کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
عسل‌درمانی اوتیسم- آیا درمان قطعی است؟اتیسم

عسل‌درمانی اوتیسم- آیا درمان قطعی است؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

اوتیسم اختلالی مادام‌العمر در فعالیت مغز و رشد ذهنی است. تحقیقات نشان می‌دهند کودکان مبتلا به اوتیسم، افراد حساسی هستند و ممکن است اختلالات گوارشی و روده‌ای متفاوتی داشته باشند. شایع‌ترین علائم اوتیسم شامل یبوست، اسهال، استفراغ و عدم تحمل برخی غذاها هستند.

به دلیل این مشکلات و محدودیت‌های غذایی، بدن افراد مبتلا به اوتیسم مواد مغذی کافی دریافت نمی‌کند و درنتیجه مغز به‌صورت مداوم «گرسنه» می‌شود. این مسئله به نوبه خود باعث تشدید اختلالات و ناهنجاری‌های ژنتیکی در افراد مبتلا به اوتیسم می‌شود. اختلال اوتیسم منجر به تجمع مواد سمی در بدن بیمار می‌شود و به همین دلیل به‌جای عناصر مفیدی مانند منیزیم، ویتامین‌ها، اسیدهای امگا، آهن و لسیتین در بدن افراد مبتلا به اوتیسم، مواد سمی در بدن آن‌ها به وفور یافت می‌شوند. تجمع سموم منجر به پرخاشگری، وسواس نسبت به چیزهای خاص و حتی راه رفتن غیرعادی می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهند مصرف مکمل‌های گیاهی و مواد غذایی‌ای مانند عسل به کاهش علائم اوتیسم کمک می‌کند. اما توجه به این نکته ضروری است که عسل را نمی‌توان به‌عنوان درمان قطعی اوتیسم در نظر گرفت بلکه مصرف آن به بهبود عملکرد مغز و رشد صحیح بدن کمک می‌کند. در ادامه به توضیح خواص عسل و تأثیر آن بر مشکلات بیماران اوتیسم می‌پردازیم.

 

رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به اوتیسم

درحالی‌که هیچ درمان شناخته شده‌ای برای اوتیسم وجود ندارد، مصرف رژیم غذایی مناسب می‌تواند به مدیریت یا کاهش برخی از علائم مرتبط با این بیماری کمک کند.

تحقیقات نشان داده‌اند یک رژیم غذایی مطلوب برای اوتیسم باید بر بهبود سلامت روده، کاهش مصرف قند، افزایش مصرف چربی‌های امگا 3 و افزایش مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی کلیدی تمرکز داشته باشد:

 نکات تغذیه ای مبتلایان اتیسم

بهبود سلامت روده

روده اغلب به عنوان «مغز دوم» شناخته می‌شود و ارتباطی قوی بین سلامت روده و عملکرد مغز وجود دارد. بنابراین بهبود سلامت روده از اهمیت زیادی برخوردار است. طبق تحقیقات برای بهبود سلامت روده، افراد مبتلا به اوتیسم باید رژیم غذایی سرشار از فیبر و غذاهای تخمیرشده مانند موارد زیر مصرف کنند (منبع: foodforthebrain.org):

  • کلم ترش
  • ماست کفیر
  • سبزیجات
  • میوه‌ها
  • غلات کامل

 

کاهش مصرف قند و شکر

قند می‌تواند علائم اوتیسم مانند بیش‌فعالی و تکانشگری را بدتر کند. بنابراین کاهش مصرف قند بسیار مهم است. افراد مبتلا به اوتیسم باید بر مصرف قندهای طبیعی موجود در میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل تمرکز کنند.

 

افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا 3

افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا 3 بسیار مهم است؛ زیرا این چربی‌ها برای سلامت و رشد مغز ضروری هستند. غذاهای سرشار از امگا 3 عبارت‌اند از:

  • ماهی‌های چرب مانند سالمون و ساردین
  • دانه کتان
  • دانه‌های چیا
  • گردو
  • سویا/ روغن سویا

 

افزایش مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی کلیدی

ویتامین‌های مختلفی که برای افراد مبتلا به اوتیسم حیاتی هستند شامل موارد زیر می‌باشند:

 

ویتامین آ

ویتامین آ برای عملکرد سیستم ایمنی، بینایی و سلامت کلی مغز مهم است. سلامت مغز برای افراد مبتلا به اوتیسم که در حال حاضر اختلال در تنظیم مغز را تجربه می‌کنند، حیاتی است. بهترین مواد غذایی برای مصرف ویتامین آ شامل موارد زیر هستند:

  • سیب زمینی شیرین
  • هویج
  • اسفناج
  • کدو حلوایی
  • کلم‌پیچ

 

ویتامین دی

تحقیقات نشان می‌دهند بیماران مبتلا به اوتیسم از کمبود ویتامین دی رنج می‌برند. ویتامین دی برای سلامت استخوان‌ها بسیار مهم است و در عملکرد سیستم ایمنی و سلامت کلی مغز نقش مهمی ایفا می‌کند. در یک رژیم غذایی اوتیسم، ویتامین دی را می‌توان به راحتی ازطریق قرار گرفتن درمعرض نور خورشید به دست آورد. به‌علاوه مقادیر بالایی از ویتامین دی در مواد غذایی زیر وجود دارند:

  • ماهی‌های چرب (سالمون، تن، ماهی خال مخالی)
  • محصولات لبنی غنی‌شده (شیر، ماست، پنیر)
  • آب پرتقال غنی‌شده
  • زرده تخم مرغ
  • قارچ

 

ویتامین سی

ویتامین سی برای عملکرد سیستم ایمنی مهم است و می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. کاهش التهاب در رژیم غذایی برای اوتیسم ضروری است؛ زیرا التهاب بیش‌ازحد ممکن است کمبودهای موجود در ارتباطات، تعاملات اجتماعی و رفتارهای محدودکننده/ تکراری را تشدید کند. در زیر برخی از غذاهای غنی از ویتامین سی برای رژیم اوتیسم آورده شده‌اند:

  • مرکبات (پرتقال، گریپ‌فروت، لیمو، لیموترش)
  • توت‌فرنگی
  • کیوی
  • فلفل دلمه‌ای
  • کلم بروکلی

 

منیزیم

منیزیم برای عملکرد اعصاب و عضلات ضروری است و می‌تواند به کاهش اضطراب و بهبود خواب کمک کند. برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است حساسیت‌های غذایی‌ای داشته باشند که توانایی آن‌ها را برای مصرف منیزیم ازطریق رژیم غذایی محدود کرده و مصرف مکمل را ضروری می‌کنند. بهترین مواد غذایی برای مصرف منیزیم عبارت‌اند از:

  • بادام‌ها
  • اسفناج
  • شکلات تلخ
  • آووکادو
  • لوبیا سیاه

در مواردی که فرد حساسیت‌های غذایی شدید دارد، مکمل‌ها ممکن است برای اطمینان از سلامتی مناسب، ازجمله عملکرد سیستم ایمنی و عملکرد مغز ضروری باشند.

 

مزایای عسل‌درمانی برای اوتیسم‌

مزایای عسل‌درمانی برای اوتیسم شامل موارد زیر هستند:

  • به طور مؤثر سموم را از بین می‌برد و ویتامین‌های موردنیاز بدن را تأمین می‌کند.
  • متابولیسم را بهبود می‌بخشد و روند هضم را عادی می‌کند.
  • سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.

 

خواص عسل

عسل خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد که در ادامه به ذکر آن‌ها می‌پردازیم:

 

غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها

عسل حداقل فراوری‌شده حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی زیست‌فعال و آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک است. گونه‌های تیره‌تر نسبت به انواع روشن‌تر، آنتی‌اکسیدان بیشتری ارائه می‌دهند.

آنتی‌اکسیدان‌ها به خنثی کردن گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) که می‌توانند در سلول‌ها تجمع کنند و باعث آسیب شوند، در بدن شما کمک می‌کنند. این آسیب می‌تواند به بیماری‌هایی مانند پیری زودرس، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی منجر شود. به این ترتیب، بسیاری از مزایای سلامتی عسل به محتوای آنتی‌اکسیدانی آن نسبت داده می‌شود.

 

مفیدتر از قند معمولی برای سطح قند خون بهتر

با توجه به مدیریت قند خون، عسل ممکن است مزایای جزئی نسبت به قند معمولی داشته باشد.

اگرچه عسل مانند سایر انواع قندها، سطح قند خون شما را افزایش می‌دهد، آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن ممکن است به محافظت در برابر سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 کمک کنند.

محققان دریافته‌اند که عسل ممکن است سطح آدیپونکتین، هورمونی که التهاب را کاهش می‌دهد و تنظیم قند خون را بهبود می‌بخشد، را افزایش دهد.

 

کمک به بهبود سلامت قلب

عسل همچنین ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند. طبق یک بررسی، عسل به کاهش فشار خون، بهبود سطح چربی خون، تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از مرگ سلول‌های سالم کمک می‌کند. همه این عوامل می‌توانند عملکرد و سلامت قلب شما را بهبود بخشند.

 

بهبود سوختگی و زخم

تحقیقات نشان می‌دهند عسل به التیام سوختگی با ضخامت جزئی و زخم‌هایی که پس از جراحی عفونی شده‌اند، کمک می‌کند. محققان بر این باورند که قدرت شفابخش عسل ناشی از اثرات ضدباکتریایی و ضدالتهابی آن است.

 

کاهش سرفه در کودکان

سرفه مشکلی رایج برای کودکان مبتلا به عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی است که می‌تواند بر خواب و کیفیت زندگی کودکان و والدین تأثیر بگذارد. مطالعات نشان می‌دهند تأثیر عسل در درمان علائم سرفه بیشتر از دیفن هیدرامین است. به‌علاوه مصرف عسل به بهبود کیفیت خواب در کودکان و والدین کمک می‌کند. بااین‌حال توجه به این نکته بسیار مهم است که مصرف عسل به‌دلیل خطر بوتولیسم در کودکان زیر 1 سال ممنوع است.

 

جمع‌بندی

طبق تحقیقات انجام‌شده عسل و سایر درمان‌های گیاهی روشی مناسب برای درمان اوتیسم محسوب نمی‌شوند بلکه به‌عنوان موادی مغذی در رژیم غذایی به تأمین ویتامین‌ها، مواد معدنی و ... کمک می‌کنند. بنابراین این روش‌ها به‌عنوان درمان قطعی اوتیسم در نظر گرفته نمی‌شوند و اگر خودتان یا فرزندتان، علائم اوتیسم را مشاهده کردید، به پزشکان متخصص ما در کلینیک توانبخشی رسش مراجعه کنید و از روش‌های درمانی مناسب برای درمان علائم بیماری بهره‌مند شوید.

 

 منابع

verywellfit.com

autism-mmc.com

healthline.com

drakeinstitute.com


اشتراک

مطالب مشابه

تست و تشخیص اتیسم

تست و تشخیص اتیسم

پزشکان معمولاً در ابتدای کودکی ASD را تشخیص می دهند. اما ، از آنجا که علائم و شدت این اختلال بسیار متفاوت است و هنوز علت این اختلال کاملا کشف نشده است ، تشخیص اختلال طیف اتیسم اغلب می تواند دشوار باشد.

 5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

ورزش نه تنها به كودكان مبتلا به اتیسم كمك می كند كه فعالیت بهتری در محیط داشته باشند ، بلكه به كاهش وزن نیز كمك می كنند و منجر به سلامتی كلی می شوند

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

تشخیص اتیسم برای فرزند شما می تواند یک اتفاق تغییر دهنده زندگی برای شما و کل خانواده باشد ، اما شما در این امر تنها نیستید. در اینجا نکاتی از مشاور آموزشی آدام سوفرین در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید وجود دارد .

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

در حال حاضر ، افراد مبتلا به اتیسم در اثر تغییراتی که شیوع کرونا ( COVID-19) ایجاد کرده است ، دچا ر چالش های فراوانی در زندگی روزمره شده اند.

اتیسم غیر کلامی

اتیسم غیر کلامی

برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در حقیقت ، حدود 40 درصد کودکان مبتلا به ASD غیرکلامی هستند.برای آگاهی از این مشکل و چگونگی بهبود ارتباط ، به خواندن این متن ادامه دهید.

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اوتیسم با عملکرد بالا یک تشخیص پزشکی رسمی نیست. این اصطلاح اغلب برای اشاره به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود که بدون کمک زیادی می خوانند ، می نویسند ، صحبت می کنند و مهارت های زندگی را مدیریت می کنند.

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

میخواهیم بررسی می کنیم علائم رایج اتیسم در نوجوانان چیست ، اینکه اگر شما یا کودک نوجوان خود مبتلا به اتیسم هستید ، چه کاری می توانید انجام دهید و اگر نگران هستید که اوتیسم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد یا مختل کند ، چه کاری می توانید انجام دهید.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

عوارض اتیسم

عوارض اتیسم

اختلال طیف اتیسم (ASD) می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی شما را به درجات مختلف مختل کند. این عوارض بستگی به این دارد که اتیسم شما در چه قسمتی از طیف شدت قرار گرفته است.

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

محققان استرالیایی دریافته اند كه كودكان مبتلا به اتیسم برخلاف بازی با اسباب بازی ها هنگام بازی با حیوانات بیشتر اجتماعی می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید