کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
14 روش کاربردی برای افزایش تمرکز در کودکانسایر

14 روش کاربردی برای افزایش تمرکز در کودکان

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۷ آبان ۱۴۰۳

تمرکز یکی از ویژگی‌های اساسی است که فرد باید برای دستیابی یا تکمیل حتی ساده‌ترین کارهای روزانه داشته باشد. میزان تمرکز به‌طور مستقیم بر کیفیت و کمیت کار انجام‌شده تأثیر می‌گذارد. بنابراین، تمرکز مهارتی است که همه به آن نیاز دارند.

تمرکز مهارت و کیفیتی است که در طول زمان و با تمرین زیاد می‌توان آن را توسعه داد. ازآنجایی‌که دوران کودکی زمانی برای یادگیری، رشد و توسعه مهارت‌ها است، تمرکز در این دوره تأثیر قابل توجهی بر رشد کودک می‌گذارد. کارهای زیادی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا به فرزندتان کمک کنید تمرکز خود را بهبود بخشد. می توانید از ایده ها و پیشنهادات ما استفاده کنید:

 

وظایف آنها را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید

تقسیم وظایف به قسمت‌های کوچک‌تر روشی مناسب برای افزایش تمرکز در کودکان است. بنابراین فعالیت‌ها و وظایف کودک را به بخش‌های مختلف تقسیم کنید و از او بخواهید کم‌کم به انجام آن‌ها بپردازد. به‌عنوان مثال، اگر قرار است کودک اتاق خود را تمیز کند، تمیزکاری را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید؛ مثلاً اول اسباب‌بازی‌ها را کنار بگذارد، سپس کتاب‌ها را در قفسه بگذارد، لباس‌ها را در کمد و سبد لباس‌شویی بگذارد و سپس تخت را مرتب کند. با تکمیل هر کار، کودک شما احساس موفقیت خواهد کرد. همین استراتژی را می‌توان برای تکالیف یا پروژه‌های مدرسه نیز دنبال کرد.

 

زمانی را برای فعالیت بدنی آنها  در نظر بگیرید

کودکان انرژی زیادی دارند و انتظار از آن‌ها برای نشستن و انجام فعالیت‌های طولانی‌مدت باعث افزایش ناامیدی در کودک و والدین می‌شود. بنابراین اجازه دهید کوچولوی شما بین درس خواندن و انجام کارهای دیگر بدود و بازی کند. این کار باعث شادابی ذهن کودک، کاهش بی‌قراری و افزایش تمرکز می‌شود.

فعالیت بدنی

برنامه منظمی برای مطالعه آنها تنظیم کنید

برنامه‌ای منظم برای کودک طراحی کنید و زمان ثابتی را به مطالعه او اختصاص دهید. با تمرین منظم، کودکان به زودی خواهند فهمید که از آن‌ها چه انتظاری می‌رود. ثبات نکته کلیدی است و اگر فرزند شما بداند امکان تغییر برنامه‌ درسی، مطالعه یا تکالیف وجود ندارد، سعی می‌کند کار خود را با تمرکز بیشتر انجام دهد.

 

به آن‌ها استراحت بدهید یا تغییری در فعالیت‌های بین وظایف ایجاد کنید

نشستن و انجام تمام تکالیف به‌طور همزمان می‌تواند خسته‌کننده باشد؛ زیرا کودک شما از نظر ذهنی خسته می‌شود، بنابراین به او استراحت بدهید یا تغییری در فعالیت‌های بین وظایف ایجاد کنید. برای افزایش سطح تمرکز، پس از اتمام یک تکلیف و قبل از رفتن به تکلیف دیگر، یک استراحت کوچک به کودک بدهید. یک استراحت کوتاه و خوردن میان وعده یا انجام چند کار هنری و کاردستی قبل از ریاضی، خستگی ذهنی کودک را از بین می‌برد و تمرکز را برای تکالیف بعدی افزایش می‌دهد. همچنین باعث می‌شود کودک با سرعتی خیلی بالاتر تکالیف بعدی را انجام دهد.

 

از کارهای ساده در خانه به کودک محول کنید

یک نکته عالی برای بهبود تمرکز کودکان این است که به آن‌ها کارهای ساده بدهید. حتی کارهای معمولی خانه مانند پاک کردن بشقاب‌ها، گذاشتن گوجه‌فرنگی‌ها در سبد سبزیجات یا مالیدن کره و مربا به نان‌ها همگی نیاز به تمرکز دارند. همچنین رضایتی که آن‌ها پس از اتمام کار به دست می‌آورند باعث تشویق آن‌ها به انجام وظایف بیشتر می‌شود.

محول کردن وظایفی در خانه

زمانی را برای پایان کار و پاداش دادن به کودکان تعیین کنید

کودکان معمولاً از تکرار خسته می‌شوند و علاقه خود را به فعالیت‌های تکراری از دست می‌دهند. بنابراین فعالیت‌ها و وظایف را برای آن‌ها چالش‌برانگیز کنید تا با علاقه به انجام آن‌ها ادامه دهند. کودکان چالش‌ها را دوست دارند و ایجاد چالش راه خوبی برای افزایش تمرکز آن‌هاست. با دادن محدودیت زمانی آن‌ها را به چالش بکشید و یک تایمر با زنگ هشدار تنظیم کنید. جدای از تمجیدهای منظم، می‌توانید با در آغوش گرفتن و بوسیدن به کودکان پاداش دهید.

 

بازی‌هایی انجام دهید که نیاز به تمرکز دارند

تنها وظایف و فعالیت‌ها نیستند که می‌توانند تمرکز را افزایش دهند، بلکه بازی‌های سرگرم‌کننده زیادی نیز وجود دارند که باعث افزایش تمرکز کودک می‌شوند. به‌عنوان مثال معماها، جستجوی کلمات، پازل‌ها، بلوک‌ها، بازی‌های حافظه و غیره می‌توانند تمرکز کودک را افزایش دهند و سرگرمی و فرصتی عالی برای ایجاد پیوند بین اعضای خانواده باشند.

 

عوامل حواس‌پرتی را حذف کنید

اولین و مهم‌ترین چیز برای بهبود تمرکز در کودکان این است که هنگام انجام وظایف یا تکالیف کودک، عوامل حواس‌پرتی مانند موبایل‌ها و تبلت‌ها را از دسترس او دور نگه دارید. حتی تماشای تلویزیون در حین انجام کارهای ساده می‌تواند حواس کودک را پرت کند و باعث کاهش سرعت پیشرفت او شود. نگاه مداوم به تبلت یا چک کردن پیام‌ها نیز می‌توانند کودک شما را آزار دهند و باعث شوند حواس او از کار فعلی منحرف شود.

 

دستورالعمل‌های واضح و ساده بدهید

کودکان زمانی بهترین عملکرد خود را نشان می‌دهند که دستورالعمل‌های بسیار ساده و واضح دریافت کنند. وقتی از فرزندمان می‌خواهیم اتاقش را تمیز کند، کودک با حجم بالایی از فعالیت مواجه می‌شود که باعث دلهره‌ و نگرانی می‌شود. بنابراین سعی کنید وظایف را به‌صورت یک یا دو دستورالعمل ساده بیان کنید. ‌

 

از انجام چند فعالیت به‌صورت همزمان بپرهیزید

به جای یک برنامه شلوغ با فعالیت‌های زیاد، به کودک خود کمک کنید برنامه روزانه ساده‌ای داشته باشد. در حین بازی نیز روی یک بازی متمرکز شوید و سعی کنید درگیری‌ها و فعالیت‌های فوق برنامه فرزندتان را محدود کنید.

 

زمان مشاهده صفحه نمایش را محدود کنید

اطمینان حاصل کنید که کودک شما در تمام طول روز به صفحه نمایش دیجیتال چسبیده نیست؛ زیرا استفاده بیش‌ازحد از صفحه نمایش‌های دیجیتال مانند تلویزیون، تبلت و موبایل بر توانایی او در تمرکز تأثیر می‌گذارد. به آرامی زمان را کاهش داده و فعالیت‌های دیگر را در برنامه کودک قرار دهید.

محدود کردن استفاده از صفحه نمایش

سبک یادگیری کودک را بشناسید

اگر فرزند شما در مدرسه تحصیل می‌کند، از سبک یادگیری او حمایت کنید. اگر فرزندتان در خانه آموزش می‌بیند، فرصت‌هایی را برای او فراهم کنید تا به سبکی که برای او بهتر است یاد بگیرد. به طور عمده چهار نوع یادگیرنده وجود دارند و وظیفه والدین این است که تشخیص دهند فرزندانشان چه نوع یادگیرنده‌هایی هستند:

  • شنیداری. از شنیدن محتوا سود می‌برد
  • بصری. از دیدن محتوا سود می‌برد
  • جنبشی. از استفاده از حرکت برای درک محتوا بهره‌مند می‌شود
  • لمسی. از توانایی لمس محتوا بهره‌مند می‌شود

 

شرایط استراحت و خواب کافی را فراهم کنید

اطمینان حاصل کنید که کودک شما شب‌ها به اندازه کافی می‌خوابد و در طول روز نیز چرت کوتاهی دارد. خواب کافی نه تنها باعث می‌شود خستگی ذهنی کودک برطرف شود، بلکه او را هوشیار نگه می‌دارد و به او کمک می‌کند تا روی کارهایی که در دست دارد تمرکز بهتری داشته باشد.

 

رژیم غذایی سالم تهیه کنید

رژیم غذایی کودک باید حاوی غذاهایی باشد که به رشد مغز کمک می‌کنند. غذاهایی مانند شیر، تخم مرغ، ماهی، جو دوسر و مغزها سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، فولات، پروتئین و ویتامین دی هستند. آن‌ها رشد مغز را تقویت کرده و به افزایش تمرکز کمک می‌کنند. غذاهای سرشار از قند، نمک و چربی‌های ناسالم باید به مقدار کم مصرف شوند؛ زیرا تمرکز و بی‌حالی کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

رژیم غذایی سالم

جمع‌بندی

کودکان خردسال به‌طور مداوم در حال رشد، توسعه و یادگیری مهارت‌های جدید هستند. در این زمان، والدین و معلمان باید برای آموزش عادات خوب به کودک وقت بگذارند و آن‌ها را در برنامه و روال مناسب قرار دهند. مهارت‌هایی که در این سن ایجاد می‌کنیم تا آخر عمر برای ما دوام خواهند داشت. بنابراین به روش‌های افزایش تمرکز توجه داشته باشید و از آن‌ها در طول آموزش کودک استفاده کنید.

 

 منابع

eurokidsindia.com

hindustantimes.com


اشتراک

مطالب مشابه

افسردگی در نوجوانان | علت، علائم و بهترین روش های درمان آن

افسردگی در نوجوانان | علت، علائم و بهترین روش های درمان آن

افسردگی در نوجوانان یکی از مشکلاتی است که امروزه آن را در جوانان مشاهده می کنیم.نوجوانانی که به افسردگی مبتلا شده اند خود را مقصر تمام اتفاقات می دانند و امیدی به آینده و حتی زندگی ندارند و گاها ممکن است که دست به خودکشی هم بزنند.ما در این قسمت از رسش کلینیک می خواهیم کی خواهیم درمورد افسردگی جوانان، علت ها، علائم و روش های درمان آن صحبت کنیم پس همراه ما باشید.

درمان افسردگی با ورزش کردن ( 9 ورزش موثر در درمان افسردگی )

درمان افسردگی با ورزش کردن ( 9 ورزش موثر در درمان افسردگی )

یکی از روش های موثر در درمان افسردی در حقیقت درمان افسردگی با ورزش کردن می باشد. این بیماری معمولا با انجام تمرینات ورزشی بهبود میابد. ما در این مطلب برخی از توصیه ها و نکات مهم برای حفظ انگیزی و شروع ورزش را بیان خواهیم کرد که دانستن آن به شما در روند درمان این بیماری بسیار کمک خواهد کرد پس با ما همراه باشید.

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

فعالیتهای گفتاردرمانی عملی برای تمرین کودک در خانه

تمرین گفتار تقریباً از هر کجا قابل انجام است و با حداقل آمادگی و برخی از خلاقیت ها می تواند مؤثر باشد. ایده های سرگرم کننده ای را برای کار با فرزندان ، با شما به اشتراک میگذاریم ، که می توانید در حین لذت بردن از تفریحات تابستانی ، تمرینات متنوعی را ادامه دهید.

کاردرمانی در مقایسه با فیزیوتراپی: آنچه باید بدانیم

کاردرمانی در مقایسه با فیزیوتراپی: آنچه باید بدانیم

فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. در حالی که برخی از شباهت ها بین فیزیوتراپی و کاردرمانی وجود دارد ، تفاوت های اساسی نیز وجود دارد.

انواع روش های موسیقی درمانی و عملکرد آنها

انواع روش های موسیقی درمانی و عملکرد آنها

صوت درمانی یا موسیقی درمانی از فواید موسیقی برای بهبود سلامت جسمی و عاطفی و آرامش استفاده می کند. شخصی که تحت درمان قرار می گیرد ، تحت نظارت و تجربه یک متخصص آموزش دیده قرار می گیرد.

شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان

شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان

برای یک کودک زیر 5 سال به ندرت تشخیص یک اختلال رفتاری جدی گذاشته می شود. با این حال ، آنها ممکن است علائم یک اختلال را نشان دهند که ممکن است بعدا در کودکی تشخیص داده شود.

ماساژ و موسیقی درمانی برای درمان برخی از علائم زوال عقل می توانند از قرص بهتر باشند

ماساژ و موسیقی درمانی برای درمان برخی از علائم زوال عقل می توانند از قرص بهتر باشند

داروهایی برای درمان علائم روانی زوال عقل وجود دارد ، اما برخی از روشهای درمانی غیر دارویی مؤثر بوده و عوارض جانبی کمتری را به همراه دارند.

رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟

رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟

رفتار درمانی شناختی (CBT) نوعی صحبت درمانی است که می تواند به افراد در هر سنی از جمله کودکان و نوجوانان کمک کند. رفتار درمانی شناختی بر چگونگی تأثیر افکار و احساسات بر رفتار متمرکز است.

درباره کلینیک جامع توانبخشی رسش

درباره کلینیک جامع توانبخشی رسش

کلینیک جامع‌ توانبخشی رسش در سال ۱۳۹۵ توسط دکتر داریوش نیکبخت متخصص و اسیب شناس گفتار و زبان و آناتومیست در جهت ارائه ی خدمات توانبخشی در تهران تاسیس گردیده است.

کاربردهای تحلیل رفتار

کاربردهای تحلیل رفتار

تحلیل رفتار ریشه در سنت رفتارگرایی دارد و از اصول یادگیری برای ایجاد تغییر در رفتار استفاده می کند. برخی از شاخه های روانشناسی در درک شناختهای اساسی کوشش می کنند ، اما روانشناسی رفتاری به علل ذهنی رفتار مربوط نمی شود و در عوض خود رفتار را مورد توجه قرار می دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید