کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
دلیل لیس زدن در اوتیسم چیست؟ + راه‌های کنترل رفتار لیسیدن در اتیسماتیسم

دلیل لیس زدن در اوتیسم چیست؟ + راه‌های کنترل رفتار لیسیدن در اتیسم

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۶ دی ۱۴۰۱

بیشتر کودکان اوتیسم، رفتارهای تکراری، علایق محدود و واکنش‌های حسی خاصی دارند. یکی از این رفتارها که ممکن است واکنش‌های اجتماعی بیشتری به همراه داشته باشد، لیسیدن است. البته لیس زدن در اوتیسم شایع است. گاهی برای تحریک‌پذیری حسی، و گاهی هم مکانیسم واکنشی این کودکان برای مقابله با استرس‌هاست. در این مقاله رسش، نگاه دقیق‌تری به این رفتار می‌اندازیم و راه‌های کنترل آن را به شما یاد می‌دهیم.

 

دلیل لیس زدن در اوتیسم چیست؟

دانستن و درک دلیل لیسیدن در اوتیسم مانند هر رفتار دیگری مهم است، چون به پدرومادر و اطرافیان کودک کمک می‌کند با آگاهی بیشتری از او حمایت کنند.

کودکان اتیسم خیلی اوقات رفتار لیسیدن اشیا را از خود نشان می‌دهند. یعنی این رفتار میان افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) شایع است.

این‌ها رایج‌ترین دلایل لیس زدن در اوتیسم هستند:

  • بیشتر اوقات به پردازش حسی ربط دارد. یعنی راهی برای کمک به تنظیم حس لامسه آن‌هاست.
  • می‌تواند نوعی رفتار تسکین‌دهنده یا راهی برای مقابله با استرس‌ها باشد. یعنی لیس زدن در اوتیسم می‌تواند احساس آرامش به مبتلایان بدهد.
  • کودکان اتیسم خیلی اوقات به‌سوی اشیای خاصی کشیده می‌شوند، و عمل لیسیدن آن شی ممکن است راهی برای ابراز علاقه باشد.

 

آیا باید جلوی لیس زدن در اوتیسم را بگیریم؟

رفتار لیس زدن در بسیاری از کودکان زیر سه سال شایع است. آن‌ها وسائل دوروبرشان را لیسیده یا در دهان می‌گذارند. اما تداوم این رفتار بعد از 3سالگی، باعث نگرانی پدرومادرها می‌شود.

نکته مهم اینکه لیسیدن اشیا دلیل قاطعی برای ابتلا به اتیسم نیست. پس در قدم اول، باید این را نشانه‌ای دانسته، و برای تشخیص دقیق علت آن به پزشک مراجعه کنید.

اما اگر لیس زدن به‌خاطر اوتیسم باشد، مسلما می‌توان کارهایی برای کنترل آن انجام داد. البته رفتار لیسیدن مسئله رایجی میان کودکان مبتلا به اوتیسم است. لازم نیست به‌طور کامل از این رفتار جلوگیری کرد.

بعضی اوقات ناشی از جست‌وجوهای حسی است، یعنی کودک به‌دنبال حس‌های مختلف می‌گردد. چه‌بسا نشانه اضطراب و استرس هم باشد. در واقع لیس زدن در اوتیسم مانند مکانیسمی آرام‌کننده برای کودک عمل می‌کند.

اما از طرف دیگر، لیس زدن ممکن است باعث آسیب به بافت زبانی و حس چشایی کودک شود. نگرانی دیگر، واکنش دیگران به چنین رفتارهایی است.

چه‌بسا هم‌سالان و هم‌بازی‌ها، این رفتار کودک اتیسم را تشخیص داده، و با آن کنار نیایند. پس ایجاد مشکل در برقراری روابط اجتماعی هم می‌تواند دغدغه‌ای برای این کودکان باشد.

اگر رفتار لیسیدن باعث ناراحتی کودک یا ایجاد مشکل در تعاملات اجتماعی او می‌شود، باید سراغ کمک حرفه‌ای و مداخله کاردرمانی را بگیریم.

با راهنمایی و حمایت صحیح از سوی پزشک، کاردرمانگر و متخصصان این حوزه، می‌توان رفتار لیسیدن را کنترل کرد تا کودک اتیسم یاد بگیرد با محیطش به‌شیوه‌ای سالم و ایمن کنار بیاید.

بیشتر بخوانید: اتیسم چه رابطه‌ای با اسکیزوفرنی دارد؟ + شباهت‌ها و تفاوت‌های اوتیسم و اسکیزوفرنی

چگونه با لیس زدن در اوتیسم مقابله کنیم؟

اگر بنابر دلایل بالا، توصیه حرفه‌ای، کنترل و مدیریت این رفتار است، مسلما راه‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند به کودک مبتلا به اوتیسم کمک کنند.

برای نمونه، رفتارهای کنترل‌شده دیگری را می‌توان جایگزین رفتار لیسیدن در اوتیسم کرد. پدرومادر می‌توانند از تنقلات جویدنی، یا نوشیدنی‌هایی با نی، ورودی حسی به دهان را تأمین کنند.

اسباب‌بازی‌های جویدنی و اقلام این‌چنینی هم راه ایمن و قابل‌قبولی برای دریافت ورودی حسی برای کودکان اتیسم هستند. البته توجه به بهداشت دهان و دندان کودک، هنگام ارائه وسایل جویدنی بسیار مهم است!

کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است به‌خاطر حس چشایی و ظرفیت دریافت ورودی لمسی، به‌سوی رفتار لیسیدن کشیده شوند. پس ارائه رژیم غذایی مناسب حسی هم می‌تواند به کاهش رفتار لیس زدن در اوتیسم کمک کند.

کاردرمانگرها و گفتاردرمانگرها با بررسی شرایط هر کودکی، راهبردهای منحصربه‌فرد مؤثری برای کمک به جست‌وجوی حسی آن کودک و کنترل رفتارهایش ارائه می‌دهند.

 

جمع‌بندی

بسیاری از کارشناسان عقیده دارد لیس زدن در اوتیسم با نیاز اساسی به تحریک حسی مرتبط است. افراد مبتلا به این وضعیت، ممکن است تحت‌تأثیر محرک‌های حسی، مانند سروصدا یا نور قرار بگیرند، و دنبال حس‌های لامسه‌ای برای کمک به تنظیم حواس خود باشند.

اما اگر لیسیدن در اوتیسم با ریسک سلامتی همراه است، یا واکنش هم‌سالان کودک را به همراه دارد، می‌توانید آن را کنترل کنید. در نهایت توصیه می‌کنیم به کلینیک جامع توان‌بخشی رسش مراجعه کنید تا کمک حرفه‌ای در این زمینه دریافت کنید.

 

منابع:

playgroupnsw.org.au

noodlenook.net

sensorysmartparent.com


اشتراک

مطالب مشابه

تست و تشخیص اتیسم در کودکان

تست و تشخیص اتیسم در کودکان

یکی از راه های تشخیص اوتیسم ، معاینه کامل جسمی و عصبی است. ارزیابی همچنین ممکن است با ابزارهای غربالگری نیز همراه باشد. هیچ تست واحدی نمی تواند اوتیسم را تشخیص دهد. در عوض ، ترکیبی از ابزارهای زیادی برای تشخیص اوتیسم لازم است.

 5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

ورزش نه تنها به كودكان مبتلا به اتیسم كمك می كند كه فعالیت بهتری در محیط داشته باشند ، بلكه به كاهش وزن نیز كمك می كنند و منجر به سلامتی كلی می شوند

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

تشخیص اتیسم برای فرزند شما می تواند یک اتفاق تغییر دهنده زندگی برای شما و کل خانواده باشد ، اما شما در این امر تنها نیستید. در اینجا نکاتی از مشاور آموزشی آدام سوفرین در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید وجود دارد .

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

در حال حاضر ، افراد مبتلا به اتیسم در اثر تغییراتی که شیوع کرونا ( COVID-19) ایجاد کرده است ، دچا ر چالش های فراوانی در زندگی روزمره شده اند.

اتیسم غیر کلامی

اتیسم غیر کلامی

برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در حقیقت ، حدود 40 درصد کودکان مبتلا به ASD غیرکلامی هستند.برای آگاهی از این مشکل و چگونگی بهبود ارتباط ، به خواندن این متن ادامه دهید.

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اوتیسم با عملکرد بالا یک تشخیص پزشکی رسمی نیست. این اصطلاح اغلب برای اشاره به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود که بدون کمک زیادی می خوانند ، می نویسند ، صحبت می کنند و مهارت های زندگی را مدیریت می کنند.

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

میخواهیم بررسی می کنیم علائم رایج اتیسم در نوجوانان چیست ، اینکه اگر شما یا کودک نوجوان خود مبتلا به اتیسم هستید ، چه کاری می توانید انجام دهید و اگر نگران هستید که اوتیسم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد یا مختل کند ، چه کاری می توانید انجام دهید.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

عوارض اتیسم

عوارض اتیسم

اختلال طیف اتیسم (ASD) می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی شما را به درجات مختلف مختل کند. این عوارض بستگی به این دارد که اتیسم شما در چه قسمتی از طیف شدت قرار گرفته است.

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

محققان استرالیایی دریافته اند كه كودكان مبتلا به اتیسم برخلاف بازی با اسباب بازی ها هنگام بازی با حیوانات بیشتر اجتماعی می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید