کاربردهای تحلیل رفتار
تحلیل رفتار ریشه در سنت رفتارگرایی دارد و از اصول یادگیری برای ایجاد تغییر در رفتار استفاده می کند. برخی از شاخه های روانشناسی در درک شناختهای اساسی کوشش می کنند ، اما روانشناسی رفتاری به علل ذهنی رفتار مربوط نمی شود و در عوض خود رفتار را مورد توجه قرار می دهد.
تجزیه و تحلیل رفتار، دارای کاربردهای عملی قوی در درمان بهداشت روان و روانشناسی سازمانی است ، به ویژه هنگامی که بر کمک به کودکان و بزرگسالان بر یادگیری رفتارهای جدید یا کاهش رفتارهای مشکل دار متمرکز است. تجزیه و تحلیل رفتار اغلب برای ایجاد توانایی هایی در کودکان و بزرگسالان دارای ناتوانی مورد استفاده قرار می گیرد تا مهارت های تحصیلی را در محیط مدرسه افزایش داده و عملکرد کارکنان را افزایش دهد.
حتما مطالعه کنید : بازی درمانی ، فواید و تکنیک های مختلف آن
تعریف تحلیل رفتار
تحلیل رفتاری ، علمی مبتنی بر مبانی و اصول رفتارگرایی است. بخش 25 روانشناسی آمریکا به حوزه تجزیه و تحلیل رفتار اختصاص دارد.
طبق بخش 25 ، این واقعیت که تحلیل رفتار بر روی رفتار به عنوان یک موضوع متمرکز است ، آن را منحصر به فرد می کند. این بخش همچنین توضیح می دهد که تحلیل رفتار می تواند به سه روش مختلف رخ دهد.
- از طریق بررسی تجربی رفتار
- از طریق تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی: این فرایند شامل فرا گرفتن آن چیزی است محققان درباره رفتار می دانند و بکارگیری آن در زمینه های فردی ، اجتماعی و فرهنگی.
- از طریق تجزیه و تحلیل مفهومی رفتار: مطابق بخش 25 ، این روش به مسائل فلسفی ، تاریخی ، نظری و روش شناختی در تحلیل رفتار را اشاره دارد.
تجزیه و تحلیل رفتار تجربی و کاربردی
دو زمینه عمده تجزیه و تحلیل رفتار وجود دارد: تجربی و کاربردی.
- تحلیل رفتار تجربی شامل تحقیقات اساسی است که برای افزودن به مجموعه دانش در مورد رفتار طراحی شده است.
- از طرف دیگر ، تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی ، متمرکز بر اعمال این اصول رفتاری در موقعیت های دنیای واقعی است.
کسانی که در زمینه تحلیل رفتار کاربردی فعالیت می کنند ، به رفتارها و ارتباط آنها با محیط علاقه مند هستند. درمانگران این حوزه به جای تمرکز بر حالات داخلی ، بر رفتارهای مشاهده شده تمرکز می کنند و از تکنیک های رفتاری برای ایجاد تغییر در رفتار استفاده می کنند.
حتما بخوانید: رفتار درمانی و فواید آن
بررسی اجمالی
به گفته انجمن تحلیل رفتار: "متخصصان در تحلیل رفتار کاربردی از کابرد خاص و جامع اصول یادگیری استفاده می کنند ، از جمله یادگیری عملیاتی و پاسخگویی ، به منظور برآوردن نیازهای رفتاری افراد مختلف در محیط های متنوع. نمونه هایی از این کاربردها ها عبارتند از: توسعه مهارت ها و دستاوردهای کودکان در محیط مدرسه ؛ افزایش رشد ، توانایی ها و انتخاب های کودکان و بزرگسالان با انواع مختلف معلولیت ها و افزایش عملکرد و رضایت کارکنان در سازمان ها و مشاغل. "
تاریخچه
- رفتارگرایی عمدتا از طریق کار تأثیرگذار سه نظریه پرداز از جمله ایوان پاولوف ، جان بی واتسون و بی اف اسکینر ایجاد شد.
- رفتارگرایی زمانی یک مکتب فکری بسیار برجسته در روانشناسی بود ، اگرچه سلطه آن در دهه 1950 با کاهش علاقه روان شناسان به رویکردهای انسانی و شناختی رو به زوال بود.
- با این وجود امروزه هنوز از روشهای رفتاری به طور گسترده در روان درمانی ، مشاوره ، آموزش و حتی در فرزندپروری استفاده می شود.
تکنیک ها و استراتژی ها
برخی از تکنیک های استفاده شده توسط تحلیل گران رفتار عبارتند از:
- زنجیره: این روش رفتاری شامل تجزیه یک کار به اجزای کوچکتر است. ابتدا ساده ترین یا اولین کار در فرآیند آموزش داده می شود. پس از یادگیری آن ، می توان کار بعدی را آموزش داد. این کار تا زمانی ادامه می یابد که کل توالی با موفقیت به هم متصل شود.
- دستور: این روش شامل استفاده از نوعی دستور برای ایجاد پاسخ مطلوب است. این درخواست ممکن است شامل یک نشانه کلامی باشد ، مانند گفتن به شخص که چه کاری انجام دهد ، یا یک نشانه بصری ، مانند نمایش یک عکس طراحی شده برای نشان دادن پاسخ.
- شکل دادن: این استراتژی شامل تغییر تدریجی یک رفتار ، پاداش دادن به تقریب های نزدیک و نزدیکتر از رفتار مورد نظر است.
حتما بخوانید: علت آبریزش دهان بزرگسالان هنگام خواب
کاربردهای تحلیل رفتار
ثابت شده است که تجزیه و تحلیل رفتار به ویژه یک ابزار یادگیری موثر برای کمک به کودکان اوتیسم یا کودکان دارای تاخیر رشد در به دست آوردن و حفظ مهارت های جدید است. این درمان ها شامل روش لواس (Lovaas) و ABA (تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی) است. اصول اساسی درمان رفتاری اغلب برای استفاده در محیط های آموزشی ، محل کار و مراقبت از کودکان مناسب است.
برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.
منبع محتوا : Verywellmind