رفتار درمانی شناختی در درمان وسواس فکری عملی
رفتاردرمانی شناختی(CBT) شامل طیف گسترده ای از تکنیک های درمانی است که در درمان اختلال وسواس فکری- عملی (OCD) بسیار مفید است ، از جمله این تکنیک ها می توان به مواجهه و درمان شناختی اشاره کرد. وسواس فکری عملی شرایطی است که در آن فرد از افکار وسواسی مکرر رنج می برد و احساس می کند مجبور به انجام یک رفتار خاص یا اجباری است تا بتواند رهایی موقت از این افکار را تجربه کند.
درمان وسواس فکری-عملی معمولاً کوتاه مدت است و مزایای درمانی پایداری دارد. رفتاردرمانی شناختی به طور کلی شامل جلسات درمانی هفته ای 1 ساعته است که بسته به شدت علائم تقریباً 6 ماه طول می کشد. اکثر بیماران مبتلا به وسواس فکری-عملی که با استفاده از روشهای رفتاردرمانی شناختی تحت درمان پیشرفته قرار می گیرند ، طی چند هفته متوجه بهبود می شوند. همانطور که در اکثر مشکلاتی که از طریق رفتاردرمانی شناختی درمان می شوند ،نیز صدق می کند مراجعه کننده ملزم به تمرین در خارج از جلسه درمانی است تا بیشترین استفاده را ببرد.
اگر آمادگی مراجعه به درمانگر رفتاردرمانی شناختی با تجربه در حوزه وسواس فکری-عملی را دارید ، به کلینیک رسش مراجعه کنید.
رفتاردرمانی شناختی چگونه می تواند به وسواس فکری-عملی کمک کند؟
ماهیت اختلال وسواس فکری عملی این است که با اجبارهای خاصی همراه است تا رهایی موقت از افکار وسواسی را که موجب ناراحتی شدید فرد می شود ، تجربه کند. رفتار درمانی شناختی برای شکستن پیوند خودکار بین افکار وسواسی و رفتار اجباری عمل می کند . رفتاردرمانی شناختی همچنین به فرد آموزش می دهد تا در هنگام اضطراب از انجام این کارهای اجباری خودداری کند.
تکنیک های رایج رفتاردرمانی شناختی برای وسواس فکری-عملی
موارد زیر روشهای متداول مورد استفاده در رفتاردرمانی شناختی برای کمک به بیماران مبتلا به وسواس فکری-عملی است. تمریناتی مانند تنفس عمیق و آرام سازی پیشرونده عضلات را می توان در کنار جلسات درمانی انجام داد.
حتما مطالعه کنید : رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) چگونه کار می کند
درمان پیشگیری از مواجهه/واکنش (ERP)
شاید هنگام درمان وسواس فکری-عملی، مفیدترین ابزار در کتاب کار رفتاردرمانی شناختی ، درمان پیشگیری از مواجهه/پاسخ (ERP) باشد. این فرایند شامل قرار دادن بیمار در معرض افکار وسواسی ایجاد کننده استرس، بدون اجازه دادن به او برای انجام رفتار اجباری است. انجام این کار آنها را از تجربه تسکین موقت مرتبط با اجبار باز می دارد و آنها را مجبور می کند تا با اضطراب خود روبرو شوند تا زمانی که اضطراب آنها کم شود و دیگر به آن حساسیت نشان ندهند.
مولفه های ERP عبارتند از:
- مواجهه درون تنی (in vivo): مواجهه در زندگی واقعی" که در آن فرد برای مدت طولانی به طور مکرر در یک شرایط تحریک کننده ترس آور قرار می گیرد
- مواجهه تصوری: تجسم ذهنی یک وضعیت ترسناک و عواقب بعدی قرار گرفتن در معرض آن شرایط
- جلوگیری از اقدامات اجباری: خودداری از رفتارهای اجباری تشریفاتی
تمرینات تنفس عمیق
برای مدیریت اضطراب مربوط به وسواس فکری-عملی بسیار مفید بوده و می توانند برای استفاده در طول ERP مفید باشند. انواع مختلفی از تمرینات تنفس عمیق وجود دارد ، اما همه آنها به منظور کاهش تنفس و ضربان قلب عمل می کنند و در نتیجه یک اثر آرامش بخش ایجاد می کنند.
ریلکس کردن پیشرونده عضلات
این یک فرایند است که به فرد اجازه می دهد تا از نظر فیزیکی جمع شود و تنش را در سراسر بدن خود آزاد کند. وقتی استرس داریم یا مضطرب هستیم ، بدن ما می تواند وارد واکنش جنگ یا گریز شود و این اغلب منجر به تنش در سراسر بدن می شود. آموزش بدن برای رهایی از این واکنش ، جزء مهمی در مدیریت استرس است.
بازسازی شناختی
بازسازی شناختی شامل به چالش کشیدن افکار غیر منطقی یا الگوهای فکری و جایگزینی آنها با افکار منطقی و مبتنی بر واقعیت است. هدف این است که از حقایق برای به چالش کشیدن افکار مبتنی بر پاسخ های احساسی استفاده شود.
حتما مطالعه کنید : رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟
سناریوهای رفتاردرمانی شناختی برای وسواس فکری-عملی
اختلال وسواس اجباری با وسواس های با یا بدون اجبار مشخص می شود. وسواس ها و اجبارهای مربوط به وسواس فکری-عملی، غیر منطقی و بسیار ناراحت کننده هستند و بر کیفیت زندگی افراد تأثیر می گذارند.
در اینجا چند مثال از نحوه متفاوت بروز اختلال وسواس فکری مبتنی بر فرد ذکر شده است:
1. آنجی
آنجی ، مادر 46 ساله ای که در خانه است ، دائماً نگران بیماری و ناتوانی در مراقبت از فرزندان خود است. ترس او را وادار می کند تا اقدامات احتیاطی شدیدی را برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض میکروب انجام دهد. او هر روز ساعت ها وقت خود را صرف ضدعفونی کردن خانه خود می کند در حالی که فرزندانش در مدرسه هستند. هر زمان که با سطحی تماس دارد که معتقد است کثیف است ، احساس می کند مجبور است بلافاصله دوش بگیرد یا دستان خود را بشوید. به دلیل شستشوی بیش از حد دستها ، پوست بسیار خشک ، قرمز ، ترک خورده و خشنی روی دستها و بازوهای خود دارد.
2. تونی
تونی اخیراً به تنهایی به اولین آپارتمان خود نقل مکان کرده و مشغول تحصیل در دانشگاه است. قبل از خروج از آپارتمان ، اجاق گاز را بررسی می کند تا مطمئن شود خاموش است. سپس به سمت دستشویی می رود و بررسی می کند که آب در سینک جریان ندارد. شیر آب را باز و بسته می کند تا مطمئن می شود که آن را کامل بسته است. او 8 بار این کار را انجام می دهد. سپس برای اطمینان از خاموش بودن اجاق گاز ، دوباره برمی گردد. از درب ورودی خانه خارج می شود و آن را قفل می کند. او بلافاصله از روشن بودن اجاق گاز نگران می شود و 2 بار دیگر برمی گردد تا آن را بررسی کند. او درب ورودی خود را قفل می کند و دسته را 8 بار می چرخاند تا مطمئن شود قفل شده است و باز نمی شود.
3. سام
سام دانشجوی سال اول دبیرستان است. او می ترسد که اگر ابتدا فردی را لمس کند ، به نحوی آسیب جدی به او وارد می شود. به دلیل این ترس ، او از تعاملات اجتماعی و تماس فیزیکی اجتناب می کند. اگر او به طور تصادفی فردی را لمس کند ، معتقد است که تنها راه جلوگیری از آسیب رساندن به او آسیب رساندن به خودش است. او همیشه تیغ تیزی را با خود حمل می کند و هرگاه در اجتناب از تماس ناموفق بود ، خراش های کوچکی را در دست ها و پاهای خود ایجاد کند.
رفتاردرمانی شناختی برای آنجی ، تونی و سام
اگرچه هر مورد منحصر به فرد و متمایز است ، درمان با استفاده از رفتاردرمانی شناختی در هر مورد نسبتاً مشابه است:
یک درمانگر رفتاردرمانی شناختی نوعی از مواجهه درمانی را تجویز می کند که در آن از فرد خواسته می شود درگیر رفتار اجباری نشود. از طریق مواجهه مداوم با وسواس ، اضطراب در ابتدا افزایش می یابد ، اما با گذشت زمان اضطراب کاهش می یابد.
هنگامی که اضطراب به گونه ای کاهش می یابد که فرد تمایل به انجام اجبار را از دست می دهد ، جلسه مواجهه درمانی به پایان می رسد. با جلسات مکرر، شدت اضطراب و مدت زمان ادامه اضطراب شروع به کاهش می کند. با تمرین مداوم ، نیاز به اجبار برای از بین بردن اضطراب به طور کلی برطرف می شود.
حتما مطالعه کنید : افسردگی در نوجوانان | علت، علائم و بهترین روش های درمان آن
آیا رفتاردرمانی شناختی برای وسواس فکری-عملی موثر است؟
بله ، ثابت شده است که رفتار درمانی شناختی به هزاران نفر کمک می کند تا کنترل اختلال وسواس فکری را یاد بگیرند. در واقع ، رفتاردرمانی شناختی یکی از تنها روش های اثبات شده برای درمان موثر وسواس فکری-عملی است. تحقیقات نشان می دهد که تا 75٪ از بیماران مبتلا به درمان وسواس فکری-عملی که به دنبال رفتاردرمانی شناختی هستند ، آن را موثر می دانند.
رفتاردرمانی شناختی به عنوان درمان انتخابی وسواس فکری-عملی توسط بسیاری از سازمان های ملی بهداشت ، از جمله موسسه ملی بهداشت در ایالات متحده و موسسه ملی بهداشت و تعالی بالینی در انگلستان در نظر گرفته شده است.
چگونه می توان یک درمانگر رفتاردرمانی شناختی پیدا کرد؟
به دلیل میزان موفقیت بالای این روش ، بسیاری از ارائه دهندگان مجاز به انجام رفتار درمانی شناختی هستند و شما گزینه های مختلفی برای انتخاب دارید.. همکاران ما نیز در کلینیک رسش با سابقه تخصصی می توانند به بهترین نحو در این موضوع به شما کمک کنند.
تمرینات رفتاردرمانی شناختی برای وسواس فکری-عملی در خانه
در حالی که بسیاری از تمرینات مختلف مربوط به درمان وسواس فکری-عملی وجود دارد که می توانند در خانه انجام شوند ، مهم است قبل از شروع درمان هرگونه مشکل سلامت روانی ، از جمله وسواس فکری-عملی ، مشاوره و راهنمایی یک درمانگر واجد شرایط رفتاردرمانی شناختی را در نظر بگیرید. با در نظر گرفتن این موضوع ، بسیاری از افرادی که با وسواس فکری-عملی دست و پنجه نرم می کنند می توانند از تمرینات آرامش بخش مختلفی که به راحتی در خانه قابل انجام هستند ، استفاده کنند.
تمرین تنفس عمیق
بسیاری از تمرینات ساده تنفس عمیق وجود دارد که می تواند در خانه انجام شود.
- برای انجام یک تمرین تنفس عمیق در خانه:
- به مدت 5 ثانیه از طریق بینی خود نفس بکشید
- نفس خود را به مدت 5 ثانیه در ریه های خود نگه دارید
- به مدت 5 ثانیه از طریق دهان نفس خود را بیرون دهید
- تکرار کنید
تمرین های تخلیه ای
در حالی که با تمرین های تخلیه ای می توانید با جستجوی ورودی های حسی در محیط فعلی خود ، تمرکز خود را بر زمان حال قرار دهید ، این تمرینات تخلیه ای تصویری همچنین می توانند به عنوان راهی برای کاهش اضطراب مورد استفاده قرار گیرند:
برای شروع ، به مکانی فکر کنید که به شما آرامش می بخشد: جایی در خانه خود ، مکان مورد علاقه در پارک ، ساحل ، یا خاطره ای از دوران کودکی شما. اکنون 5 تا 10 دقیقه به تجسم این مکان که در ذهن خود ایجاد کرده اید اختصاص دهید.
برای کمک از حواس خود استفاده کنید:
- چه می بینید؟ به اطراف و محیط اطراف خود در این فضا نگاه کنید. از دور چه چیزی را می توانید ببینید؟ چه چیزی را نزدیک خود می بینید؟ سعی کنید به جزئیات کوچکی توجه کنید که معمولاً از دست می دهید.
- چه می شنوید؟ به صداهای اطرافتان با دقت گوش دهید. صداهایی که می شنوید نرم هستند یا بلند؟ آیا آنها از نزدیک می آیند یا از دور؟
- چه مزه ای حس می کنید؟ آیا چیزی می خورید یا می نوشید؟ اگر چنین است ، طعم آن چگونه است؟ شیرین است یا خوش طعم؟
- چه چیزی را احساس می کنید؟ گرم است یا خنک؟ نسیم می آید؟ آیا آفتاب به شما می تابد و پوست شما را گرم می کند؟ یا در یک پتوی نرم جمع شده اید؟ بر احساس همه چیز تمرکز کنید.
- چه بویی را احساس می کنید؟ هوا چه بویی می دهد؟ رایحه قوی است یا ضعیف؟ روی رایحه هایی که بو می کشید تمرکز کنید و از آنها لذت ببرید.
از این تمرین برای آرامش ذهن خود هنگام احساس اضطراب یا استرس استفاده کنید. هر چقدر زمان نیاز دارید به تجسم فضای راحت خود اختصاص دهید. به خودتان اجازه دهید احساس آرامش و امنیت کنید.
درمان از روش مواجهه
در حالی که درمان مواجهه پیشرفته باید توسط یک متخصص آموزش دیده انجام شود ، شما می توانید مواجهه با خانه را در شرایط مناسب تمرین کنید. برای انجام این کار ، به سادگی عمل به رفتار اجباری را که باعث تسکین موقت اضطراب ناشی از افکار وسواسی می شود، نادیده بگیرید.
هر چه بیشتر بتوانید اجبار را انکار کنید ، احتمال اینکه اضطراب شما شروع به کاهش کند بیشتر است. این کار را ادامه دهید تا اضطرابتان برطرف شود. هر زمان که احساس کردید نیاز به انجام یک رفتار اجباری دارید ، این تمرین را تکرار کنید. می توانید این تمرین را با یک تمرین تنفس عمیق یا تخلیه ترکیب کنید.
منبع محتوا : choosingtherapy