کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
گروه‌درمانی اختلال وسواس فکری - عملی (OCD)اختلالات دیگر

گروه‌درمانی اختلال وسواس فکری - عملی (OCD)

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۳ بهمن ۱۴۰۳

اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) با الگویی از افکار و ترس‌های ناخواسته شناخته می‌شود که وسواس نامیده می‌شوند. این وسواس‌ها شما را به انجام رفتارهای تکراری که اجبار نیز نامیده می‌شوند، سوق می‌دهند، در فعالیت‌های روزانه اختلال ایجاد کرده و باعث ناراحتی زیادی می‌شوند.

در نهایت، شما احساس می‌کنید که برای کاهش استرس خود مجبور به انجام اعمال اجباری هستید. حتی اگر سعی کنید افکار یا تمایلات آزاردهنده را نادیده بگیرید یا از بین ببرید، آن‌ها همچنان بازمی‌گردند و این چرخه معیوب OCDادامه می‌یابد.

اختلال وسواس فکری-‌عملی اغلب بر روی موضوعات خاصی مانند ترس بیش‌ازحد از آلوده شدن به میکروب‌ها متمرکز است. برای کاهش ترس از آلودگی، ممکن است دست‌های خود را بارها و بارها بشویید تا زمانی که پوست شما آسیب ببیند.

اگر مبتلا به OCD هستید، ممکن است از این وضعیت شرمنده، خجالت‌زده و ناامید باشید. اما درمان این اختلال می‌تواند مؤثر باشد.

 

گروه درمانی چیست؟

گروه‌های حمایتی، فضایی را برای افرادی با تجربیات مشابه (مانند اختلالات یکسان) فراهم می‌کنند تا گرد هم آیند و منابع و اطلاعات را به اشتراک بگذارند و حمایت مناسب دریافت کنند.

آن‌ها ممکن است توسط افراد یا از طریق سازمان‌های حمایتی مانند:

  • سازمان‌های اجتماعی
  • ارائه دهندگان خدمات بهداشت روان
  • مدارس
  • دانشگاه‌ها
  • بیمارستان‌ها
  • کلینیک‌ها

سازماندهی شوند.

گروه درمانی معمولاً شامل جلسات منظمی است که به صورت حضوری یا آنلاین برگزار می‌شوند.

 

 

چگونه گروه درمانی، وسواس را درمان می‌کند؟

گروه درمانی، یک درمان مؤثر برای اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) است؛ زیرا به افراد محیطی حمایتی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات خود و یادگیری استراتژی‌های مقابله‌ای از یکدیگر ارائه می‌دهد. افراد مبتلا به اختلال وسواس، با تعامل با افرادی که با چالش‌های مشابهی روبرو هستند، احساس انزوای کمتری می‌کنند و بیشتر درک می‌شوند. گروه درمانی همچنین به افراد اجازه می‌دهد تا تمرینات مواجهه و پیشگیری از پاسخ را با حمایت و راهنمایی یک درمانگر و همسالان تمرین کنند. این تمرینات به بیمار در مقابله تدریجی و غلبه بر علائم OCD کمک می‌کنند. علاوه بر این، عضویت در یک گروه می‌تواند به افراد مبتلا به وسواس کمک کند تا حس مسئولیت‌پذیری و انگیزه برای ادامه درمان خود خارج از جلسات درمانی را به دست آورند.

 

مهارت‌های آموزش داده شده در گروه درمانی وسواس فکری عملی

با آموزش مهارت‌ها در محیط گروهی، افراد مبتلا به وسواس می‌توانند از حمایت و تشویق همسالان خود بهره‌مند شوند، از تجربیات یکدیگر بیاموزند و در مبارزات خود احساس انزوای کمتری کنند. این پویایی گروه همچنین می‌تواند مسئولیت‌پذیری و انگیزه برای تمرین این مهارت‌ها خارج از جلسات درمانی را فراهم کند. برخی از مهارت‌های آموزش داده شده در گروه درمانی وسواس عبارت‌اند از:

  • ذهن‌آگاهی و پذیرش. این مهارت به افراد می‌آموزد که کاملاً در لحظه حاضر باشند و افکار و احساسات خود را بدون قضاوت بپذیرند. با تمرین ذهن‌آگاهی، افراد می‌توانند یاد بگیرند که وسواس‌های خود را مشاهده کنند بدون اینکه درگیر آن‌ها شوند. این رفتار می‌تواند قدرت اجبارهای آن‌ها را کاهش دهد.
  • تنظیم هیجانات. گروه درمانی همچنین می‌تواند به افراد مهارت‌های مدیریت احساسات خود، مانند تکنیک‌های آرامش‌بخشی، تمرینات تنفسی عمیق و استراتژی‌های مقابله با اضطراب و استرس را آموزش دهد.
  • آموزش مهارت‌های اجتماعی. برخی از افراد مبتلا به وسواس ممکن است به دلیل علائم خود در تعاملات اجتماعی مشکل داشته باشند. گروه درمانی می‌تواند به آن‌ها در بهبود مهارت‌های ارتباطی، قاطعیت و توانایی ایجاد و حفظ روابط سالم کمک کند.
  • هدف‌گذاری و مدیریت زمان. گروه درمانی می‌تواند به افراد مبتلا به وسواس در تعیین اهداف واقع‌بینانه برای بهبودی خود و توسعه مهارت‌های مؤثر مدیریت زمان کمک کند. این روش درمانی می‌تواند به آن‌ها در حفظ انگیزه و پیشرفت در درمان خود کمک کند.

مهارت هایی که در جلسات گروهی وسواس آموزش داده می شوند

 

مزایای گروه درمانی برای وسواس

گروه درمانی، به طور کلی، مزایای بسیاری نشان داده است. تحقیقات نشان داده‌اند که نتایج برای بزرگسالان مبتلا به وسواس که درمان گروهی را انتخاب می‌کنند به اندازه افرادی که درمان فردی را انتخاب می‌کنند مؤثر هستند. این مسئله بسیار مهم است؛ زیرا می‌تواند به فرد در هنگام انتخاب گروه درمانی برای وسواس اعتماد به نفس دهد.

دلایل خاصی که افراد مبتلا به وسواس از درمان گروهی بهره‌مند می‌شوند اغلب شامل موارد زیر هستند:

  • محیط گروهی. در طول گروه درمانی، افراد قادر به ارتباط با سایر افرادی هستند که مشکلات مشابهی در سلامت روان دارند. این موضوع به صورت خود به خودی، جزئی بسیار قدرتمند از گروه درمانی است. یادگیری در مورد تجربه زندگی سایر افراد می‌تواند عاملی مؤثر در مسیر بهبودی باشد. برخی افراد ممکن است احساس کنند که در مقابل همسالان راحت‌تر از یک جلسه یک‌به‌یک صحبت می‌کنند. بیماران همچنین هنگام صحبت با دیگران در مورد آنچه تجربه می‌کنند، دیدگاه‌هایی در مورد چالش‌های خود به دست می‌آورند.
  • دسترسی بیشتر به دلیل هزینه کمتر. درمان فردی می‌تواند گران باشد و قابل درک است که برای بسیاری از افراد امکان‌پذیر نباشد. با این حال، گروه درمانی اغلب می‌تواند با هزینه کمتری در هر جلسه ارائه شود. این مسئله می‌تواند دسترسی افراد بیشتری را به خدمات مورد نیاز فراهم کند. گروه درمانی مجازی نیز یک گزینه منحصر به فرد برای گرد هم آوردن افراد از تمام نقاط استان یا کشور است. این نوع خدمات ممکن است برای برخی افراد بسته به محل زندگی آن‌ها در دسترس نباشند. با این حال، گروه درمانی مجازی این موانع را از بین می‌برد و امکانات زیادی را ایجاد می‌کند.
  • اثربخشی. گروه درمانی مؤثر است! ما می‌دانیم که گروه‌ درمانی برای بسیاری از اختلالات روانشناختی مانند وسواس مؤثر است. مطالعات همچنین نشان داده‌اند که این روش درمانی برای سایر اختلالات اضطرابی، افسردگی و آسیب‌های روانی در جمعیت جوانان و بزرگسالان نیز مفید است.
  • حمایت اجتماعی. اگرچه ممکن است هدف اصلی گروه درمانی تقویت حمایت اجتماعی نباشد، اما افرادی که در آن شرکت می‌کنند اغلب از جلسات هفتگی لذت می‌برند. آن‌ها می‌گویند که هر هفته منتظر دیدن سایر اعضای گروه خود هستند. آن‌ها حتی ممکن است پس از پایان گروه، با اعضای گروه ارتباط دوستانه برقرار کنند. گروه درمانی، علاوه بر آموزش مهارت‌ها و تمرین‌ آ‌ن‌ها، اغلب به اعضای گروه ارتباطاتی ارائه می‌دهد که ممکن است در غیر این صورت شکل نمی‌گرفتند. این روابط می‌توانند هم لذت‌بخش بوده و هم در روند بهبودی تأثیرگذار باشند.

مزایای گروه درمانی وسواس

 

گروه درمانی برای OCD چقدر زمان می برد؟

گروه درمانی برای OCD می‌تواند برای برخی افراد به سرعت عمل کند. تحقیقات نشان داده‌اند که حضور در محیطی حمایتی و درک‌کننده با افرادی که با چالش‌های مشابهی روبرو هستند می‌تواند منجر به بهبود سریع علائم شود. شرکت در جلسات گروهی منظم می‌تواند حس اجتماعی بودن و تأیید را ایجاد کند و منجر به پیشرفت سریع‌تر در مدیریت علائم وسواس شود.

 

جمع‌بندی

گروه درمانی اختلال وسواس فکری-عملی یک روش درمانی مؤثر است که به افراد مبتلا به OCD کمک می‌کند تا در محیطی امن و حمایتی با هم تعامل کنند و مهارت‌های مقابله‌ای خود را بهبود بخشند. در این گروه‌ها، افراد می‌توانند تجربیات خود را به اشتراک بگذارند، از یکدیگر حمایت کنند و از طریق تمرین تکنیک‌های مختلف مانند ذهن‌آگاهی و مواجهه با ترس‌های خود، بر علائم وسواس غلبه کنند. گروه درمانی به افراد کمک می‌کند تا احساس انزوا نکنند، مهارت‌های اجتماعی خود را بهبود بخشند و انگیزه خود را برای ادامه درمان حفظ کنند. علاوه بر این، گروه درمانی می‌تواند به افراد کمک کند تا الگوهای فکری و رفتاری ناسالم خود را شناسایی کرده و آن‌ها را با الگوهای سالم‌تر جایگزین کنند.

 

منابع

 

 

verywellhealth.com

ftpsych.ca


اشتراک

مطالب مشابه

16 علائم اولیه مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)

16 علائم اولیه مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)

مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری پیشرونده و با واسطه سیستم ایمنی است. علائم متداول اولیه بیماری ام اس (MS) عبارتند از مشکلات بینایی، سوزن سوزن شدن و بی حسی، درد و اسپاسم، ضعف یا خستگی و ....

آینده مولتیپل اسکلروزیس و امید به زندگی در بیماران ام اس

آینده مولتیپل اسکلروزیس و امید به زندگی در بیماران ام اس

امید به زندگی در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس طی 20 تا 25 سال گذشته بطور قابل توجهی افزایش یافته است. با این حال ، به طور متوسط ، یک فرد مبتلا به ام اس می تواند انتظار داشته باشد...

کار درمانی در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)

کار درمانی در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)

کاردرمانی می تواند به شما در یادگیری نحوه مراقبت از خود در هنگام زندگی با ام اس کمک کند. در ایم مقاله به چند نمونه از آنها اشاره شده است.

علائم ام اس خوش خیم (خفیف ) و راه های درمان آن

علائم ام اس خوش خیم (خفیف ) و راه های درمان آن

ام اس خوش خیم به حالتی می گویند که بعد از چندین سال ابتلا ، بیشتر توانایی بدن خود را حفظ کرده باشید. علائم ام اس خفیف شامل خستگی، اسپاسم عضلات، مشکلات بینایی، بی حسی و گزگز و مشکل حافظه و تمرکز است

آنچه باید درباره تأخیر رشد بدانید

آنچه باید درباره تأخیر رشد بدانید

کودکان با سرعت خود به نقاط عطف رشدی می رسند. تأخیرهای موقتی و جزئی معمولاً دلیلی برای هشدار نیستند ، اما تأخیر مداوم یا تأخیرهای متعدد در رسیدن به نقاط عطف می تواند نشانه ای باشد که ممکن است کودک بعداً در زندگی دچار چالش هایی شوند.

مقایسه ALS با ام اس و پارکینسون

مقایسه ALS با ام اس و پارکینسون

بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) که معمولاً با نام لوگریگ شناخته می شود ، بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) و پارکینسون ، سه مورد از شناخته شده ترین بیماری هایی هستند که در زیر مجموعه اختلالات نرودژنراتیو قرار می گیرند.

آشنایی کامل با سندرم پای بی قرار - علائم و علل

آشنایی کامل با سندرم پای بی قرار - علائم و علل

در سندرم پای بی قرار ، احساسات ناخوشایند منجر به میل شدید به حرکت دادن پاها می شود. درباره علائم ، علل و رفتار این بیماری بیشتر بدانید.

مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)

مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)

بلع و مشکلات گفتاری از عوارض مولتیپل اسکلروزیس است. در کلینیک رسش درباره اقدامات لازم برای به حداقل رساندن مشکلات و درمان مشکلات گفتاری بیشتر بدانید.

علت ریزش آب دهان چیست؟

علت ریزش آب دهان چیست؟

ریزش آب دهان می تواند به دلایل زیادی رخ دهد. بیشتر مردم هر چند وقت یکبار آبریزش دهان دارند. این امر به ویژه در هنگام خواب شایع است ، هنگامی که فرد کمتر بلع دارد. این می تواند باعث تجمع بزاق و تراوش آن از کناره های دهان شود.

نحوه اطلاع دادن به دیگران درباره تشخیص ام اس خود

نحوه اطلاع دادن به دیگران درباره تشخیص ام اس خود

این کاملاً به شما بستگی دارد که آیا و چه زمانی می خواهید به دیگران در مورد تشخیص بیماری ام اس (MS) خود اطلاع دهید. این مطلب به شما کمک می کند تا بفهمید به چه کسی باید بگویید، چگونه به آنها بگویید و چه انتظاراتی در ادامه داشته باشید .

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید