کاردرمانی برای بهبود مهارت های کودکان دچار تشنج
اختلالات تشنجی ازجمله صرع میتوانند انجام فعالیتهای روزمره را چالشبرانگیز کنند. کاردرمانی یکی از روشهای توانبخشی است که به بیماران کمک میکند تا علی رغم ناتوانیهایشان در فعالیتهای روزانهای که برایشان معنادار است، شرکت کنند. در این مطلب با کاردرمانی تشنج در کودکان بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
مروری بر کاردرمانی و فیزیوتراپی
یک کاردرمانگر به کودک کمک میکند تا بر چالشها غلبه کرده تا بتواند در فعالیتهای دلخواه خود شرکت کند. کاردرمانی کودکان ممکن است شامل تنظیم فعالیت، تغییر محیط، اضافه کردن وسایل کمکی، یا تغییر عوامل شخصی مانند قدرت، انعطافپذیری، ارگونومی و مهارتهای حرکتی ظریف باشد.
کاردرمانی به انجام فعالیتهای زیر کمک میکند:
- حضور در مدرسه
- بازی کردن
- شرکت در سرگرمیهای مختلف
- لباس پوشیدن
- شستشو
- رفتن به دستشویی
- حمام کردن
- مدیریت داروها
- خوابیدن
کاردرمانی و فیزیوتراپی بر جنبههای مختلف توانبخشی تمرکز دارند، اما اغلب برای رسیدن به یک هدف بزرگتر با یکدیگر همکاری میکنند. در مورد تفاوت های کاردرمانی و فیزیوتراپی بیشتر بدانید.
کاردرمانگران بر بهبود توانایی کودک برای شرکت در فعالیتهای معنادار تمرکز کرده، در حالی که درمانگرهای فیزیکی بر بهبود توانایی کودک در حرکت بدن تمرکز میکنند.
تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی در درمان تشنج
کودک مبتلا به تشنج در اثر تشنج دچار آسیب میشود و به هر دو درمان فیزیکی و کاردرمانی نیاز پیدا میکند. در طول این روشهای درمانی درمانگرها فعالیتهای زیر را انجام میدهند:
- فیزیوتراپ ممکن است روی تمریناتی برای بهبود قدرت و درد پس از آسیب ناشی از تشنج کار کند.
- کاردرمانگر ممکن است با کودک و خانواده کار کند تا علائم را ردیابی کند، محیط خانه را تغییر دهد تا خطر آسیب را کاهش دهد، یا راههای جایگزینی را برای بازی کردن، لباس پوشیدن یا حمام کردن کودک پیشنهاد کند تا ضمن کاهش احتمال آسیب، استقلال خود را حفظ کند.
کاردرمانی تشنج در کودکان
نقش کاردرمانی برای کودکان مبتلا به تشنج این است که علیرغم بیماریای که دارند، به آنها کمک میکند تا بهطور کاملتری در زندگی و فعالیتهای روزمره شرکت کنند.
اثرات جانبی طولانیمدت تشنج بر تواناییهای شناختی
افراد مبتلا به تشنج میتوانند مشکلات شناختی ازجمله مهارتهایی مانند حافظه، تمرکز، توجه، عملکرد اجرایی و غیره داشته باشند. عوامل مختلفی ازجمله عوارض جانبی داروهای ضدتشنج و فراوانی، مدت و شدت تشنج میتوانند در این امر نقش داشته باشند.
مزایای کاردرمانی در درمان تشنج
تشنج و ترس از داشتن آن میتواند کودک را به کنارهگیری از فعالیتهای معنیدار، محدود کردن معاشرت، منزوی کردن خود و موارد دیگر سوق دهد.
برخی از راههایی که کودکان مبتلا به تشنج میتوانند از کاردرمانی بهرهمند شوند عبارتاند از:
- یادگیری ردیابی علائم و درک محرکهای آنها
- بهبود مدیریت دارو
- یادگیری استراتژیهای حفظ انرژی برای کمک به خستگی ناشی از تشنج
- یادگیری راهبردهای مدیریت استرس و اضطراب
- ایجاد روالهایی برای خوردن، ورزش و مراقبت از خود
- بهبود روال خواب و کاهش تشنجهای مرتبط با خواب
- یادگیری راهبردهای توانبخشی شناختی و جبران علائم شناختی
- دریافت ارزیابیهای زیستمحیطی و توصیهها برای تغییرات به منظور بهبود ایمنی
- آموزش وسایل کمکی
- افزایش تعامل اجتماعی با استراتژیهایی برای مدیریت مطمئن خطرات تشنج
- افزایش مشارکت در سرگرمیها، کار و فعالیتهای اجتماعی
- یادگیری و تمرین راهبردها برای برقراری ارتباط با نیازهای سلامت در محیطهای اجتماعی، کاری و بهداشتی
کاردرمانی بعد از جراحی
برخی از کودکان مبتلا به تشنج برای کمک به درمان علائم و بهبود کنترل تشنج تحت عمل جراحی قرار میگیرند. کاردرمانی ممکن است قبل یا بعد از جراحی به دلایل مختلف تجویز شود.
یک کاردرمانگر میتواند به بیمار کمک کند تا خانه و سیستم پشتیبانی خود را تنظیم کند تا برای بهبودی پس از جراحی آماده شود. کاردرمانگر همچنین ممکن است ابزارها یا استراتژیهای کمکی خاصی را برای انجام فعالیتهای روزمره زندگی (ADL) در حین بهبودی توصیه کند.
گاهیاوقات، کاردرمانی برای عوارض شناختی تشنج و جراحی یا پیگیری پیشرفت علائم توصیه میشود.
وظایف کاردرمانگر در درمان تشنج
مداخلاتی که کاردرمانگران ممکن است انجام دهند عبارتاند از:
- آموزش مهارتهای مقابله و خودمدیریتی. این مهارتها میتوانند به افراد کمک کنند تا با استرسهای اجتماعی و روانی ناشی از تشنج مقابله کنند.
- آموزش تکنیکهایی برای بهبود مهارتهای حرکتی ظریف. مهارتهای حرکتی ظریف ازجمله نوشتن، بستن دکمههای لباس، برداشتن اشیاء کوچک میباشند.
- آموزش تمرینات حرکتی درشت. این تمرینات به بهبود قدرت، تعادل و هماهنگی کودک کمک میکنند.
- آموزش فعالیتهای حسی. فعالیتهای حسی به پردازش و تنظیم صحیح اطلاعات حسی در کودک کمک میکنند.
- آموزش شناختی. این آموزش میتواند به بهبود مهارتهای تفکر، حل مسئله و حافظه کودک کمک میکند.
- اصلاح محیط خانه و مدرسه. کاردرمانگر به کودک و خانواده او کمک میکند محیط مدرسه و خانه را تبدیل به محیطی امن برای کودک ایجاد کند.
- تهیه ویلچر درصورت لزوم. کاردرمانگر استفاده از ویلچر را درصورت لزوم توصیه میکند تا کودک بتواند به صورت مستقل به انجام فعالیتهای خود بپردازد.
- فراهم کردن ایمنی کودک. استفاده از کلاه ایمنی یا تشکهای مخصوص محیط برای به حداقل رساندن آسیب در هنگام تشنج
- توانمندسازی کودک و خانواده. کاردرمانی نه تنها برای کودکان مفید است بلکه به توانمندسازی خانوادهها نیز کمک میکند و آموزشهایی در جهت رشد و تکامل کودک در اختیار آنها قرار میدهد.
کاردرمانگران باید از نزدیک با والدین/ مراقبان فرد و سایر متخصصان درگیر در مراقبت از کودک همکاری کنند تا اطمینان حاصل شود که آنها در برنامههای مداخلهای کودک مشارکت دارند.
جمعبندی
تشنج یکی از اختلالاتی است که میتواند بهطور قابل توجهی استقلال فرد را محدود کند. کاردرمانی یکی از روشهایی است که به کاهش مشکلات کودک مبتلا به تشنج و افزایش مشارکت او در فعالیتهای روزمره کمک میکند. در این راستا کلینیک توانبخشی رسش جزو مراکز درمانی معتبر است که به ارائه خدمات در زمینه کاردرمانی کودکان مبتلا به تشنج میپردازد. کارشناسان این مرکز با صبر و حوصله مشکلات و محدودیتهای فرزند شما را درمان میکنند.
منابع