کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
فلج مغزی خفیف - علائم و نحوه درمانفلج مغزی

فلج مغزی خفیف - علائم و نحوه درمان

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۸ مرداد ۱۴۰۳

فلج مغزی خفیف به اختلالات حرکتی ناشی از آسیب خفیف به مغز در حال رشد اشاره دارد. از آنجایی که آسیب آنقدر شدید نیست، اختلالات حرکتی ممکن است در سال های اولیه کودکی ناشناخته بماند. با این حال، با رشد کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف، اختلالات حرکتی ممکن است آشکارتر شود. خوشبختانه هیچ وقت برای بهبودی دیر نیست. حتی در بزرگسالی، افراد مبتلا به فلج مغزی می توانند حرکات خود را بهبود بخشند.

علائم فلج مغزی از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند و می‌توانند در طول زمان با درمان تغییر کنند. اختلال فلج مغزی در طول زمان بدتر نمی‌شود ولی علائم حاصل از آن به‌صورت مادام‌العمر مشاهده می‌شوند. موارد شدید فلج مغزی ممکن است فرد را کاملاً ناتوان کنند، در حالی که افراد مبتلا به فلج مغزی خفیف یا حتی متوسط ​​ممکن است به مراقبت‌های تخصصی کمی نیاز داشته باشند.

علائم فلج مغزی خفیف معمولاً راحت‌تر قابل کنترل هستند؛ زیرا آسیب مغزی که باعث آن‌ها می‌شود چندان شدید نیست. در بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف بسیار دیرتر از حد طبیعی، این اختلال تشخیص داده می‌شود؛ زیرا علائم آن کمتر آشکار است.

در حالی که علائم فلج مغزی خفیف مشابه موارد شدیدتر هستند، این اختلال اغلب به‌عنوان مشکلی که کودک با گذر زمان از آن رها می‌شود، در نظر گرفته می‌شود. مداخله زودهنگام برای درمان فلج مغزی خفیف تفاوت بزرگی در آینده کودک ایجاد می‌کند. بنابراین در صورت مشاهده علائم تأخیر رشد هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. 

 

علائم فلج مغزی خفیف

کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف ممکن است علائمی داشته باشند که برای والدین قابل توجه باشد اما آن‌ها را به اشتباه تفسیر کنند. به‌عنوان مثال، کودک مبتلا به فلج مغزی خفیف ممکن است دچار تأخیر در صحبت کردن شود. والدین او ممکن است فکر کنند که تأخیر به دلیل نقص گفتاری یا شنوایی است، در حالی که در واقع این تأخیر به دلیل فلج مغزی است. علائمی که ممکن است نشان‌دهنده فلج مغزی خفیف باشد عبارت‌اند از:

  • راه رفتن روی نوک و پنجه پا
  • نگه داشتن بازوها در هوا در حالتی که شبیه خرس عروسکی است
  • خم کردن بازوها یا مشت کردن دست به‌صورت ناخودآگاه
  • عدم هماهنگی کلی یا بیش‌ازحد دست و پا چلفتی بودن
  • احتیاط در مورد شرکت در بسیاری از فعالیت‌هایی که نیاز به حرکت زیاد دارند
  • شکایت از درد پا پس از فعالیت به مقداری که برای سایر کودکان طبیعی است
  • سفتی پاها
  • تلاش بیش‌از‌حد برای راه رفتن یا ایستادن بر روی صافی پا

علائم فلج مغزی خفیف

توانایی‌های افراد مبتلا به فلج مغزی خفیف

فلج مغزی هر بیمار را به‌طور متفاوتی تحت تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین تعیین اینکه یک فرد ممکن است قادر به انجام چه کاری باشد یا نه، دشوار است. بسیاری از افراد مبتلا به فلج مغزی خفیف می‌توانند تقریباً در هر فعالیتی که همسالان آن‌ها انجام می‌دهند شرکت کنند. مبتلایان به فلج مغزی خفیف در برخی از فعالیت‌ها بیشتر از سایرین موفق خواهند شد. به‌عنوان مثال، کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف بهتر به سمت شرکت در ورزش‌هایی مانند هنرهای رزمی یا شنا هدایت می‌شوند. ورزش‌هایی مانند فوتبال، بیسبال یا بسکتبال نیاز به دویدن زیاد دارند که برای افراد مبتلا به فلج مغزی دشوار هستند. همان‌طور که افراد غیرمعلول استعدادها و مشکلات متفاوتی دارند، افراد مبتلا به انواع خفیف فلج مغزی نیز چنین هستند.

 

درمان فلج مغزی خفیف

روش‌های درمانی مختلف برای درمان فلج مغزی خفیف عبارت‌اند از:

 

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی از روش‌های بهبود تحرک است. تمرینات مداوم در فیزیوتراپی به تحریک مغز کمک می‌کند و باعث می‌شود تغییراتی انطباقی در آن ایجاد شود. در نتیجه، حرکات متأثر از اسپاستیسیته بهطور مجدد در نواحی بدون آسیب مغز سازماندهی شده و باعث بهبود آن‌ها می‌شوند.

 

کاردرمانی

یکی از روش‌های درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف شرکت در جلسات کاردرمانی است. کاردرمانگران در طول جلسات به کودک کمک کنند در فعالیت‌های روزمره ازجمله بازی، مراقبت از خود و شرکت در محیط‌های اجتماعی مشارکت بیشتری داشته باشد. کاردرمانی شامل فعالیت‌های حرکتی ظریف مانند نوشتن،‌ بازی با اسباب‌بازی‌های مختلف، یکپارچگی حسی و آموزش مراقبت از خود در طول درمان می‌باشد.

تمرین مکرر فعالیت‌ها باعث می‌شود عملکرد مغز مجدداً تنظیم شده و انجام فعالیت‌های روزمره برای کودک به مرور زمان آسان‌تر شود. کاردرمانگران معمولاً در طول کاردرمانی از فعالیت‌های جذاب و سرگرم‌کننده استفاده می‌کنند.

 

گفتاردرمانی

فلج مغزی خفیف در برخی موارد به‌دلیل اسپاستیسیتی تأثیرگذار بر عضلات گردن و صورت،‌ موجب ناتوانی کودک در صحبت کردن یا ایجاد مشکل در بلع می‌شود. گفتاردرمانگران در طول جلسات گفتاردرمانی از بازی‌ها و تمرینات لب و زبان استفاده می‌کنند تا عضلات گردن و صورت کودک را تقویت کنند. در برخی موارد نیز آن‌ها به آموزش روش‌های ارتباطی جایگزین برای برقراری ارتباط می‌پردازند.

 

ورزش در خانه

تمرین فعالیت‌ها و تمرینات آموخته‌شده در طول فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی در خانه نیز ضروری است. تمرین مداوم به تقویت تقاضا در مغز کمک می‌کند و باعث افزایش انعطاف‌پذیری عصبی می‌شود و به بیمار کمک می‌کند تا تحرک خود را سریع‌تر بهبود بخشد.

 

ارتز

در بسیاری از موارد فلج مغزی باعث راه رفتن غیرطبیعی می‌شود. در این صورت پزشک باید ابتدا به فکر اصلاح فرم راه رفتن کودک باشد. راه رفتن غیرطبیعی باعث ضعف در پاها، درد مزمن و افزایش مشکلات مربوط به راه رفتن در آینده می‌شود. در این راستا استفاده از ارتز یا بریس برای نگه داشتن پا در محل و موقعیت مناسب بسیار کمک‌کننده است.

ارتزها مانع از پیچ خوردن پا می‌شوند، از عضلات آسیب‌دیده حمایت کرده و به تقویت عضلات پا کمک می‌کنند. این ابزارها باعث می‌شوند بیمار بتواند به درستی راه برود.

 

بوتاکس

تزریق بوتاکس یکی دیگر از روش‌های کمک به اسپاسم در فلج مغزی خفیف است. بوتاکس به مسدود کردن سیگنال‌های عصبی بیش‌فعال که باعث انقباض غیرارادی عضلات می‌شوند، کمک می‌کند. بیمار هر چند ماه نیاز به تزریق بوتاکس دارد؛ زیرا ماهیچه‌ها دوباره سفت می‌شوند.

در برخی موارد حتی بعد از ناپدید شدن اثرات بوتاکس، بیمار می‌تواند بسیاری از پیشرفت‌های ناشی از تزریق بوتاکس را حفظ کند و قادر به کنترل بیشتر اسپاستیسیته باشد.

 

باکلوفن

باکلوفن یکی از مواد شل‌کننده عضلانی است که یا به صورت خوراکی مصرف می‌شود یا به طور مستقیم ازطریق پمپ باکلوفن داخل نخاعی کاشته شده به نخاع پمپ می‌شود. به‌طور کلی، افراد مبتلا به فلج مغزی خفیف، باکلوفن را به شکل قرص مصرف می‌کنند؛ زیرا اسپاستیک آن‌ها به اندازه کافی شدید نیست که نیاز به جراحی داشته باشند. اثرات باکلوفن نیز مانند بوتاکس موقتی هستند و معمولاً فیزیوتراپی فشرده برای کنترل بهتر حرکات توصیه می‌شود.

درمان فلج مغزی خفیف

جمع‌بندی

فلج مغزی خفیف نوعی اختلال فلج مغزی است که با علائمی خفیف ظاهر می‌شود. تشخیص این بیماری به‌خاطر علائم آن دشوارتر است و معمولاً‌ دیرتر اتفاق میفتد. این اختلال معمولاً‌ با گذر زمان بهبود می‌یابد و کودک از شر آن خلاص می‌شود. به‌علاوه تشخیص و درمان زودهنگام نیز تأثیر قابل توجهی بر درمان همیشگی این بیماری دارد. بنابراین اگر فرزند شما علائم فلج مغزی خفیف نشان می‌دهد باید سریع تر درمان را شروع کنید تا بتوانید علائم حرکتی را مدیریت کنید. همکاران ما در کلینیک رسش بالاترین سطح از خدمات تخصصی را به شما ارائه می کنند.

 

mycerebralpalsychild

flintrehab


اشتراک

مطالب مشابه

دلایل، علائم و نشانه های فلج مغزی در کودکان

دلایل، علائم و نشانه های فلج مغزی در کودکان

علائم و نشانه های فلج مغزی در دوران نوزادی یا پیش دبستانی ظاهر می شوند. علت آن آسیب هایی است که هنگام رشد ، غالباً قبل از تولد ، به مغز نابالغ وارد می شود.

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

علائم بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی، اغلب به نوع CP آنها و همچنین شدت آن بستگی دارد. برخی از اشکال فلج مغزی ، مانند فلج مغزی اسپاستیک ، باعث سفتی عضلات ، رفلکس های شدید و حرکات غیرطبیعی در هنگام راه رفتن یا تلاش برای حرکت می شوند.

11 نکته ای که باید در مورد فلج مغزی بدانید

11 نکته ای که باید در مورد فلج مغزی بدانید

فلج مغزی (CP) شایعترین ناتوانی حرکتی در دوران کودکی است و کودکان مبتلا به فلج مغزی و خانواده های آنها نیاز به حمایت دارند. درباره فلج مغزی و علائمی که باید در کودکان خردسال جستجو کنید بیشتر بدانید.

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی (فلج تک اندام) نوعی فلج است که روی یک اندام ، اغلب یک دست تأثیر می گذارد ، اما می تواند یکی از پاهای شما را نیز درگیر کند. گاهی اوقات می تواند یک مشکل موقتی باشد ، اما در سایر موارد می تواند دائمی باشد.

آشنایی کامل با فلج مغزی اسپاستیک

آشنایی کامل با فلج مغزی اسپاستیک

فلج مغزی اسپاستیک شایع ترین نوع فلج مغزی است. عضلات افرادی که دچار فلج مغزی اسپاستیک هستند سفت به نظر می رسند و ممکن است حرکات آنها سفت و تند به نظر برسد.

انواع فلج مغزی (Cerebral Palsy Types)

انواع فلج مغزی (Cerebral Palsy Types)

فلج مغزی چهار نوع اصلی دارد که ناهنجاری هایی را در قسمت های مختلف مغز منعکس می کند و در نتیجه انواع مختلفی از علائم ایجاد می شود.

آیا زمان زایمان ممکن است بر خطر فلج مغزی تأثیر گذار باشد

آیا زمان زایمان ممکن است بر خطر فلج مغزی تأثیر گذار باشد

یک مطالعه نشان می دهد ، نوزادان در هفته 37 یا 38 - یا در هفته 42 یا بالاتر - در مقایسه با متولدین 40 هفته در معرض خطر ابتلا به فلج مغزی هستند. پس حتما این مقاله رو مطالعه کنید.

درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجود

درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجود

درمان فلج مغزی می تواند براساس علائم خاص کودک شما متفاوت باشد. درمان می تواند شامل درمان ، دارو ، جراحی و موارد دیگر باشد با ما همراه باشید.

مشکلات و بیماری های همزمان با فلج مغزی

مشکلات و بیماری های همزمان با فلج مغزی

فلج مغزی اغلب همزمان با سایر مشکلاتی وجود دارد که می توانند کیفیت زندگی کودک را تحت تأثیر قرار دهند. برخی از این مشکلات مربوط به فلج مغزی است ، در حالی که برخی دیگر ارتباطی با آن ندارند اما معمولاً با فلج مغزی اتفاق می افتند.

نقش گفتار درمانی در فلج مغزی

نقش گفتار درمانی در فلج مغزی

فلج مغزی می تواند توانایی صحبت کردن فرزند شما را تحت تأثیر قرار دهد. با گفتاردرمانی شما می توانید مهارت های گفتاری و ارتباطی آنها را بهبود ببخشید. در این مقاله با ما همراه باشید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید