کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
بیش فعالی در مردان بزرگسالبیش فعالی

بیش فعالی در مردان بزرگسال

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

اختلال نقص توجه و بیش فعالی در مردان به‌طور متفاوتی نسبت به سایر جمعیت‌ها ظاهر می‌شود. مردان بالغ اغلب با تنظیم عاطفی، به تعویق انداختن کارها و تحمل کم در برابر ناامیدی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. بسیاری از آن‌ها بیشتر علائم بیش‌فعالی یا تکانشگری را تجربه می‌کنند. یعنی ممکن است به راحتی عصبانی شوند یا رفتارهای پرخطر انجام دهند. در این مطلب به بررسی علائم و نشانه‌های بیش فعالی در مردان می‌پردازیم:

 

علائم بیش فعالی در مردان

علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در مردان بالغ ممکن است کمتر از کودکان آشکار باشند. برای مثال، ممکن است مردی انرژی ناآرام از خود نشان ندهد، اما همچنان با توجه کردن، به خاطر سپردن جزئیات مهم یا سازماندهی مشکل داشته باشد. این واریانس علائم می‌تواند تشخیص را در بزرگسالی دشوار کند؛ زیرا متخصصان سلامت روان به راحتی می‌توانند مشکلات تمرکز را نادیده بگیرند.

علائم بیش فعالی در مردان

علائم بیش فعالی غالباً بی‌توجهی در مردان ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • مشکل در تمرکز
  • مدیریت ضعیف زمان
  • تغییر در خلق‌وخو یا تنظیم ضعیف عاطفی
  • اهمال‌کاری مزمن
  • انجام اشتباهات ساده در محل کار یا مدرسه
  • عدم پیگیری مکالمات
  • دنبال نکردن سرگرمی‌ها یا سرمایه‌گذاری‌ها

علائم بیش فعالی تکانشی در مردان ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • دادن پاسخ‌های نامفهوم یا قطع کردن مکالمات
  • بی‌قراری
  • اقدام بدون ارزیابی پیامدهای منفی
  • ناتوانی در منتظر ماندن برای نوبت خود
  • ناتوانی در نشستن طولانی‌مدت

برخی از علائم شایع بیش‌فعالی در مردان بالغ شامل مشکلات تمرکز، ناتوانی در انجام چند کار به‌صورت همزمان و مهارت‌های مدیریت زمان هستند. حتی زمانی که مردان ازنظر ظاهری موفق هستند، ممکن است مهارت‌های مدیریت استرس ضعیف یا مشکلاتی برای ادامه کار داشته باشند. برخی نیز ممکن است نوسانات خلقی داشته باشند و تحمل استرس و ناامیدی نداشته باشند.

در زیر برخی از علائم شایع اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در مردان ذکر شده‌اند:

  • دیسفوری حساس به طرد
  • انگیزه کم
  • اختلالات خواب
  • مهارت برنامه‌ریزی ضعیف
  • مشکلات مدیریت زمان
  • ناتوانی در تمرکز روی کارها
  • بی‌قراری بیش‌ازحد

 

اثرات بیش فعالی بر زندگی مردان

جامعه اغلب با اختلال بیش فعالی در مردان به گونه‌ای برخورد می‌کنند که باعث شرمندگی آن‌ها می‌شود. علاوه بر این، بیش‌فعالی تشخیص داده‌نشده در مردان به‌شکلی است که بیمار احساس می‌کند اساساً مشکلی دارد. بیش فعالی تشخیص داده‌شده نیز باعث می‌شود بیمار به‌خاطر محدودیت‌های درک‌شده خود احساس ناامیدی کند. در نهایت، بیش فعالی درمان‌نشده یا مدیریت‌نشده می‌تواند منجر به مشکلات مربوط به روابط، شغل و مشکلات شخصی شود که بر رضایت از زندگی تأثیر می‌گذارد.

 نکات مدیریت بیش فعالی

مشکلات مربوط به روابط

بسیاری از مردان مبتلا به بیش‌فعالی ممکن است به‌دلیل کنترل کم تکانه یا اختلال در تنظیم عاطفی، مشکلات روابط را تجربه کنند. آن‌ها ممکن است بیشتر مستعد نوسانات خلقی و عصبانیت باشند، بنابراین این مسئله درگیری با عزیزان را تشدید می‌کند. همچنین ممکن است به راحتی رویدادها، تاریخ‌ها یا وعده‌های مهم را فراموش کنند. درنهایت، این چالش‌ها می‌تواند همسر یا دوستان آن‌ها را ناامید کنند.

 

واکنش عاطفی

بسیاری از افراد مبتلا به بیش‌فعالی تحمل کمتری نسبت به ناامیدی دارند. آن‌ها همچنین ممکن است در اعتقادات خود سفت و سخت‌تر و انعطاف‌ناپذیر باشند. چنین بی‌نظمی عاطفی می‌تواند بر رفاه آن‌ها تأثیر بگذارد و مشکلات رابطه، مسائل مربوط به سلامت جسمی و سایر نگرانی‌های مربوط به سلامت روان را تشدید کند.

 

عملکرد ضعیف کاری یا تحصیلی

کاهش کنترل تکانه، بی‌توجهی و حواس‌پرتی می‌تواند تمرکز روی کار یا مدرسه را دشوار کند. برخی از افراد وقتی می‌توانند روی چیزی که از آن لذت می‌برند بیش‌ازحد تمرکز کنند، عملکرد خوبی دارند. بااین‌حال، دیگران متوجه می‌شوند که توجه به وظایف کمتر از حد مطلوب، توانایی آن‌ها برای موفقیت را مختل می‌کند. متعاقباً، بسیاری از مردان مبتلا به بیش فعالی مشکلاتی را با رفتارهای اهمال‌کاری تجربه می‌کنند.

 

عزت نفس پایین

یکی از علائم کلیدی بیش فعالی در مردان بزرگسال، اعتمادبه‌نفس پایین است. بسیاری از آن‌ها احساس ضعیفی نسبت به خود دارند و خود را فردی بی‌ارزش می‌دانند. آن‌ها ممکن است درمورد بیش‌فعالی خود احساس ناراحتی کرده و خود را به خاطر کمبودهای درک‌شده سرزنش کنند. آن‌ها همچنین ممکن است درمورد تأثیر علائم خود بر دیگران احساس گناه کنند.

 

مسائل مربوط به تعارض و انتقاد

بسیاری از مردان مبتلا به بیش فعالی هنگام مواجهه با اعتراض احساس غمگینی یا شرمندگی می‌کنند. اگر احساس کنند کسی از آن‌ها ناراحت است، ممکن است به‌طور پیشگیرانه حالت دفاعی بگیرند. این رفتار می‌تواند منجر به پرخاشگری منفعلانه یا مشاجره لفظی شود.

 

شرم درمورد بیماری

برخی از افراد به مردان مبتلا به بیش فعالی، به‌ویژه در فرهنگ‌های خاص، انگ‌هایی می‌زنند. این احساس می‌تواند باعث شرمساری آن‌ها و پنهان کردن چالش‌های پیش رو شود. برخی از این بیماران از مراجعه به پزشک اجتناب می‌کنند؛ زیرا نمی‌خواهند بیماری خود را تأیید کنند یا احساس می‌کنند ارزش حمایت ندارند.

 

آشنایی با یک مرد مبتلا به بیش فعالی چگونه است؟

علائم بیش فعالی از دور قابل تشخیص نیستند. بااین‌حال، تشخیص علائم ذکرشده در بالا تشخیص این بیماری را امکان‌پذیر می‌کنند. همچنین در روابط عاشقانه، ما اغلب آنقدر به شریک عاطفی خود نزدیک می‌شویم که او را بهتر از هر کس دیگری می‌شناسیم.

در ابتدا آشنایی با یک مرد مبتلا به بیش‌فعالی مانند اشخاص دیگر گیج‌کننده، ناامیدکننده و آزاردهنده است و مانند هر رابطه بین فردی دیگری، فراز و نشیب‌های منحصربه‌فردی پیش روی شما خواهد بود. اما بیش فعالی همیشه تأثیر منفی بر زندگی روزمره بیمار نمی‌گذارد. درواقع، بیش فعالی می‌تواند برخی از افراد را ماجراجوتر، خودپذیرتر و خلاق‌تر کند.

مردان مبتلا به بیش فعالی ممکن است شنوندگان فوق‌العاده‌ای باشند و جزئیات ریزی درباره داستان‌های احمقانه دوران کودکی، علایق شخصی یا زندگی شما را به خاطر بسپارند؛ جزئیاتی که دیگران فراموش می‌کنند. بااین‌حال، مردان مبتلا به بیش‌فعالی هنگام مقابله با علائم بیش فعالی ممکن است با موانع جنسیتی مواجه شوند. این علائم اغلب شامل موارد زیر هستند:

  • مشکل در توجه
  • فراموش کردن کارهای کوچک در خانه یا محل کار
  • به راحتی ناامید می‌شوند
  • تمایل به رؤیاپردازی
  • بهداشت فردی ضعیف (در برخی موارد)
  • خانه یا آپارتمان نامرتب
  • مهارت‌های تصمیم‌گیری آشفته

اگر به آن‌ها توجه نشود، این علائم می‌توانند منشأ مشاجره‌های معمول و تنش‌های طولانی‌مدت شوند. اما گاهی‌اوقات، گرایش‌های منفی ذکرشده در بالا اشتباهاتی هستند که همه ما مرتکب می‌شویم. وقتی نوبت به ناامید شدن از علائم بیش فعالی شریک زندگیتان می‌رسد، به این نکته توجه داشته باشید که آن‌ها تمام تلاش خود را انجام می‌دهند و عصبانی شدن در مقابل اشتباهات و علائم آن‌ها، به خصوص اگر برای پیشرفت تلاش می‌کنند، کمکی به زندگی شما نمی‌کند.

 

راه‌های مقابله با بیش فعالی به‌عنوان یک مرد بالغ

اگرچه زندگی با بیش فعالی می‌تواند ناامیدکننده باشد، اما می‌توانید زندگی معنادار، سازنده و سالمی داشته باشید. بیش فعالی فوایدی نیز دارد، بنابراین روی یافتن نقاط قوت خود و دستیابی به موفقیت تمرکز کنید. شما فقط باید مراقب محرک‌های خود باشید و برنامه‌ای برای تنظیم استرس داشته باشید.

در زیر راه‌هایی برای مقابله با بیش‌فعالی به‌عنوان یک مرد بالغ وجود دارند:

  • بر بهبود تنظیم عاطفی تمرکز کنید. مراقب محرک‌های عاطفی خود باشید و در زمانی که تحت فشار هستید سعی کنید مهارت‌های مقابله‌ای سالم را به کار ببرید.
  • پذیرش خود را بیشتر تمرین کنید. یاد بگیرید خودتان را دوست داشته باشید و ویژگی‌هایی را که شما را «شما» می کند بپذیرید.
  • از سیستم‌ها و ابزارها برای سازماندهی استفاده کنید. روالی ایجاد کنید که به سازماندهی کارهای شما کمک می‌کند. انجام این کار می‌تواند در وقت شما صرفه‌جویی کند و به شما کمک کند کارهای ضروری را به خاطر بسپارید.
  • در درمان صبور باشید. صبر برای ادامه درمان به سمت مدیریت علائم و سلامتی کلیدی است.
  • به‌دنبال حمایت مثبت باشید. با افرادی در ارتباط باشید که به سلامت عاطفی شما اهمیت می‌دهند. داشتن یک شبکه پشتیبانی برای مقابله با چالش‌ها بسیار مهم است.
  • از مصرف مواد تحریک‌کننده خلق‌و‌خو خودداری کرده یا آن‌ها را محدود کنید. در حالی که کافئین، نیکوتین، الکل یا ماری‌جوانا می‌توانند تسکین اولیه را ایجاد کنند، ممکن است علائم بیش فعالی را افزایش دهند و مشکلات بیشتری ایجاد کنند. بنابراین از مصرف آن‌ها خودداری کنید.

 

جمع‌بندی

بیش‌فعالی نوع اختلال عصبی است که در مردان به‌شکلی متفاوت نسبت به سایر گروه‌های جامعه ظاهر می‌شود. این اختلال بر روی فعالیت‌های روزمره، تحصیل، کار، واکنش‌های عاطفی و روابط مردها تأثیر می‌گذارد و اعتمادبه‌نفس آن‌ها را به شدت کاهش می‌دهد. در این راستا مراجعه به پزشک و درمان زودهنگام به بیمار کمک می‌کند قادر به مدیریت علائم خود باشد. کلینیک توانبخشی رسش یکی از مراکزی است که راهنمایی‌هایی به بیماران مبتلا به بیش فعالی ارائه می‌کند تا راحت‌تر با علائم خود کنار بیایند. برای دریافت وقت ویزیت یا مشاوره کافی است با شماره های کلینیک تماس حاصل فرمایید.

 

 منابع

choosingtherapy.com

thriveworks.com

 

 

سوال خود را از ما بپرسید