کلینیک جامع توانبخشی رسش
اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟
اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟ ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
کدام قسمت از مغز مسئول کنترل گفتار است ؟اختلالات گفتار و زبان

کدام قسمت از مغز مسئول کنترل گفتار است ؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۰

چه بخشی از مغز گفتار را کنترل می کند: چندین قسمت از مخچه

مغز شما تقریباً در مورد کلیه عملکردهای بدن و تفسیر اطلاعات حسی از جهان پیرامون شما مسئول است.

مغز شما قسمتهای زیادی دارد اما گفتار در درجه اول توسط بزرگترین قسمت مغز ، مخچه کنترل می شود.

مخچه را می توان به دو قسمت که نیم کره نامیده می شوند تقسیم کرد که توسط دسته ای از فیبرهای عصبی به نام جسم پینه ای به هم متصل می شوند.

 

چه بخشی از مغز گفتار را کنترل می کند: چندین قسمت از مخچه

 

گفتار شما به طور معمول در سمت چپ مخچه شما اداره می شود. گرچه در حدود یک سوم از افراد که چپ دست هستند ، گفتار ممکن است توسط سمت راست کنترل شود.

قسمت هایی از مغز درگیر گفتار است

در دهه های اخیر ، تحقیقات بسیار زیادی در مورد پردازش زبان در مغز رخ داده است. اکنون به طور کلی پذیرفته شده است که کنترل گفتار بخشی از یک شبکه پیچیده در مغز است.

شکل گیری گفتار به فرایندهای مختلفی نیاز دارد ، از قرار دادن افکار در کلمات گرفته تا تشکیل یک جمله قابل فهم و سپس ایجاد حرکت در دهان برای ایجاد صداهای صحیح.

مناطق مختلفی از مغز شناخته شده است که در گفتار نقش دارند:

 

قسمت هایی از مغز درگیر گفتار است

 

مخچه

هر نیمکره مخ را همچنین می توان به قسمت هایی موسوم به لوب تقسیم کرد که شامل لوب های پیشانی ، جداری ، گیجگاهی و پس سری هستند.

لوب های واقع در جلو و کنار مغز شما ، لوب های پیشانی و لوب های گیجگاهی در شکل گیری و درک گفتار نقش دارند.

منطقه بروکا

ناحیه بروکا در قسمت جلویی نیمکره چپ مغز شما واقع شده است. این قسمت نقش مهمی در تبدیل ایده ها و افکار شما به کلمات گفتاری واقعی دارد. منطقه بروکا دقیقاً قبل از صحبت کردن بیشترین فعالیت را دارد.

منطقه بروکا همچنین به انتقال اطلاعات به قسمت دیگری از مغز شما به نام کرتکس حرکتی کمک می کند که حرکات دهان شما را کنترل می کند. نام آن از نام پزشک فرانسوی ، پیر پل بروکا ، گرفته شده است که در سال 1861 این ناحیه مغز را کشف کرد.

حتما مطالعه کنید : 7 نکته برای کمک به درمان لیسپ

منطقه ورنیکه

منطقه ورنیکه عمدتا در درک و پردازش گفتار و زبان نوشتار نقش دارد. منطقه ورنیکه اولین بار توسط کارل ورنیکه در سال 1876 کشف شد. این منطقه در لوب گیجگاهی ، درست پشت گوش شما قرار دارد. لوب گیجگاهی منطقه ای است که صدا در آن پردازش می شود.

آرکوئیت فاسیلوس

آرکوئیت فاسیلوس (arcuate fasciculus) دسته ای از اعصاب است که منطقه ورنیکه و بروکا را به هم متصل می کند. این قسمت به شما کمک می کند کلمات را شکل دهید ، واضح صحبت کنید و مفاهیم را به شکل زبان درک کنید.

مخچه

مخچه در پشت مغز شما قرار دارد و در هماهنگی حرکات ارادی عضلانی مانند باز و بسته شدن دهان ، حرکت دادن بازوها و پاها ، صاف ایستادن و حفظ تعادل نقش دارد. همچنین پردازش زبان را کنترل می کند.

مروری که در مجله ژورنال آمریکایی Speech-Language Pathology منتشر شده است نشان می دهد که مخچه در واقع برای پردازش زبان از آنچه تصور می شد مهم تر است.

کرتکس حرکتی

برای صحبت واضح ، باید عضلات دهان ، زبان و گلو را حرکت دهید. اینجاست که کرتکس موتور به کار می رود.

کرتکس حرکتی که در لوب پیشانی قرار دارد ، اطلاعات را از ناحیه بروکا گرفته و به عضلات صورت ، دهان ، زبان ، لب ها و گلو می گوید که چگونه باید برای ایجاد گفتار حرکت کنند.

آسیب مغزی و گفتاری

چه اتفاقی می افتد اگر یک یا چند قسمت از موارد نامبرده معیوب شده ، آسیب دیده یا غیرطبیعی باشند؟

اگر در گفتار یا درک گفتار مشکلی دارید ، این وضعیتی به نام آفازی است. اگر در کنار هم قرار دادن حرکات صحیح عضلانی لازم برای تولید گفتار مشکل دارید ، این مشکل آپراکسی نامیده می شود.

آفازی و آپراکسی اغلب در اثر سکته مغزی یا ضربه به مغز ایجاد می شوند ، معمولاً زمانی که سمت چپ مغز تحت تأثیر قرار می گیرد. سایر علل کمتر شایع ، شامل تومورهای مغزی و عفونت ها هستند.

علائم آفازی یا آپراکسی به محل آسیب در مغز و شدت آسیب بستگی دارد. این علائم عبارتند از:

 

علائم آفازی یا آپراکسی به محل آسیب در مغز و شدت آسیب بستگی دارد

 

آهسته صحبت کردن یا کلمات مبهم

اگر ناحیه بروکا آسیب دیده باشد ، ممکن است تولید صداهای گفتاری برای فرد دشوار شود یا ممکن است خیلی آهسته صحبت کرده و کلمات خود را به زبان بیاورد. گفتار اغلب به جملات کوتاه کمتر از چهار کلمه محدود می شود. به این حالت آفازی بروکا یا آفازی نا روان گفته می شود.

علت دیگر این است که سکته یا آسیب، به مناطقی از مغز که حرکات عضلات دهان یا زبان را کنترل می کنند آسیب برساند.

صحبت با جملات طولانی و بی معنی

صدمه به منطقه ورنیکه ممکن است باعث شود فرد کلمات بی معنی بسازد یا با جملاتی طولانی صحبت کند که معنایی ندارند. همچنین ممکن است فرد متوجه نشود که دیگران نمی توانند او را درک کنند. این حالت آفازی ورنیکه یا آفازی روان نامیده می شود.

عدم امکان تکرار کلماتی که اخیراً شنیده شده اند

اگر آرکوئیت فاسیلوس، دسته اعصابی که ناحیه بروکا و ناحیه ورنیکه را به هم متصل می کنند ، آسیب ببیند ، ممکن است فرد نتواند صحبتی که تازه شنیده است را تکرار کند. به این حالت آفازی رسانایی گفته می شود.

حتما مطالعه کنید : اختلال زبان، نشانه ها، علائم و درمان

ناتوانی عمومی در صحبت و درک زبان

آسیب گسترده به مراکز زبان مغز می تواند منجر به آفازی گلوبال شود. بیان و درک زبان برای افراد مبتلا به آفازی گلوبال بسیار دشوار خواهد بود.

افراد مبتلا به بیماری های نورودژنراتیو ، مانند بیماری آلزایمر ، اغلب با گذشت زمان به آرامی از دست دادن گفتار را تجربه می کنند. به این حالت آفازی پیشرونده اولیه (PPA) گفته می شود.

PPA بیماری آلزایمر نیست اما می تواند نشانه ای از بیماری آلزایمر باشد. PPA همچنین می تواند یک اختلال جدا و بدون علائم دیگر بیماری آلزایمر باشد. برخی از افراد مبتلا به PPA حافظه طبیعی دارند و می توانند فعالیت های سرگرم کننده را ادامه دهند و حتی گاهی اوقات کار کنند.

برخلاف آفازی که ناشی از سکته پ یا ضربه مغزی است ، PPA ناشی از زوال آهسته یک یا چند قسمت از مغز است که در گفتار و زبان استفاده می شوند.

خلاصه

گفتار متکی به فعال شدن مناطق مختلفی از مغز است که با هم همکاری می کنند.

ناحیه بروکا و ناحیه ورنیکه از اجزای اصلی مغز هستند که در گفتار نقش دارند ، اما سایر قسمت های مغز نیز نقش مهمی در هماهنگی عضلات دهان برای ایجاد کلمات گفتاری دارند. برای بیشتر افراد ، فعالیت مغزی مرتبط با گفتار در سمت چپ مغز اتفاق می افتد.

معیوب شدن یا آسیب به هر یک از این قسمت ها می تواند منجر به مشکلات گفتاری شود که تحت عنوان آفازی یا آپراکسی شناخته می شوند. گفتاردرمانی اغلب برای افرادی که دچار این مشکل هستند مفید است. اگرچه بازیابی توانایی های گفتاری کامل پس از آسیب مغزی همیشه امکان پذیر نیست ، اما می توان پیشرفت هایی انجام داد.

 


منبع محتوا : Healthline
برچسب ها:
اشتراک

مطالب مشابه

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

اختلال آفازی چیست؟ علائم، دلایل ، انواع و تشخیص آن چگونه است؟

آفازی یک اختلال ارتباطی است که به دلیل آسیب مغزی در یک یا چند منطقه که کنترل زبان را انجام می دهند اتفاق می افتد. این مشکل می تواند در ارتباط کلامی ، ارتباط نوشتاری یا هر دو اختلال ایجاد کند.

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

تاخیر در گفتار و زبان کودکان - علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان

کودکان ممکن است تاخیر گفتار یا تأخیر زبان داشته باشند ، اما این دو گاهی اوقات با هم همپوشانی دارند. اگر نمی دانید فرزند شما ممکن است کدام مشکل را داشته باشد ، نگران نباشید. لازم نیست برای ارزیابی و شروع درمان حتما لازم نیست این دو را از هم تفکیک کنیم.

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار اکتسابی و کودکی: آنچه باید بدانید

آپراکسی گفتار (AOS) نوعی اختلال گفتار است که در آن شخص در صحبت کردن مشکل دارد. فرد دارای مشکل AOS می داند که چه چیزی را می خواهد بگوید ، اما در حرکت صحیح لب ، فک و زبان در جهت صحیح برای گفتن حرفهایش مشکل دارد. برای صحبت کردن ، مغز شما نیاز به ارسال پیام به دهان شما دارد. AOS در مسیرهایی از مغز که در برنامه ریزی و هماهنگی حرکات لازم برای گفتار نقش دارند تاثیر می گذارد. به همین دلیل ، پیام های مغز به درستی از دهان منتقل نمی شوند.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

آشنایی کامل با کلاترینگ (پریده گویی)

کلاترینگ نوعی اختلال گفتاری است که بر روان بودن گفتار تأثیر می گذارد. برخلاف سایر اختلالات ، کسانی که از پریده گویی رنج می برند از زمانی که کلاترینگ اتفاق می افتد آگاهی ندارند.

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

آشنایی کامل با مهارت‌ها و اختلالات ارتباطی و روش‌های درمان

اختلالات ارتباطی می تواند بر چگونگی دریافت ، ارسال ، پردازش و درک مفاهیم توسط فرد تأثیر بگذارد. آنها همچنین می توانند مهارت های گفتاری و زبانی را ضعیف کنند ، یا توانایی شنیدن و درک پیام ها را مختل کنند.

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

آشنایی کامل با دیس آرتریا (گفتار فلجی)

دیس آرتریا (Dysarthria) یا گفتار فلجی زمانی اتفاق می افتد که عضلات مورد استفاده برای گفتار ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. دیس آرتریا غالباً باعث ایجاد گفتار نامفهوم یا کند می شود که درک آن دشوار است.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

اختلال زبان دریافتی

اختلال زبان دریافتی

کودک مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک آنچه به او گفته می شود مشکل دارد. علائم در کودکان متفاوت است ، اما به طور کلی ، مشکلات درک زبان قبل از سه سالگی شروع می شوند.

اختلال زبان بیانی

اختلال زبان بیانی

اگر کودک شما به اختلال زبان بیانی (DELD) مبتلا باشد ، ممکن است در به خاطر سپردن کلمات یا استفاده از جملات پیچیده مشکل داشته باشد. به عنوان مثال ، یک کودک 5 ساله با اختلال زبان بیانی ممکن است با جملات کوتاه سه کلمه ای صحبت کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. دکتر معصومیدکتر معصومی
    0

    با سلام همکار گرامی دکتر معصومی هستم دکتر روانشناس و گفتار درمان دوره 8 عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان به دوستان سلام برسان ارادتمند دکتر معصومی

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      1

      سلام ارادتمند شما همکار گرامی هستم

  2. وحید رخشا وحید رخشا
    2

    سلام آقای دکتر من میتونم سوالم رو به صراحت به اطلاع تون برسونم آقای دکتر من نه کم شنوام و نه با حلزون می‌شنوم و نه نفهمم ولی نمتونم حرف بزنم قاعدتا من وقتی که خود ارضایی میکنم اصلا دیگر نمیتونم حرف بزنم کما اینکه من از ۳ هفته قبل دیگر خود ارضایی نکردم و بدان سان رژیم گرفتم و غالبا تلویزیون نگاه کردم ضمنا بعضا هم ساعت ها توی گوشیم در یوتیوب استماع کردم به کتاب های صوتی و حقیقتا هم این کارم مثمر ثمر واقعه شد و علی الاصول نیز میتونستم فتا فیزیکی حرف بزنم خراش صدام هم خنثی شد عملا در تفکر خویش یک کار محیرالعقول انجام داده بودم اما اما لکن متاسفانه دیروز خود ارضایی کردم و بالفعل خیلی خوب نمیتونم حرف بزنم و خیلی هم سرم درد میکنه تاحدی که از دیروز تا الان چند تا استامینوفن مصرف کردم باتوجه به نوشته های آیت مقوله تون من اساسا قبلا آسیب و خللی یا ضربه ای به مغزم وارد نشده واقعا چرا خواهشا به سوالم آقای دکتر جواب بدین ممنون

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      3

      سلام. این علائم شما ربطی به خودارضایی نداره اما به لحاظ روانی روی شما بسیار تاثیر گذاشته. به روانشناس مراجعه کنید و زیر نظر ایشون ترک فعل کنید.

  3. حسینیحسینی
    2

    نوه عزیزم الان ۹ساله است کلمات را ادا میکنه ولی نا مفهوم

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      1

      کودک در ۴ سالگی باید ۱۰۰ درصد کلماتش واضح و مفهوم باشد. بنابراین کودکی که در ۹سالگی وضوح ندارد بنابراین نشانه ی وجود مشکل و اختلال می باشد.

  4. الهام اصغریالهام اصغری
    2

    سلام همسر من سمت چپ مغزش در تصادف فرو رفتگی پیدا کرده موقع صحبت یکم اذیت میشن.میشه توضیح بدید.علائمشو و چ مدت طول میکشه خوب بشن

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      1

      سلام خدا قوت اتوجه به اینکه نیمکره ی غالب در گفتار و زبان نمیکره ی چپ مغز می باشد با توجه به جایگاه آسیب برای همسر شما می توان انتظار مشکلات تکلم را داشت، برای حل این مشکل بهتر است به گفتاردرمانی مراجعه کنید و زیر نظر گفتاردرمان درمان را ادامه دهید.

  5. ناصر اویسیناصر اویسی
    2

    سلام عضله حنجره با نیم کره چپ دستور میگیرد؟

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      1

      سلام هر نمیکره ی مغز اطلاعات و فرامین های اندام های سمت مقابل را صادر می کند، یعنی نیمکره ی چپ مغز فرامین سمت راست بدن و نیمکره ی راست مغز فرامین سمت چپ بدن را صادر می کند، اما برخی عضلات نظیر حنجره که مهم ترین فعالیت ان حفاظت از راه هوایی و فعالیت دوم ان گفتار می باشد، به نوعی از هر دو نیمکره دستور میگیرو

سوال خود را از ما بپرسید