بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی اختلالی است که باعث میشود کودک در کنترل رفتارهای خود دچار مشکل شود. این اختلال از شایعترین اختلالات روانپزشکی در کودکان میباشد. تشخیص زودهنگام این بیماری در کودکی به درمان آن کمک قابلتوجهی میکند. اما سؤال اینجاست که آیا اختلال نقص توجه و بیش فعالی تا بزرگسالی ادامه مییابد یا با افزایش سن درمان میشود؟ برای یافتن جواب این سؤال، این مطلب را بخوانید.
تغییر علائم بیش فعالی با افزایش سن
علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی معمولاً از بین نمیروند. زمانی تصور میشد رشد و بلوغ کودکان باعث از بین رفتن علائم این بیماری میشوند. اما اکنون میدانیم که علائم این اختلال میتوانند تا نوجوانی یا سنین بالاتر ادامه پیدا کنند. بنابراین کودک مبتلا به بیشفعالی، به بزرگسال مبتلا به بیش فعالی تبدیل میشود.
اگرچه اختلال نقص توجه و بیش فعالی ماهیت مزمنی دارد، اما علائم آن ممکن است در طول زندگی فرد به روشهای متفاوتی ظاهر شوند. حتی با افزایش سن کاهش یابند. بهعنوان مثال بیش فعالی و بیقراری با افزایش سن کاهش مییابند.
تحقیقات نشان میدهند با وجودی که علائم اختلال بیش فعالی با افزایش سن تغییر میکنند، اما افرادی که در دوران کودکی بیشفعال بودند در بزرگسالی نیز تحت تأثیر این بیماری قرار دارند. بااینحال، هنوز آمار دقیقی درخصوص تعداد افرادی که علائم بیماری را در بزرگسالی نشان میدهند، وجود ندارد.
برای بررسی تأثیر افزایش سن بر بیش فعالی، مطالعهای بر روی بزرگسالانی که در کودکی بیشفعال بودند، انجام شد. اطلاعات زیر از نتایج این مطالعه به دست آمدهاند:
- 29 درصد از افرادی که در دوران کودکی مبتلا به بیش فعالی بودند، علائم این اختلال را در بزرگسالی نشان دادند.
- 81 درصد از افراد مبتلا به بیش فعالی در بزرگسالی، حداقل یک بیماری روانپزشکی دیگر نیز داشتند.
- اختلالات رایج در بزرگسالی شامل اختلالات مصرف مواد، اضطراب و افسردگی میباشند.
از بین تمام شرکتکنندگان در مطالعه، تنها 37.5 درصد در بزرگسالی فاقد علائم یا پیامدهای منفی بودند.
مطالعه دیگری نشان داد 60 درصد از کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در بزرگسالی علائم این اختلال را نشان دادند و 41 درصد علائمی داشتند که باعث ایجاد اختلال میشدند.
طبق تحقیقات، بیشفعالی در 20 تا 30 درصد از افراد مبتلا به این اختلال از بین نمیرود. همچنین براساس نتایج به دست آمده، نیمی از بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی، علائمی با شدت کمتر را تجربه میکنند.
تشخیص اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در سنین بالاتر
علائم بیش فعالی در بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال تا سنین نوجوانی یا بزرگسالی تشخیص داده نمیشوند. این مسئله بهویژه درمورد کسانی که علائم بیتوجهی دارند صدق میکند؛ زیرا این افراد نسبت به کسانی که علائم تکانشی/بیش فعالی دارند آسیب کمتری ایجاد میکنند.
علائم بیتوجهی در دختران و زنان بیشتر دیده میشوند و به همین دلیل بیماری آنها دیرتر تشخیص داده میشود. علاوه بر این دختران از راهبردهای مقابلهای برای پنهان کردن علائم خود استفاده میکنند.
اگرچه کودکان ممکن است بتوانند با موفقیت علائم را مدیریت کنند، اما در سنین نوجوانی و بزرگسالی به توجه مداوم، برنامهریزی، سازماندهی و خودمدیریتی نیاز دارند که این امر مقابله با اختلال نقص توجه و بیش فعالی را برای آنها دشوار میکند.
نوجوانان مبتلا به بیش فعالی
نوجوانان مبتلا به بیش فعالی درماننشده، ابزار و منابع کمی برای مدیریت علائم خود دارند. درنتیجه، آنها نسبت به همسالان معمولی خود برای انجام فعالیتهای فوقبرنامه با مشکل مواجه میشوند.
نوجوانان مبتلا به بیش فعالی مانند سایر نوجوانان نیز کمکم مستقل میشوند اما بهخاطر اختلال بیش فعالی درگیر رفتارهای پرخطر میشوند.
نوجوانان مبتلا به بیش فعالی درماننشده بیشتر درگیر تصادفات رانندگی، عدم موفقیت در مدرسه/کار، مشکل در روابط و حتی سوءمصرف مواد میشوند.
بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی
محققان دریافتهاند حتی زمانی که فرد مبتلا به بیش فعالی، معیارهای تشخیصی این بیماری را نشان ندهد، تفاوتهای ساختاری در مغز او وجود دارند و این تفاوتها تا بزرگسالی ادامه مییابند.
چنین یافتههایی نشان میدهند با وجود کاهش علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی با افزایش سن، همچنان فرد مبتلا به بیش فعالی تفاوتهای عصبی مختلفی را تجربه میکند که میتوانند به طرق مختلف بر رفتار او تأثیر بگذارند.
علائمی که در بزرگسالی بروز میکنند عبارتاند از:
- بینظمی
- تصمیمگیری تکانشی
- بیقراری درونی
- عدم توجه
- به تعویق انداختن کارها
حتما بخوانید: بیش فعالی درمان نشده در بزرگسالان
آیا اختلال کمبود توجه و بیش فعالی با افزایش سن بدتر میشود؟
علائم ممکن است در بزرگسالی متفاوت باشند، اما معمولاً با افزایش سن بدتر نمیشوند. بزرگسالان نیز معمولاً مهارتها و منابع بیشتری برای مدیریت علائم خود با افزایش سن دارند.
خدمات کلینیک توانبخشی رسش
کلینیک توانبخشی رسش یکی از کلینیکهای معتبر درزمینه درمان مشکلات توانبخشی میباشد. این مجموعه با کمک پزشکان متخصص و باتجربه و با استفاده از روشهای توانبخشی مختلف ازجمله گفتاردرمانی، کاردرمانی و ... به درمان بیماریهای فرزند شما میپردازد. بنابراین اگر فرزند شما مبتلا به بیش فعالی است، باید هر چه زودتر به فکر درمان و کنترل علائم او باشید. پس به مرکز ما مراجعه کنید و از خدمات ما بهرهمند شوید.
منابع: