انقباض دوپویترن - کار درمانی و راه های درمان
انقباض دوپویترن باعث تغییر شکل در انگشتان دست میشود. این بیماری، لایهای از بافت زیرین پوست کف دست را تحت تأثیر قرار میدهد و منجر به خمیدگی انگشتان میشود. بیماری دوپویترن باعث دشوار شدن انجام بسیاری از کارها میشود. یکی از روشهای درمان این بیماری، کار درمانی است. در این مطلب به بررسی کار درمانی انقباض دوپویترن میپردازیم.
انقباض دوپویترن چیست؟
انقباض دوپویترن اختلالی نسبتاً شایع در انگشتان دست است که اغلب انگشت حلقه یا انگشت کوچک را درگیر میکند. علت دقیق این اختلال مشخص نیست و اغلب در مردان میانسال و سفیدپوست رخ میدهد و ماهیت ژنتیکی دارد، به این معنی که در خانوادهها بیشتر دیده میشود. انقباض دوپویترن در مردان هفت برابر بیشتر از زنان اتفاق میفتد. این اختلال بهطور ناگهانی رخ میدهد، معمولاً طی چند سال بهکندی پیشرفت میکند و تا بعد از40 سالگی علائمی ایجاد نمیکند.
حتما بخوانید: کار درمانی دست چیست و چگونه انجام میشود؟
انقباض دوپویترن کدام قسمت از دست را تحت تأثیر قرار میدهد؟
کف دست شامل اعصاب، تاندونها، ماهیچهها، رباطها و استخوانها است. این ترکیب به ما این امکان را میدهد که بتوانیم دست خود را به شکلهای مختلف حرکت دهیم. استخوانها باعث ایجاد ساختار در دست و شکلدهی مفاصل میشوند. استخوانها توسط رباطها به یکدیگر متصل میشوند. ماهیچهها به ما این امکان را میدهند که مفاصل خود را خم و راست کنیم. تاندونها باعث اتصال ماهیچهها به استخوانها میشوند. اعصاب، ماهیچهها را تحریک به خم و راست شدن میکنند.
رگهای خونی اکسیژن، مواد مغذی و سوخت موردنیاز را به ماهیچهها میرسانند تا بتوانند بهطور طبیعی کار کرده و درصورت آسیبدیدگی بهبود پیدا کنند. تاندونها و رباطها، بافتهای همبند هستند. نوع دیگری از بافت همبند به نام فاشیا، تاندونها و ماهیچههای دست را احاطه کرده و آنها را از هم جدا میکند.
فاشیای کف دست درست زیر پوست کف دست قرار دارد. فاشیا ورقه نازکی از بافت همبند بوده که تا حدودی شبیه مثلث است، تاندونهای کف دست را میپوشاند و آنها را در جای خود نگه میدارد. همچنین از خم شدن بیشازحد انگشتان به عقب در هنگام اعمال فشار جلوگیری میکند. این بافت همبند به بافتهای نازکی در انگشتان تقسیم میشود. این نوارها تا انگشتان ادامه مییابند و در آنجا دور مفاصل و استخوانها میپیچند. انقباض دوپویترن زمانی اتفاق میفتد که فاشیای کف دست سفت شده و باعث خم شدن انگشتان میشود.
این بیماری اغلب ابتدا بهصورت گرهی ضخیم در کف دست (درست زیر انگشت حلقه) ظاهر میشود. گرههای بیشتری تشکیل شده و بافتها ضخیم و کوتاه میشوند تا زمانی که انگشت نتواند بهطور کامل صاف شود. انقباض دوپویترن معمولاً فقط انگشت حلقه و انگشت کوچک را تحت تأثیر قرار میدهد. انقباض به مفاصل انگشت گسترش مییابد و باعث بیحرکت شدن دائمی آنها میشود.
چه عواملی موجب انقباض دوپویترن میشوند؟
دلایل ایجاد این بیماری دقیقاً مشخص نیست. این اختلال در جوانان نادر است و با افزایش سن بیشتر بروز پیدا میکند. اگر انقباض دوپویترن در سنین پایین ظاهر شود، بهسرعت پیشرفت میکند و اغلب بسیار شدید است. این اختلال در مردها سریعتر از زنها پیشرفت میکند. همچنین افرادی که سیگار میکشند بیشتر در معرض خطر ابتلا به انقباض دوپویترن هستند. مصرف الکل نیز تأثیر قابلتوجهی بر ابتلا به این بیماری دارد. تحقیقات اخیر نشان میدهند بین این اختلال و دیابت رابطهای وجود دارد، اما دلیل بروز این اختلال در افراد مبتلا به دیابت مشخص نیست.
انقباض دوپویترن چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
دستهای ما تأثیر قابلتوجهی بر توانایی ما در انجام وظایف روزمره میگذارند. اگر عملکرد دستها کاهش یابد، انجام فعالیتهای ساده ذیل دشوار میشود:
- شستن و پوشیدن لباس
- آماده کردن غذا
- استفاده از کارد و چنگال
- استفاده از کلیدها و دکمههای چرخشی
- نوشتن
- استفاده از کامپیوتر
کار درمانی انقباض دوپویترن پیش از جراحی
در طول کاردرمانی برای کنترل درد و کاهش سرعت پیشرفت اختلال انقباض دوپویترن، از گرمادرمانی و حرکات کششی استفاده میشود. بهعلاوه کاردرمانگر توصیه میکند از آتل برای صاف نگه داشتن انگشت خود استفاده کنید. به نظر میرسد ترکیب گرما، حرکات کششی و آتل انگشت مؤثرترین درمانهای غیرجراحی برای انقباض دوپویترن باشند.
اگرچه زمان بهبودی در بین بیماران متفاوت است، کاردرمانگر نکات زیر را بهعنوان قانونی کلی توصیه میکند:
تا شش هفته و هفتهای چند جلسه در جلسات کار درمانی شرکت کنید. پس از آن، کاردرمانگر دستوراتی درخصوص استفاده از اسپلینت و انجام حرکات کششی در منزل ارائه میدهد. این حرکات باید تا چند ماه انجام شوند.
ندولهای انقباض دوپویترن تقریباً همیشه محدود به دست هستند. بنابراین اگر بهطور منظم در کار درمانی شرکت کنید و به توصیههای کاردرمانگر توجه داشته باشید، میتوانید مشکلات ناشی از این اختلال را کاهش دهید. البته به این نکته توجه داشته باشید که این تمرینها باعث میشوند سرعت پیشرفت بیماری کاهش پیدا کند. اما همچنان پیشرفت اتفاق میفتد و در برخی مواقع جراحی برای درمان بیماری موردنیاز است.
کار درمانی انقباض دوپویترن پس از جراحی
کار درمانی پس از عمل جراحی نقش بسیار مهمی در بهبودی دارد. درمانهای کار درمانی بعد از جراحی تفاوت قابلتوجهی در نتیجه ایجاد میکنند. کاردرمانگر از گرمادرمانی، ماساژ بافت نرم و حرکات کششی برای بهبود بیمار استفاده میکند. او بهدقت مراقب نحوه بهبودی بیمار است و پیشرفت بهبودی بیمار را بهطور دائم اندازهگیری میکند.
بهطور کلی، کار درمانی بدون هیچ مشکلی پیش میرود و بهبودی کامل بهشرط رعایت دقیق توصیههای کاردرمانگر رخ میدهد. بااینحال، اگر کاردرمانگر احساس کند پیشرفت بیمار کند است، او را به جراح ارجاع میدهد تا مطمئن شود هیچ عارضه جانبیای وجود ندارد.
وظایف کاردرمانگر
کاردرمانگر به بیماران کمک میکند بر چالشهای زندگی روزمره غلبه کنند. او به آموزش مهارتهای مختلف میپردازد تا بیمار قادر باشد به تنهایی به انجام کارهای شخصی خود مشغول شود. در ادامه به چند نمونه از فعالیتهایی که کاردرمانگر در طول کار درمانی برای کمک به بیمار انجام میدهد، میپردازیم:
- سفارش آتل مخصوص
- آموزش درمورد بیماری و گزینههای درمانی
- مدیریت درد
- ماساژ عضلانی برای بهبود گردش خون و بهینهسازی عملکرد عضلات
- گرمادرمانی برای کاهش درد و سفتی دست با شل شدن بافت، افزایش جریان خون و بهبود تولید مایع مفصلی
- تمرینات ورزشی برای بازیابی عملکرد و قدرت دست
- کار درمانی برای مدیریت وظایف روزمره در خانه، محل کار و مدرسه
خدمات کار درمانی انقباض دوپویترن در کلینیک توانبخشی رسش
انقباض دوپویترن باعث تغییر شکل انگشتهای میانی دست میشود. این بیماری بهطور معمول و با گذر زمان پیشرفت میکند و بدتر میشود. یکی از روشهای درمان انقباض دوپویترن، کاردرمانی است. کار درمانی باعث کند شدن سرعت پیشرفت این بیماری میشود و به افزایش قدرت و تقویت دست کمک میکند. کاردرمانگران کلینیک توانبخشی رسش به کمک روشهای درمانی مختلف به افزایش تواناییها و مهارتهای بیماران میپردازند. آنها پس از بررسی علائم و مشکلات بیمار، برنامهای درمانی متناسب با بیماری او ارائه میکنند. همچنین فعالیتهایی ورزشی نیز برای بهبود عملکرد دستها پیشنهاد میدهند. بنابراین اگر مشکل انقباض دوپویترن دارید، با مرکز ما تماس بگیرید و از خدمات ارائهشده توسط کادر درمانی ما بهرهمند شوید.
منابع
therapy-specialists.com
theotpractice.co.uk
shoulderdoctor.co.uk
otzone.co.za