چگونه بیش فعالی کودک را به او توضیح بدهیم؟ ۱۰ راه صحبت درباره ADHD در کودکان
حتما میدانید ADHD در کودکان اختلالی است که بر رفتار آنها تأثیر میگذارد. اگر کودک ناخواسته روی این اختلال تمرکز کند، کمکم احساس ناخوشایندی پیدا میکند و شرایط برایش دشوارتر میشود. اما والدین آگاه و مثبتاندیش میتوانند با توضیح بیش فعالی کودک برای او، ورق را برگردانند و احساس خوبی به فرزندشان بدهند. چگونه؟ در این مقاله بلاگ رسش ده راه اثرگذار برای توضیح ADHD به کودکان، پیش پایتان میگذاریم.
1. واقعیت را درباره بیش فعالی کودک به او بگویید
اختلال کمتوجهی و بیشفعالی (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) یا ADHD در کودکان چیز جدیدی نیست. توضیح درباره این وضعیت را از همینجا شروع کنید!
درباره تأثیر این اختلال بر کارهای روزمره، با فرزندتان صحبت کنید. واقعیتها را به او بگویید. برایش توضیح بدهید که برای کنترل این وضعیت باید حسابی تلاش کند.
نکته مهم اینکه به او تأکید کنید که این وضعیت تقصیر او نیست؛ اصلا تقصیری در کار نیست و خیلی از بزرگسالان و کودکان دیگر هم ADHD دارند.
2. بگویید ADHD در کودکان باعث میشود مغزشان سریعتر کار کند
شاید استفاده از واژه «اختلال»، فرزندتان را بترساند یا او را سرخورده کند. بهجای استفاده از چنین عبارتهایی، برایش توضیح بدهید که مغز همه افراد روی کرده زمین با هم فرق دارد.
درباره تأثیر این وضعیت برایش بگویید. برای مثال، میتوانید از چنین مفهومی استفاده کنید که «ADHD باعث می شود مغزش سریعتر از سایرین کار کند»!
اینطوری هم توضیحی منطقی ارائه کردهاید، و هم احساس خوبی به فرزندتان میدهید. کودک متوجه میشود اگر تلاش بیشتری بکند، میتواند از این وضعیت، بهره هم ببرد.
حتما بخوانید: مزایای بیش فعالی
3. هیچکس ADHD نیست، بلکه ADHD دارد!
به فرزندتان کمک کنید که بفهمد «ADHD نیست»، بلکه «ADHD دارد»! یعنی قرار نیست بیش فعالی کودک آثار و علائم بیماری برایش محسوب شود، بلکه وضعیتی است که دارد و باید آن را بپذیرد.
اختلال کمتوجهی و بیشفعالی، آنطور که شاید عنوان بلندبالایش به ذهن متبادر کند، وضعیت عجیبغریبی نیست. خیلیها به آن دچار هستند و توانستهاند بهخوبی کنترلش کنند.
حتما مطالعه کنید: آیا کودکان بیشفعال باهوش هستند؟
4. مصرف دارو به کنترل بیش فعالی کودک کمک میکند
درباره داروهای اختلال کمتوجهی و بیشفعالی، بهعنوان ابزاری برای کمک به کنترل علائم صحبت کنید. یعنی به او بفهمانید مصرف دارو، کمکش میکند که عملکرد بهتری داشته باشد.
هرگز به فرزندتان نگویید «برای یادگیری درسهایش به دارو نیاز دارد»، یا بدتر از آن، «اگر میخواهی پسر یا دختر خوبی باشی، باید این داروها را مصرف کنی»! هرگز چنین جملههایی به کودکان نگویید.
به آنها اطمینان بدهید که خوب، درجهیک و باهوش هستند، و این داروها هم وسیلهای کمکی برای کنترل بهتر و بیشتر بیش فعالی کودک به حساب میآیند.
5. به فرزندتان عزت نفس بدهید
وجود ADHD در کودکان باعث رفتارهای چالشبرانگیز میشود؛ رفتارهایی که کنترلشان برای خود کودک هم دشوار است، و نباید بهخاطرشان سرزنش شود.
مثبتاندیشی را از خودتان شروع کنید. بعد هم آن را به فرزندتان منتقل کنید. عزت نفس او را تقویت کنید. وقتی کاری را بهخوبی انجام میدهد، حتما از او تعریف و تمجید کنید.
6. ADHD در کودکان باعث کاهش تمرکز میشود
برای فرزندتان توضیح بدهید شرایطی که با آن دستوپنجه نرم میکند، طبیعی است. این قضیه مثل استفاده از عینک، برای کودکانی است که چشمهای متفاوتی دارند.
به او یادآوری کنید که آدمی معمولی، مثل همه اطرافیانش است. حتی اگر بعضی کارها برایش کمی دشوار است، بازهم چیزی از طبیعی بودن او و این وضعیت کم نمیکند.
7. به او بگویید میتواند بیش فعالی کودک را برای دیگران توضیح بدهد
صدالبته که حفظ حریم خصوصی پزشکی حتی برای بچههای کمسنوسال هم مهم است، اما به فرزندتان بگویید توضیح درباره ADHD در کودکان هیچ اشکالی ندارد.
برای مثال، اگر خودش خواست، میتواند به همکلاسیهایش بگوید «من ADHD دارم، و ثابت ماندن، گاهی برای بدن و ذهنم سخت میشود. قصد وقفه یا ایجاد اختلال در کلاس را ندارم»!
8. تمرین کردن برای کنترل عالی است
کودکان مبتلا به ADHD در ارتباط دادن رفتارهایشان با پیامدها مشکل دارند. آنها گاهی اوقات قوانین وضعشده را فراموش میکنند، پس باید تمرین کنند.
در چنین شرایطی، میتوانید قانون را به آنها یادآوری کنید و در این زمینه شفاف باشید. اگر احساس کردید سرخورده شدهاند، مطمئنشان کنید که تمرین بیشتر، به کنترل بهتر اوضاع کمک میکند.
9. ADHD در کودکان ایدههای هیجانانگیزی با خود میآورد!
ADHD در کودکان گاهی اوقات سخت و ناامیدکننده میشود. حرفهای مثبت از طرف والدین و بزرگترها، میتوانند تأثیر بسیار خوبی داشته باشند و به رشد ذهنی کودکان کمک کنند.
البته لازم نیست وقتی کاری واقعا سخت است، وانمود کنید راحت و فوقالعاده است! اما میتوانید با زبان مثبتی دربارهاش صحبت کنید.
برای مثال، اگر حواس فرزندتان پرت شد، بگویید: «طبیعی است. چون ADHD باعث میشود مدام ایدههای جدید و هیجانانگیزی به ذهنت برسد»!
10. برای کنترل بیش فعالی کودک در کنارش هستید
اگر فرزندتان دچار ناامیدی شده است، از احساساتش حمایت کنید. به او بگویید که شما، معلم مدرسه و بزرگترها، با هم حسابی کار میکنید تا به او در کنترل اوضاع کمک کنید.
به او اطمینان بدهید که در این مسیر تنها نیست، و تا وقتی یاد بگیرد چطور این بیشفعالی را کنترل نماید، شما در کنارش هستید. به او بفهمانید که میتواند در صورت نیاز، روی کمک شما حساب کند.
جمعبندی
اختلال کمتوجهی و بیشفعالی درمان نمیشود، اما با رسیدگی مناسب، میتوان علائم و عوارض آن را به کمترین حد ممکن رساند. مداخلات رفتاری و داروهای مختلفی برای کنترل این اختلال وجود دارند. تشخیص و رسیدگی بهموقع، تفاوت خیلی بزرگی در زندگی کودکان مبتلا به ADHD ایجاد میکند.
مرکز مشاوره رسش با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی کشور، سالهاست با متخصصان روانشناسی و اساتید بزرگ دانشگاهی همکاری میکند تا بهترین خدمات مشاوره فردی و تحصیلی، خانواده درمانی، زوج درمانی و سایر حیطههای مرتبط را در اختیار هموطنان عزیز بگذارد.
اگر فرزند دلبندتان دچار بیش فعالی کودک است، یا به هر دلیلی دنبال خدمات حرفهای و مطمئن در زمینه ADHD در کودکان هستید، همین حالا با مرکز مشاوره رسش تماس بگیرید و با کارشناسهای مجرب این مرکز مشورت کنید.
منابع: