آیا بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) ژنتیکی است ؟
اختلال کمبود توجه بیش فعالی
اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD) یک اختلال رشدی عصبی است. این بیماری معمولاً در دوران کودکی تشخیص داده می شود ، اما بزرگسالان نیز می توانند علائم این اختلال را تجربه کنند و همچنین تشخیص داده شوند. طبق آمار انجمن روانپزشکی آمریکا (APA) ، حدود 5 درصد از کودکان و 2.5 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده ADHD دارند. شایع ترین علائم ADHD عبارتند از:
⦁ عدم توانایی تمرکز
⦁ بی قراری وتکان خوردن های مکرر
⦁ اجتناب یا عدم توانایی در انجام وظایف
⦁ پرت شدن حواس به سادگی
چه عواملی باعث بروز ADHD می شود؟
محققان نتوانسته اند علت واحدی را دلیل ابتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه تشخیص دهند. به نظر می رسد ترکیبی از ژن ها ، عوامل محیطی و احتمالاً رژیم غذایی بر احتمال ابتلا به ADHD تأثیر می گذارد.
برخی تحقیقات نشان می دهند که ژن ها بزرگترین فاکتور در تعیین میزان ابتلا به ADHD هستند. بعلاوه ، ژنها بلوکهای سازنده ساختمان بدن ما هستند. ما ژنهای خود را از والدین خود به ارث می بریم. ADHD مانند بسیاری از اختلالات یا بیماری ها ، ممکن است یک مولفه ژنتیکی قوی داشته باشد. به همین دلیل ، بسیاری از دانشمندان تحقیقات خود را بر روی ژنهای خاص حمل کننده این اختلال متمرکز کرده اند.
حتما مطالعه کنید : تفاوت جنسیت دختران و پسران در علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی
یکی از بستگان نزدیک
داشتن یک عضو خانواده با ADHD باعث می شود که شما نیز به این اختلال مبتلا شوید. کودکانی که دارای ADHD هستند به طور معمول دارای والدین ، خواهر و برادر یا دیگر نزدیکان مبتلا به ADHD هستند. در حقیقت ، طبق اعلام انستیتوی ملی بهداشت (NIH) ، حداقل یک سوم از پدرانی که ADHD دارند یا مبتلا به ADHD هستند ، فرزندانی خواهند داشت که آنها نیز به ADHD مبتلا می شوند.
دوقلوهای همسان
دوقلوها چیزهای زیادی با یکدیگر به اشتراک می گذارند: تاریخ تولد ، راز ها ، والدین و نمرات. متأسفانه ، آنها خطر ابتلا به ADHD را نیز با یکدیگر به اشتراک می گذارند. طبق یک مطالعه در استرالیا ، احتمال ADHD دوقلوها بیشتر از تک قلوهاست. علاوه بر این ، کودکی که دوقلو همسان او ADHD دارد ، احتمال ابتلا به این اختلال در او نیز زیاد است.
حتما مطالعه کنید : درمان های اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)
DNA از دست رفته
بر خلاف علل محیطی بالقوه اختلال نقص توجه و بیش فعالی ، DNA قابل تغییر نیست. با تمرکز تحقیقات در علائم بروز بیش فعالی ، دانشمندان متوجه شده اند که ژنتیک نقشی قوی را بازی می کنند. بنابراین ، بسیاری از تحقیقات در مورد ADHD به شناخت ژن ها اختصاص دارد. در سال 2010 ، محققان بریتانیا تکه های کوچکی از DNA را شناسایی کردند که در مغز کودکان مبتلا به ADHD مفقود بوده و یا به صورت دوبل و تکراری موجود است. این بخشهای ژنتیکی معیوب با اوتیسم و اسکیزوفرنی در ارتباط بودند.
بافت مغز نازک تر
محققان در انستیتوی ملی سلامت روان (NAMI) منطقه ای از مغز را که ADHD ممکن است بر آن تأثیر بگذارد ، شناسایی کرده اند. به ویژه ، دانشمندان دریافتند که افراد مبتلا به ADHD ، در نواحی از مغز که به توجه مربوط می شود بافت نازک تری دارند. خوشبختانه ، این مطالعه همچنین نشان داد كه برخی از كودكان با بافت نازك تر مغز با بزرگتر شدن سطح طبیعی از ضخامت بافت را ایجاد کردند . با ضخیم تر شدن بافت ، علائم ADHD شدت کمتری یافتند .
مطالعه بیشتر: نوار مغزی کودکان بیش فعال
ریسک فاکتورهای دیگر در ADHD
علاوه بر DNA ، فاكتورهای دیگری می توانند در ایجاد ADHD تأثیر بگذارند. این موارد شامل عبارتند از:
⦁ قرار گرفتن در معرض تابش ، مانند قرار گرفتن در معرض سرب ، ممکن است خطر ابتلا به اختلال ADHD کودک را افزایش دهد.
⦁ تعداد کمی از کودکانی که دچار آسیب ترومای مغزی می شوند ممکن است دچار ADHD شوند.
⦁ این مطالعه دریافت مادرانی که در دوران بارداری سیگار می کشند ، خطر ابتلا به اختلال ADHD کودک را افزایش می دهند. زنانی که در دوران بارداری مشروبات الکلی می نوشند و از مواد مخدر استفاده می کنند ، فرزند خود را در معرض خطر این اختلال قرار می دهند.
⦁ براساس این مطالعه ، نوزادانی که قبل از موعد مقرر به دنیا آمده اند ، بیشار در معرض ابتلا به بیماری ADHD در بزرگسالی قرار دارند.
برای والدین مبتلا به ADHD
ممکن است نگران انتقال ژن های این اختلال به فرزند خود باشید. متأسفانه ، شما نمی توانید کنترلی بر این موضوع داشته باشید که آیا فرزند شما ژنهای ADHD را به ارث می برد یا خیر. با این وجود ، می توانید در مورد علائم احتمالی فرزندتان هوشیار باشید. حتماً به پزشک متخصص اطفال خود در مورد سابقه ADHD خود هشدار دهید. هرچه زودتر از علائم احتمالی ADHD در فرزند خود آگاه شوید ، شما و پزشک فرزندتان زودتر می توانید پاسخ دهید. می توانید درمان را زودتر شروع کنید ، که این امر ممکن است به فرزند شما کمک کند تا بهتر بتواند با علائم بیماری ADHD مقابله کند.
برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .
منبع محتوا : Healthline