طول عمر بیماران ام اس چقدر است؟
ام اس بیماری خودایمنی است و سیستم عصبی مغز و اندامهای فرد را درگیر میکند. شاید اسم این بیماری برای خیلیها نگرانکننده باشد، اما بگذارید همین ابتدا خیالتان را کمی راحت کنیم: اگر ام اس بهموقع کنترل شود، عمر بیماران ام اس طولانی خواهد بود. در این مقاله بلاگ رسش، به پرسش آیا ام اس درمان دارد یا نه، پاسخ کاملی میدهیم.
عمر بیماران ام اس چقدر است؟
تصلب متعدد سلولهای عصبی (Multiple Sclerosis) یا بهاختصار اماس (MS) بیماری التهابی است که باعث اختلال در بخشهایی از سیستم عصبی بدن میشود.
امید به زندگی در بیماران مبتلا به اماس برای هر بیمار و شرایط ویژه او فرق دارد. اما بنابر آمارهای موجود، میانگین طول عمر این بیماران بعد از تشخیص بیماری، 25 تا 35 سال است.
البته این بازه زمانی، به زمان تشخیص، روند رشد بیماری و کنترل آن بستگی دارد. بیماری اماس بر اساس روند رشدش، بهطور کلی به چهار دسته تقسیم میشود، که عبارتاند از:
- اماس پیشرونده عودکننده (Progressive-Relapsing MS)
- اماس پیشرونده ثانویه (Secondary Progressive MS)
- اماس پیشرونده اولیه (Primary Progressive MS)
- اماس عودکننده فروکشکننده (Relapsing-Remitting MS)
عاقبت بیماری ام اس و اینکه آیا ام اس درمان دارد یا نه، به این بستگی دارد که کدام یک از انواع بالاست، و بعد هم اینکه چه زمانی تشخیص داده میشود.
پس اگر علائم بیماری اماس را دیدید، در قدم نخست، حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. پزشک متخصص بعد از معاینه اولیه و بعد هم آزمایشهای تخصصی، تشخیص دقیقی میدهد، و در صورت نیاز، درمان کنترلی را شروع میکند.
واقعیت این است که داروهای کنترلی بسیار خوبی برای علائم اماس وجود دارند. آنها میتوانند شرایط مناسبی را برای فرد مبتلا رقم زده، و عمر بیماران ام اس را افزایش بدهند.
این داروهای کنترلی روند بیماری را کند کرده، و در عین حال از حملات زودرس اماس جلوگیری میکنند. پس باز هم توصیه میکنیم بهجای اندیشیدن به عاقبت بیماری ام اس و سایر بیماریها، کنترل اوضاع را در دست گرفته، و قدمبهقدم پیش بروید.
حتما بخوانید: آیا من ام اس دارم؟ راهمنای کامل تست ام اس در خانه
چه عواملی بر طول عمر اماس تأثیر میگذارند؟
برخی تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به اماس که از داروهای اصلاحکننده بیماری استفاده میکنند، امید به زندگی طولانیتری نسبت به افرادی دارند که از این داروها مصرف نمیکنند. برای تأیید این احتمال باید مطالعات بیشتری انجام شود.
به غیر از اینکه آیا فرد تحت درمان است یا خیر، عوامل دیگری ممکن است در طول عمر با مولتیپل اسکلروزیس نقش داشته باشند. امید به زندگی در اماس ممکن است در گروههای زیر کمتر باشد:
- بیمارانی که علائم اماس در آنها در سنین بالای 40 سالگی شروع شدهاند.
- بیمارانی که طی دو سال پس از تشخیص، بیش از دو حمله داشتهاند.
- بیمارانی که با علائمی که بر کنترل مثانه، تحرک یا عملکرد ذهنی در شروع اماس تأثیرگذار بودند، مواجه شدند.
- بیمارانی که در بسیاری از نواحی مختلف بدن، علائم اولیه مشاهده کردند.
- بیمارانی که تعداد زیادی ضایعات مغزی یا ساقه مغزی در اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) در هنگام تشخیص داشستند یا اسکن آنها، ضایعات جدید یا تشدیدشده با گادولینیوم را نشان داده است.
- بیمارانی که عودهای مکرر داشتهاند.
- بیمارانی که پس از عود دوم، امتیاز بالاتر از 1.5 در مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده (EDSS) کسب کردهاند.
علل مرگ در بیماران مبتلا به اماس
ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس میتواند خطر ابتلا به بیماریها و شرایط خاصی را افزایش دهد که درنهایت ممکن است منجر به مرگ شوند. شایعترین بیماریهای همراه با اماس که منجر به مرگ بیمار میشوند شامل موارد زیر هستند:
- هایپرلیپیدمی (کلسترول بالا)
- فشار خون بالا
- بیماری دستگاه گوارش
- بیماری تیروئید
- اضطراب
- افسردگی
- مصرف بیشازحد الکل
چگونه عمر بیماران ام اس را افزایش بدهیم؟
برای اینکه عمر بیماران ام اس تا جای ممکن افزایش پیدا کند، و خدایناکرده این بیماری قابلکنترل به مرگ زودرس منجر نشود، مسائل زیادی را باید رعایت کرد.
اولین توصیه کارشناسان رسش در حوزه روانشناختی، این است که محیط آرام و مناسبی را برای افراد مبتلا به اماس فراهم کنید. محیط زندگی، نقش مؤثری در کنترل این بیماری دارد.
همانطور که گفتیم، اماس سیستم عصبی مغز و اندامها را درگیر میکند. پس فرد مبتلا باید در محیط آرامی باشد؛ تنش را تا جای ممکن از خود دور کند، و استرس به خودش راه ندهد.
دیگر اینکه بیشتر بیماران اماس به گرما و رطوبت حساس هستند. همین عوامل معمولی ممکن است روی وضعیت بیمار و عمر بیماران ام اس تأثیر بگذارند. توصیه میکنیم سیستم سرمایشی مناسبی برای کنترل بیماری در نظر بگیرید.
دوم اینکه رژیم غذایی مناسبی برای بیماران اماس برنامهریزی کنید. رعایت سلامت و تناسب در خوردوخوراک میتواند عمر بیماران ام اس را افزایش بدهد.
رعایت رژیم غذایی مناسب در افراد مبتلا به اماس، به کنترل وزنشان هم کمک میکند. مسلما فردی که وزن ایدئالی دارد، بهتر از دیگران میتواند با چالشهای بیماری مواجه شود.
بیماران تصلب متعدد سلولهای عصبی باید تا جای ممکن از خوردن غذاهای پرچرب و فستفودهای ناسالم پرهیز کنند. در طرف مقابل، نان جو، نان سنگک و نانهای سبوسدار توصیه میشوند.
ّ
خلاصه برای اطمینان از اینکه ام اس درمان دارد باید از بدن خود در برابر هر مشکلی، اعم از استرس، آسیب و عفونت محافظت کنید تا عاقبت بیماری ام اس برایتان ناخوشایند نباشد.
ام اس درمان دارد ولی درمان آن از نوع کنترلی است، و برای هر بیماری فرق دارد. پس در قدم اول، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
حتما بخوانید: آیا فلج شدن در بیماری ام اس شایع است؟
آیا علائم ام اس درمان دارد یا نه؟
اگر میخواهید بدانید ام اس درمان دارد یا نه، سعی کنید اطلاعات درست خود را از این بیماری افزایش بدهید. اینها جزو رایجترین علائم این بیماری هستند:
- ضعف یا بیحسی: احساس بیحسی در اماس، بهطور معمول یک سمت بدن را درگیر میکند.
- شوک الکتریکی: احساس شوک هم از علائم بیماری است، و زمانی رخ میدهد که فرد گردنش را به جلو خم میکند.
- لرزش یا بیتعادلی: فرد مبتلا ممکن است هنگام راه رفتن، دچار لرزش و بیتعادلی بشود.
- گزگز یا سوزش: چنین حسهایی در دستوپا هم از علائم اماس به شمار میروند.
- کمبینایی: تاری دید یا در مواردی نابینایی هم جزو علائم هستند. البته این عارضه بهطور معمول در یک چشم رخ میدهد.
- لکنت زبان: قدرت تکلم فرد مبتلا به اماس هم ممکن است تحتتأثیر قرار بگیرد.
- مشکلات داخلی: در بعضی موارد، مثانه و رودههای فرد هم درگیر میشوند.
ضعف و بیحسی از مهمترین مسائلی هستند که بیماران اماس با آنها روبهرو میشوند. ام اس درمان دارد ولی درمان آن از نوع کنترلی است و پزشک متخصص سعی میکند علائم مذکور را تا جای ممکن مدیریت کند.
اما هرکدام از این علائم بهتنهایی، لزوما نشانه ابتلا به اماس نیستند. توصیه ما به شما این است که بهجای گشتوگذارهای اینترنتی، و پرسوجو از اطرافیان، حتما به مراکز تخصصی مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درستی داده شود.
ضمن آنکه بعضی روشهای درمانی بیماری اماس، عوارض جانبی دارند. انتخاب روش درمانی و داروی مناسب، به معاینه دقیق، تشخیص بهموقع و عواملی مانند شدت بیماری، میزان اثربخشی داروها و البته وضعیت عمومی بدن فرد مبتلا بستگی دارد.
جمعبندی
در این مقاله رسش به عاقبت بیماری ام اس پرداختیم. تأکید کردیم که اگر این بیماری بهموقع تشخیص داده شود، و بیمار و اطرافیانش شرایطی را رعایت کنند، عمر بیماران ام اس تا سالهای بعد از تشخیص هم ادامه مییابد.
در نهایت اینکه هرگز نمیتوان درباره ابتلا به بیماری اماس بهسادگی نظر داد. پس برای مشاوره تخصصی در این زمینه، حتما به کلینیک جامع توانبخشی رسش بیایید. کارشناسهای مجرب و کاربلد این مرکز، راهنمایی تخصصی در زمینه اماس و شرایط ویژه آن ارائه میکنند.
منابع: