رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟
رفتار درمانی شناختی (CBT) نوعی صحبت درمانی است که می تواند به افراد در هر سنی از جمله کودکان و نوجوانان کمک کند. رفتار درمانی شناختی بر چگونگی تأثیر افکار و احساسات بر رفتار متمرکز است. فرزند شما برای بهره مند شدن از رفتار درمانی شناختی نیازی به داشتن یک بیماری روانی تشخیص داده نشده ندارد.
درمان معمولاً شامل یک هدف توافق شده و تعداد مشخصی از جلسات است. درمانگر به کودک شما کمک می کند تا الگوهای منفی را با الگوهای سازنده تر جایگزین کند. از طریق نقش آفرینی و سایر روش ها ، کودک شما می تواند روش های جایگزین را برای مدیریت موقعیت های استرس زا تمرین کند.
در این پست در مورد آنچه باید در مورد رفتار درمانی شناختی کودکان بدانید و همچنین نحوه یافتن یک درمانگر واجد شرایط به شما کمک خواهیم کرد.
حتما مطالعه کنید : با درمان شناختی رفتاری وسواس فکری عملی بیشتر آشنا شوید
رفتار درمانی شناختی چیست ؟
رفتار درمانی شناختی نوعی گفتاردرمانی است که برای کمک به افراد در شناخت افکار و رفتارهای غیر مفید و نیز یادگیری نحوه تغییر آنها طراحی شده است. درمان به جای اینکه بر روی گذشته تمرکز کند، بر رویحال و آینده متمرکز است.
اگرچه رفتار درمانی شناختی برای "بهبود" مشکلاتی مانند ADHD طراحی نشده است ، اما می تواند برای تکمیل سایر روشهای درمانی و کمک به بهبود علائم خاص مورد استفاده قرار گیرد.
رفتار درمانی شناختی دارای کاربردهای عملی روزمره برای کودکان است. این روش درمانی می تواند به کودک شما کمک کند تا منفی بودن الگوهای فکری خود را درک کند و بیاموزد که چگونه آنها را با الگوهای مثبت جایگزین کنید. کشف روش های جدید مشاهده چیزها به کودک کمک می کند یاد بگیرد چگونه به جای وخیم تر کردن شرایط استرس زا، متفاوت پاسخ دهد و بهبود یابد.
این نوع درمان می تواند به کودک شما استراتژی های واقع گرایانه ای برای بهبود زندگی حال حاضر او بدهد. هنگامی که این استراتژی ها به عادت تبدیل می شوند ، مهارت های جدید می توانند در طول زندگی به آنها کمک کنند.
رفتار درمانی شناختی می تواند به کودکان کمک کند تا این موارد را کنترل کنند:
- افکار منفی و خودشکن
- تکانشگری
- مبارزه طلبی
- کج خلقی ها
و واکننش های منفی را با این روش ها جایگزین کنند:
- بهبود تصویر از خود
- مکانیسم های جدید مقابله
- مهارت های حل مسئله
- خویشتن داری بیشتر
حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با بازی درمانی و فواید ان
رفتار درمانی شناختی برای کودکان چگونه عمل می کند ؟
معمولاً یکی از والدین یا یک مراقب ، کودک و درمانگر در مورد اهداف بحث کرده و یک برنامه درمانی تهیه می کنند.
رفتار درمانی شناختی شامل یک رویکرد ساختاری برای حل مشکلات در تعداد مشخصی از جلسات است. با توجه به کودک و اهداف خاص مد نظر ، می تواند در حدود 6 تا 20 جلسه یا بیشتر باشد.
در حالی که رفتار درمانی شناختی نوعی گفتاردرمانی است ، اما بسیار بیشتر از صحبت کردن عادی است. درمانگر تلاش خواهد کرد تا روش های ملموسی را برای کنترل و قدرت دادن به فرزند شما فراهم کند. آنها مهارت هایی را آموزش می دهند که می توانند بلافاصله در عمل به کار گرفته شوند.
کودک شما می تواند رفتار درمانی شناختی را به تنهایی یا در ترکیب با داروها یا هر روش درمانی دیگری که ممکن است لازم داشته باشد، دریافت کند. برنامه درمانی می تواند متناسب با تفاوت های فرهنگی یا منطقه ای باشد.
تکنیک های رفتار درمانی شناختی
- بازی درمانی. هنر و کار دستی ها ، عروسک ها و عروسک های خیمه شب بازی یا نقش بازی کردن برای کمک به کودک در رفع مشکلات و یافتن راه حل استفاده می شود. این امر همچنین می تواند باعث شود کودکان کوچکتر نیز درگیر شوند.
- رفتار درمانی شناختی متمرکز بر تروما. این روش برای درمان کودکان آسیب دیده از حوادث تروماتیک ، از جمله بلایای طبیعی ، استفاده می شود. درمانگر بر روی مشکلات رفتاری و شناختی که مستقیماً مربوط به ضربه ای است که کودک تجربه کرده است ، تمرکز خواهد کرد.
- مدل سازی. درمانگر ممکن است مثالی از رفتار مورد نظر ، مانند نحوه پاسخگویی به یک زورگو را اجرا کند و از کودک بخواهد که همین کار را انجام دهد یا نمونه های دیگری را نشان دهد.
- تغییر ساختار. این تکنیک راهی است که کودک می تواند یک فرآیند فکری منفی را اتخاذ کند و آن را به یک حالت بهتر برگرداند. به عنوان مثال ، "من در فوتبال گند میزنم. من یک بازنده تمام عیار هستم "می تواند تبدیل شود به " من بهترین بازیکن فوتبال نیستم ، اما در بسیاری از کارهای دیگر مهارت دارم. "
- قرار گرفتن در موقعیت. درمانگر کودک را به آرامی در معرض مواردی قرار می دهد که باعث اضطراب او می شوند.
هر تکنیکی که اتخاذ شود ، رفتار درمانی شناختی می تواند به روش های مختلفی انجام شود ، مانند:
- شخصی. جلسات فقط کودک و درمانگر را درگیر می کند.
- والد-فرزند. درمانگر با کودک و والدین با هم کار می کند و مهارت های خاص فرزند پروری را آموزش می دهد تا فرزندان آنها از رفتار درمانی شناختی نهایت استفاده را ببرند.
- خانواده محور. جلسات می تواند با حضور والدین ، خواهر و برادرها یا سایر افراد نزدیک به کودک باشند.
- گروهی. کودک ، درمانگر و سایر کودکانی که با مشکلات یکسان یا مشابه روبرو هستند را شامل می شود.
شرایطی که رفتار درمانی شناختی ممکن است کمک کند
فرزند شما برای بهره مندی از رفتار درمانی شناختی لازم نیست که یک بیمار روانی تشخیص داده شود. بلکه رفتار درمانی شناختی می تواند در برخورد با شرایط خاصِ کاملاً موثر باشد ، مانند:
اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)
کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در ساکت ماندن مشکل داشته باشند و رفتارهای تکانشی داشته باشند. در حالی که داروهایی برای درمان این اختلال وجود دارند ، اما گاهی اوقات آنها اولین یا تنها انتخاب درمان نیستند.
حتی در صورت استفاده از داروها ، برخی از کودکان علائم مداوم دارند. تحقیقات نشان می دهد برای برخی از نوجوانان ، اضافه به کار بردن راهکار رفتار درمانی شناختی بهتر از دارو است.
حتما مطالعه کنید : اشنایی کامل با گفتار درمانی و فواید ان در درمان
اضطراب و اختلالات خلقی
رفتار درمانی شناختی نشان داده است که یک درمان موثر برای کودکان و نوجوانان مبتلا به اضطراب و اختلالات خلقی است.
یک بررسی در 2015 "حمایت محکمی" از رفتار درمانی شناختی به عنوان یک درمان خط مقدم موثر برای کودکان مبتلا به اختلالات اضطرابی انجام داد.
والدین نیز ممکن است نقش داشته باشند. یک مطالعه معتبر در سال 2010 نشان داد که رفتار درمانی شناختی با درگیری فعال والدین نویدبخش نوعی درمان موثر برای کودکان مضطرب در سنین 3 تا 7 سال است. در این مطالعه فقط 37 کودک شرکت داشتند ، اما آنها به طور متوسط در 8.3 جلسه درمانی بهبود قابل توجهی را نشان دادند.
اضطراب و اختلال طیف اتیسم
بسیاری از نوجوانان مبتلا به اختلال طیف اتیسم پیشرفته، دارای اضطراب هستند. در یک مطالعه در سال 2015 ، یک برنامه رفتار درمانی شناختی برای نوجوانان کمتر از 13 سال مبتلا به اتیسم که دارای اضطراب بالینی بودند طراحی شد. این برنامه بر روی موارد زیر تمرکز داشت:
قرار گرفتن در معرض بیماری
به چالش کشیدن اعتقادات غیر منطقی
حمایت رفتاری توسط مراقبان
عناصر درمانی ویژه اختلال طیف اوتیسم
در این مطالعه کوچک فقط 33 کودک 11 تا 15 سال شرکت داشتند. والدین تأثیر مثبت رفتار درمانی شناختی را بر شدت علائم اضطراب گزارش کردند.
تروما و PTSD
رفتار درمانی شناختی یک درمان خط مقدم برای اختلال استرس پسا تروما (PTSD) در کودکان و نوجوانان است و نشان داده است که دارای فواید کوتاه مدت و بلند مدت است.
یک مطالعه در سال 2011 بهبودی چشمگیری دریک برنامه پیگیری مستمر 18 ماهه و 4 ساله نشان داد. رفتار درمانی شناختی برای PTSD های حاد و مزمن که پس از طیفی از تجربیات آسیب زا ایجاد شده ، حتی برای کودکان خردسال نیز موثر است.
رفتار درمانی شناختی همچنین می تواند در درمان موارد زیر مفید باشد:
- مصرف مواد نوجوان
- اختلال دوقطبی
- افسردگی
- اختلالات خوردن
- چاقی
- اختلال وسواسی جبری
- آسیب به خود
ورک شیت های رفتار درمانی شناختی برای کودکان
توضیح مفهوم رفتار درمانی شناختی برای کودکان خردسال باید به صورت ساده انجام شود. برای سهولت کار ، برخی از درمانگران از ورک شیت (برگه کار) استفاده می کنند تا به کودکان در تجسم برخی مفاهیم کمک کنند.
به عنوان مثال ، یک ورک شیت ممکن است نقاشی هایی با حباب های فکری خالی برای پر کردن توسط کودک داشته باشد. ممکن است درمانگر از کودک سوال کند که شخص موجود در تصویر در مورد چه چیزی فکر می کند. در برگه های کاری ممکن است علامت های ایستی وجود داشته باشد تا به کودک در تشخیص علائم مربوط به ازدست دادن کنترل خود کمک کند.
کاربرگ ها می توانند به کودکان و نوجوانان در درک چگونگی ارتباط افکار، احساسات و اعمال کمک کنند. از طریق این کاربرگ ها، آنها می توانند آموخته های خود را تقویت کنند. رفتار درمانی شناختی برای کودکان همچنین ممکن است شامل برنامه ریزی، چک لیست ها یا یک نمودار پاداش برای کمک به کودکان در به خاطر سپردن و تکمیل وظایف باشد.
رفتار درمانی شناختی چقدر برای کودکان موثر است ؟
رفتار درمانی شناختی یک تمرین مبتنی بر شواهد است که برای انواع مختلف موضوعات موثر است.
آنالیزها نشان می دهند که حداکثر 60 درصد جوانان دارای اختلالات اضطرابی تحت درمان رفتار درمانی شناختی با کاهش چشمگیر علائم پس از درمان مواجه شدند. مطالعات بر روی کودکان تحت درمان در کلینیک های بهداشت روان جامعه نشان می دهد که این میزان بهبودی احتمالاً تا 4 سال پس از درمان ادامه خواهد داشت.
مطالعات نشان می دهد که در بسیاری از نوجوانان مبتلا به ADHD که رفتار درمانی شناختی دریافت کرده اند ، از نظر شدت علائم کاهش قابل توجهی مشاهده شده است.
در میان کودکان مبتلا به PTSD که رفتار درمانی شناختی متمرکز بر تروما دریافت می کنند ، می تواند بهبودی زیادی در علائم PTSD ، افسردگی و اضطراب مشاهده شود. در یک مطالعه ، 92 درصد از شرکت کنندگان پس از رفتار درمانی شناختی دیگر نشانه های PTSD را نداشتند. این امر در یک برنامه پیگیری درمان 6 ماهه مشاهده شد.
یافتن یک متخصص رفتار درمانی شناختی برای کودک
در حالی که بسیاری از درمانگران برای رفتار درمانی شناختی آموزش دیده اند ، جستجوی کسی که تجربه کار با کودکان را دارد بسیار مهم است. در اینجا برخی موارد وجود دارد که باید بررسی کنید:
- مجوز ها. به دنبال یک مشاور مجاز ، درمانگر خانواده ، مددکار اجتماعی بالینی ، روانشناس یا روانپزشک باشید. مجوز نشان می دهد که یک متخصص استانداردهای قانونی را برای این کار داشته است.
- تجربه. به دنبال یک فرد حرفه ای باشید که با کودکان یا نوجوانان کار کرده باشد.
- شفافیت. پس از ارزیابی اولیه یا جلسه با شما و فرزندتان ، به دنبال یک متخصص باشید که مایل به بیان اهداف باشد و یک برنامه درمانی ارائه دهد.
نکاتی برای یافتن یک متخصص بهداشت روان واجد شرایطدر اینجا چند روش برای یافتن متخصصان بهداشت روان با تجربه در رفتار درمانی شناختی برای کودکان وجود دارد:
- از پزشک خانواده یا متخصص اطفال خود بخواهید که شما را به یک متخصص واجد شرایط رفتار درمانی شناختی ارجاع دهد.
- با دانشگاههای محلی ، بخشهای روانشناسی دانشکده پزشکی یا بیمارستان ها تماس بگیرید.
- از خانواده و دوستانی که از رفتار درمانی شناختی استفاده کرده اند سوال کنید.
- از شرکت بیمه خود لیستی از ارائه دهندگان واجد شرایط رفتار درمانی شناختی را که دارای قرارداد هستند یا بخشی از هزینه شما را پوشش می دهند بخواهید.
سخن پایانی
رفتار درمانی شناختی می تواند به کودکان کمک کند تا درک کنند که افکار وعواطف چگونه بر رفتار آنها تأثیر می گذارد و تغییر افکار و عواطف آنها می تواند رفتار و احساس آنها را تغییر دهد.
رفتار درمانی شناختی یک درمان ایمن و موثر است که می تواند به کودکانی که طیف وسیعی از مشکلات و نگرانی ها را دارند کمک کند.
برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما و پاسخگوی شما هستیم.
منبع محتوا : Healthline