کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گفتار درمانی حرف گ - آموزش تلفظ صحیح و تمرینات کاربردیاختلالات گفتار و زبان

گفتار درمانی حرف گ - آموزش تلفظ صحیح و تمرینات کاربردی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۷ تیر ۱۴۰۳

تلفظ اشتباه حرف «گ» امری رایج در میان کودکان است و معمولاً کودکان به‌جای گفتن حرف «گ»، حرف «د» را تلفظ می‌کنند. کودکان تا سن چهار سالگی قادر به تلفظ صحیح حرف «گ» نیستند. ولی اگر نگران تأخیر گفتار در کودک خود هستید، بهتر است به گفتار درمانگر مراجعه کنید و از او کمک بخواهید.

 

چه زمانی باید به گفتار درمانگر مراجعه کنم؟

اگر نگران تأخیر گفتار در کودک هستید، باید به گفتاردرمانگر مراجعه کنید. بااین‌حال، برخی از عوامل باعث می‌شوند نیاز به مراجعه به گفتار درمانگر ضروری شود. به‌عنوان مثال:

  • اگر کودک به‌جای تلفظ حرف «گ»، حرف «د» را تلفظ کند امری طبیعی است. اما اگر او از الگوی غیرعادی‌تری یعنی تلفظ حرف «ب» به‌جای حرف «گ» استفاده کند نگران‌کننده است.
  • اگر کودک در تلفظ حرف «گ» در جایگاه‌های مختلف ازجمله اول کلمه، وسط کلمه و آخر کلمه مشکل داشته باشد امری نگران‌کننده است. اما اگر در کنار برخی از حروف تلفظ درستی از حرف «گ» ارائه کند (مثلاً تلفظ حرف «گ» در کلمه گلیم) نشان‌دهنده پیشرفت او در زمینه تلفظ این حرف است.
  • اگر کودک فقط در تلفظ حرف «گ» مشکل داشته باشد و قادر به تلفظ حروف دیگر باشد یا درک صحبت‌های او دشوار نباشد، جای نگرانی نیست.

 

حرف «گ» چگونه تلفظ می‌شود؟

تلفظ حرف «گ» با استفاده از قسمت پشتی زبان (⅓ خلفی) انجام می‌شود. در هنگام تلفظ این حرف قسمت پشت زبان، قسمت پشت سقف دهان را لمس می‌کند.

جلوی آینه بایستید، دهان خود را باز کنید و حرف «گ» را تلفظ کنید. به حرکات زبان خود توجه کنید. دانستن اینکه چگونه صدا تولید می‌شود، گام مهمی برای آموزش آن به شخص دیگری است.

اگر کودک به‌جای حرف «گ»، حرف «د» را تلفظ ‌کند، از نوک زبان استفاده می‌کند و صدا را خیلی جلوتر در دهانش قرار می‌دهد. در واقع او نوک زبان را پشت دندان‌ها قرار می‌دهد.

تفاوت بین تلفظ حرف «ک» و حرف «گ» در این است که در هنگام تلفظ حرف «گ» از تارهای صوتی استفاده شده اما در تلفظ حرف «ک» از تارهای صوتی استفاده نمی‌شود. بنابراین صدای «گ» بلندتر از صدای «ک» است.

 

آموزش تلفظ حرف «گ» به کودک

هنگام آموزش تلفظ حروف جدید، تا جایی که می‌توانید از روش‌های مختلف برای کمک به کودک استفاده کنید. دستورالعمل بدهید، روش تلفظ صحیح را به کودک نشان دهید، از روش‌ اشاره و تصاویر نیز استفاده کنید.

اولین کاری که باید انجام دهید تلفظ صحیح حرف است. سپس از کودک بخواهید با دقت به شما نگاه کند و دهانتان را کاملاً باز کنید تا بتواند قسمت پشتی زبان شما را در حال حرکت ببیند.

اگر هنوز تلفظ حرف برای کودک سخت است، از او بخواهید در آینه نگاه کند تا ببیند دارد چه می‌کند. از او بخواهید دهانش را باز نگه دارد و در آینه نگاه کند و مطمئن شود دهانش بسته نمی‌شود. گفتن حرف «د» با دهان باز سخت است، بنابراین امیدواریم این کار کودک را تشویق کند تا از پشت زبان خود استفاده کند.

در نهایت، اگر کودک شما واقعاً در تلاش است تا نوک زبان خود را پایین نگه دارد، می‌توانید از او بخواهید از یک یا دو انگشت برای نگه داشتن زبان استفاده کند. در این مورد بسیار مراقب باشید کودک فقط از یک یا دو انگشت استفاده کند و مطمئن شوید بیش‌ازحد به داخل فشار وارد نکند؛ زیرا ما نمی‌خواهیم کودک دهان خود را ببندد یا دهانش آنقدر پر باشد که نتواند صحبت کند!

هنگامی که کودک قادر به تلفظ صحیح حرف «گ» به درستی و به‌طور مداوم بود، با او شروع به تمرین تلفظ حرف «گ» در قالب کلمات کنید. از تلفظ حرف «گ» در کلمات،‌ عبارات و جملات مختلف در مکالمات روزمره، هنگام کتاب خواندن، آشپزی و ... استفاده کنید. این روش کودک را نیز تشویق به بیان درست این حرف می‌کند.

روش دیگر برای آموزش تلفظ حرف «گ»، تمرین تلفظ در حین غرغره کردن آب است. هنگامی که کودک آب را غرغره می‌کند، زبان او در همان موقعیتی قرار می‌گیرد که برای تلفظ صحیح حرف «گ» لازم است.

تمرین غرغره کرده برای تلفظ حرف گ

گفتار درمانی حرف «گ» با کمک نشانه‌های کلامی

هنگامی که کودک شما در حال یادگیری یک صدای خاص است، برای او مهم است که درک واضحی از چیستی صدا و نحوه تلفظ صدای آن حرف داشته باشد. این سؤالات کودک را با تلفظ واضح و آهسته حرف «گ» به‌صورت تکی با فرزند خود در میان بگذارید. کودکان شروع به تقلید از شما کرده و سعی می‌کنند خودشان صدا را تولید کنند. هنگامی که کودکان بر صداهای فردی تسلط یافتند، با افزودن مصوت به حرف «گ» مانند گا، گی، گو به سراغ هجاهای ساده بروید. اکنون کودک نوپای شما در راه رسیدن به ساخت کلمات است.

 

گفتار درمانی حرف «گ» با کمک نشانه‌های فیزیکی

برای برخی از کودکان، فهمیدن اینکه زبان آن‌ها باید کجا برود و چگونه آن را برای تلفظ این جرف به آنجا برسانند، می‌تواند دشوار باشد. یکی از راه‌حل‌ها این است که کودک را به پشت بخوابانید و سپس سعی کنید صدا را ایجاد کنید. ازآنجایی‌که گرانش به طور طبیعی زبان را بیشتر به عقب می‌کشد زمانی که کودک در این موقعیت قرار می‌گیرد، برقراری تماس صحیح زبان و کام برای او آسان‌تر می‌شود. هنگامی که کودک توانست حرف «گ» را در حالت دراز‌کشیده تلفظ کند، از او بخواهید دوباره آن را در حالت ایستاده تمرین کند. ترفند دیگر برای تلفظ حرف «گ» غرغره کردن آب است. این کار ماهیچه‌های زبان را تقویت می‌کند و زبان کودک را در موقعیت مناسب برای تلفظ حرف «گ» قرار می‌دهد.

 

گفتار درمانی حرف «گ» با کمک نشانه‌های لمسی

ازآنجایی‌که حرف «گ» صدای صوتی است، تارهای صوتی شما هنگام گفتن آن می‌لرزند. از کودکتان بخواهید این لرزش را با گذاشتن دست روی گلوی شما در حین بیان صدا احساس کند. لرزش کمی در گلو احساس می‌شود، اما کودک می‌تواند این ارتعاشات را احساس کند. از کودک بخواهید این کار را با تلفظ حرف «گ» و گذاشتن دست روی گلوی خودش امتحان کند تا ببیند آیا حرف «گ» را به درستی تلفظ می‌کند یا خیر.

روش های گفتاردرمانی حرف گ

جمع‌بندی

تمرین تلفظ صحیح حروف مختلف با کودک راهی سرگرم‌کننده و آموزشی برای گذراندن وقت با کودک است. با تمرکز بر صداها، سپس هجاها، و در نهایت کلمات، جملات و حتی مکالمات، می‌توانید به تقویت توانایی فرزندتان در برقراری ارتباط مؤثر کمک کنید. این روش همچنین راهی عالی برای پیگیری پیشرفت و توانایی فرزندتان است تا بتوانید سرعت پیشرفت او را تشخیص دهید. اگر احساس کردید کودک شما دچار تأخیر در گفتار است، به کارشناسان ما در کلینیک توانبخشی رسش مراجعه کرده و در جلسات گفتار درمانی این مرکز شرکت کنید.

 

 منابع

speechbloguk.com

speechbuddy.com

chicagospeechtherapy.com

 

 

اشتراک

مطالب مشابه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

لیسپ یکی از اختلالات گفتاری است که ممکن است با رسیدن کودک شما به سن مدرسه آشکار شود. تمرینات گفتاردرمانی می تواند در اوایل، مشکل لیسپ کودک شما را درمان کند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید