شغل مناسب افراد بیشفعال
پیدا کردن شغل مناسب برای همه افراد، فرآیندی طولانی و ترسناک به نظر میرسد. قاعدتاً همین فرآیند سخت برای بیشفعالان پیچیدهتر است.
بااینحال مشاغل مناسبی برای افراد بیشفعال وجود دارند. این افراد باید شغلی را در نظر بگیرند که به نقاط قوت آنها کمک میکند.
تقریباً 2.5 درصد از بزرگسالان با این اختلال زندگی میکنند. علائم رایج آنها، مشکل در تمرکز، تغییر سریع افکار و بینظمی هستند. برخی از این علائم ممکن است حتی چالشهایی را در زندگی حرفهایشان ایجاد کنند.
بااینکه برخی از مشاغل نیاز به انعطافپذیری و آرامش بیشتر افراد بیشفعال دارند، بسیاری از آنها هیجانی بودن و دیگر علائم این افراد را به نقاط قوتشان تبدیل میکنند. در قسمت بعدی به بررسی برخی از مشاغل مناسب بیشفعالان میپردازیم.
حتما بخوانید: علائم رایج بیش فعالی
مشاغل پویا
تغییر سریع افکار یکی از علائم شایع بیشفعالی است. اگر فرد مبتلا دارای شغلی باشد که مستلزم توجه و تمرکز طولانیمدت است، این نشانه میتواند چالشهایی را در زندگی حرفهای او ایجاد کند. از سوی دیگر، افراد بیشفعال در مشاغلی که نیازی به تمرکز طولانیمدت ندارند، موفق هستند.
محیطهای کاری و مشاغل پویا برای افراد بیشفعال مناسبتر هستند؛ زیرا این محیطها دائماً در حال حرکت و تغییرند. بنابراین کسانی که در این مشاغل فعالیت دارند، باید به تصمیمگیری سریع عادت کنند. این مشاغل عبارتاند از:
- پاسخگوی اضطراری (آتشنشانی، اورژانس)
- خردهفروشی
- کارمند خدماتی
- روزنامهنگار
- معلم
- ورزشکار
گاهی این نوع مشاغل حتی به بیشفعالان در مدیریت علائم خود کمک میکنند.
این شغلها نیازی به تمرکز طولانیمدت ندارند. کار کردن در این حوزهها مستلزم سازگاری با تغییرات سریع در آنها است، کاری که بسیاری از مبتلایان به بیشفعالی بهراحتی انجام میدهند.
مشاغل منظم
بهگفته کودکان و بزرگسالان بیشفعال، چالشهای اصلی آنها مدیریت زمان، به تعویق انداختن کارها و انجام دادن کارهای اداری است.
شغلهایی که از یک ساختار و نظم خاصی پیروی میکنند به این افراد کمک میکنند تا به برخی از این چالشها غلبه کنند. این نوع مشاغل اغلب با سیستمها و قوانین سروکار دارند و کارهای روزانه آنها را مدیریت میکنند. نمونههایی از این شغلها عبارتاند از:
- حسابدار یا دفتردار
- مدیر پروژه
- کارگر کارخانه
- مدیر بانکهای اطلاعاتی
- تحلیلگر داده
- مهندس
اکثر این شغلها برای دستیابی به هدفهای بزرگتر خود، به نظم و قانون متکی هستند.
کار کردن برای رسیدن به هدف میتواند انگیزه مثبتی را برای شاغلان بیشفعال ایجاد کند. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا نهتنها به هدف خود میرسند، بلکه عملکردی فراتر از انتظارات دارند.
حتما مطالعه کنید: بیش فعالی در بزرگسالان
مشاغل خلاق
محیطهای کاریای که به خلاقیت و هنر ارج مینهند، برای بیشفعالان جذاب هستند.
طبق تحقیقات، افراد مبتلا راحتتر و بیشتر از افراد سالم از افکار خلاقانه خود استفاده میکنند؛ زیرا به روشهای خود برای انجام کارهای خلاقانه باور دارند. برخی از این مشاغل خلاقانه به شرح زیر هستند:
- هنرمند
- نوازنده
- نجار یا سازنده
- بازیگر
- رقصنده
- طراح (داخلی، مد، گرافیک)
- نویسنده
- آرایشگر (مو، ناخن، آرایش، استایل)
- مخترع
- بازاریاب یا تبلیغاتکننده
دیگر ویژگیهای افراد بیشفعال مانند حل سریع مسئله، کنجکاوی، و توانایی سازگاری آسان با چالشها اغلب برای موفقیت در این زمینهها ضروری هستند. بهعبارتی، این ویژگیها موجب به وجود آمدن حس رقابت در آنها میشوند.
مشاغل موردعلاقه
هر کسی در زندگی باید برای پیدا کردن شغلی همسو با علایق خود تلاش کند. درواقع علاقهمند بودن به کاری که انجام میدهید برای همه (سالم یا بیشفعال) ضروری است. بیشفعالان نیز انگیزه خاصی برای کار کردن در حوزه علایق خود دارند. بهعلاوه، این افراد به مشاغلی که حس اشتیاق را در آنها به وجود بیاورند، علاقه خاصی دارند. تعدادی از این مشاغل را در قسمت زیر نام بردهایم:
- آموزگار
- هنرمند
- مشاور
- فعال اجتماعی
- پزشک و پیراپزشک (پرستار، بهیار)
- نویسنده
- روحانی
- خدماتی
درصورت علاقهمند بودن به کار خود، انگیزه بیشتر و حواسپرتی کمتری دارید. درنتیجه، تمرکز بیشتری بر روی دستیابی به اهداف خود و موفقیت خواهید داشت.
مشاغل مراقبتی
بیشفعالان معمولاً با انتقاد از سوی دیگران مواجه هستند. کسانی که با این بیماری زندگی میکنند، با چالشهای اجتماعی و عاطفی بیشتری نسبت به افراد سالم روبهرو میشوند. بهاینترتیب، فعالیت داشتن در مشاغلی که رفاه دیگران را در اولویت قرار میدهند، میتواند برای آنها انتخاب مناسبی باشد. براساس تحقیقات، بااینکه این شغلها گاهی موجب جریحهدار شدن احساسات این افراد میشوند، حس ترحم و همدلی را به آنها القا میکنند. درنتیجه، درکشان از دیگران و احساس آنها افزایش مییابد. این دسته از مشاغل عبارتاند از:
- پرستار یا دکتر
- معلم
- مشاور
- مددکار
کار کردن در این مشاغل مستلزم همدلی و شناختن احساسات دیگران است. بنابراین افراد بیشفعال گزینههای خیلی خوبی برای ایفای نقش در حرفههایی هستند که هدف اصلی آنها مراقبت از دیگران است. مراکز پزشکی و آموزشی، محیطهای شغلی مناسبی برای افراد مبتلا هستند.
مشاغل نوآورانه
اشخاص بیشفعال اغلب در مشاغلی که به تفکرات نوآورانه یا خارج از چارچوب نیاز دارند، بهخوبی عمل میکنند. این حرفهها علاوهبر داشتن محیطی پرشور، توانایی نوآوری، خلاقیت و حل مسئله را در این افراد تقویت میکنند.
بیشفعالان علاقه و تمایل زیادی به فکرهای بزرگ و نو دارند. بساری از مشاغل در فضای حرفهای خود به وجود بیشفعالان و استعدادهای بیشمارشان نیاز دارند. در قسمت زیر انواع مختلف این مشاغل را معرفی کردهایم:
- کارآفرین
- مخترع
- مهندس
- معمار
- طراح
- بازاریاب حرفهای
- آرایشگر (مو، ناخن، آرایش، لباس)
- هنرمند
فعالیت کردن در این شغلها موجب کسب مهارتها و تواناییهایی میشود که افراد بیشفعال برای موفق شدن در زندگی حرفهای خود به آنها نیاز دارند.
کلام پایانی
در مواردی افراد مبتلا به این اختلال در محل کار خود بهراحتی خسته میشوند و تمرکز و انگیزه کافی ندارند، اما این به آن معنا نیست که آنها برای انجام وظایفشان تلاش نمیکنند. در واقع، بیشفعالان حتی میتوانند به شغل خود اعتیاد پیدا کنند.
بهگفته پزشکان، این افراد انگیزه بالایی برای انجام کارهای مورد علاقه خود دارند. گاهی آنها به اندازهای کار میکنند تا انرژیشان بهطور کامل تخلیه شود.
اگر مبتلا به بیشفعالی هستید، بهدنبال فعالیت کردن در شغل موردعلاقهتان باشید. استراحت، تمرین و ورزش کردن را در برنامهریزیهای خود بگنجانید. بهعبارتی، این استراتژیها انگیزه شما را حفظ کرده و از فرسایش روحتان جلوگیری میکنند.
منابع: