کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
کاردرمانی بیماران سکته مغزی - تمرینات کاربردی اختلالات مغزی

کاردرمانی بیماران سکته مغزی - تمرینات کاربردی

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۷ شهریور ۱۴۰۲

کاردرمانی یک گام اساسی در مسیر بهبودی بیماران پس از سکته مغزی است. افرادی که توانایی انجام کارهای روزانه مانند حفظ تعادل، تمرکز، به یاد آوردن اطلاعات و حتی برداشتن یک شی را از دست می‌دهند، برای یادگیری مجدد این حرکات به تخصص کاردرمانگر نیاز دارند. کاردرمانگر به بیماران کمک می‌کند تا توانایی‌های حسی و حرکتی آسیب‌دیده خود را بهبود بخشند. این کار ازطریق برنامه‌ریزی مجدد بخش‌هایی از مغز بیماران و کمک به آن‌ها برای به دست آوردن دوباره کنترل ماهیچه‌ها انجام می‌شود. بیماران سکته مغزی که کاردرمانی دریافت می‌کنند، به احتمال زیاد می‌توانند در انجام فعالیت‌های روزمره زندگی خود مستقل باشند. کادرمانگران باتجربه ما در کلینیک جامع توانبخشی رسش در تخصص خود مهارت دارند و به بیماران سکته مغزی در بازیابی استقلال و انجام کارهای شخصی خود کمک می‌کنند. پس با ما همراه باشید تا در ادامه با روند کاردرمانی و فواید آن آشنا شوید.

 

کاردرمانی بیماران سکته مغزی 

 

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی یک «حمله مغزی» است که به‌عنوان حادثه قلبی‌عروقی یا سی‌وی‌اِی نیز شناخته می‌شود. سکته مغزی ممکن است برای هرکسی در هر زمانی اتفاق بیفتد و ناشی از قطع شدن جریان خون در ناحیه‌ای از مغز است. هنگامی‌ که این اتفاق میفتد، سلول‌های مغز از اکسیژن محروم می‌شوند و شروع به مردن می‌کنند. با مرگ سلول‌های مغز در طول سکته، توانایی‌های کنترل‌شده توسط آن ناحیه از مغز، مانند حافظه و کنترل ماهیچه‌ها از بین می‌روند.

اینکه چگونه فرد تحت تأثیر سکته مغزی قرار می‌گیرد، به محل سکته و میزان آسیب‌دیدگی مغز بستگی دارد. به‌عنوان مثال، کسانی که سکته مغزی کوچکی داشته‌اند، شاید فقط با مشکلات جزئی مانند ضعف موقت دست یا پا مواجه شوند. افرادی که سکته‌های مغزی بزرگ‌تری داشته‌اند، احتمالاً برای همیشه در یک طرف بدن خود فلج می‌شوند یا توانایی صحبت کردن خود را از دست می‌دهند. برخی از بیماران پس از سکته به‌طور کامل بهبود می‌یابند، اما بیش از دو‌سوم آن‌ها به نوعی ناتوانی دچار می‌شوند.

 

انواع سکته مغزی

سکته مغزی به دو نوع ایسکمیک و هموراژیک تقسیم می‌شود که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

 

انواع سکته مغزی

 

  • سکته مغزی ایسکمیک: سکته مغزی ایسکمیک زمانی اتفاق میفتد که شریانی که خون را به مغز می‌رساند با یک لخته خون مسدود می‌شود. سکته‌های مغزی ایسکمیک حدود 87 درصد از سکته‌های مغزی را تشکیل داده و به دو صورت رخ می‌دهند: آمبولیک (لخته خون در جایی از بدن (معمولاً قلب) تشکیل می‌شود و به مغز و سپس به یکی از شریان‌ها می‌رود و آن را مسدود می‌کند) و ترومبوتیک (لخته خون درون یکی از شریان‌های خون‌رسان به مغز تشکیل می‌شود).
  • سکته مغزی هموراژیک: هنگامی که خون به داخل یا اطراف مغز می‌ریزد و تورم و فشار ایجاد می‌کند، سکته مغزی هموراژیک رخ می‌دهد. این سکته به سلول‌ها و بافت‌های مغز آسیب می‌رساند که منجر به آنوریسم مغزی یا نشت ضعیف عروق خونی می‌شود. هموراژیک خیلی رایج نیست، اما اغلب منجر به مرگ می‌شود. سکته هموراژیک در دو نوع درون‌مغزی (نشت رگ‌های خونی) و زیر‌عنکبوتیه یا ساب‌آراکنوئید (آنوریسم، ضربه مغزی، اختلالات خونریزی، رقیق‌کننده‌های خون) وجود دارد.

 

سکته مغزی چه علائمی دارد؟

باید از علائم و نشانه‌های سکته مغزی آگاه باشید. آن‌ها تغییر ناگهانی موارد ذیل هستند:

  • بی‌حسی یا ضعف در صورت، بازو یا پا اغلب در یک طرف بدن
  • گیجی، مشکل در صحبت کردن یا مشکل در درک گفتار
  • مشکل بینایی در یک یا هر دو چشم
  • مشکل در راه رفتن، سرگیجه، از دست دادن تعادل، یا عدم هماهنگی
  • سردرد شدید بدون علت مشخص

 

منظور از کاردرمانی بیماران سکته مغزی چیست؟

کاردرمانی بخش مهمی از رویکرد چند‌رشته‌ای در توانبخشی سکته مغزی بوده و تیم آن متشکل از متخصص طب فیزیکی، متخصص مغز و اعصاب، فیزیوتراپ، پرستار توانبخشی، گفتاردرمانگر، مددکار اجتماعی، روانشناس و کاردرمانگر است. در طول درمان، کاردرمانگر به بیمار سکته مغزی کمک می‌کند تا بتواند مجدداً مستقل باشد و فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرد. همان‌طور که به‌تدریج مهارت‌های جدیدی را می‌آموزد، امید، خوش‌بینی، انگیزه و اعتمادبه‌نفس بیشتری نیز به دست خواهد آورد.

 

نقش کاردرمانگر در بهبودی بیماران پس از سکته مغزی

کاردرمانگران بخشی از تیم پزشکی و توانبخشی هستند که به بیماران سکته مغزی کمک می‌کنند تا استقلال خود را در انجام فعالیت‌های زندگی روزمره بازیابند و آن دسته از توانایی‌هایی را که به‌دلیل سکته مغزی از دست داده‌اند، دوباره به دست آورند. کاردرمانگر هنگام ارزیابی بیمار سکته مغزی، عوامل فردی، اجتماعی و محیطی را در نظر می‌گیرد. او ممکن است تغییرات یا اصلاحاتی را برای فعالیت‌ها و محیط اطراف بیمار توصیه کند تا او بتواند کارهای مرتبط با خانه و مدرسه را انجام دهد و به جامعه بازگردد.

حتما بخوانید: بهبودی و ریکاوری بعد از سکته مغزی 

 

 فواید کاردرمانی  بیماران سکته مغزی توسط متخصصان رسش

بیماران سکته مغزی ازطریق کاردرمانی می‌توانند توانایی‌های حسی و حرکتی آسیب‌دیده خود را بهبود بخشند. از دیگر مزایای کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

 

 فواید کاردرمانی  بیماران سکته مغزی توسط متخصصان رسش

 

یادگیری مهارت‌های خودمراقبتی

ممکن است برای بیمار سکته مغزی انجام بسیاری از فعالیت‌های عادی خودمراقبتی به‌دلیل اثرات سکته مغزی دشوار باشد. حمام کردن، نظافت و لباس پوشیدن شاید بدون یادگیری روش‌های جدید انجام آن‌ها سخت یا تقریباً غیرممکن شده باشند. کاردرمانگر ما می‌تواند به بیمار سکته مغزی روش‌هایی را برای مراقبت از خود آموزش دهد و تجهیزاتی را به او معرفی کند تا این کارها قابل‌کنترل‌تر شوند.

 

ایمن‌سازی خانه

بیمار سکته مغزی ممکن است نیاز به تغییر نحوه چیدمان خانه خود داشته باشد تا محیطی امن‌تر ایجاد شده یا انجام کارها با وجود برخی ناتوانی و محدودیت‌ها آسان‌تر شود. کاردرمانگر ما اغلب نحوه انجام فعالیت‌های روزانه بیمار مانند بلند شدن از رختخواب، پوشیدن لباس، آشپزی، دوش گرفتن و غیره را در خانه ارزیابی می‌کند تا توصیه‌ یا اصلاحاتی را ارائه دهد.

 

بازیابی قدرت و استقامت

پس از سکته مغزی، بیمار احتمالاً ضعف در یک طرف بدن یا هر دو طرف را تجربه می‌کند. تمرین‌های توانبخشی سکته مغزی می‌توانند راه مهمی برای بازیابی قدرت و آزادی حرکت باشند. کاردرمانگر متخصص ما می‌تواند برنامه‌ای ترکیبی از تمرین‌های مختلف و  فعالیت‌های عادی (مثلاً آشپزی یا شستن لباس‌ها) را طراحی کند تا بیمار بتواند قدرت، چابکی و استقامت خود را بهبود بخشد.

 

بهبود شناخت

بیمار سکته مغزی احتمالاً مشکلات شناختی مانند اختلال در حافظه و تمرکز خواهد داشت که منجر به دشواری در انجام بسیاری از فعالیت‌های روزانه می‌شوند. کاردرمانگر ما نه‌تنها می‌تواند برنامه‌ای از تمرین‌های توانبخشی سکته مغزی را برای بهبود شناخت طراحی کند، بلکه به ارائه راهبردهای عملی برای رفع محدودیت‌ها نیز کمک می‌کند.

 

کمک به بازگشت به جامعه

بیمار سکته مغزی ممکن است با ناتوانی‌هایی نظیر فلج، مشکلات بینایی و حافظه در بازگشت به جامعه مشکل داشته باشد. شاید برقراری ارتباط با مردم و محیط کار، مدرسه یا سایر مکان‌ها آسان نباشد. کاردرمانگر کلینیک ما به بیمار سکته مغزی کمک می‌کند تا نحوه انجام بسیاری از این فعالیت‌ها را دوباره بیاموزد یا از راهبردهای جبرانی در محیط‌های واقعی استفاده کند.

 

داشتن سبک زندگی سالم

بیمار سکته مغزی با بهتر غذا خوردن، تحرک بیشتر، سیگار کشیدن کمتر، مدیریت فشار خون و کلسترول یا مثبت فکر کردن و حفظ سلامت و تندرستی روانی می‌تواند سبک زندگی خود را تغییر دهد تا از بروز سکته دوم جلوگیری شود. کاردرمانگر می‌تواند در این مسیر به او کمک کند، راهبردهای حمایتی را آموزش دهد، بر پیشرفت او نظارت داشته باشد و به او انگیزه دهد.

 

ایجاد انگیزه و اعتمادبه‌نفس

بیمار شاید گاهی به‌دلیل تغییر ناگهانی شیوه زندگی که اغلب پس از سکته مغزی و موانع پیش رو رخ می‌دهد، دلسرد و ناامید شود. بااین‌حال، انگیزه یکی از عوامل کلیدی است که موفقیت توانبخشی را تعیین می‌کند. بیمار سکته مغزی برای شرکت در تمرین‌های توانبخش نیاز به انگیزه زیادی دارد. کاردرمانگر باتجربه ما ازلحاظ روانی او را حمایت کرده و به او در تعیین اهداف در طول دوره توانبخشی کمک می‌کند.

 

مداخلات کاردرمانی بیماران سکته مغزی در کلینیک توانبخشی رسش

مداخلات مختلفی وجود دارند که کاردرمانگر می‌تواند آن‌ها را برای بیمار سکته مغزی خود استفاده کند. برخی از این مداخلات کاردرمانی که کاردرمانگر متخصص ما در کلینیک توانبخشی رسش آن‌ها را برای بهبود بیمار سکته مغزی ارائه می‌دهد، شامل موارد ذیل هستند:

 

مداخلات کاردرمانی بیماران سکته مغزی در کلینیک توانبخشی رسش

 

ایجاد تغییرات مناسب در خانه

پس از ترخیص، انتقال آرام و بی‌دغدغه به خانه می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. کاردرمانگر ما می‌تواند شما را در ایجاد تغییرات مناسب مانند افزودن بازکننده دستگیره در، استفاده از تشک‌ ضدلغزش حمام، برداشتن فرش‌ و وسایل اضافی از کف زمین راهنمایی کند تا از ایمنی بیمار اطمینان حاصل شود.

 

تنظیم برنامه‌های تمرینی توانبخشی

کاردرمانگر می‌تواند تمرین‌های هدفمند مختلفی را برای بیمار توصیه کند تا آن‌ها را با خیال راحت در خانه تمرین کند. ایجاد برنامه توانبخشی خانگی و انجام مداوم تمرین‌های درمانی برای تحریک نوروپلاستیسیته، (توانایی مغز برای بازسازی خود) حائز اهمیت هستند. این کار با تقویت اتصالات عصبی در مغز و ایجاد اتصالات جدید، که بخش مهمی از بهبود سکته مغزی است، انجام می‌شود.

 

آموزش کارهای روزمره

آموزش کارهای روزمره بر پیشرفت یک مهارت با تمرین مستقیم آن تمرکز دارد و هدف آن بهبود عملکرد عضله(های) آسیب‌دیده ازطریق فعالیت مکرر است. این روش شامل فعالیت‌هایی مانند برداشتن اشیاء از کابینت، چرخاندن دستگیره‌های در یا روشن و خاموش کردن کلیدهای چراغ است. تمرین این کارها می‌تواند نوروپلاستیسیته را در مغز تحریک کرده و به بهبود استقلال عملکردی کمک کند.

 

اسکن بصری

«غفلت یا بی‌توجهی فضایی» سندرمی است که می‌تواند جهت‌یابی، شناسایی یا پاسخ به محرک‌های محیط در سمت آسیب‌دیده را دشوار کند. به‌عنوان مثال، هنگامی‌که فردی در نیمکره راست مغز دچار سکته می‌شود، ممکن است در سمت چپ خود غفلت فضایی را تجربه کند.

خوشبختانه، اسکن بصری می‌تواند با تشویق بیمار به توجه عمدی به سمت آسیب‌دیده خود، به درمان غفلت فضایی کمک کند. برای مثال، یکی از فعالیت‌های اسکن بصری که ممکن است کاردرمانگر پیشنهاد دهد، استفاده از هایلایتر برای کشیدن یک خط روشن در سمت چپ کتاب است. سپس بیمار باید تمرین کند که چشمان خود را به سمت چپ حرکت دهد تا زمانی که علامت هایلایت را پیدا کند.

 

حرکت‌درمانی ناشی از محدودیت‌

حرکت‌درمانی ناشی از محدودیت‌ها شامل مهار اندام آسیب‌‌ندیده به‌منظور تشویق استفاده از اندام آسیب‌دیده است. هدف از این روش افزایش استفاده از اندام‌های آسیب‌دیده برای تحریک مغز و فعال کردن نوروپلاستیسیته است. درحالی‌که حرکت‌درمانی ناشی از محدودیت اغلب بر روی بازوها انجام می‌شود، می‌توان از آن برای افزایش استفاده از پای آسیب‌دیده نیز استفاده کرد. کاردرمانگر برای تمرین حرکت‌درمانی در خانه، ممکن است پوشیدن دستکش فر یا جوراب را بر روی اندام آسیب‌دیده توصیه کند تا بیمار برای استفاده از اندام آسیب‌دیده تشویق شود.

این مداخله کاردرمانی شاید چالش‌برانگیز باشد، اما می‌تواند به کاهش خطر «عدم استفاده آموخته‌شده» پس از سکته مغزی کمک کند. پدیده عدم استفاده آموخته‌شده زمانی رخ می‌دهد که فرد به‌قدری به استفاده نکردن از اندام آسیب‌دیده خود عادت می‌کند که درنهایت دیگر از آن استفاده نمی‌کند. اگر این وضعیت ادامه یابد، می‌تواند منجر به عوارض بیشتری مانند ضعف و آتروفی عضلانی در اندام آسیب‌دیده شود. کاردرمانگر کلینیک ما می‌تواند نکات بیشتری را در مورد چگونگی جلوگیری از وقوع یا تشدید این پدیده ارائه دهد.

 

 تحریک الکتریکی

هنگامی‌ که مناطقی از مغز که حرکت را کنترل می‌کنند تحت تأثیر سکته مغزی قرار می‌گیرند، مغز شاید قادر به برقراری ارتباط مؤثر با برخی عضلات خاص نباشد. ماهیچه‌ها بدون محرک‌های مناسب از مغز، نمی‌دانند چه زمانی منقبض یا شل شوند. این امر می‌تواند منجر به مشکلات حرکتی مانند فلج، ضعف یا اسپاسم (ماهیچه‌های سفت) شود و حرکت یا انجام فعالیت‌های روزانه را دشوار کند.

خوشبختانه تحریک الکتریکی می‌تواند به بهبود تحرک و کاهش اسپاستیسیته در بیماران سکته مغزی کمک کند. تحریک الکتریکی با قرار دادن الکترودهای غیرتهاجمی روی پوست و ارسال جریان‌های الکتریکی ملایم به عضلات آسیب‌دیده عمل می‌کند. فعال‌سازی مجدد ماهیچه‌ها می‌تواند به تحریک ارتباط بین مغز و ماهیچه‌ها کمک کند و درنتیجه باعث افزایش انعطاف‌پذیری عصبی ‌شود.

 

آینه‌درمانی

آینه‌درمانی نوع دیگری از مداخله کاردرمانی است که به‌ویژه برای بیماران مبتلا به فلج دست یا ناتوانی‌های شدید دست مفید است. در این روش، یک آینه رومیزی در وسط بدن قرار داده می‌شود تا قسمت آسیب‌ندیده را منعکس کرده و طرف آسیب‌دیده را پنهان کند. انجام تمرین‌های ساده با سمت آسیب‌ندیده و درعین‌حال تمرکز بر روی تصویرِ در آینه که به نظر می‌رسد سمت آسیب‌دیده باشد، به بیمار کمک می‌کند که سمت آسیب‌دیده خود را در حال حرکت تجسم کند. این امر بخش‌هایی از مغز را که با حرکت مرتبط هستند، تحریک می‌کند و باعث افزایش نوروپلاستیسیته می‌شود.

طبق مطالعات، آینه‌درمانی ممکن است به بهبود حرکت، احساس و درد پس از سکته کمک کند. همچنین می‌توان آن را با کاردرمانگر در کلینیک یا به‌طور مستقل در خانه انجام داد.

 

تمرین ذهنی

هنگامی که یک حرکت به‌صورت ذهنی تمرین می‌شود، می‌تواند تغییراتی را در مغز به روشی مشابه با انجام حرکات فیزیکی ایجاد کند. به همین دلیل، تمرین ذهنی یک رویکرد کاردرمانی عالی برای بیماران سکته مغزی است. به‌عنوان مثال، بیماری که تحرک محدود دارد یا بازوی راست او فلج است، می‌تواند خودش را در حال حرکت بازوی خود در فعالیت‌های روزانه مانند گرفتن فنجان قهوه تصور کند.

این تمرین ذهنی می‌تواند به تحریک نوروپلاستیسیته در مغز و تقویت اتصالات عصبی برای آن حرکت کمک کرده و درنهایت انجام فیزیکی آن را آسان‌تر کند. بنابراین، زمانی که تصور حرکتی با سایر رویکردهای کاردرمانی مانند آموزش کارهای روزانه ترکیب شود، می‌تواند ابزار قدرتمندی در طول توان‌بخشی باشد. کاردرمانگر همچنین می‌تواند نکاتی را در مورد نحوه انجام تصور حرکتی در طول توانبخشی توصیه کند.

 

آموزش فعالیت‌های روزمره زندگی

کاردرمانگران ما درزمینه انجام فعالیت‌های روزمره زندگی (وظایف مراقبت شخصی) پس از سکته مغزی تخصص دارند. ازآنجایی‌که فعالیت‌های زندگی روزمره به مهارت‌های فیزیکی و شناختی‌ای نیاز دارند که ممکن است تحت تأثیر سکته مغزی قرار گیرند، بسیاری از بیماران متوجه می‌شوند که در انجام این کارهای به‌ظاهر ساده با مشکل مواجه هستند.

بنابراین، بیمار در طول کاردرمانی، انجام فعالیت‌های زندگی روزمره خود را تمرین می‌کند. کاردرمانگر از این طریق می‌تواند ببیند که بیمار برای انجام کدام فعالیت تلاش می‌کند  تا به مسائل ایمنی رسیدگی کرده و راهبردهای مناسبی را توصیه کند. به‌عنوان مثال، او ممکن است تکنیک‌های خاص لباس پوشیدن را به بیمار مبتلا به همی‌پلژی (فلج یک طرف بدن) معرفی کند،‌ مثلاً همیشه لباس خود را ابتدا از سمت آسیب‌دیده بپوشد و آن را آخر از همه در‌بیاورد.

 

توصیه‌ و آموزش تجهیزات تطبیقی

علاوه بر استفاده از راهبردهای خاص تطبیقی برای افزایش ایمنی و استقلال در انجام فعالیت‌های روزمره زندگی، کاردرمانگر اغلب تجهیزات تطبیقی را توصیه می‌کند. این تجهیزات ممکن است شامل وسایلی مانند جوراب‌پوش، ریچر (وسیله‌ای دارای دسته در یک انتها و قلاب در انتهای دیگر) یا اسفنج دسته‌بلند (وسیله‌ای برای تسهیل شستشوی بدن) باشند که همه آن‌ها می‌توانند برای کمک به بیمار سکته مغزی برای انجام وظایف روزمره زندگی خود به‌طور ایمن و مؤثر مورد استفاده قرار گیرند.

به‌علاوه، استفاده از تجهیزات پزشکی بادوام مانند بالابر ارتفاع توالت فرنگی یا صندلی وان حمام می‌تواند برای برخی از بیماران مفید باشد. کاردرمانگر بررسی می‌کند که کدام نوع تجهیزات برای شرایط بیمار مناسب‌تر است و نحوه استفاده صحیح از آن را به او آموزش می‌دهد.

 

بازآموزی حسی

ازآنجایی‌که بسیاری از بیماران سکته مغزی دچار نقص‌های حسی مانند بی‌حسی می‌شوند، بازآموزی حسی یک مداخله رایج کاردرمانی برای آن‌ها است. بازآموزی حسی شامل تحریک مغز برای پردازش و پاسخ مناسب به احساسات مختلف، ازجمله پارچه‌ها، دماها و دردهای مختلف است.

کاردرمانگر متخصص ما ممکن است برای تحریک حس لامسه بیمار از انواع فعالیت‌های طراحی‌شده نظیر حس کردن اشیاء مختلف یا تلاش برای شناسایی اشیاء عادی فقط ازطریق لمس، استفاده کند. راهبردهای ایمنی مانند کاهش حداکثر دمای آبگرمکن یا پوشیدن دستکش‌های ضدبرش هنگام خرد کردن غذاها، نیز مورد بحث قرار می‌گیرند.

 

آموزش و تطبیق شناختی

هنگامی ‌که اثرات شناختی سکته مغزی بر توانایی بیمار برای انجام وظایف روزانه‌ تأثیر می‌گذارند، کاردرمانی ممکن است شامل تمرین‌های آموزشی شناختی و تکنیک‌های تطبیقی باشد. آموزش شناختی، تمرین‌های ذهنی یا فعالیت‌های جذاب‌تر را شامل می‌شود.

به‌عنوان مثال، برخی بازی‌های کارتی ساده ممکن است در طول کاردرمانی برای بهبود توجه، مرتب‌سازی و مهارت‌های حل مسئله مورد استفاده قرار گیرند. یادگیری راهبردهای مختلف مانند نوشتن مکرر یادآور‌ها، استفاده از چک‌لیست، یا به حداقل رساندن عوامل حواس‌پرتی، برای تطبیق بیمار سکته مغزی با چالش‌های شناختی مفید است.

 

فعالیت‌های حرکتی ظریف

فعالیت‌های حرکتی ظریف یکی از رایج‌ترین مداخلات کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی است. مهارت‌های حرکتی ظریف اغلب تحت تأثیر سکته مغزی قرار می‌گیرند و انجام کارهای روزانه مانند نوشتن، تایپ کردن، بستن دکمه و استفاده از ظروف نقره را به چالش می‌کشند. کاردرمانگر ممکن است از ترکیبی از هماهنگی حرکتی ظریف و فعالیت‌های تقویتی استفاده کند. این امر شامل کارهایی مانند برداشتن و دستکاری اشیاء کوچک، دست‌درمانی با استفاده از توپ، یا خمیردرمانی است.

 

سازگاری با محیط کاری

درنهایت، کاردرمانی می‌تواند به بیماران سکته مغزی کمک کند تا مهارت‌های موردنیاز برای بازگشت به شغل خود را دوباره بیاموزند. کاردرمانگر می‌تواند بسته به نوع حجم کاری و محیط، وظایف منحصربه‌فردی را برای تمرین در اختیار بیمار قرار دهد.

کاردرمانگر کلینیک توانبخشی رسش برای بازگشت بی‌دغدغه بیمار به کار پس از سکته مغزی، موارد ذیل را توصیه می‌کند:

  • ساعات کاری کمتر
  • استراحت برای کمک به جلوگیری از تحریک بیش‌ازحد
  • نصب دستگیره‌های کمکی در دستشویی‌های اداری برای کمک به تعادل
  • داشتن تجهیزات مکانیکی و برنامه‌ریزی انعطاف‌پذیر برای کمک به خستگی پس از سکته مغزی
  • کار «هوشمندانه‌تر، نه سخت‌تر» ازطریق ساده‌سازی کار (در صورت امکان)
  • تمرین مکانیک مناسب بدن (نحوه حرکت) برای کاهش فشار عضلانی
  • استفاده از تقویم دیواری و نور بیشتر برای کمک به تمرکز و غفلت فضایی

 

کاردرمانی بیماران سکته مغزی تا چه مدت باید انجام شود؟

کاردرمانی بیمار سکته مغزی با هدف دستیابی به اهداف تعیین‌شده او، اغلب بر اساس دلایل مختلفی مانند مدت‌زمان سپری شده پس از سکته مغزی، شدت ناتوانی‌ها/ نیازها یا محدودیت‌های بیمه در یک چارچوب زمانی توافق‌شده انجام می‌شود، اما بسته به اهداف و پیشرفت بیمار قابل‌تنظیم است. در مواقعی، اگر پیشرفت بیمار کاهش یافته باشد، ممکن است او و کاردرمانگر با اتمام کاردرمانی موافقت کنند. پس از اتمام کاردرمانی، کاردرمانگر برنامه‌ای ترکیبی از تمرین‌ها و فعالیت‌هایی را ارائه می‌دهد که بیمار می‌تواند آن را در خانه یا خارج از آن انجام دهد.

 مطالعه بیشتر: کاردرمانی ضربه مغزی

برخی تمرین‌های کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

در ادامه به چند تمرین ساده برای توانبخشی سکته مغزی اشاره می‌کنیم که کاردرمانگر متخصص ما ممکن است آن‌ها را در برنامه ورزشی خانگی بیمار بگنجاند:

1. یک صندلی یا میز محکمی پیدا کنید که بتوانید از آن برای نگه داشتن خود استفاده کنید. از لبه صندلی یا میز بگیرید و خود را روی نوک انگشتان پا بالا بیاورید، زانوهای خود را صاف و بالاتنه را کشیده نگه دارید. به‌آرامی پایین بیایید و این حرکت را تکرار کنید (3 ست 10تایی).

 

تمرین‌های تعادل شمارهیک

 

2. با استفاده از خط نواری مستقیم، به جلو راه بروید و در حین راه رفتن، پاشنه پای خود را مستقیماً در مقابل پنجه پای دیگر خود قرار دهید. تا انتهای نوار ادامه دهید، بچرخید و این حرکت را با بازگشت به نقطه شروع تکرار کنید (10 قدم برای هر پا).

 

تمرین های تعادل برای بماران سکته مغزی شماره دو

 

3. با استفاده از یک توپ ورزشی وزن‌دار، آن را به‌آرامی از دستی به دست دیگر در حالی که آن را دور بدن خود می‌چرخانید، عبور دهید. با چرخش دست‌ها در جهت عقربه‌های ساعت شروع کنید. سپس آن را خلاف جهت عقربه‌های ساعت تکرار کنید. این تمرین را در حالت ایستاده انجام دهید (3 ست 10تایی).

 

سومین تمرین تعادل برای بیماران سکته مغزی

 

تمرین‌های دست

1. کف دست‌ها را روی میز قرار دهید و مچ دست خود را بچرخانید تا انگشتان‌تان به سمت بدن شما باشند. آرنج های خود را صاف نگه دارید، بدن خود را به‌آرامی به سمت عقب حرکت دهید تا جایی که کشش را در قسمت داخلی بازو احساس کنید. در صورت نیاز به میز تکیه کنید.

 

اولین تمرین دست برای بیماران سکته مغزی

 

2. کشش آرنج بر بازگرداندن دامنه حرکتی آرنج تمرکز دارد. این تمرین را می‌توان در حالت نشسته یا ایستاده انجام داد. بازو را در یک موقعیت راحت نگه دارید، سپس آرنج‌ها را با دقت خم کرده و صاف کنید، انگار که در حال انجام حرکت جلوبازو با دمبل هستید.

 

دومین تمرین دست برای بیماران سکته مغزی

 

3. رو به دیوار یا در بایستید. انگشتان خود را به‌آرامی روی سطح در یا دیوار قرار دهید. آن‌ها را به سمت بالای در یا دیوار برده، سپس به سمت پایین ببرید.

 

سومین تمرین دست برای بیماران سکته مغزی

 

تمرین‌های پا

1. در حالی که وزن شما روی یک طرف بدن است، به یک سطح ثابت تکیه دهید و صاف و کشیده بایستید. پای دیگر را از پهلو باز کنید. از تعادل خود برای حفظ این وضعیت به مدت 10 ثانیه استفاده کنید. به‌آرامی پای خود را پایین بیاورید. تا زمانی که قدرت دارید، این حرکت را چند بار تکرار کرده و سپس پاها را عوض کنید.

 

اولین تمرین پا برای بیماران سکته مغزی

 

2. دوباره به یک سطح ثابت تکیه دهید و کمر خود را صاف و کشیده نگه دارید. وزن خود را به یک پا منتقل کنید و پای دیگر را جلوی خود به سمت بالا بیاورید و زانو را خم کنید. 10 ثانیه در این حالت بمانید و به‌آرامی پای خود را پایین بیاورید. این حرکت را تکرار کرده و سپس پاها را عوض کنید.

 

دومین مرین پا برای بیماران سکته مغزی

 

3. در این تمرین، صاف و کشیده بایستید و وزن خود را به یک پا منتقل کنید. پای دیگر را تا جایی که می‌توانید به پشت خود بکشید. در صورت امکان 10 ثانیه نگه دارید و آن را به‌آرامی پایین بیاورید. این حرکت را تکرار کرده و پاها را عوض کنید.

 

سومین تمرین پا برای بیماران سکته مغزی

 

ارائه کاردرمانی توسط کاردرمانگران متخصص در کلینیک جامع توانبخشی رسش

سکته مغزی تمامی ابعاد زندگی بیماران را تحت تأثیر قرار می‌دهد. سکته‌های مغزی بزرگ موجب ایجاد ناتوانی‌های بسیاری در افراد می‌شوند. در چنین شرایطی، کاردرمانی بسیار کمک‌کننده خواهد بود؛ چراکه با مداخلات مختلف به بیماران کمک می‌کند تا توانایی‌های حسی و حرکتی آسیب‌دیده خود را بهبود بخشند. کلینیک توانبخشی رسش، یک مرکز قابل‌اعتماد و جامع است که با برخورداری از کادر مجرب کاردرمانگران خدمات کاردرمانی حرفه‌ای و تخصصی را ارائه می‌دهد. بنابراین برای دریافت کاردرمانی تخصصی برای بیمار سکته مغزی خود، با کلینیک ما تماس بگیرید تا کارشناسان ما اطلاعات لازم را درمورد روند آن در اختیار شما قرار دهند.

 

منابع:

peiot.org

blog.rehabselect.net

flintrehab.com

saebo.com

 


اشتراک

مطالب مشابه

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی یکی از انواع سکته مغزی است که کمتر اتفاق می افتد. هنگامی رخ می دهد که یک رگ خونی مسدود شده یا خونریزی کند و باعث مختل شدن کامل بخشی از مخچه شود.

چه چیزی می تواند باعث اختلال بلع شود ؟

چه چیزی می تواند باعث اختلال بلع شود ؟

اختلال بلع یا دیسفاژی ممکن است ناشی از سرفه یا پریدن غذا در گلو به دلیل ورود هوا به داخل نای یا ناتوانی کامل در بلع باشد. اختلالات مغز یا سیستم عصبی مانند سکته یا تضعیف ماهیچه های گلو یا دهان می تواند باعث می شود فرد نحوه بلعیدن را فراموش کند.

حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...

حوادث مغزی عروقی، علائم، درمان و ...

حادثه عروقی مغزی (CVA) اصطلاح پزشکی سکته است. سکته زمانی است که جریان خون به بخشی از مغز شما یا به علت انسداد یا پارگی رگ متوقف می شود. علائم مهمی در سکته وجود دارند که باید از آنها آگاه باشید و مراقب آنها باشید.

غربالگری و تشخیص فلج مغزی و روش های درمان

غربالگری و تشخیص فلج مغزی و روش های درمان

علائم و نشانه های فلج مغزی می توانند به مرور آشکار شوند ، بنابراین این بیماری ممکن است تا چند ماه پس از تولد نیز تشخیص داده نشوند. درمان آن نیز به مراقبت طولانی مدت توسط یک تیم مراقبت پزشکی دارند.

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

ریکاوری پس از سکته مغزی می تواند روندی طولانی باشد که به صبر ، سخت کوشی و تعهد نیاز دارد. بهبودی ممکن است سالها طول بکشد و اغلب پس از تثبیت شدن وضعیت شما توسط پزشکان صورت می گیرد.

موسیقی ذهن را بعد از سکته مغزی اصلاح می کند

موسیقی ذهن را بعد از سکته مغزی اصلاح می کند

یک مطالعه فنلاندی نشان می دهد گوش دادن به موسیقی مورد علاقه آنها به بیماران سکته مغزی کمک می کند تا عملکرد ذهنی خود را بهبود بخشیده و افسردگی و گیجی را کاهش دهند.

مشکلات جویدن و بلع به خاطر آلزایمر

مشکلات جویدن و بلع به خاطر آلزایمر

تقریبا نیمی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر که در خانه سالمندان هستند ، در جویدن یا بلع دچار مشکل هستند. در اینجا باید بدانید که اگر عزیزتان با این مشکل روبرو شود باید چه کار کنید.

اختلالات خوردن و افسردگی

اختلالات خوردن و افسردگی

اختلالات خوردن اغلب با نیت های خوب شروع می شوند - تمایل به کاهش وزن و کنترل غذا خوردن. اما در بعضی از افراد ، این نیت های خوب به اشتباه انجام می شوند و منجر به بی اشتهایی عصبی ، پرخوری عصبی ، پرخوری یا سایر اختلالات همچون افسردگی می شوند.

فلج بل - راهنمای کامل علائم و درمان آن

فلج بل - راهنمای کامل علائم و درمان آن

فلج بلز یا فلج بل نوعی اختلال عصبی است که موجب فلج شدن یا ضعف در یک ‌طرف صورت می‌شود. این اختلال باعث می‌شود نیمی از صورت افتاده به نظر برسد، لبخندها یک‌طرفه باشند و چشمِ سمت آسیب‌دیده به‌سختی باز شود.

تفاوت فلج بلز و سکته مغزی

تفاوت فلج بلز و سکته مغزی

سکته مغزی یا فلج بل، هردو می‌توانند باعث فلج شدن یک‌طرفه صورت شوند. در هر دو وضعیت علائمی مانند ناتوانی در بستن چشم و افتادگی صورت در سمت آسیب‌دیده رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید