مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟
مونوپلژی (فلج تک اندام) نوعی فلج است که روی یک اندام ، اغلب یک دست تأثیر می گذارد ، اما می تواند یکی از پاهای شما را نیز درگیر کند. گاهی اوقات می تواند یک مشکل موقتی باشد ، اما در سایر موارد می تواند دائمی باشد.
مونوپلژی و سیستم عصبی
بدن شما سیستم گسترده ای از اعصاب دارد. یکی از عملکردهای سیستم عصبی شما حرکت دادن عضلات بدنتان است. این حرکات شامل مواردی است که شما کنترل می کنید (ارادی) و حرکاتی که کنترلی بر روی آنها ندارید(غیر ارادی).
وقتی قسمتی از سیستم عصبی آسیب می بیند ، می تواند فعالیت سیگنال دهی به عضله یا گروه عضلانی را مختل کند. این وضعیت می تواند منجر به ضعف عضلانی (پارزی) یا فلج در ناحیه آسیب دیده شود.
آسیب به سیستم عصبی می تواند شامل مغز ، نخاع یا یک یا چند عصب باشد و بر اندام عضوی در قسمت فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر بگذارد.
پیشنهاد می کنم حتما مطالعه کنید : آشنایی با انواع فلج مغزی
علائم مونوپلژی
علائم مونوپلژی می توانند به طور ناگهانی بروز کنند مانند مواردی که در اثر یک آسیب یا سکته مغزی اتفاق می افتند . علائم همچنین ممکن است با گذر زمان به دلیل پیشرفت فلج مغزی یا بیماری نورون حرکتی به تدریج پیشرفت کنند.
علامت اصلی مونوپلژی یا فلج تک اندام عدم توانایی حرکت یکی از دست ها یا پاها است.
علاوه بر مورد بالا ممکن است علائم زیر را نیز در اندام آسیب دیده یا اطراف آن تجربه کنید:
- کاهش حس
- سفتی یا اسپاسم عضلانی
- احساس بی حسی و سر شدگی یا سوزن سوزن شدن
- از دست دادن تون عضلانی یا عضلات فلاپی و شل
- خم و کج شدن انگشتان دست یا پا در اندام آسیب دیده
چه عواملی باعث مونوپلژی می شود؟
مونوپلژی اغلب ناشی از فلج مغزی می باشد. همچنین در مواقعی می تواند در اثر آسیب یا ضربه به مغز ، نخاع یا اندام آسیب دیده نیز ایجاد شود.
سایر علل و دلایل احتمالی ( اگرچه کمتر شایع هستند )عبارتند از:
- سکته
- تومورهایی درگیر کننده مغز یا نخاع
- فشردگی عصب محیطی ، به دلیل بیماری هایی مانند فتق یا بیرون زدگی دیسک ، خار استخوان یا تومور
- التهاب عصب (نئوریت)
- نوروپاتی محیطی
- یک بیماری نورون حرکتی که یک اندام را تحت تأثیر قرار می دهد ، مانند آمیوتروفی مونوملیک
- بیماری های عصبی خود ایمنی مانند مولتیپل اسکلروزیس
- سندرم براون سکوارد
- رادیکولوپاتی کمری
- آنوریسم
مقایسه مونوپلژی و همی پلژی
مونوپلژی و همی پلژی هر دو انواع فلج هستند. اما تفاوت آنها با یکدیگر چیست؟
مونوپلژی نوعی از فلج است که روی یک اندام در قسمت فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر می گذارد. بنابراین ، به عنوان مثال اگر دچار مونوپلژی باشید و نتوانید بازوی راست خود را حرکت دهید ، هنوز هم می توانید پای راست خود را تکان دهید.
همی پلژی نوعی از فلج است که یک طرف بدن را درگیر می کند. سمت راست یا سمت چپ بدن می تواند تحت تأثیر این بیماری قرار گیرد.
اگر در سمت راست خود دچار همی پلژی باشید ، نمی توانید دست راست و پای راست خود را حرکت دهید. عضلات سمت راست صورتتان نیز ممکن است تحت تأثیر این مشکل قرار گیرند.
در حالی که این دو بیماری با یکدیگر متفاوت هستند ، اما بسیاری از دلایل بالقوه مونوپلژی و همی پلژی مشترک هستند، از جمله مواردی مانند آسیب دیدگی ، فلج مغزی و سکته مغزی باشد.
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با فلج مغزی ، علائم، عوامل، عوارض، تشخیص و درمان
تشخیص مونوپلژی
مونوپلژی پس از معاینه فیزیکی و گاهی پس از معاینه عصبی بیشتر توسط پزشک تشخیص داده میشود.
ازآنجاییکه پس از معاینه فیزیکی بیمار، گاهیاوقات ضعف در اندامی دیگر یا بیماری همی پلژی یا پاراپلژی تشخیص داده میشود.
معاینه عصبی اندام توسط آزمایشی تشخیصی الکترومیوگرافی انجام میشود. در این آزمایش شرایط سلامت عضلات و سلولهای عصبی کنترلکننده فعالیت این عضلات بررسی میشود.
پزشک از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی برای تشخیصی انتخابی و بررسی تمام اشکال همی پلژی استفاده میکند.
روش دیگری که برای تشخیص نقصهای حرکتی مانند مونوپلژی استفاده میشود، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال است. در این روش ارزیابی سطح عملکردی دستگاه قشر نخاعی ازطریق تحریک ضایعات قشر نخاعی انجام شده و به وسیله این روش بیماری تشخیص داده میشود.
گزینه های درمانی چه هستند؟
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیمارهای مربوط به با فلج اندام ها از جمله مونوپلژی وجود ندارد. در عوض ، هدف درمان در این بیماری این است که علائم را بهبود بخشیده و کیفیت زندگی را بهتر کند.
درمان علت اصلی بیماری مونوپلژی بسیار مهم است.
برخی از گزینه های درمانی بالقوه برای درمان مونوپلژی عبارتند از:
- فیزیوتراپی: از فیزیوتراپی می توان برای حفظ یا تقویت قدرت ، انعطاف پذیری و تحرک در اندام آسیب دیده استفاده کرد. از کشش ، ورزش یا ماساژ هم برای تحریک عضلات و اعصاب استفاده می شود.
- کاردرمانی: کاردرمانی روشهای مختلفی را برای آسان کردن انجام کارهای روزمره مانند لباس پوشیدن ، استحمام یا پخت و پز آموزش می دهد.
- دستگاه های کمکی: این تجهیزات می توانند کارهای روزمره را برای بیمار راحت کنند. به عنوان چند نمونه می توان به واکر ، ویلچر ، میله ها و دستگیره های اختصاصی و دستگاه های فعال شونده با صدا اشاره کرد.
- داروها: داروها ممکن است به کاهش برخی از علائم مرتبط با مونوپلژی کمک کنند. به عنوان مثال می توان از داروهای ضد درد برای کاهش درد و ناراحتی و داروهای شل کننده عضلانی برای رفع سفتی یا اسپاسم عضلات نام برد.
- جراحی: اگر مونوپلژی به علت تومور یا فشار عصبی پیش آمده باشد ، ممکن است به جراحی نیاز باشد.
سخن آخر
مونوپلژی نوعی از فلج است که روی یک اندام مانند دست یا پا در یک طرف بدن شما تأثیر می گذارد. این بیماری زمانی می افتد که آسیب به بخشی از سیستم عصبی، سیگنال دادن اعصاب به عضلات اندام آسیب دیده را مختل کند.
مونوپلژی می تواند قسمت فوقانی یا تحتانی بدن ، یک دست یا یک پا، را تحت تأثیر قرار دهد. علائم آن می توانند به طور ناگهانی ظاهر شوند یا با گذشت زمان پیشرفت کنند.
مونوپلژی اغلب از فلج مغزی ناشی می شود. اما همچنین می تواند در اثر یک آسیب یا ضربه به مغز ، نخاع یا اندام آسیب دیده اتفاق بیفتد.
اگرچه مونوپلژی گاهی می تواند با گذشت زمان بهبود پیدا کند ، اما در بعضی از افراد ممکن است یک مشکل دائمی باشد. گزینه های درمانی معمولاً بر کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگدی فرد متمرکز هستند.
برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو شما هستیم .
منابع
سوالات متداول
مونوپلژی از دست دادن عملکرد حرکتی در یک اندام منفرد است ولی مونوپارزی به از دست دادن جزئی یا کامل عملکرد حرکتی یک عضو اشاره دارد.
مونوپلژی یک اندام (اندام فوقانی و اندام تحتانی) و پاراپلژی هر دو اندام (هر دو اندام تحتانی یا هر دو اندام فوقانی) را درگیر میکند.