بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی
ریکاوری سکته مغزی چه زمانی شروع می شود؟
سکته مغزی هنگامی رخ می دهد که لخته های خون یا رگ های خونی پاره، خون رسانی به مغز شما را مختل کنند. هر ساله بیش از 795،000 آمریکایی سکته می کنند. تقریباً از هر 4 سکته مغزی 1 سکته در شخصی که قبلاً سکته کرده است رخ می دهد.
سکته های مغزی می تواند باعث اختلالات چشمگیری در مهارت های زبانی ، شناختی ، حرکتی و حسی شوند. به همین دلیل است که به عنوان علت اصلی ناتوانی طولانی مدت محسوب می شوند.
بهبودی از سکته مغزی می تواند روندی طولانی باشد که به صبر ، سخت کوشی و تعهد نیاز دارد. بهبودی ممکن است سالها طول بکشد.
بهبودی اغلب پس از تثبیت شدن وضعیت شما توسط پزشکان صورت می گیرد که شامل بازگرداندن جریان خون به مغز شما و کاهش فشار در منطقه اطراف است. همچنین شامل کاهش عوامل خطر سکته مغزی می باشد. به همین دلیل ، ممکن است توانبخشی در مدت بستری اولیه شما در بیمارستان آغاز شود. شروع روند بهبودی در اسرع وقت می تواند شانس شما را برای بازیابی عملکرد مغز و بدن تحت تأثیر قرار دهد.
چه مکان هایی توانبخشی سکته مغزی را ارائه می دهند؟
نوع مرکزی که در آن ریکاوری می کنید به نوع مشكلات شما و پوشش بیمه شما بستگی پیدا می کند. پزشک و مددکار اجتماعی بالینی شما می توانند در انتخاب مرکز و تمرینات مناسب به شما کمک کنند.
مراکز توان بخشی
بعضی از بیمارستان ها و کلینیک ها واحد توانبخشی دارند. سایر واحد ها در مراکز جداگانه ای هستند که بخشی از یک بیمارستان یا کلینیک نیستند. اگر در یک بخش بستری تحت درمان باشید ، باید چندین هفته در آن مرکز بمانید. اگر هم تحت مراقبت های سرپایی قرار بگیرید ، باید هر روز برای مدت زمان مشخصی برای دریافت خدمات تواتبخشی سکته مغزی مراجعه کنید.
خانه های سالمندان
برخی از خانه های سالمندان برنامه های ویژه توان بخشی سکته مغزی را ارائه می دهند. همچنین برخی از آنها خدمات درمانی فیزیرتراپی ، کار درمانی و ... را ارائه می دهند که می تواند به بهبودی شما کمک کند. این برنامه های درمانی معمولاً به شدت برنامه های ارائه شده در واحدهای توانبخشی بیمارستان نیستند.
حتما بخوانید: کار درمانی بیماران سکته مغزی
خانه شما
شاید بتوانید افراد متخصص را برای کمک به بهبودیتان به خانه خود بیاورید. گرچه این روش ممکن است راحت تر از انجام توانبخشی در خارج از خانه باشد ، اما محدودیت هایی هم دارد. احتمالاً نتوانید تمریناتی را که به تجهیزات ویژه ای نیاز دارند انجام دهید و ممکن است شرکت بیمه شما این نوع مراقبت را پوشش ندهد.
چگونه مغز پس از سکته بهبود می یابد؟
به طور کامل مشخص نیست که چگونه مغز پس از سکته مغزی بهبود می یابد.
چندین توضیح ممکن برای چگونگی بازتوانی مغز وجود دارد:
- مغز شما ممکن است با تغییر در نحوه انجام وظایف بتواند دوباره شروع به کار کند.
- اگر جریان خون به ناحیه آسیب دیده مغز شما بازیابی شده باشد ، ممکن است برخی از سلول های مغز شما به جای نابود شدن تنها آسیب دیده باشند. در نتیجه ، این سلول ها قادر خواهند بود با گذشت زمان فعالیت خود را از سر بگیرند.
- یک منطقه از مغز شما ممکن است عملکردهایی را که قبلاً توسط ناحیه آسیب دیده انجام می شده ، کنترل کند.
چه مهارت هایی را می توانم بازیابی کنم؟
هدف از توانبخشی بهبود یا بازیابی مهارت های گفتاری ، شناختی ، حرکتی یا حسی است تا بتوانید تا آنجا که ممکن است استقلال داشته باشید.
مهارت های گفتار
سکته مغزی می تواند باعث یک اختلال در زبان به نام آفازی شود. اگر این بیماری برای شما تشخیص داده شود، ممکن است به طور کلی در صحبت کردن مشکل داشته باشید. همچنین ممکن است پیدا کردن کلمات مناسب یا صحبت کردن با جملات کامل برای شما دشوار باشد.
اگر عضلات کنترل کننده گفتار آسیب دیده باشند ، ممکن است در گفتار مشکل داشته باشید. زبان درمانی و گفتار درمانی می توانند به شما کمک کنند یاد بگیرید که چگونه منسجم و واضح صحبت کنید. اگر آسیب بیش از حد شدید باشد ، گفتار درمانگر همچنین می تواند روش های دیگر برقراری ارتباط را به شما آموزش دهد.
مهارت های شناختی
سکته مغزی می تواند توانایی تفکر و استدلال شما را مختل کند ، به قضاوت ضعیف منجر شود و باعث مشکلات حافظه شود. همچنین می تواند باعث تغییرات رفتاری در شما شود.
ممکن است پس از سکته احساس بازدارندگی کمتری داشته باشید و در نتیجه بی پروا عمل کنید. دلیلش این است که شما دیگر متوجه عواقب احتمالی اعمال خود نیستید.
این امر موجب به خطر افتادن امنیت شمامی شود ، بنابراین مهم است که در جهت بازیابی این مهارت های شناختی تلاش کنید. متخصصان کاردرمانی و گفتاردرمانی می توانند به شما در بازیابی این توانایی ها کمک کنند. آنها همچنین می توانند کمک کنند تا خانه شما برایتان یک محیط امن باشد.
مهارت های حرکتی
سکته مغزی می تواند عضلات یک طرف بدن شما را ضعیف کرده و حرکت مفاصل را مختل کند. این به نوبه خود بر هماهنگی شما تأثیر می گذارد و راه رفتن و انجام سایر فعالیت های بدنی را برای شما دشوار می کند. همچنین ممکن است دچار اسپاسم عضلانی دردناک شوید.
فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند یاد بگیرید چگونه عضلات خود را متعادل و تقویت کنید. آنها همچنین می توانند با آموزش ورزش های کششی به شما در کنترل اسپاسم عضلات کمک کنند. هنگام یادگیری مهارت های حرکتی ، ممکن است لازم باشد از تجهیزات کمکی راه رفتن استفاده کنید.
مهارت های حسی
سکته مغزی می تواند بخشی از توانایی بدن شما در دریافت ورودی های حسی مانند گرما ، سرما یا فشار را تحت تأثیر قرار دهد. درمانگران می توانند با شما همکاری کرده و به بدن شما کمک کنند تا با تغییرات سازگار شود.
حتما مطالعه کنید : همه چیز در مورد اکولالیا یا گفتار تکراری
چه عوارض دیگری قابل درمان است؟
اختلال گفتاری ، شناختی یا حرکتی ممکن است عوارض دیگری نیز ایجاد کنند. برخی از عوارض ممکن است درمان شوند. این موارد عبارتند از:
کنترل مثانه و روده
سکته مغزی می تواند باعث مشکل در کنترل مثانه و روده شود. ممکن است تشخیص ندهید که باید به دستشویی بروید. یا ممکن است نتوانید به سرعت خود را به دستشویی برسانید. ممکن است دچار اسهال ، یبوست یا از دست دادن کنترل روده شوید. تکرر ادرار ، مشکل در ادرار کردن و از دست دادن کنترل مثانه نیز می تواند رخ دهد.
یک متخصص مثانه یا روده می تواند به درمان این مشکلات کمک کند. ممکن است لازم باشد در طول روز یک صندلی توالت در نزدیکی خود داشته باشید. گاهی داروها نیز می توانند مفید باشند. در موارد حاد ، پزشک برای خارج کردن ادرار، یک کاتتر ادراری در بدن شما قرار می دهد.
بلعیدن
سکته مغزی می تواند منجر به مشکلات بلع شود. ممکن است هنگام غذا خوردن قورت دادن را فراموش کنید و یا یک آسیب عصبی داشته باشید که بلع را دشوار کند. این مشکل می تواند باعث پریدن غذا در گلو ، سرفه کردن یا سکسکه شود. گفتاردرمانی می تواند به شما کمک کند دوباره بلعیدن و غذا خوردن به صورت عادی را یاد بگیرید. متخصصان تغذیه همچنین در یافتن غذاهای مقوی که خوردن آن برای شما راحت تر است به شما کمک می کنند.
افسردگی
برخی از افراد پس از سکته مغزی دچار افسردگی می شوند. یک روانپزشک ، روانشناس یا سایر متخصصان بهداشت روان می توانند با درمان و داروهای ضد افسردگی به درمان این اختلال کمک کنند.
حتما مطالعه کنید: درمان فلج بعد از سکته مغزی
آیا توانبخشی همیشه موفقیت آمیز است؟
طبق اعلام انجمن ملی سکته مغزی امریکا ، 10 درصد از افرادی که سکته مغزی می کنند تقریباً کامل بهبود می یابند و 25 درصد آنها با مشکلات جزئی بهبود می یابند. 40 درصد دیگر دچار مشکلات متوسط تا شدید می شوند که نیاز به مراقبت ویژه دارند. این بدان معناست که نوعی معلولیت وجود دارد که بر عملکرد روزانه شما تأثیر می گذارد ، چه در محل کار و چه در زندگی شخصی. و 10 درصد به مراقبت طولانی مدت در خانه سالمندان یا سایر مراکز نیاز دارند.
بهبود موفقیت آمیز سکته مغزی به عوامل مختلفی بستگی دارد ، از جمله:
- سکته چه مقدار صدمه وارد کرده است
درمان چقدر زود شروع می شود
چقدر انگیزه شما بالا است و چقدر برای بهبودی تلاش می کنید
سن شما در هنگام سکته چقدر است
آیا سایر مشکلات پزشکی دارید که بتواند بر بهبودی تأثیر بگذارد
متخصصین پزشکی بازتوانی شما نیز می توانند بر بهبودی شما تأثیر داشته باشند. هرچه مهارت بیشتری داشته باشند ، ریکاوری بهتری خواهید داشت.
اعضای خانواده و دوستانتان نیز می توانند با تشویق و حمایت ، دید شما را به آینده این بیماری تغییر داده و به شماکمک کنند.
با انجام منظم تمرینات توانبخشی می توانید شانس بهبودی موفقیت آمیز خود را افزایش دهید.
برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .