می‌کند، صحبت کند یا با صدای بلند آواز بخواند. ممکن است صدای بیمار ضبط شده و با سطوح صدای او بدون هدفون مقایسه شود.

سایر درمان‌های گفتاردرمانی برای صدای نازک

بسیاری از گزینه‌های درمانی دیگر وجود دارند که به درمان صدای نازک کمک می‌کنند. گفتاردرمانگر صدای بیمار را ارزیابی می‌کند تا تعیین کند کدام رویکرد درمانی ممکن است برای او مناسب باشد.

به‌عنوان مثال، درمان صدای رزونانسی از گفتار محاوره‌ای برای تقویت صدای بیمار، به حداکثر رساندن سلامت صوتی و کاهش خطر آسیب به تارهای صوتی استفاده می‌کند.

مثال دیگر درمان بیوفیدبک است که بر نظارت بر ساختارهای داخلی بدن در طول گفتار برای کمک به تغییر تولید صدا تمرکز دارد.

تکنیک های گفتاردرمانی صدای نازک

مزایای گفتاردرمانی صدای نازک

گفتار و زبان‌درمانی می‌تواند برای افراد دارای صدای نازک بسیار مفید باشد؛ زیرا می‌تواند کیفیت صدای آن‌ها را بهبود بخشد، وضوح گفتار آن‌ها را افزایش دهد و درک آنچه بیمار می‌خواهد بگوید را برای دیگران آسان‌تر کند. مزایای گفتار و زبان‌درمانی برای صدای نازک عبارت‌اند از:

  • افزایش وضوح گفتار
  • کاهش سطح ناامیدی
  • افزایش سطح عزت نفس و اعتمادبه‌نفس
  • افزایش فعالیت و مشارکت
  • کیفیت زندگی بهتر
  • بهبود کیفیت صدا

همچنین گفتار و زبان‌درمانگران می‌توانند درمان بهداشت صوتی و تمرین‌های صوتی را برای تمرین در منزل در طول گفتاردرمانی ارائه دهند.

مزایای درمان صدای کم حجم

جمع‌بندی

صدای نازک، اختلالی در کیفیت صدا است و زمانی رخ می‌دهد که تغییر غیرطبیعی در صدا ایجاد شود. گفتاردرمانگران می‌توانند هرگونه مشکل صدا، ازجمله صدای نازک را ارزیابی و درمان کنند. درمان این اختلال باعث بهبود کیفیت صدا و افزایش عزت نفس بیمار می‌شود. اگر شما یا عزیزانتان با چنین مشکلی مواجه هستید، کلینیک رسش در کنار شماست تا به شما در درمان هرچه سریع‌تر این مشکل کمک کند. برای مشاوره رایگان یا دریافت نوبت ویزیت با شماره ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲ تماس بگیرید.

 

منابع

sltforkids.co.uk

slt.co.uk

districtspeech.com


اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید