کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...اختلالات مغزی

حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۹

حادثه مغزی عروقی چیست؟

حادثه عروقی مغزی (CVA) اصطلاح پزشکی سکته مغزی است. سکته زمانی است که جریان خون به بخشی از مغز شما یا به علت انسداد یا پارگی رگ متوقف می شود. علائم مهمی در سکته وجود دارند که باید از آنها آگاه باشید و مراقب آنها باشید.

اگر فکر می کنید ممکن است سکته کرده باشید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. هرچه سریعتر تحت درمان قرار بگیرید ، پروسه درمان بهتر می شود زیرا سکته درمان نشده برای مدت طولانی می تواند منجر به آسیب دائمی مغز شود.

انواع حوادث عروقی مغزی

دو نوع اصلی حوادث عروقی مغزی یا سکته وجود دارد: سکته ایسکمیک در اثر انسداد ایجاد می شود. سکته هموراژیک در اثر پارگی رگ خونی ایجاد می شود. هر دو نوع سکته بخشی از مغز را از خون و اکسیژن محروم می کنند و باعث مرگ سلول های مغزی می شوند.

سکته ایسکمیک

سکته ایسکمیک شایع ترین نوع سکته است و هنگامی رخ می دهد که لخته خون رگ خونی را مسدود کرده و از رسیدن خون و اکسیژن به بخشی از مغز جلوگیری کند. دو حالت وجود دارد که این اتفاق می افتد. یک حالت سکته آمبولیک است که لخته در جای دیگری از بدن شما ایجاد می شود و در رگ خونی مغز قرار می گیرد و سکته رخ می دهد. حالت دیگر سکته ترومبوتیک است که وقتی تشکیل می شود که لخته در رگ خونی مغز ایجاد شود.

سکته هموراژیک

سکته هموراژیک هنگامی اتفاق می افتد که رگ خونی پاره شود ، یا خونریزی کند و از رسیدن خون به بخشی از مغز جلوگیری می کند. خونریزی ممکن است در هر رگ خونی مغز رخ دهد ، یا ممکن است در غشای اطراف مغز ایجاد شود.

حتما مطالعه کنید : بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

حوادث مغزی عروقی

علائم حوادث عروقی مغزی

هرچه سریعتر بتوانید سکته را تشخیص و درمان کنید ، وضعیت شما بهتر خواهد بود. به همین دلیل ، درک و شناخت علائم سکته مهم است.

علائم سکته عبارتند از:

  • مشکل در راه رفتن
  • سرگیجه
  • از دست دادن تعادل و هماهنگی
  • مشکل در صحبت کردن یا درک دیگران در حین صحبت
  • بی حسی یا فلج صورت ، پا یا بازو ، به احتمال زیاد فقط در یک طرف بدن
  • تاری یا سیاهی دید
  • سردرد ناگهانی ، به ویژه هنگامی که همراه با حالت تهوع ، استفراغ یا سرگیجه باشد

علائم سکته بسته به فرد و محل مغز ممکن است متفاوت باشند. علائم معمولاً ناگهانی ظاهر می شوند ، حتی اگر خیلی شدید نباشند ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند.

حتما مطالعه کنید: تفاوت سکته مغزی و فلج بلز

یادآوری سر نام "FAST" به افراد کمک می کند تا رایج ترین علائم سکته را تشخیص دهند:

  • صورت (Face) : آیا یک طرف صورت افتاده است؟
  • بازو (Arm) : اگر شخص هر دو دست را در جلوی بدن نگه دارد ، آیا یکی به سمت پایین حرکت می کند؟
  • گفتار (Speech) : آیا گفتار فرد غیرطبیعی یا بریده بریده است؟
  • زمان (Time) : وقت آن است که در صورت وجود هر یک از این علائم با 115 تماس گرفته و به بیمارستان بروید.

تشخیص حوادث مغزی عروقی

پزشکان تعدادی ابزار برای تعیین اینکه آیا شما سکته کرده اید یا خیر دارند. ابتدا یک معاینه کامل جسمی را انجام می دهند ، در طی آن قدرت ، واکنش ها ، دید ، گفتار و حواس شما را بررسی می کنند. آنها همچنین وجود صدای خاصی را در رگهای خونی گردن شما بررسی می کنند. این صدا که به آن بروئی می گویند ، نشان دهنده جریان خون غیر طبیعی است. در آخر ، آنها فشار خون شما را بررسی می کنند که در صورت سکته ممکن است بالا باشد.

پزشک شما همچنین ممکن است آزمایشات تشخیصی را برای کشف علت سکته و مشخص کردن محل آن انجام دهد. این آزمایشات ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشد:

  • آزمایش خون: مرکز درمانی ممکن است بخواهد خون شما را از نظر زمان لخته شدن ، سطح قند خون یا عفونت آزمایش کند. اینها همه می توانند در احتمال و پیشرفت سکته تأثیر بگذارد.
  • آنژیوگرام: آنژیوگرام ، که شامل افزودن رنگ به خون و گرفتن عکس رادیوگرافی از سر است و می تواند به پزشک کمک کند تا رگ خونی مسدود یا خونریزی کرده را پیدا کند.
  • سونوگرافی کاروتید: در این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از رگ های خونی گردن استفاده می شود. این آزمایش می تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد جریان خون غیرطبیعی به سمت مغز شما وجود دارد یا خیر.
  • سی تی اسکن: سی تی اسکن اغلب بلافاصله پس از بروز علائم سکته انجام می شود. این تست می تواند به پزشک کمک کند تا منطقه مشکل یا سایر مشکلات مرتبط با سکته را پیدا کند.
  • اسکن ام.آر.آی: ام آر آی می تواند تصویر دقیق تری از مغز را در مقایسه با سی تی اسکن ارائه دهد و در تشخیص سکته حساسیت بیشتری نسبت به سی تی اسکن دارد.
  • اکوکاردیوگرام: در این روش تصویربرداری از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از قلب شما استفاده می شود. این روش می تواند به پزشک کمک کند تا منبع لخته شدن خون را پیدا کند.
  • الکتروکاردیوگرام (EKG): ردیابی الکتریکی قلب شما است و به پزشک شما کمک می کند تا تشخیص دهد آیا ریتم غیر طبیعی قلب دلیل سکته است یا خیر.

درمان حادثه مغزی عروقی

درمان سکته به نوع سکته شما بستگی دارد. به عنوان مثال ، هدف از درمان سکته ایسکمیک بازگرداندن جریان خون است. درمان های سکته هموراژیک با هدف کنترل خونریزی انجام می شود.

درمان سکته ایسکمیک

برای درمان سکته ایسکمیک ، ممکن است داروی حل کننده لخته یا رقیق کننده خون به شما داده شود. همچنین ممکن است برای جلوگیری از سکته دوم ، به شما آسپرین تجویز شود. درمان اورژانسی این نوع سکته ممکن است شامل تزریق دارو به مغز یا رفع انسداد باشد.

درمان سکته هموراژیک

برای سکته هموراژیک، ممکن است دارویی به شما داده شود که فشار مغز شما را در اثر خونریزی کاهش دهد. اگر خونریزی شدید باشد ، ممکن است برای برداشتن خون اضافی به جراحی نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است برای ترمیم رگ خونی پاره شده به جراحی نیاز باشد.

حتما مطالعه کنید : اشنایی کامل با گفتار درمانی و فواید آن

حادثه مغزی عروقی در طولانی مدت

بعد از هر نوع سکته ، یک دوره نقاهت وجود دارد. طول دوره بهبودی بسته به شدت سکته متفاوت است. ممکن است لازم باشد به دلیل اثرات سکته بر سلامتی ، به ویژه هر نوع ناتوانی که ممکن است ایجاد کند ، در جلسات توانبخشی شرکت کنید. این می تواند شامل گفتاردرمانی یا کار درمانی یا کار با روانپزشک ، متخصص مغز و اعصاب یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی باشد.

وضعیت شما پس از سکته در طولانی مدت به چند عامل بستگی دارد:

  • نوع سکته
  • چقدر به مغز شما آسیب می رساند
  • چقدر سریع می توانید تحت درمان قرار گیرید
  • سلامتی کلی شما

وضعیت طولانی مدت پس از سکته ایسکمیک بهتر از سکته هموراژیک است.

عوارض شایع ناشی از سکته شامل اختلال در گفتار ، بلع ، حرکت ، یا فکر کردن است. اینها می توانند در طی هفته ها ، ماه ها و حتی سال ها پس از سکته بهبود یابند.

جلوگیری از حادثه مغزی عروقی

عوامل خطر زیادی برای بروز سکته وجود دارند ، از جمله دیابت ، فیبریلاسیون دهلیزی و فشار خون بالا.

به همین ترتیب ، اقدامات زیادی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از سکته انجام دهید. اقدامات پیشگیرانه برای سکته شبیه اقداماتی است که برای جلوگیری از بیماری های قلبی انجام می دهید. در اینجا چند روش برای کاهش این خطر وجود دارد:

  • فشار خون طبیعی را حفظ کنید.
  • مصرف چربی اشباع شده و کلسترول را محدود کنید.
  • از استعمال سیگار خودداری کنید و از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنید.
  • دیابت را کنترل کنید.
  • وزن مناسب داشته باشید.
  • ورزش منظم داشته باشید.
  • رژیم غذایی غنی از سبزیجات و میوه ها داشته باشید.

اگر می دانید که در معرض خطر هستید پزشک شما ممکن است داروهایی برای جلوگیری از سکته تجویز کند. داروهای پیشگیرانه احتمالی برای سکته شامل داروهایی هستند که خون را رقیق می کنند و از تشکیل لخته جلوگیری می کنند.

برای دریافت مشاوره رایگان در مورد سکته مغزی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .

 


منبع محتوا : Healthline
اشتراک

مطالب مشابه

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی یکی از انواع سکته مغزی است که کمتر اتفاق می افتد. هنگامی رخ می دهد که یک رگ خونی مسدود شده یا خونریزی کند و باعث مختل شدن کامل بخشی از مخچه شود.

چه چیزی می تواند باعث اختلال بلع شود ؟

چه چیزی می تواند باعث اختلال بلع شود ؟

مشکلات بلع ممکن است ناشی از سرفه یا پریدن غذا در گلو به دلیل ورود هوا به داخل نای یا ناتوانی کامل در بلع باشد.

حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...

حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...

حادثه عروقی مغزی (CVA) اصطلاح پزشکی سکته است. سکته زمانی است که جریان خون به بخشی از مغز شما یا به علت انسداد یا پارگی رگ متوقف می شود. علائم مهمی در سکته وجود دارند که باید از آنها آگاه باشید و مراقب آنها باشید.

غربالگری و تشخیص فلج مغزی و روش های درمان

غربالگری و تشخیص فلج مغزی و روش های درمان

علائم و نشانه های فلج مغزی می توانند به مرور آشکار شوند ، بنابراین این بیماری ممکن است تا چند ماه پس از تولد نیز تشخیص داده نشوند. درمان آن نیز به مراقبت طولانی مدت توسط یک تیم مراقبت پزشکی دارند.

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

ریکاوری پس از سکته مغزی می تواند روندی طولانی باشد که به صبر ، سخت کوشی و تعهد نیاز دارد. بهبودی ممکن است سالها طول بکشد و اغلب پس از تثبیت شدن وضعیت شما توسط پزشکان صورت می گیرد.

موسیقی ذهن را بعد از سکته مغزی اصلاح می کند

موسیقی ذهن را بعد از سکته مغزی اصلاح می کند

یک مطالعه فنلاندی نشان می دهد گوش دادن به موسیقی مورد علاقه آنها به بیماران سکته مغزی کمک می کند تا عملکرد ذهنی خود را بهبود بخشیده و افسردگی و گیجی را کاهش دهند.

مشکلات جویدن و بلع به خاطر آلزایمر

مشکلات جویدن و بلع به خاطر آلزایمر

تقریبا نیمی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر که در خانه سالمندان هستند ، در جویدن یا بلع دچار مشکل هستند. در اینجا باید بدانید که اگر عزیزتان با این مشکل روبرو شود باید چه کار کنید.

اختلالات خوردن و افسردگی

اختلالات خوردن و افسردگی

اختلالات خوردن اغلب با نیت های خوب شروع می شوند - تمایل به کاهش وزن و کنترل غذا خوردن. اما در بعضی از افراد ، این نیت های خوب به اشتباه انجام می شوند و منجر به بی اشتهایی عصبی ، پرخوری عصبی ، پرخوری یا سایر اختلالات همچون افسردگی می شوند.

فلج بل - راهنمای کامل علائم و درمان آن

فلج بل - راهنمای کامل علائم و درمان آن

فلج بلز یا فلج بل نوعی اختلال عصبی است که موجب فلج شدن یا ضعف در یک ‌طرف صورت می‌شود. این اختلال باعث می‌شود نیمی از صورت افتاده به نظر برسد، لبخندها یک‌طرفه باشند و چشمِ سمت آسیب‌دیده به‌سختی باز شود.

تفاوت فلج بلز و سکته مغزی

تفاوت فلج بلز و سکته مغزی

سکته مغزی یا فلج بل، هردو می‌توانند باعث فلج شدن یک‌طرفه صورت شوند. در هر دو وضعیت علائمی مانند ناتوانی در بستن چشم و افتادگی صورت در سمت آسیب‌دیده رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید