کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتاردرمانی حروف الفبا و آموزش تلفظ صحیح هرکداماختلالات گفتار و زبان

گفتاردرمانی حروف الفبا و آموزش تلفظ صحیح هرکدام

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

مشکل در تلفظ برخی حروف، به‌ویژه در کودکان، امری رایج است. عدم آموزش صحیح می‌تواند منجر به ادای نادرست کلمات و بروز مشکل در مکالمات و تعاملات اجتماعی شود. این مسئله حتی ممکن است باعث کاهش اعتمادبه‌نفس و انزوا در فرد گردد. بنابراین، یافتن راه حل برای این مشکل ضروری است و بهترین راه، مراجعه به گفتاردرمانگر است.

آیا گفتاردرمانی برای تمام حروف الفبا ارائه می‌شود؟

فرقی نمی‌کند بیمار در تلفظ چه حروفی مشکل دارد، متخصصان گفتاردرمانی با آگاهی از نحوه رفع مشکلات مربوط به هر حرف، می‌توانند در چند جلسه این مسائل را برطرف کنند. تعداد جلسات مورد نیاز بسته به فرد و شدت مشکل متفاوت است. کلینیک توانبخشی رسش دارای گفتاردرمانگرانی مجرب است که می‌توانند در زمانی کوتاه تلفظ حرف مختلف را به فرزند شما آموزش دهند.

گفتاردرمانی حرف چ

«چ» صامتی است که هنگام تلفظ آن تارهای صوتی نمی‌لرزند و با ساییدگی زبان تولید می‌شود. این صدا از برخورد نوک زبان به برآمدگی سقف دهان و سپس آزاد شدن ناگهانی هوا ایجاد می‌شود. بسیاری از کودکان نوپا و بزرگسالانی که دچار سکته شده‌اند در هنگام تلفظ حرف «چ» با مشکل مواجه می‌شوند. تمرین تلفظ حرف «چ» شامل آموزش جایگاه تولید این حرف، تقویت عضلات گفتاری و آموزش تلفظ ازطریق بازی و داستان است.

گفتاردرمانی حرف خ

حرف «خ» صدایی حلقی و سایشی است که در انتهای دهان و در ناحیه حلق تولید می‌شود. برای ایجاد این صدا، ریشه زبان (قسمت عقبی زبان) به سمت عقب و پایین حرکت می‌کند، به دیواره پشتی حلق نزدیک می‌شود و گذرگاهی بسیار باریک را شکل می‌دهد. در این حالت، جریان هوا از ریه‌ها به بیرون رانده شده و با عبور از این تنگنا در حلق، به‌دلیل اصطکاک با دیواره حلق و ریشه زبان، صدای سایشی «خ» ایجاد می‌شود. در طول گفتاردرمانی از قرقره‌ کردن آب و بازی و سرگرمی برای آموزش تلفظ حرف «خ» استفاده می‌شود.

گفتاردرمانی حرف خ

گفتاردرمانی حرف ر

یکی از شایع‌ترین اختلالات گفتاری در کودکان، ناتوانی در تلفظ حرف «ر» است. یکی از دلایل ناتوانی کودک، تفاوت تلفظ حرف «ر» با سایر حروف است. کودکان معمولاً در سن دو سال‌ونیم سالگی شروع به گفتن حرف «ر» می‌کنند و در شش سالگی کاملاً به آن مسلط می‌شوند. گفتاردرمانگر در طول گفتاردرمانی از نشانه‌های بصری استفاده کرده، حرف «ر» را به حروف صدادار وصل کرده و در موقعیت‌های مختلف تلفظ می‌کند. او از بازی‌ها و اشعار برای آموزش تلفظ حرف «ر» استفاده می‌کند.

گفتاردرمانی حرف ز

برای تلفظ حرف «ز»، باید نوک زبان پشت دندان‌ها قرار گیرد و بدون لمس سقف تا سقف دهان برسد. سپس باید هوا بین زبان و سقف دهان فشار وارد کند و در عین حال تارهای صوتی به لرزه درآیند. کودکان تلفظ حرف «ز» را در 4سالگی می‌آموزند و در 8سالگی به تسلط کامل می‌رسند. کودکی که در سنین بالاتر از هشت سال قادر به تلفظ صحیح حرف «ز» نباشد، به گفتاردرمانی نیاز دارد.

گفتاردرمانی حرف س

ازآنجایی‌که حرف «س» بی‌صدا است و تارهای صوتی درگیر تلفظ آن نمی‌شوند، تلفظ این حرف چالش‌برانگیز است. تلفظ حرف «س» ازطریق قرار دادن نوک زبان در پشت دندان‌های جاویی ، بالا آمدن کناره‌های زبان و عبور هوا از بین دندان‌ها انجام می‌شود. گفتاردرمانگر می‌تواند با کمک نشانه‌های کلامی و بصری، تلفظ حرف «س» را آموزش دهد.

گفتاردرمانی حرف س

گفتاردرمانی حرف ش

در هنگام تلفظ حرف «ش» نوک زبان باید نزدیک خط لثه، درست پشت دندان‌های جلویی بالا قرار گیرد. به‌طور همزمان، دو طرف زبان به سمت بالا می‌رود و شکلی فنجانی در کنار نوک زبان ایجاد می‌کند. جریان هوای خروجی باعث تولید حرف «ش» می‌شود. در طول گفتاردرمانی از تمرینات حرکتی دهانی، نشانه‌های بصری، نشانه‌های لمسی و شکل‌دهی و تمرین استفاده می‌شود.

گفتاردرمانی حرف ق

تلفظ حرف «ق» توسط قسمت‌های خلفی (پشتی) زبان و دهان انجام می‌شود. در حین تلفظ این حرف، در عقب‌ترین قسمت زبان انسداد هوا ایجاد شده و هوای خارج‌شده باعث تلفظ حرف «ق» می‌شود. کودکان معمولاً از سه تا پنج سالگی تلفظ این حرف را می‌آموزند. اما اگر کودک تا این سن قادر به تلفظ صحیح حرف «ق» نباشد باید از کمک‌های گفتاردرمانگر استفاده شود.

گفتاردرمانی حرف ک

تلفظ صحیح حرف «ک» به هماهنگی دقیق زبان، دندان‌ها و هماهنگی جریان هوا نیاز دارد. نوک زبان پشت دندان‌های جلویی پایین را لمس می‌کند، درحالی‌که پشت زبان به سمت کام نرم بالا می‌رود و بسته شدن لحظه‌ای دهان و به‌دنبال آن فوران هوا اتفاق میفتد. تسلط بر تلفظ حرف «ک» برای برخی از کودکان چالش‌برانگیز است. گفتاردرمانگر با استراتژی‌های مختلف مانند کمک‌های بصری، ورزش ماهیچه‌ها، کتاب‌خوانی و تکرار حرف «ک» و ... تلفظ این حرف را آموزش می‌دهد.

گفتاردرمانی حرف گ

تلفظ حرف «گ» با استفاده از قسمت پشتی زبان انجام می‌شود. در هنگام تلفظ این حرف قسمت پشت زبان، قسمت پشت سقف دهان را لمس می‌کند. کودکان معمولاً تا سن چهار سالگی قادر به تلفظ صحیح حرف «گ» نیستند و به‌جای آن حرف «د» را تلفظ می‌کنند. بنابراین اگر کودک بعد از چهار سالگی همچنان با تلفظ حرف «گ» مشکل داشته باشد باید به متخصص گفتاردرمانی مراجعه کند. گفتاردرمانگر با کمک نشانه‌های فیزیکی، لمسی و کلامی تلفظ صحیح را آموزش می‌دهد.

گفتاردرمانی حرف گ

گفتاردرمانی حرف ل

ناتوانی در تلفظ حرف «ل» یکی از خطاهای صوتی رایج در کودکان است. کودک باید بتواند بین سنین سه تا شش سالگی حرف «ل» را به‌درستی تلفظ کند. اگر تا 5سالگی تلفظ حرف «ل» بهبود نداشته باشد، مراجعه به گفتاردرمانگر ضروری است.

گفتاردرمانی حرف ژ

کودکان معمولاً حرف «ج» را به‌جای حرف «ژ» تلفظ می‌کنند. گفتاردرمانگر با اشاره به قابلیت امتدادپذیری صدای «ژ» (برخلاف «ج») و آموزش نحوه صحیح تولید آن، به کودک کمک می‌کند تا این صدا را به‌درستی ادا کند.

گفتاردرمانی حرف ب

برای تلفظ حرف «ب»، لب‌های بالا و پایین به هم می‌چسبند و هوا از دهان خارج می‌شود و همزمان در حنجره لرزش ایجاد می‌گردد. حرف «ب» جزو اولین حروفی است که کودک به زبان می‌آورد. اگر کودک تا 4سالگی با تلفظ این حرف مشکل داشته باشد باید به گفتاردرمانگر مراجعه شود. گفتاردرمانگر در طول جلسات درمانی ازطریق لامسه دهان و حنجره، روش تلفظ صحیح را آموزش می‌دهد.

گفتاردرمانی حرف پ

این صدای لبی با فشردن دو لب و خروج ناگهانی هوا تولید می‌شود. ازآنجایی‌که نحوه تلفظ آن قابل مشاهده است و در داخل دهان تولید نمی‌شود، آموزش آن نسبتاً آسان و ازطریق نشان دادن و تقلید صورت می‌گیرد.

گفتاردرمانی حرف پ

گفتاردرمانی حرف ت

برای تلفظ حرف «ت»، نوک زبان پشت دندان‌های جلویی فک بالا قرار می‌گیرد و هوا با فشار از دهان خارج می‌شود. بسیاری از کودکان حرف «ت» را در حدود دو سالگی تلفظ می‌کنند و در چهار سالگی به تسلط می‌رسند. محل تولید این صدا نیز قابل مشاهده است و آموزش ازطریق دیدن و تقلید حرکات دهان انجام می‌شود.

گفتاردرمانی حرف ج

کودکان در چهار سالگی شروع به تلفظ حرف «ج» می‌کنند و در هفت سالگی به تسلط کامل می‌رسند. آموزش این حرف ممکن است کمی پیچیده باشد؛ زیرا نحوه تولید آن به‌طور معمول قابل مشاهده نیست و نیاز به کمک متخصص دارد. برای تلفظ حرف «ج»، لب‌ها کمی کشیده شده (مانند لبخند)، دندان‌های طرفین به هم نزدیک می‌شوند و زبان به سمت بالا و عقب می‌رود.

گفتاردرمانی حرف ف

یکی از خطاهایی که در تلفظ مشاهده می‌شود، تلفظ حرف «ف» است. برای تولید حرف «ف»، دندان‌های جلویی فک بالا به پشت لب پایین می‌چسبند و هوا از دهان خارج می‌شود. ترکیب تمرینات با بازی و سرگرمی می‌تواند آموزش این حرف را برای کودکان جذاب‌تر و مؤثرتر کند.

گفتاردرمانی حرف پ

جمع‌بندی

گفتاردرمانی حروف الفبا، فرایندی تخصصی برای اصلاح مشکلات تلفظی است که اغلب در کودکان دیده می‌شود. متخصصان گفتاردرمانی کلینیک توانبخشی رسش با ارزیابی دقیق مشکل در تلفظ هر حرف، از روش‌های آموزشی متنوع و متناسب با سن و توانایی‌های بیمار استفاده می‌کنند. هدف اصلی آن‌ها، آموزش تولید صحیح صداها، تقویت عضلات گفتاری و بهبود وضوح کلام است تا بیمار بتواند به‌طور مؤثر و با اعتمادبه‌نفس با دیگران ارتباط برقرار کند. بنابراین اگر به گفتاردرمانی حروف الفبا نیاز دارید، جهت دریافت نوبت یا مشاوره رایگان با شماره‌های کلینیک تماس حاصل فرمایید.

 

منابع

speechblubs.com

expressable.com




اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید